Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Camera Deputaţilor adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Articolul 176 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 14 martie 1996, se modifica şi se completeazã, având urmãtorul cuprins:
"Art. 176. - Nici un deputat nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecata penalã ori contravenţionalã fãrã încuviinţarea prealabilã a Camerei Deputaţilor şi dupã ascultarea sa.
Cererea de reţinere, arestare, perchezitie sau privind posibilitatea trimiterii în judecata penalã ori contravenţionalã se adreseazã preşedintelui Camerei de cãtre ministrul justiţiei. Sãvârşirea sau descoperirea ulterioara a unor noi fapte penale sau contravenţionale determina introducerea unei noi cereri de reţinere, arestare, perchezitie sau de trimitere în judecata penalã ori contravenţionalã.
În cererea adresatã preşedintelui Camerei Deputaţilor ministrul justiţiei va preciza şi va motiva pentru care dintre mãsurile prevãzute la art. 69 din Constituţie solicita încuviinţarea.
Preşedintele Camerei aduce la cunostinta deputaţilor cererea, în şedinţa publica, dupã care o trimite de îndatã Comisiei juridice, de disciplina şi imunitãţi spre examinare, care va stabili prin raportul sau dacã exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotãrârea comisiei se adopta, în cel mult 30 de zile de la sesizare, prin votul majoritãţii membrilor comisiei. Votul este secret.
Ministrul justiţiei va inainta Comisiei juridice, de disciplina şi imunitãţi toate documentele pe care aceasta le solicita; în caz de refuz comisia se va adresa Camerei Deputaţilor, prin intermediul Biroului permanent, pentru a hotãrî cu privire la acest refuz.
Cererea prevãzutã la alin. 2, împreunã cu raportul comisiei, se înainteazã grupului parlamentar din care face parte deputatul în cauza. Grupul îşi va exprima punctul de vedere cu privire la cerere într-un raport scris, în termen de 30 de zile de la data sesizãrii grupului.
În cazul deputaţilor care nu fac parte din nici un grup parlamentar aceştia pot sa depunã la Biroul permanent punctul de vedere cu privire la cerere.
Raportul comisiei, împreunã cu raportul grupului parlamentar, se înainteazã Biroului permanent şi se supun dezbaterii şi aprobãrii Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor se va pronunţa separat asupra fiecãrei mãsuri a carei încuviinţare se cere de cãtre ministrul justiţiei, potrivit art. 69 din Constituţie.
Camera Deputaţilor hotãrãşte asupra cererii, în cel mult 3 luni de la sesizare, cu votul majoritãţii membrilor sãi. Votul este secret şi se exprima prin bile."
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica începând cu data constituirii legale a Camerei Deputaţilor care va fi aleasã la data de 26 noiembrie 2000.
Aceasta hotãrâre a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 octombrie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: