Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 36 din 16 ianuarie 2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 22 ianuarie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncã a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.183 din 28 decembrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În vederea aplicãrii prevederilor <>art. 160 alin. (6) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va desfãşura activitatea de preluare din carnetele de muncã a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale aferente, elemente care, conform legii, sunt utilizate la calculul pensiilor, şi se va crea o arhivã electronicã prin scanarea carnetelor de muncã."
2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În situaţia foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii, care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncã poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii în a cãreia razã au fost asiguraţi ultima datã sau, dupã caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de cãtre titular."
3. La articolul 2, dupã alineatul (5) se introduc douã noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Termenul limitã de predare a carnetelor de muncã de cãtre persoanele fizice şi juridice pentru activitatea de preluare a datelor este 30 noiembrie 2008.
(7) Termenul limitã de predare a carnetelor de muncã de cãtre persoanele fizice şi juridice pentru activitatea de scanare a carnetelor de muncã este cel prevãzut la art. 3 alin. (2)."
4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Pentru realizarea activitãţii de preluare a datelor din carnetele de muncã sau din alte documente complementare necesare dovedirii stagiului de cotizare, inclusiv cea de creare a arhivei electronice prin scanarea carnetelor de muncã, se autorizeazã contractarea de cãtre Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale cu Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţificã în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, denumit în continuare institut, a unor servicii ce urmeazã sã fie prestate de cãtre acesta.
(2) Activitatea prevãzutã la art. 1 se desfãşoarã pe o perioadã de 3 ani, începând cu data intrãrii în vigoare a primului contract de prestãri de servicii dintre Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi institut."
5. La articolul 4, dupã litera d) se introduce o noua literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) activitãţi de scanare, indexare, validare şi arhivare electronicã, inclusiv activitãţile conexe acestora."
6. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va acoperi integral costurile aferente tuturor serviciilor efectuate de institut, în care se includ şi drepturile de regie generalã ale acestuia, limitate la maximum 4% din costurile respective."
7. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Pentru anul 2008 numãrul maxim de personal prevãzut la alin. (1) este 900."
8. Dupã articolul 8 se introduc patru noi articole, articolele 9, 10, 11 şi 12, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Persoanele fizice şi juridice care deţin sau pãstreazã, potrivit prevederilor legale, carnete de muncã sunt obligate sã le predea, în integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de cãtre acestea.
Art. 10. - În situaţia carnetelor de muncã aflate în evidenţa inspectoratelor teritoriale de muncã, calendarul desfãşurãrii activitãţilor prevãzute la art. 1 se stabileşte pe bazã de protocoale încheiate, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a contractului pe anul 2008 cu institutul, între inspectoratele teritoriale de muncã şi casele teritoriale de pensii.
Art. 11. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 300 la 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.500 la 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice, încãlcarea prevederilor art. 2 şi 9.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul împuternicit în acest sens prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse.
Art. 12. - Prevederile art. 11 cu privire la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncã a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 16 ianuarie 2008.
Nr. 36.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: