Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 457 din 18 aprilie 2003  privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 457 din 18 aprilie 2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 311 din 8 mai 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, al <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al art. 12 alin. (4) şi al <>art. 47 alin. (1) din Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre se aplica unor echipamente electrice de joasa tensiune fabricate în ţara sau importate, destinate pieţei interne.
(2) În sensul prezentei hotãrâri, prin echipament electric de joasa tensiune se înţelege orice aparat sau echipament proiectat sa fie utilizat la o tensiune nominalã cuprinsã între 50 V-1.000 V în curent alternativ şi 75 V-1.500 V în curent continuu.
(3) Nu sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri echipamentele electrice şi fenomenele fizice prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 2
(1) Echipamentele electrice prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2), construite în concordanta cu bunele practici inginereşti în materie de securitate în vigoare în România sau în Uniunea Europeanã, pot fi introduse pe piata sau utilizate numai dacã nu pun în pericol securitatea oamenilor, animalelor domestice şi a bunurilor mobile şi imobile, atunci când sunt instalate, utilizate şi întreţinute conform destinaţiei şi specificatiilor.
(2) Prin practici inginereşti se înţelege ansamblul de activitãţi, de la proiectarea produsului pana la recepţia produsului finit, incluzând activitãţi de control şi verificare, desfãşurate şi consemnate în documentele firmei producãtoare.
(3) Cerinţele esenţiale de securitate menţionate la alin. (1) sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Echipamentele electrice de joasa tensiune care îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 2 şi sunt supuse condiţiilor prevãzute la art. 4 şi 7 nu pot face obiectul interzicerii introducerii pe piata şi punerii în funcţiune din considerente de securitate.
ART. 4
(1) Este interzisã introducerea pe piata sau utilizarea echipamentelor electrice de joasa tensiune care nu îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1 dacã echipamentele electrice de joasa tensiune sunt conforme cu standardele romane şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standardele europene armonizate, ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
(3) Lista standardelor romane din domeniul echipamentelor electrice de joasa tensiune, care adopta standardele europene armonizate, se aproba prin ordin comun al ministrului industriei şi resurselor şi al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceasta lista va fi actualizatã periodic.
(4) În cazul în care standardele europene armonizate, astfel cum sunt definite la alin. (2), nu au fost încã adoptate şi publicate, se considera ca echipamentele electrice de joasa tensiune sunt conforme cu prevederile art. 2 dacã sunt fabricate conform cerinţelor de securitate cuprinse în standardele naţionale în vigoare sau cu prevederile de securitate elaborate de Comisia Internationala pentru Reguli de Aprobare a Echipamentelor Electrice (CEE) ori de Comisia Electrotehnica Internationala (CEI).
(5) Atunci când se importa un echipament electric de joasa tensiune dintr-un stat membru al Uniunii Europene în condiţiile în care nu exista standarde sau prevederi de securitate, astfel cum sunt definite la alin. (2) şi (4), în scopul introducerii pe piata sau al asigurãrii liberei circulatii, se considera ca acesta este conform cu prevederile art. 2 dacã a fost fabricat conform cerinţelor de securitate cuprinse în standardele în vigoare în ţara producãtorului şi dacã acestea asigura un nivel de securitate echivalent cu acela din România.
ART. 5
Se interzice distribuitorilor de energie electrica, în condiţiile legii, sa impunã utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune, pentru conectare la reţea şi pentru furnizarea energiei electrice, condiţii de securitate suplimentare celor prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 6
(1) Când se constata ca un echipament electric de joasa tensiune nu satisface cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1, organele de control vor lua mãsuri de retragere de pe piata şi interzicerea introducerii pe piata.
(2) Reintroducerea pe piata a unui echipament electric de joasa tensiune se efectueazã numai dupã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 2 alin. (1) şi (3).
(3) În cazul situaţiilor prevãzute la alin. (1) organele de control vor informa în scris, dupã caz, Ministerul Industriei şi Resurselor sau Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, indicând motivele deciziilor şi specificand urmãtoarele:
a) dacã neconformitatea constatatã se datoreazã unor deficiente ale standardelor care adopta standardele europene armonizate prevãzute la art. 4 alin. (2) sau prevederilor de securitate prevãzute la art. 4 alin. (4) şi (5);
b) dacã neconformitatea constatatã se datoreazã aplicãrii gresite a standardelor sau prevederilor prevãzute la art. 4 alin. (2), (4) şi (5);
c) dacã neconformitatea constatatã este atribuitã nerespectãrii bunelor practici inginereşti prevãzute la art. 2.
(4) Ministerul Industriei şi Resurselor sau, dupã caz, Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale vor informa de îndatã statele membre implicate şi Comisia Europeanã asupra neconformitatilor constatate şi a mãsurilor luate, potrivit prevederilor alin. (1) şi (3).
ART. 7
(1) Înainte de introducerea pe piata, echipamentele electrice prevãzute la art. 1 trebuie sa poarte marcajul european de conformitate CE, prevãzut la <>art. 8 alin. (1), în conformitate cu Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, şi în anexa nr. 3 lit. A, care atesta conformitatea acestuia cu prevederile prezentei hotãrâri, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în anexa nr. 4.
(2) La solicitarea organelor de control, producãtorul, reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene ori importatorul trebuie sa prezinte un raport de încercãri în care este atestata conformitatea echipamentului electric de joasa tensiune cu prevederile prevãzute la art. 2 şi în anexa nr. 1. Acest raport va fi întocmit de un organism recunoscut, conform procedurii prevãzute la art. 9.
(3) Pentru echipamentele electrice de joasa tensiune introduse pe piata cu marcaj CE producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene întocmeşte şi pãstreazã dosarul tehnic de conformitate, care va fi prezentat spre examinare, la cerere, organului de control. În mãsura în care organele de control considera necesar pentru înţelegerea conţinutului, acestea pot solicita traducerea în limba romana a unor documente care însoţesc echipamentele din import. În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu au sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine dosarul tehnic de conformitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului electric.
(4) Conformitatea echipamentului electric de joasa tensiune cu cerinţele prezentei hotãrâri trebuie certificatã printr-o declaraţie de conformitate emisã de producãtor ori de reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
ART. 8
(1) Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene aplica într-un mod vizibil, uşor lizibil şi durabil marcajul CE pe echipamentul electric de joasa tensiune, ambalaj, instrucţiuni de exploatare sau pe certificatul de garanţie.
(2) În cazul în care echipamentului electric de joasa tensiune îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CE, marcajul va trebui sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acestor reglementãri.
(3) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioada de tranzitie, sa aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare a reglementãrilor aplicate, asa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, trebuie sa fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc echipamentele electrice.
(4) Se interzice aplicarea pe echipament a oricãrui marcaj asemãnãtor cu marcajul CE, care ar putea induce în eroare organele de control sau utilizatorii. Este admisã totuşi aplicarea altui marcaj pe echipamentul electric de joasa tensiune, pe ambalaj, pe instrucţiunile de prezentare sau pe certificatul de garanţie, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE sa nu fie diminuate.
(5) Atunci când organele de control constata ca marcajul CE a fost aplicat nejustificat, producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene va fi obligat sa ia toate mãsurile pentru ca aceasta încãlcare sa înceteze, iar echipamentul electric de joasa tensiune sa se supunã prevederilor referitoare la acest marcaj, conform prevederilor art. 7 alin. (1).
(6) Dacã neconformitatea prevãzutã la alin. (5) continua, organele de control vor restrictiona sau vor interzice, dupã caz, introducerea pe piata a echipamentului electric de joasa tensiune, în conformitate cu procedura prevãzutã la art. 6.
ART. 9
(1) Recunoaşterea laboratoarelor şi/sau a organismelor pentru evaluarea conformitatii cu cerinţele esenţiale de securitate din domeniul echipamentelor electrice de joasa tensiune se face, dupã caz, de Ministerul Industriei şi Resurselor sau de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, pe baza unei metodologii de evaluare proprii, aprobatã prin ordin al ministrului autoritãţii respective.
(2) Listele organismelor/laboratoarelor recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi, dupã caz, al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi se actualizeazã periodic.
(3) Listele cuprinzând organismele recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) pentru efectuarea rapoartelor de încercãri, prevãzute la art. 7 alin. (2), inclusiv modificãrile şi/sau actualizarile acestora, se transmit de Ministerul Industriei şi Resurselor sau Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, dupã caz, statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene.
ART. 10
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã astfel:
a) nerespectarea cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 2 alin. (3), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea utilizãrii şi introducerii pe piata a echipamentelor electrice de joasa tensiune neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (1) şi ale art. 13 alin. (2), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate sau marcate incorect;
c) nerespectarea prevederilor anexei nr. 4, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi interzicerea comercializãrii produselor pana la o data stabilitã de organele de control prevãzute la art. 11 împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatii;
d) nerespectarea îndeplinirii permanente de cãtre organismele recunoscute a cerinţelor minime prevãzute de <>Legea nr. 608/2001 , cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei şi retragerea certificatului de recunoaştere de cãtre autoritatea competenta care l-a emis.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se fac de personalul anume împuternicit de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor pentru echipamentele destinate consumatorilor şi de Inspecţia Muncii, pentru echipamentele tehnice.
ART. 11
Contravenţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 12
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica echipamentelor electrice de joasa tensiune destinate exportului în tari altele decât cele care fac parte din Uniunea Europeanã.
ART. 13
(1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale - PECA, se admite introducerea pe piata atât a echipamentelor electrice de joasa tensiune cu marcaj CE, cat şi a celor cu marcajul naţional de conformitate CS, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
(2) Se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea pe echipamentele electrice de joasa tensiune, concomitent, a marcajului CE şi a marcajului CS.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri referitoare la marcajul CE se aplica şi marcajului CS.
ART. 14
(1) Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale - PECA, se admite introducerea pe piata a echipamentelor electrice de joasa tensiune cu marcaj CS, aplicat în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre pentru marcajul CE. Elementele de identificare a marcajului CS sunt în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 608/2001 şi sunt prevãzute în anexa nr. 3 lit. B.
(2) În cazul în care echipamentului electric de joasa tensiune îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CS, acest marcaj trebuie sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementãri.
ART. 15
(1) Responsabilitãţile producãtorului, reprezentantului sau autorizat sau ale importatorului, în legatura cu echipamentele electrice de joasa tensiune introduse pe piata cu marcaj CS, sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru echipamentele electrice de joasa tensiune cu marcaj CE.
(2) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 10 alin. (1) se aplica şi în cazul echipamentelor electrice de joasa tensiune introduse pe piata cu marcaj CS.
ART. 16
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi admise la comercializare numai echipamentele electrice de joasa tensiune care poarta marcajul CE.
ART. 17
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 18
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 6 alin. (4), care intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007, şi ale art. 9 alin. (3), care se aplica de la data intrãrii în vigoare a Protocolului european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale - PECA.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 567/2002 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 458 din 27 iunie 2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat

Bucureşti, 18 aprilie 2003.
Nr. 457.

ANEXA 1

CERINŢE ESENŢIALE
de securitate pentru echipamentul electric de joasa tensiune

1. Condiţii generale
a) Caracteristicile principale, indicaţiile de recunoaştere şi de respectare, care vor asigura funcţionarea echipamentului electric de joasa tensiune în siguranta şi în scopurile pentru care a fost fabricat, trebuie sa fie marcate pe echipament sau, dacã aceasta nu este posibil, într-un document insotitor.
b) Denumirea producãtorului, firmei sau marca înregistratã trebuie sa fie aplicate în mod vizibil şi lizibil pe echipamentul electric de joasa tensiune sau, dacã nu este posibil, pe ambalaj.
c) Echipamentul electric de joasa tensiune, precum şi componentele sale trebuie sa fie fabricate astfel încât sa poatã fi asamblate şi conectate sigur şi corect.
d) Echipamentul electric de joasa tensiune trebuie sa fie proiectat şi fabricat astfel încât sa se asigure protecţia impotriva riscurilor prevãzute la pct. 2 şi 3, condiţionat de utilizarea şi întreţinerea adecvatã scopului pentru care a fost fabricat.
2. Protecţia impotriva riscurilor ce pot rezulta ca urmare a montarii şi utilizãrii echipamentului electric de joasa tensiune
Mãsurile de natura tehnica trebuie sa fie prescrise cu respectarea cerinţelor prevãzute la pct. 1, pentru a se asigura ca:
a) persoanele şi animalele domestice sunt protejate corespunzãtor fata de pericolul ranirilor fizice sau de alta natura care pot fi cauzate de contactul electric direct ori indirect;
b) nu se produc incalziri, radiatii sau arcuri electrice periculoase;
c) persoanele, animalele domestice şi bunurile mobile şi imobile sunt protejate corespunzãtor impotriva pericolelor de natura neelectrica ce pot fi cauzate de echipamentul electric de joasa tensiune, asa cum rezulta din experienta;
d) izolatia este corespunzãtoare unor cerinţe previzibile.
3. Protecţia impotriva riscului cauzat de influente externe asupra echipamentului electric de joasa tensiune
Mãsurile tehnice trebuie luate cu respectarea cerinţelor prevãzute la pct. 1, pentru a se asigura ca:
a) echipamentul electric de joasa tensiune satisface cerinţele previzibile de natura mecanicã astfel încât persoanele, animalele domestice şi proprietatea sa nu fie puse în pericol;
b) echipamentul electric de joasa tensiune este rezistent la influente de natura nemecanica în condiţii previzibile de mediu, astfel încât persoanele, animalele domestice şi proprietatea sa nu fie puse în pericol;
c) echipamentul electric de joasa tensiune nu pericliteazã persoanele, animalele domestice şi proprietatea în condiţii previzibile de suprasarcini.


ANEXA 2

ECHIPAMENTE ŞI FENOMENE FIZICE
care nu sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri

1. Echipament electric pentru utilizare în atmosfera exploziva
2. Echipament electric pentru utilizare radiologica şi medicalã
3. Componente electrice pentru lifturi de mãrfuri şi de persoane
4. Contoare de energie electrica
5. Fise şi prize de uz casnic
6. Sisteme de supraveghere cu gard electric
7. Interferente radioelectrice
8. Echipamente electrice specializate, utilizate pe nave, avioane sau calea feratã, care se supun prevederilor elaborate de organizaţiile internaţionale la care România este parte
9. Echipamente furnizate ca obiecte de muzeu, însoţite de documente corespunzãtoare în acest sens.


ANEXA 3

A. Marcajul de conformitate CE
1. Marcajul de conformitate CE este format din literele C şi E, având urmãtoarea forma:

( CE )

Dacã marcajul CE este redus sau mãrit, proportiile date în desenul de mai sus trebuie sa fie respectate.
2. Marcajul CE trebuie sa aibã o înãlţime de cel puţin 5 mm, cu excepţia cazurilor când aceasta nu este posibil, ţinându-se seama de natura aparatelor.
B. Marcajul de conformitate CS
Marcajul de conformitate CS este format din literele C şi S, cu forma prezentatã în figura urmãtoare:

( CS )
NOTA:
- fontul (stilul literei): Times New Roman - corp 36;
- diametrul cercului: 20 mm.
În cazul în care marcajul CS trebuie sa fie mãrit sau micşorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate în figura de mai sus.
Componentele C şi S ale marcajului CS trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune pe verticala, dar nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.

ANEXA 4

CONTROLUL INTERN AL PRODUCŢIEI

1. Producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene asigura şi declara ca echipamentele electrice de joasa tensiune satisfac cerinţele de securitate care sunt aplicabile. Producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie sa fixeze marcajul CE pe fiecare produs şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate. Modelul declaraţiei de conformitate este prevãzut în anexa nr. 5.
2. Producãtorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene este obligat sa întocmeascã un dosar tehnic de conformitate care va fi prezentat spre examinare, la cerere, organismelor de control.
3. Dosarul tehnic de conformitate trebuie sa ateste conformitatea echipamentului electric de joasa tensiune cu principalele cerinţe de securitate şi, în mãsura în care este relevant, sa fie acoperitã proiectarea, producerea şi funcţionarea acestuia.
4. Dosarul tehnic de conformitate va cuprinde:
a) descrierea generalã a echipamentului electric de joasa tensiune;
b) instrucţiuni de exploatare, manual de utilizare;
c) desene de proiectare şi de fabricaţie, scheme ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor;
d) descriere şi explicaţii necesare pentru înţelegerea celor prezentate la lit. c);
e) rezultatele calculelor de proiectare, controale efectuate etc.;
f) lista cuprinzând standardele ce se aplica integral sau parţial şi descrierea soluţiilor aplicate pentru a satisface cerinţele esenţiale de securitate în situaţia neaplicarii integrale a standardelor;
g) rapoarte de încercãri;
h) declaraţie de conformitate, în copie, inclusiv traducerea legalizatã în limba romana pentru echipamentele electrice de joasa tensiune din import.
5. Dosarul tehnic de conformitate trebuie ţinut la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la data fabricaţiei ultimului echipament electric de joasa tensiune. Atunci când este cazul, în mãsura în care organele de control considera necesar pentru înţelegerea conţinutului, acestea pot solicita traducerea în limba romana a unor documente. În cazul în care producãtorul ori reprezentantul sau autorizat nu este stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra documentaţia tehnica revine persoanei responsabile cu introducerea echipamentului electric de joasa tensiune pe piata româneascã.
6. Producãtorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sa asigure conformitatea echipamentului electric de joasa tensiune fabricat cu documentaţia tehnica prezentatã la pct. 4 şi cu cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1.

ANEXA 5

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
(model)

Noi, ......................../(denumirea şi sediul producãtorului ori reprezentantului sau autorizat cu sediul în România într-un stat membru al Uniunii Europene) declaram pe propria rãspundere ca echipamentul ......................../(denumirea, tipul sau modelul, numãrul lotului şi al seriei), produs de ............./(denumirea şi sediul producãtorului), la care se referã aceasta declaraţie, respecta cerinţele de protecţie şi este în conformitate cu urmãtorul/urmãtoarele standard/standarde sau cu alt/alte document/documente normativ/normative: ...................................../(titlul şi/sau numãrul, editia şi data publicãrii standardului/standardelor sau al altui/altor document/documente normativ/normative, emitentul acestor documente).

Locul şi data emiterii declaraţiei .............................

.............................. .......................
(funcţia şi numele persoanei (locul şi data emiterii)
autorizate sa îl reprezinte
pe emitentul declaraţiei)

.......................
(semnatura şi ştampila)

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016