Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 39 din 19 ianuarie 2005  pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 39 din 19 ianuarie 2005 pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 4 februarie 2005
Având în vedere prevederile <>art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale art. 50 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 983/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 634 din 13 iulie 2004,

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Normele privind perioada de pregãtire profesionalã practicã a stagiarilor în activitatea de audit financiar, pentru persoanele care au fost declarate admise în urma testului de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, din 5 decembrie 2004, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezentele norme se aplicã şi candidaţilor declaraţi admişi în urma testului de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, din 14 decembrie 2002, care nu s-au înscris pânã la data prezentei hotãrâri.
ART. 3
Departamentul de învãţãmânt şi admitere, Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã şi Secretariatul general vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 4
Prezenta hotãrâre şi anexa cuprinzând Normele privind perioada de pregãtire profesionalã practicã a stagiarilor în activitatea de audit financiar se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor <>art. 6 alin. 5 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.

Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
Ion Mihãilescu

Bucureşti, 19 ianuarie 2005.
Nr. 39.


ANEXĂ

NORME
privind perioada de pregãtire profesionalã
practicã a stagiarilor în activitatea de audit financiar

CAP. I
Dispoziţii generale. Definiţii

ART. 1
Ori de câte ori sunt utilizaţi în prezentele norme, termenii definiţi în acest capitol au înţelesul:
● Camera - Camera Auditorilor Financiari din România;
● norme - Norme privind perioada de pregãtire practicã a stagiarilor în activitatea de audit financiar;
● stagiar - persoanã fizicã ce a promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, şi îşi desfãşoarã activitatea conform prezentelor norme;
● îndrumãtor - persoanã fizicã, auditor financiar activ, sau juridicã, membrã a Camerei Auditorilor Financiari din România, sub îndrumarea cãreia se desfãşoarã stagiul unuia sau mai multor stagiari în activitatea de audit financiar;
● stagiu - perioada de pregãtire practicã a stagiarului în activitatea de audit financiar;
● Caiet de practicã - caietul şi documentaţia întocmite de cãtre stagiarul în activitatea de audit financiar, prin care se consemneazã şi se certificã activitãţile desfãşurate de acesta;
● Certificat de stagiu - documentul care atestã efectuarea celor 3 ani de pregãtire profesionalã practicã în domeniul auditului financiar şi este eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România.

CAP. II
Organizarea stagiului

ART. 2
Stagiul în activitatea de audit financiar se efectueazã de cãtre persoanele care au promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, organizat de Camera Auditorilor Financiari din România.
ART. 3
(1) Admiterea la stagiu a stagiarului în activitatea de audit financiar.
Candidaţii declaraţi admişi la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, vor urma procedurile stabilite prin prezentele norme.
(2) Înscrierea la stagiu se realizeazã pe baza unei cereri-tip adresate Camerei, dupã ce a fost achitat tariful de înscriere la stagiu.
(3) Cererea-tip este adresatã Departamentului de învãţãmânt şi admitere pentru verificarea şi înscrierea ca stagiar în activitatea de audit financiar.
(4) Departamentul de învãţãmânt şi admitere va elibera pentru fiecare stagiar o legitimaţie de stagiar în activitatea de audit financiar. Vizarea anualã a legitimaţiei se face o datã cu plata cotizaţiei fixe.
(5) Candidaţii declaraţi admişi la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pot solicita admiterea ca stagiar în activitatea de audit financiar, în termen de maximum 3 luni de la publicarea prezentelor norme.
ART. 4
Durata stagiului.
(1) Stagiul în activitatea de audit financiar se desfãşoarã pe o perioadã de 3 ani.
(2) Perioada de stagiu începe de la data la care stagiarul a fost înregistrat la Departamentul de învãţãmânt şi admitere al Camerei.
(3) La cererea stagiarului, perioada de pregãtire practicã poate fi suspendatã cel mult un an. La reluarea stagiului se va întocmi o nouã cerere-tip.
(4) La expirarea duratei de 3 ani a stagiaturii, stagiarul se poate prezenta la susţinerea examenului pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar, pe baza certificatului de stagiu emis de Camera Auditorilor Financiari din România.
ART. 5
Organizarea stagiului.
(1) Camera Auditorilor Financiari din România monitorizeazã activitatea desfãşuratã în perioada de pregãtire profesionalã practicã a stagiarilor, prin Departamentul de învãţãmânt şi admitere şi prin Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã.
(2) Departamentul de învãţãmânt şi admitere va ţine evidenţa stagiarilor înscrişi, în ordinea aprobãrii cererilor de înscriere la stagiu, într-un registru cu regim special. Fiecare stagiar va avea un dosar personal unde se vor arhiva toate documentele şi actele acestuia. Numãrul de înregistrare din registrul de evidenţã a stagiarilor se va înscrie pe dosarul personal şi pe orice document sau corespondenţã referitoare la stagiar.
(3) Dosarul stagiarului cuprinde:
a) documentele depuse pentru susţinerea testului de acces la stagiu;
b) documentele depuse pentru înscrierea la stagiu;
c) testele de pregãtire profesionalã susţinute de stagiar;
d) rapoartele anuale ale îndrumãtorului de stagiu;
e) copii de pe rapoartele inspectorilor de la Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã;
f) caietul de practicã al stagiarului, cu vizele anuale aferente.
(4) Activitãţile practice desfãşurate de stagiar, documentele şi rapoartele acestuia sunt consemnate şi conservate într-un dosar numit "Caiet de practicã".
(5) La expirarea stagiului efectuat conform prezentelor norme, pe baza raportului îndrumãtorului de stagiu şi pe baza rapoartelor inspectorilor de la Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã, stagiarului i se elibereazã de cãtre Camerã un Certificat de stagiu.
(6) În baza Certificatului de stagiu, stagiarul are dreptul de a se prezenta la examenul de aptitudini profesionale pentru obţinerea calitãţii de auditor financiar.
ART. 6
Desfãşurarea stagiului se deruleazã în cadrul a douã module distincte:
a) anul I de stagiu este destinat pregãtirii teoretice şi aplicative a stagiarilor;
b) anul II şi III de stagiu sunt destinaţi practicii efective a stagiarului în cadrul societãţilor sau cabinetelor de audit financiar.

CAP. III
Activitatea desfãşuratã în anul I de stagiu

ART. 7
Anul I de stagiu este destinat pregãtirii teoretice şi aplicative organizate în mod centralizat de cãtre Camerã şi se va organiza astfel:
a) primul semestru - pregãtire teoreticã;
b) semestrul al doilea - pregãtire aplicativã.
ART. 8
Activitãţile pentru primul semestru de stagiu se vor organiza de cãtre societãţile de audit financiar membre ale Camerei, care dispun de posibilitãţile materiale necesare organizãrii acestei activitãţi. Cursurile vor fi ţinute de cãtre formatori agreaţi de Camerã.
ART. 9
Pregãtirea teoreticã din primul an de stagiu va fi stabilitã de cãtre Consiliul Camerei şi se va referi, în general, la:
a) Standardele de contabilitate - Reactualizarea cunoştinţelor stagiarilor în conformitate cu modificãrile Standardelor Internaţionale de Contabilitate;
b) Standardele de Audit Financiar şi, în principal:
- Standardul 100 - Angajamente de audit;
- Standardul 120 - Cadrul General al Standardelor Internaţionale de Audit;
- Standardul 200 - Obiective şi principii generale ce genereazã un angajament de audit al situaţiilor financiare;
- Standardul 210 - Termenii angajamentelor de audit;
- Standardul 240 - Fraudã şi eroare;
- Standardele 300-399 - Planificarea;
- Standardele 400-499 - Controlul intern;
- Standardele 500-505 - Probele de audit
- Standardele 900-999 - Servicii conexe;
c) Codul privind conduita eticã şi profesionalã în domeniul auditului financiar.
ART. 10
Activitãţile de pregãtire teoreticã prezentate mai sus vor fi studiate în primul semestru al anului I de stagiu pe un fond de timp de 25 de ore.
ART. 11
La sfârşitul programului de pregãtire profesionalã, stagiarii în activitatea de audit financiar vor susţine un test de verificare a cunoştinţelor dobândite pe parcursul celor 25 de ore. Testul se va organiza la societãţile de audit financiar menţionate la art. 8.
ART. 12
Subiectele testului de semestru şi punctajul de admitere se vor stabili de cãtre Consiliul Camerei, iar verificarea rezultatelor se va face de cãtre o comisie formatã din reprezentanţi ai societãţilor de audit financiar care au organizat cursul şi din reprezentanţi ai Departamentului de învãţãmânt şi admitere din cadrul Camerei.
ART. 13
Candidaţii care nu au fost admişi la testul organizat la sfârşitul programului de pregãtire profesionalã vor putea susţine un al doilea test la un interval de 3 luni. Candidaţii care nu vor promova nici cel de-al doilea test vor repeta primul an de stagiu.
ART. 14
Candidaţii declaraţi admişi la testul organizat la sfârşitul cursului de pregãtire profesionalã vor urma programul de pregãtire aplicativã organizat de Camerã, ce se va desfãşura în semestrul al doilea al primului an de stagiu.
ART. 15
În semestrul al doilea de stagiu, în cadrul programului de pregãtire aplicativã, stagiarii în activitatea de audit financiar vor elabora un proiect privind o secţiune a Normelor minimale de audit. Proiectul va fi predat la Departamentul de învãţãmânt şi admitere, iar evaluarea se va realiza de cãtre asistenţii-inspectori din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenţã profesionalã şi de cãtre Departamentul de învãţãmânt şi admitere. Consiliul Camerei va stabili criteriile minimale ce trebuie realizate în cadrul proiectului.
ART. 16
În cazul în care în urma acestei evaluãri stagiarul nu va îndeplini condiţiile minimale de pregãtire, va putea sã prezinte un al doilea proiect în termen de o lunã. Candidaţii care nu vor obţine rezultate care sã ateste îndeplinirea condiţiilor minimale stabilite de Camerã nici în urma refacerii proiectului vor repeta primul an de stagiu.
ART. 17
Stagiarii care îndeplinesc cerinţele de pregãtire profesionalã cerute de programul de pregãtire teoreticã din primul semestru şi de programul de pregãtire aplicativã din cel de-al doilea semestru vor trece în anul II de stagiu.

CAP. IV
Activitatea desfãşuratã în anii II şi III de stagiu

ART. 18
Activitatea de stagiu în anii II şi III de stagiu se desfãşoarã în cadrul societãţilor de audit financiar sau al cabinetelor de audit.
ART. 19
Participã la aceastã etapã a stagiului stagiarii care şi-au îndeplinit obligaţiile în conformitate cu cerinţele cap. III al prezentelor norme.
ART. 20
În vederea desfãşurãrii stagiului în anii II şi III de stagiu, stagiarul va prezenta la Departamentul de învãţãmânt şi admitere:
a) acceptul îndrumãtorului de stagiu;
b) declaraţia pe propria rãspundere a îndrumãtorului de stagiu care are în derulare cel puţin un contract de audit.
Pe baza acestor documente stagiarul va primi Caietul de practicã.
ART. 21
În perioada de stagiu, stagiarul este obligat sã efectueze anual un minimum de 25 de zile lucrãtoare efectiv, de experienţã profesionalã, în fiecare dintre domeniile: contabilitate, audit şi opţionale.
ART. 22
Repartizarea timpului de stagiu pe activitãţi este stabilitã de îndrumãtor, care trebuie sã acorde stagiarului toate facilitãţile, pentru a-i permite sã efectueze instruirea.
ART. 23
Pe întreaga perioadã de desfãşurare a stagiului, stagiarul trebuie sã îşi îndeplineascã obligaţiile privind întocmirea Caietului de practicã în care se reflectã în mod corect şi complet experienţa profesionalã acumulatã.
ART. 24
La fiecare 6 luni stagiarul trebuie sã prezinte îndrumãtorului un raport sintetic al experienţei profesionale dobândite.
ART. 25
La sfârşitul fiecãrui an de stagiu, îndrumãtorul trebuie sã prezinte Departamentului de învãţãmânt şi admitere un raport referitor la activitatea desfãşuratã de stagiar pe parcursul anului respectiv.
ART. 26
Stagiarul trebuie sã prezinte anual sau la cerere, Departamentului de învãţãmânt şi admitere, Caietul de practicã pentru verificare.
ART. 27
În afara stagiului pe care îl vor desfãşura, în conformitate cu prevederile prezentului capitol, stagiarii sunt obligaţi sã participe şi la cursurile de pregãtire profesionalã continuã organizate de Camerã.
ART. 28
Departamentul de învãţãmânt şi admitere este autorizat:
- sã stabileascã numãrul de ore de pregãtire, precum şi repartizarea acestora pe domenii de activitate;
- sã întrerupã perioada de stagiu, la cererea stagiarului, din motive cum ar fi: satisfacerea stagiului militar, sãnãtate sau alte motive considerate justificate.
ART. 29
Nerespectarea prevederilor art. 21, 25, 26 şi 27 poate determina o decizie a Camerei, de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar, şi, totodatã, de retragere a atestãrii îndrumãtorului, dupã caz.
ART. 30
Stagiul trebuie sã se efectueze pe lângã o persoanã fizicã, auditor financiar activ, sau în cadrul unei societãţi comerciale de audit, membrã a Camerei.
Persoanele fizice şi juridice, membre ale Camerei, care fac dovada cã au în derulare cel puţin o misiune de audit financiar, pot sã înainteze Departamentului de învãţãmânt şi admitere o scrisoare prin care îşi iau angajamentul de a lua sub îndrumare stagiari în activitatea de audit financiar.
ART. 31
Un îndrumãtor nu poate avea mai mult de 10 stagiari în activitatea de audit sub îndrumare.
ART. 32
Stagiarul în activitatea de audit financiar are obligaţia de a-şi gãsi un îndrumãtor de stagiu, care sã ofere garanţii suficiente în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru desfãşurarea perioadei de pregãtire profesionalã practicã.
ART. 33
Îndrumãtorul este o persoanã fizicã. Când stagiul este realizat într-o societate comercialã de audit financiar, înscrisã în Registrul auditorilor financiari, persoane juridice, aceasta precizeazã numele şi calitatea îndrumãtorului ales din rândul angajaţilor, asociaţilor, care trebuie sã aibã calitatea de auditor financiar activ.
ART. 34
Acordarea şi retragerea calitãţii de auditor financiar îndrumãtor sunt hotãrâte de Consiliul Camerei, în urma rapoartelor primite de la Departamentul de învãţãmânt şi admitere.
ART. 35
Îndrumãtorul trebuie sã creeze stagiarilor condiţii pentru:
a) a urma pregãtirea prevãzutã în prezentele norme;
b) a se achita cu regularitate de obligaţiile lor prevãzute în prezentele norme.
ART. 36
Îndrumãtorul trebuie sã mãreascã treptat nivelul de dificultate al lucrãrilor încredinţate stagiarilor în activitatea de audit financiar şi sã îi ajute sã-şi însuşeascã disciplinele profesionale ale pregãtirii tehnice de bazã (contabilitate şi audit), în conformitate cu Caietul de practicã al stagiarului.
ART. 37
De asemenea, îndrumãtorul trebuie sã rãspundã la solicitãrile Departamentului de învãţãmânt şi admitere şi ale Departamentului de monitorizare şi competenţã profesionalã, în legãturã cu furnizarea de informaţii privind activitatea stagiarului.

CAP. V
Urmãrirea, controlul şi aprecierea activitãţilor desfãşurate de cãtre stagiari în activitatea de audit financiar

ART. 38
Urmãrirea modului de desfãşurare a stagiului este realizatã şi apreciatã de îndrumãtor şi de cãtre Departamentul de învãţãmânt şi admitere, în colaborare cu Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã.
ART. 39
Îndrumãtorul trebuie sã verifice activitãţile desfãşurate de stagiar şi sã notifice evidenţa detaliatã a experienţei profesionale din Caietul de practicã al stagiarului, la fiecare 6 luni.
ART. 40
La fiecare 6 luni îndrumãtorul trebuie sã facã o evaluare a activitãţii stagiarului pe urmãtoarele domenii:
- în ce mãsurã a fost respectat programul de stagiu;
- cunoştinţele şi aptitudinile de specialitate;
- gradul de însuşire a experienţei profesionale;
- raţionamentul profesional.
ART. 41
Pentru fiecare domeniu de evaluare se poate da unul dintre calificativele:
- satisfãcãtor;
- nesatisfãcãtor.
ART. 42
Îndrumãtorul trebuie sã întocmeascã un raport scris de evaluare periodicã a stagiarului, în care sã se consemneze:
- progresele înregistrate de stagiar;
- deficienţele constatate în experienţa profesionalã;
- acţiunile de întreprins în viitor;
- opinia generalã privind evoluţia profesionalã a stagiarului.
Acest raport va fi depus la sfârşitul fiecãrui an de stagiu la Departamentul de învãţãmânt şi admitere.
ART. 43
Departamentul de monitorizare şi competenţã profesionalã poate organiza, prin sondaj sau ori de câte ori este solicitat de Consiliul Camerei, un control al calitãţii activitãţii stagiarilor şi a îndrumãtorilor de stagiu.
Inspectorii din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenţã profesionalã vor întocmi un raport în urma controlului efectuat. Acest raport va cuprinde o evaluare a activitãţii stagiarului, precum şi propuneri de îmbunãtãţire a activitãţii stagiarilor sau de prelungire a perioadei de stagiu, în cazul în care inspectorii au constatat nerespectarea normelor de stagiu.
ART. 44
Acordarea vizei anuale de cãtre Departamentul de învãţãmânt şi admitere se va face ţinându-se cont de raportul inspectorilor din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenţã profesionalã.
ART. 45
În situaţia în care stagiarul nu îndeplineşte condiţiile minimale de promovare a stagiului, condiţii stabilite de Consiliul Camerei, acesta va repeta un an din stagiu.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 46
La sfârşitul perioadei de stagiu, stagiarul va prezenta Departamentului de învãţãmânt şi admitere din cadrul Camerei Caietul de practicã, completat şi vizat, cu activitatea depusã în cei doi ani de pregãtire profesionalã practicã.
ART. 47
La sfârşitul perioadei de stagiu, îndrumãtorul întocmeşte şi prezintã Departamentului de învãţãmânt şi admitere un Raport de stagiu, în conformitate cu activitatea înregistratã în Caietul de practicã al stagiarului.
ART. 48
În urma analizãrii dosarului fiecãrui stagiar, care conţine: testul şi lucrarea practicã din primul an de stagiu, Caietul de practicã şi Raportul de stagiu, Camera va elibera un certificat de absolvire a stagiului, care dã dreptul stagiarului de a se prezenta la examenul de obţinere a calitãţii de auditor financiar.
ART. 49
<>Hotãrârea Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 20/2003 pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregãtire profesionalã practicã a stagiarilor în activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 228 din 4 aprilie 2003, rãmâne în vigoare pentru stagiarii care s-au înscris la Camerã pânã la data de 31 decembrie 2004.
ART. 50
Prezentele norme se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2005.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016