Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 403 din 19 mai 2000  privind reevaluarea imobilizarilor corporale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 403 din 19 mai 2000 privind reevaluarea imobilizarilor corporale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 7 iunie 2000
    In temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 10 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificările şi completările ulterioare,

    Guvernul României adopta prezenta hotărâre.

    ART. 1
    (1) Societăţile comerciale, indiferent de forma de proprietate, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, institutele de cercetare şi celelalte categorii de agenţi economici pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale aflate în patrimoniul lor la data de 31 decembrie a anului precedent, pe baza ratei inflaţiei comunicate de Comisia Naţionala pentru Statistica, astfel încât rezultatul reevaluarii sa fie cuprins în bilanţul contabil al anului respectiv.
    (2) Reevaluarea se va efectua anual, în cazul în care rata inflaţiei cumulată pe ultimii 3 ani consecutivi depăşeşte 100%.
    (3) Imobilizarile corporale de natura celor prevăzute la alin. (1) se pot reevalua anual în baza ratei inflaţiei comunicate de Comisia Naţionala pentru Statistica, valabilă pentru data de 31 decembrie a anului calendaristic respectiv.
    (4) Valoarea reevaluata a imobilizarilor corporale, stabilită pe baza prevederilor alin. (1)-(3), se corelează cu utilitatea şi cu valoarea de piaţa a bunurilor respective.
    (5) Agenţii economici care nu au efectuat reevaluarile anterioare pot proceda la reevaluare numai în condiţiile actualizării şi reflectării în contabilitate a valorii imobilizarilor respective, pe baza normelor aprobate prin prezenta hotărâre.
    (6) Nu sunt supuse reevaluarii imobilizarile corporale care au ieşit din patrimoniul agenţilor economici după data de 31 decembrie a anului precedent, precum şi cele aflate în conservare.
    (7) Agenţii economici care se afla în procedura de dizolvare sau de lichidare administrativă conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, sau în procedura de lichidare judiciară conform Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, nu vor proceda la reevaluarea activelor imobilizate prevăzute la alin. (1).
    ART. 2
    Reevaluarea imobilizarilor corporale se va efectua în conformitate cu Normele privind reevaluarea imobilizarilor corporale, prezentate în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 3
    (1) La încheierea acţiunii de reevaluare agenţii economici prevăzuţi la art. 1 vor înregistra diferenţele din reevaluare în conturile corespunzătoare, după aprobarea acestora de către adunarea generală a acţionarilor sau a asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie în cazul regiilor autonome, în conformitate cu metodologia contabila prevăzută în norme.
    (2) Amortizarea aferentă gradului de neutilizare, evidenţiată de agenţii economici pana la data de 31 decembrie 1996 în contul în afară bilanţului, se va regulariza şi se va înregistra în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 2 la norme.
    ART. 4
    Rezultatele reevaluarii categoriilor de imobilizari prevăzute la art. 1 vor fi cuprinse în bilanţul contabil încheiat la data de 31 decembrie a anului respectiv.
    ART. 5
    Diferenţele rezultate din reevaluarea imobilizarilor corporale prevăzută la art. 1 vor fi înregistrate conform prevederilor cuprinse în norme şi vor fi utilizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 6
    Amortizarea imobilizarilor corporale reevaluate se calculează în conformitate cu prevederile legale care reglementează regimul amortizării acestora.
    ART. 7
    Prevederile prezentei hotărâri se pot aplica şi de către persoanele fizice şi asociaţiile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri şi care, potrivit legii, sunt obligate sa conducă evidenta în partida simpla.
    ART. 8
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga prevederile Hotărârii Guvernului nr. 983/1998 privind reevaluarea clădirilor, construcţiilor speciale şi a terenurilor, cu completările şi modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530 din 31 decembrie 1998.

                                 PRIM-MINISTRU
                           MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                             Ministrul finanţelor,
                              Decebal Traian Remes

    Bucureşti, 19 mai 2000.
    Nr. 403.


    ANEXĂ


                                     NORME
                  privind reevaluarea imobilizarilor corporale

    ART. 1
    Dispoziţii generale
    (1) Prin operaţiunea de reevaluare a imobilizarilor corporale existente în patrimoniul persoanelor juridice prevăzute la art. 1 din hotărâre se realizează actualizarea valorii elementelor patrimoniale din raportarile contabile întocmite la data de 31 decembrie a anului precedent.
    (2) Reevaluarea imobilizarilor corporale prevăzute la art. 1 din hotărâre are ca obiectiv aducerea acestora la costul curent sau la valoarea de intrare actualizată în corelare cu utilitatea bunurilor şi cu valoarea de piaţa a acestora.
    (3) Pentru realizarea reevaluarii persoanele juridice prevăzute la art. 1 din hotărâre vor proceda la efectuarea inventarierii imobilizarilor respective în conformitate cu prevederile normelor aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995.
    (4) Componenta comisiilor de inventariere va fi astfel stabilită încât sa asigure un număr corespunzător de cadre cu pregătire tehnica în domeniu, care sa poată aprecia gradul de uzura fizica şi morala a bunurilor inventariate.
    (5) La terminarea acţiunii de reevaluare a imobilizarilor corporale prevăzute la art. 1 din hotărâre pe baza prevederilor prezentelor norme persoanele juridice vor determina şi vor înregistra în contabilitate diferenţele rezultate din reevaluare conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 2.
    ART. 2
    (1) Se supun reevaluarii imobilizarile corporale existente în patrimoniul persoanelor juridice şi evidenţiate în balanţa contabila întocmită la data de 31 decembrie a anului precedent, astfel:
    a) mijloacele fixe aflate în patrimoniu, evidenţiate în conturile 2121 "Construcţii", 2122 "Echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru)", 2123 "Aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare", 2124 "Mijloace de transport", 2125 "Animale şi plantaţii" şi 2126 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale";
    b) mijloacele fixe de natura celor prezentate la art. 1 din hotărâre, date în locaţie de gestiune sau închiriate, după caz, şi cele date în folosinţa asocierilor în participaţiune, conform contractelor încheiate, se reevalueaza de către persoanele juridice care le au evidenţiate în patrimoniu;
    c) investiţiile efectuate la imobilizarile corporale concesionate, luate cu chirie sau în locaţie de gestiune se supun reevaluarii de către persoanele juridice care le-au efectuat şi care le-au înregistrat în contabilitate;
    d) capacităţile puse în funcţiune parţial, de natura mijloacelor fixe pentru care nu s-au întocmit formele de înregistrare ca mijloace fixe;
    e) mijloacele fixe la care în perioada 1 aprilie 1994 - 31 decembrie a anului precedent s-au efectuat lucrări de modernizare care au majorat valoarea de înregistrare a acestor imobilizari corporale. Pentru aceste active reevaluarea se efectuează separat pentru valorile reprezentând modernizări, prin aplicarea ratei inflaţiei corespunzătoare perioadei scurse după efectuarea modernizării;
    f) mijloacele fixe predate în sistem de leasing vor fi reevaluate, avându-se în vedere valoarea negociata, prevăzută în contractul încheiat între părţi, de către persoanele juridice care le au evidenţiate în patrimoniu;
    g) imobilizarile corporale aparţinând patrimoniului public, înscrise în activul bilanţului la agenţii economici prevăzuţi la art. 1 din hotărâre;
    h) mijloacele fixe aflate la sucursale, filiale şi la agenţiile din străinătate se reevalueaza de către agenţii economici din ţara, în cazul în care sunt înregistrate în patrimoniul acestora;
    i) bunurile amortizabile, respectiv mijloacele fixe, înregistrate în Registrul-inventar, în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente.
    (2) Nu sunt supuse reevaluarii:
    a) mijloacele fixe a căror valoare de intrare a fost recuperată integral pe calea amortizării la data de 31 decembrie a anului precedent;
    b) mijloacele fixe la care în anul precedent s-au inclus în valoarea investiţiei valoarea spezelor şi comisioanelor bancare, precum şi dobânzile şi diferenţele de curs valutar, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    c) mijloacele fixe trecute în conservare;
    d) mijloacele fixe de natura obiectelor de inventar;
    e) mijloacele fixe care au ieşit din patrimoniul agenţilor economici după data de 31 decembrie a anului precedent;
    f) mijloacele fixe evidenţiate în conturi în afară bilanţului.
    ART. 3
    (1) Pentru efectuarea reevaluarii mijloacelor fixe prevăzute la art. 1 din hotărâre se va stabili valoarea rămasă, actualizată la data de 31 decembrie a anului precedent, avându-se în vedere:
    a) valoarea de intrare a mijloacelor fixe supuse reevaluarii, evidenţiată în contabilitate;
    b) amortizarea calculată pana la data de 31 decembrie a anului precedent, evidenţiată în contabilitate în creditul contului 281 "Amortizarea imobilizarilor corporale" şi în debitul contului 8045 "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe";
    c) amortizarea aferentă mijloacelor fixe pentru care s-au obţinut scutiri totale sau pentru o perioada limitată la calculul amortizării, potrivit art. 16 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 104/1997 privind unele măsuri pentru reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni financiar-contabile din activitatea agenţilor economici;
    d) rata inflaţiei comunicată de Comisia Naţionala pentru Statistica pentru intervalul cuprins între data de referinţa a ultimei reevaluari înregistrate în evidenta contabila şi data de 31 decembrie a anului precedent;
    e) valoarea rămasă actualizată, precum şi valoarea de intrare actualizată se stabilesc conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
    (2) Persoanele juridice care optează pentru efectuarea reevaluarii imobilizarilor corporale prevăzute la art. 1 din hotărâre şi care nu au efectuat reevaluarile anterioare potrivit Hotărârii Guvernului nr. 945/1990 privind inventarierea şi reevaluarea patrimoniului unităţilor economice de stat, Hotărârii Guvernului nr. 26/1992 privind reevaluarea unor active şi pasive ca urmare a unificării cursurilor de schimb ale leului şi regimului de preţuri şi tarife în aceste condiţii şi Hotărârii Guvernului nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizarilor corporale şi modificarea capitalului social vor proceda la efectuarea reevaluarii mijloacelor fixe de la data de 1 ianuarie 1990 sau de la data intrării acestora în patrimoniu, pe baza prezentelor norme.
    (3) Comisiile de inventariere vor analiza diferenţele rezultate din reevaluare şi valorile actualizate ale mijloacelor fixe reevaluate în corelaţie cu utilitatea bunurilor respective şi cu valoarea de piaţa, iar în cazurile în care se vor constata supraevaluari sau subevaluari ale valorii acestora ele vor fi eliminate.
    (4) La stabilirea utilităţii bunurilor se are în vedere posibilitatea ca în exerciţiile financiare viitoare, pentru imobilizarile corporale respective, sa existe o încărcare corespunzătoare cu comenzi şi contracte, astfel încât prin vânzarea producţiei realizate sa se asigure recuperarea plusului de amortizare generat de reevaluare.
    (5) Valoarea de piaţa a unei imobilizari corporale reprezintă preţul care poate fi obţinut pe o piaţa activa, atunci când activele de pe piaţa sunt relativ omogene şi exista cantităţi suficiente de asemenea active tranzacţionate, în asa fel încât oricând pot fi gasiţi potenţiali cumpărători şi vânzători.
    (6) In situaţia în care comisia de inventariere efectuează ajustari ale valorii actualizate, care se înscriu în coloana 15 din anexa nr. 1, în mod corespunzător se va efectua recalcularea diferenţei de amortizare din coloana 12 din aceeaşi anexa.
    ART. 4
    Pentru evidenţierea distinctă în contabilitatea agenţilor economici a diferenţelor rezultate în urma reevaluarii, în Planul de conturi general se introduc următoarele conturi:
    105.06 "Diferenţe din reevaluarea mijloacelor fixe", care se va desfăşura în conturi analitice corespunzător fiecărei grupe de mijloace fixe;
    2121.1 "Diferenţe din reevaluarea construcţiilor";
    2122.1 "Diferenţe din reevaluarea echipamentelor tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru)";
    2123.1 "Diferenţe din reevaluarea aparatelor şi instalaţiilor de măsurare, control, reglare";
    2124.1 "Diferenţe din reevaluarea mijloacelor de transport";
    2125.1 "Diferenţe din reevaluarea animalelor şi plantaţiilor";
    2126.1 "Diferenţe din reevaluarea mobilierului, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale".
    ART. 5
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.


    ANEXA 1
    la norme




    Unitatea patrimonială

                                    SITUAŢIA
               privind determinarea valorii rămase actualizate a
                  imobilizarilor corporale supuse reevaluarii

┌────┬────────┬────────┬────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬────────┬─────────┬────────────┬────────┬────────┬──────────┬────────┬───────────┬───┐
│Nr. │Denumi- │Valoarea│ Amortizarea calculata │Total │Valoarea│Coefi- │Valoarea│Gradul │Amortizarea │Dife- │Valoarea│Diferente │Ajustari│ Diferente │Obs│
│crt.│rea │de ├──────┬─────┬───────────┤amor- │ ramasa │cientul│ actua- │ de │actualizata │renta │ ramasa │ din │ ale │imobilizari│ │
│ │imobili-│inre- │ In │ In │Amortizarea│tizare │neamor- │ de │ lizata │uzura │ │amor- │ actua- │reevaluare│valorii │ corporale │ │
│ │zarii │gistrare│credit│debit│ aferenta │ │ tizata │actua- │ │scrip- │ │tizare │ lizata │calculate │propuse │ de │ │
│ │corpo- │din │ cont │cont │ activelor │ │ │lizare │ │ tica │ │ │ │ │ de │inregistrat│ │
│ │rale │conta- │ 281 │8045 │ scutite │ │ │ │ │ % │ │ │ │ │comisia │ │ │
│ │sau a │bilitate│ │ │ conform │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ de │ │ │
│ │imobili-│ │ │ │ reglemen- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ inven- │ │ │
│ │zarii │ │ │ │ tarilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tariere │ │ │
│ │corpo- │ │ │ │ legale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │in │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │curs │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │17 │
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │col. 3+│ col. 2-│ │col. 2x │col.6x100│col.9xcol.10│col. 11-│col. 9- │col. 9- │ │col. 14± │ │
│ │ │ │ │ │ │col. 4+│ col. 6 │ │col. 8 │col. 2 │100 │col. 6 │col. 11 │col. 2 │ │col. 15 │ │
│ │ │ │ │ │ │col. 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
├────┼────────┼────────┼──────┼─────┼───────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────┼───┤
└────┴────────┴────────┴──────┴─────┴───────────┴───────┴────────┴───────┴────────┴─────────┴────────────┴────────┴────────┴──────────┴────────┴───────────┴───┘



    ANEXA 2
    la norme




                         ÎNREGISTRAREA IN CONTABILITATE
     a diferenţelor rezultate în urma reevaluarii imobilizarilor corporale

    1. In contabilitatea agenţilor economici:

    a) înregistrarea diferenţelor rezultate din reevaluarea imobilizarilor corporale (col. 16 din anexa nr. 1 la norme)

    2121.1 = 105.06/analitic distinct
    2122.1 = 105.06/analitic distinct
    2123.1 = 105.06/analitic distinct
    2124.1 = 105.06/analitic distinct
    2125.1 = 105.06/analitic distinct
    2126.1 = 105.06/analitic distinct

    NOTA:
    Diferenţele rezultate din reevaluarea imobilizarilor corporale vor fi evidenţiate pe structura clasificaţiei în vigoare la data efectuării reevaluarii.

    b) înregistrarea diferenţei dintre amortizarea actualizată şi cea înregistrată pana la data reevaluarii (col. 12 din anexa nr. 1 la norme)

    105.06/analitic distinct = 281/analitic distinct

    c) înregistrarea amortizării aferente gradului de neutilizare (col. 4 din anexa nr. 1 la norme)

    105.06/analitic distinct = 281/analitic distinct
    si, concomitent,
    credit cont 8045 "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare
                      a mijloacelor fixe", cu amortizarea înscrisă
                      în col. 4 din anexa nr. 1 la norme.

    d) înregistrarea amortizării aferente perioadei de scutire (col. 5 din anexa nr. 1 la norme)

    105.06/analitic distinct = 281/analitic distinct

    e) înregistrarea unor diminuări de valoare ale imobilizarilor corporale în urma reevaluarilor ulterioare

    105.06/analitic distinct = 212

    f) înregistrarea scoaterii din evidenta a imobilizarilor corporale neamortizate integral, pentru care exista sume înregistrate în contul 105 "Diferenţe din reevaluare", analitic distinct

     % = 212
    281
    105
    672 sau
    471

    In bilanţul contabil încheiat la data de 31 decembrie a anului respectiv sumele reprezentând diferenţe din reevaluarea imobilizarilor corporale se vor reflecta astfel:
    ● In formularul cod 10-activ-soldurile conturilor de diferenţe din reevaluare vor fi înscrise împreună cu soldurile conturilor de imobilizari respective;
    ● In formularul cod 10-pasiv-soldurile conturilor de diferenţe din reevaluare (analiticele contului 105 vor fi înscrise la capitaluri proprii).
    Anual, după aprobarea rezultatelor reevaluarii reflectate în bilanţul contabil, conturile 2121.1, 2122.1, 2123.1, 2124.1, 2125.1 şi 2126.1, în care sunt înregistrate diferenţele din reevaluarea imobilizarilor corporale, se vor închide prin debitul conturilor corespunzătoare de imobilizari corporale, după caz, din Planul de conturi general în vigoare.
    2. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente vor evidenţia în fişa mijlocului fix diferenţele rezultate din reevaluarea bunurilor amortizabile, respectiv a mijloacelor fixe înregistrate în Registrul-inventar cod 14-1-2/a.

                           -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016