Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 441 din 3 mai 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2001 privind accelerarea si finalizarea procesului de privatizare a societatilor comerciale din turism, precum si pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea implementarii acestora
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 245 din 14 mai 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2001 privind accelerarea şi finalizarea procesului de privatizare a societãţilor comerciale din turism şi ale <>art. 4^1 alin. (2) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societãţilor comerciale, aprobatã prin <>Legea nr. 44/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 52/2001 privind accelerarea şi finalizarea procesului de privatizare a societãţilor comerciale din turism, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Ministerul Turismului va elabora instrucţiunile privind dosarul de prezentare, regulamentele de organizare şi desfãşurare a licitaţiilor de vânzare de acţiuni/active, modelele de contracte de vânzare-cumpãrare de acţiuni/active, modelele de contracte de leasing imobiliar, precum şi orice alte instrucţiuni pe care le considera necesare, care se aproba prin ordin al ministrului turismului.
ART. 3
Normele metodologice prevãzute la art. 1 se completeazã cu Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societãţilor comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 450/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 24 iunie 1999.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul turismului,
Alin Burcea,
secretar de stat
Ministrul Autoritãţii pentru Privatizare
şi Administrarea Participatiilor Statului,
Ovidiu Tiberiu Musetescu
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 52/2001 privind accelerarea şi finalizarea procesului de privatizare a societãţilor comerciale din turism
Ordonanta de urgenta:
ART. 1
Pentru privatizarea societãţilor comerciale din turism Ministerul Turismului, în calitate de instituţie publica implicata, va aplica prevederile prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 2
(1) În vederea maririi sanselor de privatizare a societãţilor comerciale din turism şi pentru dezvoltarea durabila a turismului Ministerul Turismului poate accepta plata în rate a preţului acţiunilor vândute, în condiţiile stabilite în normele metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) În cazul vânzãrii cu plata în rate a preţului acţiunilor avansul este de minimum 10% din preţul de vânzare, iar plata ratelor se va esalona pe o perioada de pana la 5 ani, cu perceperea unei dobânzi anuale stabilite prin hotãrâre a Guvernului şi cu obligaţia cumpãrãtorului de a efectua investiţii pe o perioada de maximum 3 ani de la data semnãrii contractului.
(3) Asupra acţiunilor vândute cu plata în rate se constituie drept de gaj, în condiţiile legii.
(4) În cazul în care cumpãrãtorul nu plãteşte la scadenta o rata sau nu a efectuat programul de investiţii, contractul de vânzare-cumpãrare se considera rezolvit de drept, fãrã a mai fi necesarã punerea în întârziere şi fãrã orice alta formalitate. În aceasta situaţie cumpãrãtorul pierde atât preţul plãtit pana la acea data, cat şi investiţiile efectuate.
(5) În cazul vânzãrii acţiunilor cu plata în rate Ministerul Turismului poate solicita cumpãrãtorului constituirea de garanţii suplimentare pentru asigurarea plãţii ratelor şi a executãrii programului de investiţii, precum:
a) scrisoarea de garanţie bancarã emisã de o banca comercialã romana sau de o banca comercialã strãinã şi confirmatã de Banca de Export-Import a României - S.A. (Eximbank);
b) constituirea de ipoteci ori alte garanţii reale în favoarea Ministerului Turismului;
c) garanţia personalã a unui fidejusor, persoana fizica sau juridicã de cetãţenie, respectiv de naţionalitate, romana, în condiţiile Codului comercial, constând într-o obligaţie unilaterala şi necondiţionatã de plata a ratei, dacã aceasta nu a fost achitatã la termen, parţial ori integral, de cãtre cumpãrãtor.
Norme metodologice:
1. În contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni cu plata preţului în rate, la cuantumul fiecãrei rate se aplica o dobanda care sa acopere inflatia, la care se adauga doua procente, în cazul în care preţul este stabilit şi plãtit în moneda nationala, şi dobanda LIBOR plus o marja negociata de pãrţi, în cazul în care preţul este stabilit şi/sau plãtit în valuta. Ministerul Turismului va comunica cumpãrãtorului, cu 15 zile înainte de data scadentei fiecãrei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobanda.
2. Perioada de eşalonare a ratelor şi mãrimea avansului împreunã cu preţul oferit sunt elemente de calcul ale grilei de punctaj în baza cãreia se face adjudecarea în cazul vânzãrii prin negociere a acţiunilor unei societãţi comerciale din turism.
3. Investiţiile constau în principal în: reparaţii capitale, înlocuirea centralelor termice, modernizãri şi dotãri necesare pentru ridicarea gradului de confort, pentru asigurarea securitãţii turistilor şi pentru protecţia mediului înconjurãtor.
4. Investiţiile vor putea fi eşalonate pe o perioada de pana la 3 ani, în funcţie de valoarea lor şi de complexitatea lucrãrilor.
Ordonanta de urgenta:
ART. 3
Prevederile art. 2 sunt aplicabile şi vânzãrii de active ale societãţilor comerciale din turism, în condiţiile normelor metodologice emise în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
Norme metodologice:
5. Vânzarea oricãrui activ din cadrul unei societãţi comerciale din turism se face numai cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor din acea societate, indiferent de ponderea acelui activ în totalul activelor societãţii.
6. Adunarea generalã a actionarilor societãţii comerciale hotãrãşte vânzarea de active, numai cu acordul prealabil al Ministerului Turismului, la societãţile comerciale din turism la care acesta deţine pachetul majoritar de acţiuni.
7. La societãţile comerciale la care Ministerul Turismului nu deţine pachetul majoritar de acţiuni reprezentantul acestuia în adunarea generalã a actionarilor va vota în conformitate cu mandatul special pe care îl va primi de la acesta.
8. În cazul societãţilor comerciale din turism cu capital majoritar de stat, în contractele de vânzare-cumpãrare de active cu plata preţului în rate, la cuantumul fiecãrei rate se aplica o dobanda care sa acopere inflatia, la care se adauga doua procente, în cazul în care preţul este stabilit şi plãtit în moneda nationala, şi dobanda LIBOR plus o marja negociata de pãrţi, în cazul în care preţul este stabilit şi/sau plãtit în valuta. Societatea comercialã va comunica cumpãrãtorului, cu 15 zile înainte de data scadentei fiecãrei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobanda.
9. Vânzarea cu plata în rate a activelor societãţilor comerciale din turism cu capital majoritar de stat este condiţionatã de efectuarea de investiţii de cãtre cumpãrãtor.
10. Vânzarea cu plata în rate a activelor societãţilor comerciale din turism cu capital majoritar de stat se poate aplica şi în cazul vânzãrii activelor grevate de contracte de asociere în participaţiune, închiriere sau locatie de gestiune prin negociere directa cu deţinãtorii acestor active, dacã aceştia au efectuat investiţii în activele respective de cel puţin 15% din valoarea de circulaţie a activelor respective.
Ordonanta de urgenta:
ART. 4
Dosarul de prezentare al societãţii comerciale se întocmeşte în situaţia vânzãrii acţiunilor unei societãţi comerciale din turism la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine peste 33% din totalul acţiunilor; pentru celelalte situaţii se întocmeşte o fişa de prezentare care cuprinde informaţii minime despre societate.
ART. 5
(1) Licitaţia cu strigare se desfãşoarã într-o singura etapa şi se va tine în termen de 7 zile de la publicarea în presa a anunţului de vânzare.
(2) Preţul de pornire al licitaţiei este, de regula, egal cu valoarea nominalã a acţiunilor. Preţul de vânzare al acţiunilor nu poate fi mai mic decât valoarea nominalã a acţiunilor.
(3) Reprezentanţii mass-media au acces liber la licitaţie.
Norme metodologice:
11. Preţul de oferta este, de regula, egal cu valoarea nominalã a acţiunilor.
12. În cazurile în care nu se întocmeşte raport de evaluare preţul de oferta este egal cu valoarea cea mai mare dintre valoarea nominalã a acţiunilor şi valoarea de tranzactionare a acţiunilor pe piata de capital, înregistratã în ziua anterioarã publicãrii (formularii) ofertei de vânzare, dacã aceasta exista, sau, dupã caz, ultima valoare de tranzactionare din ziua cea mai apropiatã de data publicãrii (formularii) ofertei de vânzare.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: