Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 438 din 23 martie 2004  pentru aprobarea Codului de etica si deontologie al politistului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 438 din 23 martie 2004 pentru aprobarea Codului de etica si deontologie al politistului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 9 aprilie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Codul de eticã şi deontologie al poliţistului, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Ministerul Administraţiei şi Internelor va emite Ghidul de aplicare a Codului de eticã şi deontologie al poliţistului, care se aprobã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor se constituie Comisia permanentã de monitorizare şi evaluare a Codului de eticã şi deontologie al poliţistului.
(2) Constituirea, componenţa, atribuţiile şi funcţionarea comisiei prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus

Bucureşti, 23 martie 2004.
Nr. 438.

ANEXĂ

CODUL DE ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE
al poliţistului

ART. 1
Prezentul cod stabileşte regulile de conduitã pe care poliţistul are obligaţia sã le respecte în exercitarea atribuţiilor profesionale şi pe care orice persoanã este în drept sã le pretindã poliţistului în raporturile sale cu acesta.
ART. 2
Principiile generale care guverneazã conduita profesionalã a poliţiştilor sunt urmãtoarele:
a) supremaţia Constituţiei şi a legii;
b) prioritatea interesului public în faţa interesului personal;
c) asigurarea egalitãţii de tratament a cetãţenilor;
d) profesionalismul;
e) imparţialitatea şi nediscriminarea;
f) independenţa;
g) integritatea moralã;
h) libertatea gândirii şi a exprimãrii;
i) deschiderea şi transparenţa;
j) respectul;
k) confidenţialitatea.
ART. 3
(1) Acţiunile poliţiştilor trebuie sã fie conforme cu dreptul intern şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) În îndeplinirea atribuţiilor profesionale poliţistul are obligaţia sã respecte şi sã protejeze drepturile şi libertãţile fundamentale ale cetãţeanului, consacrate prin Constituţie şi prin alte legi, în conformitate cu Declaraţia Universalã a Drepturilor Omului, Convenţia europeanã a drepturilor omului, Codul european al eticii poliţieneşti şi cu dispoziţiile tratatelor la care România este parte.
(3) Pentru realizarea atribuţiilor profesionale poliţistul acţioneazã în parteneriat cu populaţia, acordã asistenţã de specialitate şi presteazã servicii în concordanţã cu misiunile şi atribuţiile poliţiei.
ART. 4
În exercitarea autoritãţii publice poliţistul se bucurã de protecţie, potrivit normelor legale în vigoare.
ART. 5
(1) Poliţistul este obligat sã rãspundã la orice solicitare legitimã privind exercitarea profesiei şi sã evite comportamentul care ar putea prejudicia încrederea populaţiei în ceea ce priveşte profesionalismul, seriozitatea, disponibilitatea şi angajamentul sãu în rezolvarea cererilor legitime ale acesteia.
(2) Poliţistul trebuie sã fie loial autoritãţii sau instituţiei publice în care îşi desfãşoarã activitatea, sã acţioneze cu imparţialitate, sã fie disciplinat şi demn, sã apere prestigiul profesiei şi sã exercite toate prerogativele şi îndatoririle specifice funcţiei pe care o deţine.
ART. 6
(1) Poliţistul trebuie sã se comporte civilizat şi sã dea dovadã de amabilitate şi solicitudine, adoptând o atitudine politicoasã şi fermã.
(2) Poliţistul trebuie sã dovedeascã stãpânire de sine, capacitate de comunicare, abilitãţi de gestionare a situaţiilor conflictuale, dezvoltându-şi permanent puterea de înţelegere a problemelor sociale, culturale şi educaţionale ale colectivitãţii în care îşi exercitã profesia, precum şi, dupã caz, capacitãţile manageriale.
ART. 7
Poliţistul este dator sã promoveze şi sã dezvolte, fãrã discriminare, bunele raporturi dintre instituţia pe care o reprezintã şi comunitate, sã asigure cooperarea efectivã cu reprezentanţii autoritãţilor publice centrale şi locale, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai populaţiei, ai grupurilor minoritare, inclusiv ai celor etnice.
ART. 8
În temeiul relaţiei de parteneriat cu comunitatea poliţistul furnizeazã membrilor acesteia informaţii privitoare la legislaţia în vigoare şi la activitatea sa profesionalã, în limita competenţelor ce îi revin şi fãrã a dezvãlui date şi informaţii clasificate, potrivit legii.
ART. 9
Poliţistul are obligaţia sã pãstreze, în condiţiile legii, secretul de stat şi secretul de serviciu, precum şi confidenţialitatea deplinã a datelor şi informaţiilor pe care le deţine şi sã nu utilizeze în mod abuziv sau în folos personal aceste date şi informaţii, asigurând respectarea dreptului la viaţã privatã al cetãţenilor.
ART. 10
(1) Poliţistul recurge la forţã ca mãsurã excepţionalã, în strictã conformitate cu prevederile legale şi numai în situaţii de absolutã necesitate, determinate de ineficienţa somaţiilor şi acţiunilor de mediere prin care s-a încercat dezamorsarea situaţiei sau întreruperea acţiunilor ilicite.
(2) Acţiunile în forţã desfãşurate de poliţie sunt subordonate principiilor necesitãţii şi proporţionalitãţii.
(3) În momentul realizãrii obiectivului legitim înceteazã şi exercitarea forţei.
ART. 11
Poliţistul nu aplicã, nu încurajeazã şi nu tolereazã acte de torturã, tratamente şi pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice ori psihice, indiferent de circumstanţe.
ART. 12
Poliţistul are obligaţia de a se asigura de legalitatea acţiunilor sale, înainte şi în timpul desfãşurãrii acestora, din perspectiva respectãrii legislaţiei naţionale şi a documentelor internaţionale la care România este parte.
ART. 13
(1) Poliţistul rãspunde personal pentru actele şi faptele sale, în condiţiile legii. El are datoria sã se abţinã de la executarea ordinelor şi misiunilor ilegale, având obligaţia de a-i informa de îndatã pe şefii sãi, pe cale ierarhicã, despre aceasta.
(2) Abţinerea de la executarea ordinelor şi misiunilor în condiţiile alin. (1) nu atrage rãspunderea disciplinarã a poliţistului.
ART. 14
Poliţistul trebuie sã îndeplineascã într-o manierã echitabilã misiunile ce îi revin, conform principiului nediscriminãrii, respectând drepturile şi libertãţile fundamentale ale oricãrei persoane.
ART. 15
(1) Poliţistul are obligaţia de a acorda sprijin, conform competenţelor legale, victimelor infracţiunilor cu care intrã în contact pe timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu şi în afara acestor atribuţii. În acest sens, victima este îndrumatã cãtre serviciile specializate ale poliţiei sau ale altor instituţii cu responsabilitãţi în domeniu şi este informatã, dupã caz, cu privire la modalitãţile de soluţionare a situaţiei sale.
(2) Relaţia poliţistului cu martorii se subordoneazã în permanenţã necesitãţii de a nu le pune în pericol, acestora sau membrilor lor de familie, viaţa, integritatea corporalã sau libertatea.
(3) În contactele realizate cu persoane asupra cãrora s-au dispus mãsuri privative de libertate, precum şi pe timpul desfãşurãrii cercetãrilor poliţistul respectã cu stricteţe normele procedurale prevãzute de lege.
ART. 16
(1) Poliţistului îi este interzis sã tolereze actele de corupţie şi sã utilizeze abuziv autoritatea publicã conferitã de statutul sãu.
(2) Poliţistului îi este interzis sã accepte bani, bunuri, valori sau atenţii în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu-şi îndeplini atribuţiile profesionale şi sã primeascã sarcini, misiuni sau lucrãri care excedeazã competenţelor stabilite prin fişa postului.
ART. 17
Poliţistului îi este interzis sã uzeze de calitatea sau de funcţia pe care o îndeplineşte, pentru rezolvarea unor interese de ordin personal.
ART. 18
În activitatea de aplicare a legii poliţistul trebuie sã respecte principiul prezumţiei de nevinovãţie, asigurând fiecãrei persoane care face obiectul cercetãrii deplina exercitare a drepturilor sale, în condiţiile prevãzute de lege, şi sã ţinã seama de nevoile specifice ale unor categorii speciale, cum ar fi: copiii, femeile, bãtrânii, persoanele cu handicap, membrii minoritãţilor, inclusiv cele etnice.
ART. 19
Poliţistului îi este interzis sã exercite activitãţi cu scop lucrativ de naturã sã lezeze onoarea sa ori a instituţiei din care face parte.
ART. 20
Respectarea dispoziţiilor prezentului cod este obligatorie pentru poliţişti, iar încãlcarea acestora atrage rãspunderea disciplinarã, penalã sau civilã, în condiţiile legii, a poliţistului vinovat.
ART. 21
(1) Prezentul cod se aplicã tuturor poliţiştilor al cãror statut este reglementat de <>Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, indiferent de structura în care sunt încadraţi şi de funcţia în care sunt numiţi.
(2) Normele prezentului cod sunt obligatorii pe timpul participãrii, potrivit prevederilor legale, la misiunile poliţiei, atât pentru funcţionarii publici din Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi pentru celelalte categorii de personal care participã la aceste misiuni.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016