Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 457 din 2 iunie 2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de stabilire a nivelului contributiilor comunitatilor locale la finantarea activitatii de protectie a copilului aflat in dificultate, a celui cu handicap, precum si a persoanei majore care beneficiaza de protectie in conditiile art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 , republicata
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 272 din 15 iunie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/1999 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi reorganizarea activitãţilor de protecţie a copilului,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de stabilire a nivelului contribuţiilor comunitãţilor locale la finanţarea activitãţii de protecţie a copilului aflat în dificultate, a celui cu handicap, precum şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile <>art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 , republicatã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Agenţiei
Naţionale
pentru Protecţia Drepturilor
Copilului,
Vlad Mihai Romano
Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de stabilire a nivelului contribuţiilor comunitãţilor locale la finanţarea activitãţii de protecţie a copilului aflat în dificultate, a celui cu handicap, precum şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile <>art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 , republicatã
ART. 1
(1) Finanţarea activitãţii de protecţie a copilului aflat în dificultate, a celui cu handicap, precum şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile <>art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protecţia copilului aflat în dificultate, republicatã, denumita în continuare ordonanta, se asigura de consiliile judeţene, consiliile locale municipale, orãşeneşti şi comunale din a cãror raza teritorialã provine copilul sau presoana protejata.
(2) Consiliile locale municipale, orãşeneşti şi comunale au obligaţia sa prevadã cu prioritate în bugetele proprii sumele necesare în vederea finanţãrii activitãţii de protecţie a copilului şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta.
(3) Activitatea de protecţie a copilului şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta poate fi cofinantata prin transferuri de la bugetul de stat, bugetele fondurilor speciale, prin credite rambursabile şi nerambursabile, precum şi din venituri extrabugetare.
(4) Contribuţiile la finanţarea activitãţii de protecţie a copilului şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta vor fi reflectate distinct într-un capitol defalcat al bugetului judeţului şi al bugetelor locale.
ART. 2
Determinarea comunitãţilor locale din care provine copilul se realizeazã potrivit criteriilor stabilite prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nr. 54/2000 privind criteriile de determinare a comunitãţii locale din care provin copilul cu handicap şi cel aflat în dificultate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 din 31 martie 2000.
ART. 3
(1) Costul anual pentru un copil şi pentru o persoana majorã, care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta, se stabileşte prin hotãrâre a consiliului judeţean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, la începutul fiecãrui an, pe baza cheltuielilor efectuate pentru un copil protejat sau pentru o persoana majorã în anul anterior.
(2) Costul anual pentru fiecare copil protejat sau persoana majorã, care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta, include cheltuielile anuale materiale şi servicii cu caracter funcţional.
(3) Costul anual poate fi modificat la rectificarea bugetului, în funcţie de indicele ratei inflaţiei comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica la acea data.
ART. 4
(1) Nivelul contribuţiei anuale a comunitãţilor locale la finanţarea activitãţii de protecţie a copilului aflat în dificultate, a celui cu handicap, precum şi a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta se stabileşte prin hotãrâre a fiecãrui consiliu local din a cãrui raza teritorialã provin copiii respectivi şi se comunica consiliului judeţean, respectiv consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti.
(2) Contribuţia anuala a comunitãţilor locale pentru fiecare copil protejat sau persoana majorã, care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta, nu poate fi mai mica de 25% din costul anual pentru fiecare copil protejat sau persoana majorã, stabilit în conformitate cu prevederile art. 3.
ART. 5
(1) Autoritãţile administraţiei publice locale vor vira contribuţia lunarã, care reprezintã 1/12 din contribuţia anuala, pana la data de 10 a fiecãrei luni, serviciului public specializat pentru protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti.
(2) Neplata contribuţiei lunare în termenul stabilit atrage plata de penalitãţi de întârziere în cuantum de 0,30% pentru fiecare zi de întârziere din contribuţia lunarã, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 354/1999 privind stabilirea cotei majorãrilor de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.
(3) În situaţia în care consiliul local este în imposibilitate de plata, sumele datorate se suporta din fondul de 15% aflat la dispoziţia consiliului judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale.
ART. 6
Sumele destinate prevenirii institutionalizarii, precum şi cele destinate reintegrarii copilului în familia naturala/substitutiva, datorate de comunitatile locale, se stabilesc separat în bugetul anual al serviciului public specializat pentru protecţia copilului.
ART. 7
Compartimentul de specialitate al consiliului judeţean, respectiv al consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, va asigura urmãrirea încasãrii contribuţiei autoritãţilor administraţiei publice locale la finanţarea activitãţilor de îngrijire şi protecţie a copilului.
ART. 8
(1) Orice modificare intervenita în situaţia copilului sau a persoanei majore care beneficiazã de protecţie în condiţiile art. 19 din ordonanta, care inlatura starea de dificultate în care se afla, se comunica consiliului local al localitãţii din care aceasta provine de cãtre instituţia care are în îngrijire şi protecţie copilul sau persoana majorã respectiva, în termen de 3 zile de la data apariţiei situaţiei.
(2) Plata contribuţiei se suspenda sau înceteazã, dupã caz, începând cu luna urmãtoare celei în care a intevenit modificarea în situaţia copilului sau a persoanei protejate.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: