Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 4 din 5 ianuarie 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, precum si a Hotararii Guvernului nr. 839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 25 din 11 ianuarie 2011
În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunãstãrii pãsãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 din 25 august 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) sunt persoane aflate în dificultate financiarã, definite în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 244 din 1 octombrie 2004;".
2. La articolul 3, alineatul (1) şi partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Schema de ajutor de stat prevãzutã la art. 1 alin. (1) vizeazã stimularea creşterii competitivitãţii sectorului avicol românesc şi atingerea obiectivelor europene privind bunãstarea animalelor, prin acoperirea costurilor suplimentare şi a pierderii de venituri datorate angajamentelor asumate pe bazã voluntarã în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, prin utilizarea unor mãsuri, altele decât mãsurile tehnologice obligatorii, prin care se asigurã depãşirea standardelor minime obligatorii de bunãstare a pãsãrilor.
(2) Ajutorul de stat se acordã anual producãtorilor agricoli, aşa cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1), dacã în perioada angajamentului asumat în cadrul tehnologiei de creştere a pãsãrilor aplicã una sau mai multe dintre urmãtoarele 6 mãsuri, în funcţie de numãrul de mãsuri utilizate în anul solicitãrii:".
3. La articolul 4, partea introductivã şi literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Schema de ajutor de stat se aplicã beneficiarilor prevãzuţi la art. 2, începând cu data depunerii cererii iniţiale anuale, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) solicitã ajutor de stat pentru toate cele 6 mãsuri, pentru una sau pentru mai multe mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea pãsãrilor prevãzute la art. 3 alin. (2), înainte de începerea desfãşurãrii activitãţii, în baza cererii iniţiale anuale, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2, şi a tabelelor prevãzute în anexele nr. 2.1-2.6, care vor cuprinde datele necesare calculãrii sumei anuale estimate a fi necesarã în vederea depãşirii standardelor de bunãstare;
b) îşi asumã pe bazã voluntarã, în cadrul perioadei de 5 ani, angajamentul ferm pentru utilizarea tuturor celor 6 mãsuri, a uneia sau mai multor mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea pãsãrilor prevãzute la art. 3 alin. (2), în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat;".
4. Articolul 4^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - În cazul exploataţiilor în care s-au utilizat deja una sau mai multe dintre mãsurile privind bunãstarea pãsãrilor prevãzute la art. 3 alin. (2), altele decât mãsurile tehnologice obligatorii, pentru depãşirea standardelor minime obligatorii prevãzute în legislaţia în vigoare, nu se acordã ajutoare de stat pentru mãsura sau mãsurile deja aplicate înainte de angajamentele asumate pe bazã voluntarã în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat."
5. Dupã articolul 4^1 se introduce un nou articol, articolul 4^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^2. - Angajamentul asumat voluntar în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, se întocmeşte de cãtre solicitant în douã exemplare originale şi se înregistreazã la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, conform modelului stabilit de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã. Dupã înregistrare, un exemplar se înmâneazã solicitantului şi un exemplar rãmâne la centru judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã."
6. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Pentru exploataţiile înfiinţate dupã perioada de depunere a cererii iniţiale anuale prevãzutã la alin. (1), solicitanţii pot depune cererea iniţialã anualã în termen de 30 de zile de la data primei populãri."
7. La articolul 5, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pot beneficia de ajutoarele de stat prevãzute la art. 3 alin. (1) numai solicitanţii care au primit aviz de principiu pentru cererea iniţialã anualã depusã potrivit alin. (1) şi (1^1), în termen, prin centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(4) Pentru a beneficia de ajutoarele de stat prevãzute la art. 3 alin. (1), solicitanţii care au primit aviz de principiu pentru cererea iniţialã anualã trebuie sã completeze şi sã depunã din 3 în 3 luni cererea pentru solicitarea ajutorului de stat, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3, precum şi tabelele prevãzute în anexele nr. 3.1-3.6 şi sã le depunã individual sau prin reprezentant legal/împuternicit/delegat, în termen de 30 de zile de la încheierea perioadei de 3 luni în care s-au fãcut livrãrile/vânzãrile cãtre abator sau terţi, precum şi transferul de la ferme de tineret la ferme de gãini adulte, în cazul gãinilor ouãtoare şi al gãinilor de reproducţie din rase grele, la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã pe raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea de creştere a pãsãrilor."
8. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Perioadele de 3 luni pentru care se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat sunt urmãtoarele:
a) 16 octombrie a anului în curs-15 ianuarie a anului urmãtor;
b) 16 ianuarie-15 aprilie;
c) 16 aprilie-15 iulie;
d) 16 iulie-15 octombrie.
(4^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (4^1), pentru anul 2010, precum şi pentru situaţia prevãzutã la alin. (1^1), prima perioadã de aplicare a schemei de ajutor de stat este cuprinsã între data depunerii cererii iniţiale anuale şi data-limitã a uneia dintre perioadele prevãzute la alin. (4^1) în care se încadreazã cererea iniţialã anualã."
9. La articolul 5 alineatul (5), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) copie a angajamentului scris prin care se angajeazã cã în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, utilizeazã toate cele 6 mãsuri, una sau mai multe mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea pãsãrilor specificate la art. 3 alin. (2), cu declaraţiile aferente acestuia;".
10. La articolul 5 alineatul (5), litera g) se abrogã.
11. La articolul 5 alineatul (6), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) copie a facturii fiscale de vânzare la abator/terţi a pãsãrilor din categoriile prevãzute în anexa nr. 1, dacã este cazul;".
12. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de certificatele lunare de analizã din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, eliberate de un laborator acreditat, în care se specificã nivelul deoxinivalenolului."
13. La articolul 7, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de certificatele lunare de analizã din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, eliberate de un laborator acreditat, în care se confirmã cã furajele nu conţin fãinuri proteice de origine animalã, inclusiv fãinã de peşte."
14. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de un document sanitar veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã care are contract cu exploataţia în cauzã, în care se specificã procentul de pãsãri cu leziuni pe fiecare ciclu de producţie din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
15. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru ajutorul de stat acordat în scopul manipulãrii în vederea prinderii şi încãrcãrii în cuşti şi transportului pãsãrilor fãrã vãtãmarea lor, mãsurã prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. d), sunt eligibili crescãtorii de pãsãri care asigurã forţã de muncã suplimentarã şi condiţii optime de transport şi care fac dovada cã în timpul transportului de la fermã la abator sau terţi, precum şi în timpul transferului de la ferme de tineret la ferme de gãini adulte, în cazul gãinilor ouãtoare şi al gãinilor de reproducţie din rase grele, numãrul pãsãrilor rãnite nu depãşeşte 5% din totalul pãsãrilor transportate.
(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de documentele sanitare veterinare, eliberate de medicul veterinar oficial din abator sau de medicul veterinar de liberã practicã, în care se specificã procentul de pãsãri vãtãmate pe timpul transportului de la fermã la abator sau terţi, precum şi pe timpul transferului din fermele de tineret la ferme de gãini adulte, în cazul gãinilor ouãtoare şi al gãinilor de reproducţie din rase grele, din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
16. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de buletinele lunare de analizã din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, eliberate de un laborator acreditat, care sã ateste cã apa de bãut îndeplineşte standardele minime de calitate pentru apa potabilã."
17. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã de un document întocmit de un medic veterinar de liberã practicã care are contract cu exploataţia în cauzã, care sã cuprindã valorile medii ale parametrilor de microclimat - temperaturã, umiditate, viteza aerului -, înregistrate la unitatea avicolã pe fiecare ciclu de producţie din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, şi care atestã cã aceştia se încadreazã în limita prevãzutã."
18. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, dupã primirea şi înregistrarea cererilor iniţiale anuale, verificã încadrarea în prevederile art. 4 şi 4^1 pentru schema de ajutor de stat şi acordã/nu acordã avizul de principiu, dupã caz.
(2) Dupã verificare şi avizare/neavizare, dupã caz, centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã solicitantul în termen de 7 zile lucrãtoare de la data avizãrii/neavizãrii, dar nu mai mult de 30 de zile lucrãtoare de la data-limitã de depunere a cererii iniţiale anuale.
(3) Dupã termenul-limitã de depunere prevãzut la art. 5 alin. (1), (1^1) şi (2), centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã nu mai primesc cereri iniţiale anuale."
19. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Pentru activitãţile desfãşurate începând cu data depunerii cererii iniţiale anuale, solicitanţii depun cererea pentru solicitarea ajutorului de stat, prevãzutã la art. 5 alin. (4), la centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã verificã şi determinã sumele aferente cererilor pentru solicitarea ajutorului de stat, depuse conform perioadelor prevãzute la art. 5 alin. (4^1) şi (4^2).
(3) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmesc şi transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã situaţia centralizatoare cu suma anualã aprobatã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10.
(4) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmeşte şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale situaţia centralizatoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 11."
20. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - În baza situaţiei centralizatoare a cererilor pentru solicitarea ajutorului de stat, transmisã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia centralizatoare a ajutorului de stat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 12."
21. Dupã articolul 15 se introduce un nou articol, articolul 15^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1. - (1) Suma anualã aprobatã se acordã beneficiarilor în limita plafonului total alocat.
(2) Suma anualã aprobatã cuprinde sumele determinate pentru toate cele 4 perioade prevãzute la art. 5 alin. (4^1) şi (4^2).
(3) În cazul în care suma anualã determinatã din însumarea cererilor de solicitare a ajutorului de stat depuse depãşeşte plafonul total alocat, ajutorul de stat se diminueazã procentual cu aceeaşi valoare pentru toţi beneficiarii, în vederea încadrãrii în plafonul alocat."
22. Articolul 16 se abrogã.
23. La anexa nr. 2, a doua liniuţã dupã tabel se abrogã.
24. La anexa nr. 3, a doua liniuţã dupã tabel se abrogã.
25. La anexa nr. 3 "Cerere pentru solicitarea ajutorului de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunãstãrii pãsãrilor pentru perioada ................", la al treilea paragraf "Persoana juridicã:", sintagma "aferent trimestrului ............... anul .............:" se înlocuieşte cu sintagma "aferent perioadei .............. anul ............:".
26. La anexa nr. 4, nota de subsol se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"NOTÃ: Numãrul de pãsãri pentru care se primeşte ajutor de stat este efectivul mediu de gãini din perioada pentru care se solicitã ajutorul de stat."
27. La anexa nr. 5, nota de subsol se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"NOTÃ: Numãrul de pãsãri pentru care se primeşte ajutor de stat este efectivul mediu de gãini din perioada pentru care se solicitã ajutorul de stat."
28. La anexele nr. 4-9, în tabele, la coloana "Specificare", sintagma "Efectiv stoc la 1 ianuarie 20.." se înlocuieşte cu sintagma "Efectiv stoc la .......... 20.."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunãstãrii şi protecţiei porcinelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 din 25 august 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Prevederile schemei de ajutor de stat se aplicã producãtorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificãrile ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producãtori recunoscute sau organizaţii de producãtori recunoscute, dupã caz, şi care deţin, cresc ori exploateazã porcine, de la o greutate vie de maximum 30 kg pânã la greutatea de abatorizare, individual sau în forme asociative, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole."
2. La articolul 2 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) sunt persoane aflate în dificultate financiarã, definite în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 244 din 1 octombrie 2004;".
3. La articolul 3, alineatul (1) şi partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Schema de ajutor de stat prevãzutã la art. 1 alin. (1) vizeazã stimularea creşterii competitivitãţii sectorului românesc de creştere a porcinelor şi atingerea obiectivelor europene privind bunãstarea animalelor, prin acoperirea costurilor suplimentare şi a pierderii de venituri datorate angajamentelor asumate pe bazã voluntarã în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, prin utilizarea unor mãsuri, altele decât mãsurile tehnologice obligatorii, prin care se asigurã depãşirea standardelor minime obligatorii de bunãstare a porcinelor.
(2) Ajutorul de stat se acordã anual producãtorilor agricoli, aşa cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1), dacã în perioada angajamentului asumat în cadrul tehnologiei de creştere a porcinelor utilizeazã una sau mai multe dintre urmãtoarele 7 mãsuri, în funcţie de numãrul de mãsuri aplicate în anul solicitãrii:".
4. La articolul 4, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Schema de ajutor de stat se aplicã beneficiarilor prevãzuţi la art. 2, începând cu data depunerii cererii iniţiale anuale, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:".
5. La articolul 4, literele a), b) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) solicitã ajutor de stat pentru toate cele 7 mãsuri, pentru una sau mai multe mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea porcinelor prevãzute la art. 3 alin. (2), înainte de începerea desfãşurãrii activitãţii, în baza cererii iniţiale anuale, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2, şi a tabelelor prevãzute în anexele nr. 2.1-2.7, care vor cuprinde datele necesare calculãrii sumei anuale estimate a fi necesarã în vederea depãşirii standardelor de bunãstare;
b) îşi asumã pe bazã voluntarã, pentru o perioadã de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, angajamentul ferm pentru utilizarea tuturor celor 7 mãsuri, a uneia sau mai multor mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea prevãzute la art. 3 alin. (2);
...........................................................................
d) sunt autorizaţi sanitar veterinar sau înregistraţi sanitar veterinar, dupã caz;".
6. Dupã articolul 4^1 se introduce un nou articol, articolul 4^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^2. - Angajamentul asumat voluntar în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei de ajutor de stat, se întocmeşte de cãtre solicitant în douã exemplare originale şi se înregistreazã la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, conform modelului stabilit de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã. Dupã înregistrare, un exemplar se înmâneazã solicitantului şi un exemplar rãmâne la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã."
7. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Pentru exploataţiile înfiinţate dupã perioada de depunere a cererii iniţiale anuale, prevãzutã la alin. (1), solicitanţii pot depune cererea iniţialã anualã în termen de 30 de zile de la data primei populãri."
8. La articolul 5, alineatele (3)-(5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pot beneficia de ajutoarele de stat prevãzute la art. 3 alin. (1) numai solicitanţii care au primit aviz de principiu pentru cererea iniţialã anualã depusã potrivit alin. (1) şi (1^1), în termen, prin centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(4) Pentru a beneficia de ajutoarele de stat prevãzute la art. 3 alin. (1), solicitanţii care au primit avizul de principiu pentru cererea iniţialã anualã trebuie sã completeze şi cererea pentru solicitarea ajutorului de stat, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3, precum şi tabelele prevãzute în anexele nr. 3.1-3.7.
(5) Cererea pentru solicitarea ajutorului de stat se depune individual sau prin reprezentant legal/împuternicit/delegat, din 3 în 3 luni, în termen de 30 de zile de la încheierea perioadei de 3 luni."
9. La articolul 5, dupã alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (5^1)-(5^3), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Cererea pentru solicitarea ajutorului de stat se depune pentru livrãrile cãtre abator sau cãtre terţi ale porcilor graşi şi/sau vânzarea scrofiţelor/scroafelor şi/sau mutaţii/transfer ale/al scrofiţelor în cadrul exploataţiei în fermele de reproducţie.
(5^2) Perioadele de 3 luni pentru care se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat sunt urmãtoarele:
a) 16 octombrie a anului în curs - 15 ianuarie a anului urmãtor;
b) 16 ianuarie - 15 aprilie;
c) 16 aprilie - 15 iulie;
d) 16 iulie - 15 octombrie.
(5^3) Prin excepţie de la prevederile alin. (5^2), pentru anul 2010, precum şi pentru situaţia prevãzutã la alin. (1^1), prima perioadã de aplicare a schemei de ajutor de stat este cuprinsã între data depunerii cererii iniţiale anuale şi data-limitã a uneia dintre perioadele prevãzute la alin. (5^2) în care se încadreazã cererea iniţialã anualã."
10. La articolul 5 alineatul (6), literele c) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"c) copie a angajamentului scris prin care se angajeazã cã în cadrul perioadei de 5 ani, în limita de aplicare a schemei, utilizeazã toate cele 7 mãsuri, una sau mai multe mãsuri tehnologice care asigurã bunãstarea porcinelor specificate la art. 3 alin. (2), cu declaraţiile aferente acestuia;
.........................................................................
f) copie a autorizaţiei sanitare veterinare pentru exploataţie sau copie a documentului de înregistrare sanitarã veterinarã a exploataţiei, dupã caz;".
11. La articolul 5 alineatul (6), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) documentul care atestã înregistrarea în Registrul agricol/Registrul naţional al exploataţiilor al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dupã caz;".
12. La articolul 5 alineatul (6), literele e), g) şi h) se abrogã.
13. La articolul 5 alineatul (7), partea introductivã şi literele a)-c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(7) Cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã la alin. (4) este însoţitã, pe lângã documentele stabilite pentru fiecare mãsurã pentru care se solicitã ajutor de stat, şi de urmãtoarele documente:
a) copie a facturii fiscale de vânzare a scroafelor şi scrofiţelor sau act de mutaţie - document de transfer, dupã caz;
b) în cazul porcilor abatorizaţi, copie a documentului de însoţire a porcilor de la fermã la abator, copie a facturii fiscale pentru porcii abatorizaţi, întocmitã pe baza preţului rezultat/kg carcasã ca urmare a aplicãrii grilei de preţuri, folosind preţul negociat pentru nivelul de referinţã, copie a raportului de clasificare a carcaselor;
c) copie a documentului de însoţire a porcilor de la fermã la abator şi copie a raportului de clasificare a carcaselor, pentru porcii proveniţi din ferme proprii şi abatorizaţi în abator propriu;".
14. La articolul 5 alineatul (7), dupã litera c) se introduc douã noi litere, literele c^1) şi c^2), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) copie a documentului de însoţire a porcilor de la fermã la abator, copie a raportului de clasificare a carcaselor şi copie a facturii fiscale de abatorizare a porcilor, în situaţia abatorizãrii în regim de prestare de servicii, pentru porcii abatorizaţi în regim de prestãri de servicii;
c^2) copii ale facturilor de vânzare cãtre formele asociative legal constituite în scopul obţinerii şi valorificãrii superioare a producţiei membrilor acestora şi copii ale facturilor de vânzare de la formele asociative legal constituite cãtre abator, întocmite pe baza preţului rezultat/kg carcasã ca urmare a aplicãrii grilei de preţuri, folosind preţul negociat pentru nivelul de referinţã, împreunã cu copia raportului de clasificare a carcaselor pentru porcii comercializaţi;".
15. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, pe lângã documentele prevãzute la art. 5 alin. (7), prima cerere pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de o copie a schiţei grajdurilor cu dimensiunile boxelor de cazare."
16. La articolul 7, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de un document sanitar veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã ce are contract cu exploataţia în cauzã conform legii, care atestã cã au fost îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1) în perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
17. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de un document sanitar veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã ce are contract cu exploataţia în cauzã conform legii, care atestã cã au fost îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1) în perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
18. La articolul 9, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, pe lângã documentele prevãzute la art. 5 alin. (7), cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de buletinele lunare de analizã din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, eliberate de un laborator acreditat, sau de copia documentului eliberat de autoritatea judeţeanã de sãnãtate publicã, respectiv a municipiului Bucureşti, care sã ateste cã apa de bãut îndeplineşte standardele minime de calitate pentru apa potabilã prevãzute în <>Legea nr. 458/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
19. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea pentru solicitare prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de un document sanitar veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã ce are contract cu exploataţia în cauzã conform legii, care atestã cã au fost îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1) în perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
20. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de un document sanitar veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã ce are contract cu exploataţia în cauzã conform legii, care atestã cã au fost îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1) în perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
21. La articolul 12, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, pe lângã documentele prevãzute la art. 5 alin. (7), cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de:
a) adeverinţã eliberatã periodic de medicul veterinar de liberã practicã, ce dovedeşte cã au fost efectuate controalele prevãzute în contracte, animalele având un status de sãnãtate corespunzãtor;
b) copia autorizaţiei de funcţionare a laboratorului de control intern al furajelor sau contractul cu un laborator autorizat de control al furajelor ori copia autorizaţiei de funcţionare a laboratorului unitãţii furnizoare de furaje."
22. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, dupã primirea şi înregistrarea cererilor iniţiale anuale, verificã încadrarea în criteriile prevãzute la art. 4 şi acordã/nu acordã avizul de principiu, dupã caz.
(2) Dupã verificare şi avizare/neavizare, dupã caz, centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã solicitantul în termen de 7 zile lucrãtoare de la data avizãrii/neavizãrii, dar nu mai mult de 30 de zile lucrãtoare de la data-limitã de depunere a cererii iniţiale anuale.
(3) Dupã termenul-limitã de depunere prevãzut la art. 5 alin. (1), (1^1) şi (2), centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã nu mai primesc cereri iniţiale anuale."
23. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Pentru activitãţile desfãşurate începând cu data depunerii cererii iniţiale anuale, solicitanţii depun cererea pentru solicitarea ajutorului de stat, prevãzutã la art. 5 alin. (4), la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, pe raza cãruia solicitantul îşi desfãşoarã activitatea de creştere a porcilor.
(2) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã verificã şi determinã sumele aferente cererilor pentru solicitarea ajutorului de stat, depuse conform perioadelor prevãzute la art. 5 alin. (5^1) şi (5^2).
(3) Centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmesc şi transmit anual Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã situaţia centralizatoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 7.
(4) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmeşte şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale situaţia centralizatoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8."
24. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În baza situaţiei centralizatoare prevãzute în anexa nr. 8, transmisã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia centralizatoare a ajutorului de stat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 9."
25. Dupã articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 16^1. - (1) Suma anualã aprobatã se acordã beneficiarilor în limita plafonului total alocat.
(2) Suma anualã aprobatã cuprinde sumele determinate pentru toate cele 4 perioade menţionate la art. 5 alin. (5^2) şi (5^3).
(3) În cazul în care suma anualã determinatã din însumarea cererilor de solicitare a ajutorului de stat depuse depãşeşte plafonul total alocat, ajutorul de stat se diminueazã procentual cu aceeaşi valoare pentru toţi beneficiarii, în vederea încadrãrii în plafonul alocat."
26. La anexa nr. 2, a doua liniuţã dupã tabel se abrogã.
27. La anexa nr. 3, a doua liniuţã dupã tabel se abrogã.
28. Titlul anexei nr. 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CERERE
pentru solicitarea ajutorului de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunãstãrii şi protecţiei porcinelor pentru perioada ......."
29. La anexa nr. 6, titlul coloanei "Realizat trimestru" se înlocuieşte cu "Realizat perioadã".
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Valeriu Tabãrã
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 5 ianuarie 2011.
Nr. 4.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: