Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. ART. 1 (1) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012, prevãzut în anexa nr. 1. (2) Se aprobã acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevãzut în anexa nr. 2. ART. 2 Programul prevãzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sãlbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sãnãtate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animalã provenite de la acestea. ART. 3 Obiectivele programelor prevãzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sãnãtate a animalelor domestice şi sãlbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienã a produselor de origine animalã provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimalã destinate consumului uman, asigurarea sãnãtãţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor. ART. 4 Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sãnãtatea publicã şi economia naţionalã, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor solicitã sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţã, în condiţiile legii. ART. 5 (1) Se aprobã tarifele maximale pentru anul 2012 aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevãzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. (2) Tarifele prevãzute în anexa nr. 3 se aplicã şi pentru acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), în cazul în care costurile sunt suportate de cãtre proprietarii exploataţiilor nonprofesionale. (3) Tarifele prevãzute în anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei şi a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, cu excepţia contravalorii tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevãrii probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1). (4) Plata contravalorii manoperei pentru acţiunile de recoltare a probelor de la animalele din speciile bovine, ovine, caprine şi suine din exploataţiile nonprofesionale pentru analize de laborator realizate de medicii veterinari de liberã practicã este condiţionatã direct de înregistrarea corectã şi la zi în baza naţionalã de date informatice a mişcãrilor şi evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe. ART. 6 (1) Fondurile necesare realizãrii în exploataţiile nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1) se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 şi de cãtre proprietari, iar în cazul exploataţiilor comerciale, de cãtre proprietarii acestora. (2) Fondurile necesare pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator aferente programelor prevãzute la art. 1 sunt suportate din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 sau de proprietari, în cazul analizelor şi examenelor de laborator efectuate la solicitarea acestora. (3) Contravaloarea tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevãrii probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1) se suportã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. (4) Prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitãţile de suportare a costurilor aferente acestor acţiuni. ART. 7 Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevãzut la art. 1 alin. (2), se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, precum şi de cãtre operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2. ART. 8 (1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se aprobã normele metodologice de aplicare a programelor prevãzute la art. 1. (2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se efectueazã potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi ale ordinelor preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora. ART. 9 (1) Acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), destinate exploataţiilor nonprofesionale, sunt realizate de cãtre medicii veterinari de liberã practicã cu care direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii, cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice, sau care sunt titulari ai contractelor de concesiune a activitãţilor sanitar-veterinare publice ori de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. (2) În exploataţiile comerciale, acţiunile de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului se efectueazã potrivit prevederilor art. 15 alin. (21) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. ART. 10 (1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã: a) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzãtor de cãtre medicii veterinari de liberã practicã, indiferent de forma de organizare a acestora, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1); b) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 63 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la art. 11 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010. (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente. ART. 11 Contravenţiilor prevãzute la art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. ART. 12 Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 10 alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal. ART. 13 Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul programelor prevãzute la art. 1, provenind din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, se asigurã în limita prevederilor bugetare aprobate. ART. 14 Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre. ART. 15 (1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã pânã la aprobarea, în condiţiile legii, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2013. ART. 16 La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, Hotãrârea Guvernului nr. 114/2011 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2011, se abrogã. PRIM-MINISTRU MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU Contrasemneazã: --------------- Secretarul general al Guvernului, Dezsi Attila Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Roatiş Cheţan Radu Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, Stelian Fuia Ministrul sãnãtãţii, Ritli Ladislau Ministrul mediului şi pãdurilor, Attila Korodi Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban Ministrul finanţelor publice, Bogdan Alexandru Drãgoi Bucureşti, 18 aprilie 2012. Nr. 341. ANEXA 1 PROGRAMUL acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012 CAP. I Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale Secţiunea 1 Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale 1. Febra aftoasã 2. Tuberculoza 3. Leucoza bovinã 4. Pesta porcinã africanã 5. Turbarea sau rabia 6. Antraxul 7. Boala de Newcastle sau pseudopesta aviarã 8. Tifoza 9. Puloroza 10. Micoplasmoza respiratorie aviarã 11. Boala veziculoasã a porcului 12. Stomatita veziculoasã 13. Pesta bovinã 14. Pesta micilor rumegãtoare 15. Pleuropneumonia contagioasã bovinã 16. Variola ovinã şi caprinã 17. Pesta africanã a calului 18. Boala Aujeszky 19. Paratuberculoza 20. Bruceloza la bovine 21. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis 22. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella ovis 23. Bruceloza la suine 24. Campilobacterioza bovinã 25. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, pãsãri 26. Rinotraheita infecţioasã bovinã - IBR 27. Trichomonoza bovinã 28. Artrita encefalita caprinã 29. Maedi Visna 30. Echinococoza 31. Durina 32. Anemia infecţioasã ecvinã 33. Morva 34. Infecţia cu virusul West Nile 35. Diareea viralã a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD 36. Septicemia hemoragicã viralã la salmonide 37. Necroza hematopoieticã infecţioasã a salmonidelor 38. Viremia de primãvarã a crapului 39. Boala cu virusul herpes koi 40. Necroza pancreaticã infecţioasã a salmonidelor 41. Boala bacterianã a rinichiului la salmonide 42. Necroza epizooticã hematopoieticã 43. Sindromul epizootic ulcerativ 44. Anemia infecţioasã a somonului 45. Girodactilaza 46. Bonamioza 47. Haplosporidioza 48. Perkinsoza 49. Marteilioza 50. Microcitoza 51. Sindromul taura 52. Boala capului galben 53. Boala petelor albe 54. Acarapioza albinelor 55. Loca americanã la albine 56. Loca europeanã 57. Nosemoza albinelor 58. Varrooza albinelor 59. Tropilelapsoza albinelor 60. Atacul gândacului mic de stup 61. Poliedria viermilor de mãtase 62. Flaşeria viermilor de mãtase 63. Nosemoza viermilor de mãtase 64. Muscardina viermilor de mãtase 65. Agalaxia contagioasã a oilor şi a caprelor 66. Limfoadenita cazeoasã a oilor 67. Adenomatoza pulmonarã Secţiunea a 2-a Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale 1. Oncopatii la pãsãri - leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori 2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere Secţiunea a 3-a Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale 1. Leptospiroza 2. Febra Q 3. Avortul salmonelic al oilor 4. Influenţa ecvinã 5. Rinopneumonia ecvinã 6. Arterita viralã ecvinã 7. Avortul salmonelic al iepelor 8. Tularemia 9. Bruceloza la canide 10. Bruceloza la iepuri 11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida 12. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la salmonide 13. Mixosomiaza 14. Boala Columnaris la salmonide 15. Eritrodermatita la ciprinide 16. Ihtioftiriaza 17. Criptobiaza 18. Vibrioza moluştelor bivalve 19. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode 20. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze 21. Pesta racilor 22. Amibiaza albinelor 23. Brauloza albinelor 24. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor 25. Puietul în sac şi boala botcilor negre 26. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte 27. Aspergiloza viermilor de mãtase 28. Listerioza 29. Toxoplasmoza 30. Cãrbunele emfizematos Secţiunea a 4-a Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale 1. Bacterioze: a) rujetul b) streptococia c) stafilococia d) yersinioza e) chlamydioza aviarã f) colibaciloza 2. Micoze: a) aspergiloza b) dermatomicoza 3. Viroze: a) boala Lyme b) boala de Crimeea - Congo c) encefalita japonezã d) encefalomielita ecvinã venezueleanã e) encefalita de cãpuşe f) oncopatii ale animalelor de producţie în libertate şi exotice 4. Parazitoze: a) Cochliomyia hominivorax b) Chrysomya bezziana c) echinococoza/hidatidoza d) cisticercoza bovinã e) cisticercoza porcinã f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportatã de cãtre beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare g) leishmanioza h) fascioloza i) filarioze j) ancilostomoza carnivorelor k) balantidioza l) hemosporidioze m) pneumocistoza n) sacrocistoza o) teniaze p) thelazioza q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor Secţiunea a 5-a Acţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinarã a reproducţiei şi a tulburãrilor genetice la animale 1. Supravegherea sanitar-veterinarã a materialului seminal congelat din import 2. Supravegherea tulburãrilor inflamatorii ale glandei mamare Secţiunea a 6-a Acţiuni de protecţie ecologicã 1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei 2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru pisciculturã, precum şi din ape curgãtoare 3. Verificarea eficienţei decontaminãrii dupã evoluţia unor boli, de necesitate Secţiunea a 7-a Acţiuni generale de medicinã veterinarã preventivã, de protecţie şi bunãstare a animalelor şi de protecţie a mediului 1. Urmãrirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate 2. Protecţia şi bunãstarea animalelor: a) protecţia animalelor din România b) protecţia animalelor în timpul transportului c) protecţia gãinilor ouãtoare d) protecţia puilor crescuţi pentru producţia de carne e) protecţia porcinelor f) protecţia viţeilor g) protecţia animalelor de fermã din speciile neacoperite de legislaţie specificã h) protecţia animalelor în timpul tãierii şi uciderii; i) protecţia animalelor sãlbatice în captivitate; j) protecţia animalelor de companie 3. Protecţia animalelor utilizate în scopuri experimentale şi ştiinţifice 4. Acţiuni generale de medicinã preventivã: a) expertiza pajiştilor naturale şi a pãşunilor b) expertiza parazitologicã a pajiştilor naturale şi a pãşunilor c) expertiza sanitar-veterinarã a furajelor care au contribuit la apariţia morbiditãţii şi mortalitãţii crescute d) expertiza sanitar-veterinarã a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie f) controlul ecarisãrii. Secţiunea a 8-a Supraveghere toxicologicã Obiectiv: supraveghere pasivã prin monitorizarea documentelor şi activã prin diagnostic de laborator Secţiunea a 9-a Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţã pentru unele boli la animale 1. Antrax 2. Boala de Newcastle 3. Turbarea sau rabia Obiectiv: reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive Secţiunea a 10-a Activitãţi de elaborare, omologare, evaluare, pregãtire profesionalã, analizã şi monitorizare în domeniul sanitar-veterinar 1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar 2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuã a specialiştilor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din unitãţile subordonate, pe domeniile de competenţã, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţarã şi în strãinãtate 3. Analize epidemiologice, de statisticã medicalã veterinarã, analizã de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului 4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinarã a populaţiei pentru apãrarea sãnãtãţii publice şi protecţia consumatorilor 5. Monitorizarea activitãţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor naţionale veterinare de referinţã şi al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel: a) monitorizarea de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om b) monitorizarea de cãtre Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã d) monitorizarea avorturilor la animale e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologicã f) monitorizarea unitãţilor de producere a furajelor g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om CAP. II Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a anumitor boli şi zoonoze, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeanã pentru anul 2012, în conformitate cu Decizia 2011/807/UE din 30 noiembrie 2011 de punere în aplicare a Comisiei de aprobare a programelor anuale şi multianuale şi a contribuţiilor financiare din partea Uniunii pentru eradicarea, combaterea şi monitorizarea anumitor boli ale animalelor şi a anumitor zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2012 şi anii urmãtori 1. Programul pentru monitorizarea şi controlul pestei porcine clasice în România pentru anul 2012 2. Programul de supraveghere a influenţei aviare la pãsãrile domestice şi sãlbatice în România pentru anul 2012 3. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile de reproducţie din România pentru anul 2012 4. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile ouãtoare din România pentru anul 2012 5. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 2012 6. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 2012 7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2012 8. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 2012 9. Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2012 10. Programul României pentru creşterea rezistenţei ovinelor la encefalopatiile spongiforme transmisibile pentru anul 2012 CAP. III Expertiza sanitar-veterinarã a furajelor 1. Materii prime furajere: a) cereale boabe şi subproduse; leguminoase boabe şi subproduse; seminţe întregi şi subproduse oleaginoase b) furaje vegetale uscate; furaje vegetale şi subproduse derivate din transformarea industrialã c) furaje de origine mineralã d) materii furajere obţinute prin procesarea peştelui sau vieţuitoarelor marine 2. Amestecuri de grãunţe şi seminţe nemãcinate pentru pãsãri, porumbei, pãsãri de colivie, pãsãri de expoziţie 3. Furaje simple: furaje fibroase şi grosiere 4. Silozuri şi semisilozuri 5. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf 6. Grãsimi şi uleiuri vegetale, grãsimi animale 7. Aditivi furajeri 8. Premixuri de aditivi furajeri, premixuri de aditivi furajeri cu un conţinut de proteinã brutã peste 5% 9. Furaje combinate pentru pãsãri 10. Furaje combinate pentru rumegãtoare 11. Amestecuri de uruieli pentru rumegãtoare - amestec unic 12. Furaje combinate pentru porci 13. Furaje combinate pentru cabaline 14. Furaje granulate pentru peşti de crescãtorie 15. Furaje combinate pentru iepuri 16. Probe de praf din etapa de producţie primarã a furajelor combinate 17. Unitãţile din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar: a) unitãţi producãtoare de aditivi furajeri b) unitãţi producãtoare de premixuri de aditivi furajeri c) unitãţi producãtoare de furaje combinate d) unitãţi de ambalare a aditivilor furajeri, premixurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere e) depozite de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere f) magazine de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere g) unitãţi, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizeazã subproduse destinate utilizãrii în hrana animalelor Obiective: a) monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi nonprofesionale, în vederea reducerii contaminãrii de orice tip, pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animalã sigure pentru consumul uman b) controlul constituenţilor de origine animalã interzişi în furaje c) monitorizarea prezenţei în furaje a substanţelor nedorite d) monitorizarea prezenţei în furaje a aditivilor furajeri interzişi e) monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman f) controlul utilizãrii unor substanţe cu acţiune antimicrobianã ca aditivi furajeri g) monitorizarea contaminãrii furajelor cu microorganisme patogene CAP. IV Supravegherea sanitar-veterinarã a unitãţilor care produc, depoziteazã şi comercializeazã produse medicinale veterinare 1. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar 2. Importatori de produse biologice de uz veterinar din ţãri terţe 3. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare 4. Depozite de produse medicinale veterinare 5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare Obiective: a) supravegherea calitãţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţã b) verificarea conformitãţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţã cu specificaţiile autorizate c) verificarea calitãţii produsului finit pe întreg lanţul de distribuţie (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc.), pe întreaga perioadã de valabilitate autorizatã d) asigurarea cã metodele de control sunt corespunzãtoare e) investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a reacţiilor adverse suspicionate CAP. V Controlul oficial al unitãţilor care utilizeazã produse medicinale veterinare 1. Exploataţii de animale 2. Unitãţi de asistenţã medicalã veterinarã 3. Adãposturi pentru animalele aflate în grija asociaţiilor pentru protecţia animalelor 4. Grãdini zoologice 5. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti Obiective: a) utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi procurate de la distribuitori autorizaţi b) utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificaţiile autorizate c) prevenirea utilizãrii de produse medicinale veterinare contrafãcute sau cu defecte de calitate d) respectarea timpului de aşteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale cãror reziduuri se pot regãsi în produsele alimentare obţinute de la acestea CAP. VI Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor. 2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie. 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA), cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale. 4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA. Obiectiv: asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor CAP. VII Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2012 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor. 2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie. 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA. 4. Animalelor li se va elibera un paşaport. 5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA. CAP. VIII Acţiuni privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã 1. Acţiunile privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã se organizeazã de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. 2. Inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã se realizeazã de douã ori pe an, respectiv în perioadele aprilie - mai şi octombrie - noiembrie, de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi. 3. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor sunt efectuate pentru calificarea şi menţinerea statusului exploataţiilor sub raportul stãrii de sãnãtate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare şi înregistrare a exploataţiilor şi animalelor, cu excepţia ecvinelor. 4. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor urmãresc realizarea supravegherii pasive prin identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale animalelor, catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor, înregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare şi care au fost declarate de acesta la momentul inspecţiei, în vederea corelãrii efectivelor existente în exploataţie cu cele înregistrate în baza naţionalã de date informatice, precum şi întocmirea fişelor de inspecţie pentru pesta porcinã clasicã în cazul exploataţiilor care deţin suine. 5. Animalele gãsite neidentificate în momentul inspecţiei, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate şi înregistrate conform prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. 6. În cazul deţinerii bovinelor neidentificate, dacã nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate şi distruse, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor administrative minime în cadrul sistemului de identificare şi înregistrare a bovinelor. ANEXA 2 PROGRAMUL de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012 CAP. I Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine animalã Secţiunea 1 Depistarea principalilor agenţi zoonotici la animale şi în alimente de origine animalã 1. Bruceloza 2. Campilobacterioza 3. Echinococoza 4. Listerioza 5. Salmoneloza 6. Trichineloza 7. Tuberculoza produsã de Mycobacterium bovis 8. Escherichia coli verotoxigenã 9. Rabia 10. Botulismul 11. Leptospiroza 12. Tuberculoza, alta decât cea produsã de Mycobacterium bovis 13. Yersinioza 14. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti 15. Cisticercoza 16. Antrax Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 2-a Controlul oficial în unitãţile autorizate sanitar-veterinar 1. Activitãţi generale: a) depozit frigorific b) unitate de reambalare c) piaţã angro 2. Carne de ungulate domestice: a) abator b) unitate de tranşare 3. Carne de pasãre şi de lagomorfe: a) abator b) unitate de tranşare 4. Carne de vânat de crescãtorie: a) abator b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat de crescãtorie 5. Carne de vânat sãlbatic: a) unitate care manipuleazã carnea de vânat sãlbatic b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat sãlbatic 6. Carne tocatã, carne preparatã şi carne separatã mecanic: a) unitate de carne tocatã b) unitate de carne preparatã c) unitate de carne separatã mecanic 7. Produse din carne: unitate de procesare 8. Moluşte bivalve vii: a) centru de colectare b) centru de purificare 9. Peşte şi produse din pescuit: a) vas-fabricã b) vas-congelator c) unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana: d) unitate de procesare a produselor din pescuit e) centru de colectare a peştelui f) fermã de acvaculturã cu centru de colectare a peştelui integrat g) piaţã de licitaţie h) piaţã de desfacere 10. Lapte crud şi produse din lapte: a) centru de colectare a laptelui materie primã b) unitate de procesare a laptelui materie primã c) unitate de procesare a produselor lactate 11. Ouã şi produse din ouã: a) centru de ambalare a ouãlor b) unitate pentru producerea ouãlor lichide c) unitate de procesare a ouãlor 12. Pulpe de broascã şi melci: unitate de procesare 13. Grãsimi animale, unturã, jumãri: a) centru de colectare a grãsimilor animale b) unitate de procesare a grãsimilor animale 14. Stomacuri prelucrate, vezici şi intestine: unitate de procesare 15. Gelatinã: a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatinã b) unitate de procesare a gelatinei 16. Colagen: a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen b) unitate de procesare a colagenului 17. Alte activitãţi: a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole b) mijloc de transport al alimentelor de origine animalã Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 3-a Controlul oficial în unitãţile înregistrate sanitar-veterinar 1. Carne: a) carmangerie b) mãcelãrie c) centru de colectare a vânatului sãlbatic d) centru pentru sacrificarea pãsãrilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei 2. Lapte: a) centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploataţiei b) centru de prelucrare a laptelui independent c) ferme/exploataţii de animale producãtoare de lapte, care livreazã lapte la unitãţile de procesare d) automate de vânzare a laptelui crud 3. Peşte şi produse din pescuit: a) ambarcaţiune comercialã de pescuit b) punct de debarcare c) magazin de desfacere a peştelui - pescãrie d) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor e) fermã piscicolã - bazin piscicol, pãstrãvãrie - care livreazã peşte pentru consum uman 4. Miere: a) centru de extracţie şi/sau colectare a mierii şi a altor produse apicole b) stupinã c) magazin de desfacere a mierii 5. Ouã pentru consum - centru de colectare a ouãlor 6. Alimentaţie publicã şi alte activitãţi: a) restaurant şi alte unitãţi în care se preparã şi se servesc mâncãruri gãtite b) pizzerie c) laborator de cofetãrie şi/sau patiserie d) cofetãrie/patiserie e) pensiune turisticã f) unitãţi de vânzare prin internet g) depozit alimentar h) hipermarket i) supermarket j) cantinã k) magazin alimentar l) punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuţie a alimentelor 7. Prepararea mâncãrurilor la comandã - catering 8. Produse primare destinate vânzãrii directe: a) vânat sãlbatic b) carne de pasãre şi lagomorfe c) peşte proaspãt d) melci şi moluşte bivalve e) ouã f) miere de albine g) lapte 9. Staţie de spãlare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al alimentelor de origine animalã Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 4-a Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã prin examene de laborator obligatorii A. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã introduse pe piaţã şi aflate în perioada de valabilitate - criterii microbiologice de siguranţã a alimentelor de origine animalã 1. Alimente gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale 2. Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale 3. Alimente gata pentru consum care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale 4. Carne tocatã şi carne preparatã destinate consumului în stare crudã 5. Carne tocatã şi carne preparatã de pasãre destinate sã fie consumate gãtite 6. Carne tocatã şi carne preparatã provenite de la alte specii decât pãsãri destinate sã fie consumate gãtite 7. Carne separatã mecanic 8. Produse din carne destinate consumului în stare crudã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella 9. Produse din carne de pasãre destinate sã fie consumate gãtite 10. Gelatinã şi colagen 11. Brânzeturi, unt şi smântânã fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare 12. Lapte praf şi zer praf 13. Îngheţatã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella 14. Produse din ouã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella 15. Produse alimentare gata pentru consum conţinând ouã crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella 16. Crustacee şi moluşte tratate termic 17. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gasteropode vii 18. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 19. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 20. Brânzeturi nematurate sub formã de pastã moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 21. Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate copiilor sub 6 luni 22. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni 23. Formule de continuare deshidratate 24. Carne proaspãtã de pasãre 25. Produse din pescuit provenite din specii de peşti asociate cu cantitãţi mari de histidinã 26. Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramurã, fabricate din specii de peşti asociate cu cantitãţi mari de histidinã Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animalã B. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã la nivelul unitãţilor de procesare - criterii microbiologice de igienã a procesului tehnologic de fabricaţie a alimentelor de origine animalã 1. Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline 2. Carcase de pãsãri, respectiv broileri şi curcani 3. Carne tocatã 4. Carne separatã mecanic 5. Carne preparatã 6. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate 7. Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic 8. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 9. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 10. Brânzeturi nematurate sub formã de pastã moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 11. Unt şi smântânã fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare 12. Lapte praf şi zer praf 13. Îngheţatã şi deserturi lactate congelate 14. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni 15. Formule de continuare deshidratate 16. Produse din ouã 17. Produse decorticate şi fãrã cochilie din crustacee şi moluşte tratate termic Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animalã C. Expertiza sanitar-veterinarã prin examene de laborator a alimentelor de origine animalã - alte criterii microbiologice care nu sunt prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare 1. Conserve care conţin alimente de origine animalã 2. Carne proaspãtã provenitã de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile 3. Carne de vânat sãlbatic 4. Carne de vânat de crescãtorie 5. Carne tocatã 6. Carne preparatã 7. Produse din carne 8. Produse din pescuit proaspete 9. Produse din pescuit preparate D. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã introduse pe piaţã şi aflate în perioada de valabilitate, prin examene fizico-chimice 1. Peşte şi produse din pescuit neprelucrate 2. Carne de pasãre - carcase şi pãrţi din carcase 3. Carne tocatã 4. Produse din carne, inclusiv conserve 5. Lapte crud 6. Brânzeturi din lapte crud şi brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 7. Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizãrii sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 8. Miere de albine E. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã la nivelul unitãţilor de procesare, prin examene fizico-chimice 1. Carne de pasãre - carcase şi pãrţi din carcase 2. Carne tocatã destinatã comercializãrii 3. Produse din carne, inclusiv conserve 4. Lapte pasteurizat F. Expertiza sanitar-veterinarã a laptelui crud prin examene de laborator 1. Lapte crud de vacã provenit din exploataţii de vaci producãtoare de lapte şi destinat procesãrii 2. Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, caprã, bivoliţã - provenit din exploataţii de animale producãtoare de lapte şi destinat procesãrii G. Expertiza sanitar-veterinarã a ouãlor şi produselor din ouã prin examene de laborator 1. Ouã pentru consum 2. Ouã destinate procesãrii 3. Produse din ouã SECTIUNEA a 5-a Determinãri rapide efectuate pe autolaborator în zonele de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor 1. Determinãri microbiologice 2. Determinãri fizico-chimice Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice Secţiunea a 6-a Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intrã în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animalã sau care vin în contact cu acestea 1. Apã potabilã 2. Aditivi alimentari şi alergeni 3. Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animalã Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice Secţiunea a 7-a Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar - Teste de sanitaţie Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice Secţiunea a 8-a Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în sectorul sanitar-veterinar Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice Secţiunea a 9-a Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animalã, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare 1. Micotoxine 2. Metale grele 3. Dioxine, furani şi PCB-uri asemãnãtoare dioxinelor 4. Hidrocarburi aromatice policiclice Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice Secţiunea a 10-a Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animalã, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de cãtre EFSA, precum şi conform cerinţelor pentru certificarea unor produse de origine animalã destinate exportului în ţãri terţe 1. Campylobacter spp. 2. Escherichia coli verotoxigenã Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animalã se va realiza în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om în urma consumului de alimente de origine animalã şi certificarea unor produse de origine animalã pentru export în ţãri terţe CAP. II Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine nonanimalã pentru anul 2012 A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Micotoxine │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Metale grele │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Nitraţi │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│3 MCPD │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Dioxinã, precursori de dioxinã şi PCB-uri│a), b), c), d)│
│ │similare dioxinei │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6.│Staniu │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7.│Hidrocarburi aromatice policiclice │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Monitorizare │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 1.│Acrilamidã │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Toxinele T-2 şi HT-2 │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Etilcarbamat │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Dioxine, furani şi PCB-uri (fructe, │a), c), d) │
│ │legume şi cereale) │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
B. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã importate în condiţii speciale sau pe baza controalelor oficiale consolidate
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Produse alimentare supuse condiţiilor │b), c), d) │
│ │speciale de import sau pe baza controa- │ │
│ │lelor oficiale consolidate │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din şi/sau de pe produse de origine nonanimalã
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Pesticide determinate din şi/sau de pe │a), b), c), d)│
│ │alimente de origine nonanimalã │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
D. Controlul oficial al unitãţilor care proceseazã, depoziteazã şi valorificã produse de origine nonanimalã D1 şi D2. Criterii microbiologice
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Legume şi fructe tãiate (gata pentru a fi│a), c), d) │
│ │consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate│a), c), d) │
│ │(gata pentru a fi consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Seminţe încolţite (gata pentru a fi │a), c), d) │
│ │consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Apã potabilã utilizatã ca ingredient │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Apa îmbuteliatã în sticle sau în alte │a), c), d) │
│ │recipiente │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6.│Apã mineralã naturalã │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7.│Apã de izvor │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8.│Alimente gata pentru consum (care conţin │a), c), d) │
│ │ingrediente de origine nonanimalã) │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 9.│Produse alimentare - plante aromatice, │b), c), d) │
│ │frunze de coriandru, busuioc, mentã │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
D3. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Teste de sanitaţie │a), c), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
E. Caracteristici de calitate ale produselor alimentare
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Grâu │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Sucuri de legume │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Maioneze şi sosuri de maioneze │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Vin │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Bãuturi alcoolice distilate │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6.│Bulion şi pastã de tomate │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7.│Ape de izvor │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8.│Ape minerale │a), c), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
F. Controlul oficial al produselor ecologice
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Pesticide determinate din şi/sau de pe │b), c), d) │
│ │produse ecologice declarate │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Contaminanţi (metale grele) din produse │b), c), d) │
│ │ecologice declarate │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
G. Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Alergeni din produse alimentare de │a), c), d) │
│ │origine nonanimalã │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
H. Controlul oficial al aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimalã
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Aditivi din produse alimentare de origine│a), b), c), d)│
│ │nonanimalã │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
I. Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactivã a produselor alimentare de origine nonanimalã
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Produse alimentare provenite din │a), c), d) │
│ │producţia internã şi produse provenind │ │
│ │din comerţul intraunional │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Produse alimentare din import │b), c), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
J. Controlul oficial privind tratarea cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Condimente │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Plante aromatice │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
K. Controlul oficial privind prezenţa uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Ulei de floarea-soarelui │b), c), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
L. Controlul oficial privind prezenţa melaminei în produse originare sau expediate din China
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Bicarbonat de amoniu destinat produselor │a), b), c), d)│
│ │alimentare │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Produse alimentare care conţin lapte, │a), b), c), d)│
│ │produse din lapte │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Soia sau produse pe bazã de soia │a), b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
M. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Produse constând în soia, care conţin sau│a), c), d) │
│ │sunt obţinute din soia │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Produse constând în porumb, care conţin │a), c), d) │
│ │sau sunt obţinute din porumb │ │
├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Produse constând în orez, care conţin sau│b), c), d) │
│ │sunt obţinute din orez │ │
└───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘
NOTE: a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimalã sunt suportate de cãtre operatorul economic. c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistãrii unor probe neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic. d) Costurile privind mãsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic. ANEXA 3 TARIFELE MAXIMALE aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, destinate exploataţiilor nonprofesionale, efectuate de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi, pentru anul 2012
┌───┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr.│ Acţiunea desfãşuratã │Tariful, exclusiv TVA │
│crt│ │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1.│Inspecţia animalelor dispusã de direcţiile │20 lei/exploataţie │
│ │sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │nonprofesionalã │
│ │alimentelor judeţene, respectiv a municipiului │ │
│ │Bucureşti │ │
├───┼───────────────────────┬────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2.│Examinarea clinicã a │a) bovine │2,0 lei/cap de animal │
│ │animalelor pentru ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │suspiciunea bolilor │b) ecvidee │2,0 lei/cap de animal │
│ │majore, dispusã conform├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │legislaţiei specifice │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │d) suine │2,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │f) pãsãri │0,8 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi de │1,5 lei/familie │
│ │ │ mãtase etc. │ │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3.│Recoltãri de probe de │a) animale mari │7,0 lei/cap de animal │
│ │sânge pentru examene ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │de laborator │b) animale mici şi │6,5 lei/cap de animal │
│ │(serologice, │ mijlocii │ │
│ │hematologice, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │biochimice, │c) suine │7,0 lei/cap de animal │
│ │virusologice, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │parazitologice etc.) │d) pãsãri │1,7 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 4.│Recoltarea probelor de │a) animale mari │21 lei/cap de animal │
│ │organe, ţesuturi şi a ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │altor probe pentru │b) animale mici şi │10,6 lei/cap de animal │
│ │analize de laborator, │ mijlocii │ │
│ │efectuarea de ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │necropsii, pentru │c) pãsãri │7,4 lei/cap de animal │
│ │diagnosticul bolilor, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │altele decât │d) alte probe, inclusiv │2,4 lei/cap de animal │
│ │encefalopatiile │ coprologice │ │
│ │spongiforme │ │ │
│ │transmisibile şi pesta │ │ │
│ │porcinã clasicã │ │ │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 5.│Recoltarea probelor │a) animale mari │100 lei/cap de animal │
│ │pentru diagnosticul ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │encefalopatiilor │b) animale mici şi │50 lei/cap de animal │
│ │spongiforme │ mijlocii │ │
│ │transmisibile şi ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │recoltarea probelor de │c) porci domestici │50 lei/cap de animal │
│ │organe, ţesuturi pentru├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │analize de laborator, │d) porci sãlbatici │50 lei/cap de animal │
│ │efectuarea de │ │ │
│ │necropsii, în vederea │ │ │
│ │diagnosticului pestei │ │ │
│ │porcine clasice │ │ │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 6.│Activitãţi de depistare│a) tuberculinare - test │9,5 lei/cap de animal │
│ │prin examen alergic │ unic │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │c) maleinare │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │d) paratuberculinare │1,0 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 7.│Recoltare probe sanitaţ│e, apã, furaje │3,2 lei/probã │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 8.│Activitãţi │a) animale mari │5,0 lei/cap de animal │
│ │imunoprofilactice ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │c) suine │10,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │d) carnasiere │5,7 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │e) pãsãri - │0,2 lei/cap de animal │
│ │ │ oculoconjunctival │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │f) pãsãri - injectabil │0,6 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 9.│Lucrãri de │a) în unitãţi zootehnice│14,8 lei/100 mý │
│ │decontaminare, │ de industrie │ │
│ │dezinfecţie, │ alimentarã, la │ │
│ │dezinsecţie, │ gospodãriile │ │
│ │deratizare şi de │ populaţiei │ │
│ │necesitate ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │b) în camere de │1,5 lei/mý │
│ │ │ incubaţie, viermi de │ │
│ │ │ mãtase etc. │ │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│10.│Manopera privind │a) bovine │16,0 lei/cap de animal │
│ │identificarea şi ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │înregistrarea │b) ovine, caprine - douã│3,5 lei/cap de animal │
│ │animalelor, a │ crotalii │ │
│ │mişcãrilor şi a ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │evenimentelor suferite │c) ovine, caprine - o │2,9 lei/cap de animal │
│ │de acestea, corectarea │ singurã crotalie │ │
│ │eventualelor erori ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │d) suine │3,5 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│11.│Inspecţia animalelor │a) bovine, ecvidee, lot │20 lei/lot de animale │
│ │vii în vederea │ cuprins între 1 şi 5 │ │
│ │certificãrii stãrii de │ animale │ │
│ │sãnãtate a acestora*) ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │b) bovine, ecvidee, lot │50 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 6 şi 20│ │
│ │ │ de animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │c) bovine, ecvidee, lot │100 lei/lot de animale │
│ │ │ mai mare de 20 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │d) ovine, caprine, lot │10 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 1 şi 10│ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │e) ovine, caprine, lot │20 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 11 şi │ │
│ │ │20 de animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │f) ovine, caprine, lot │50 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 21 şi │ │
│ │ │ 50 de animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │g) ovine, caprine, lot │100 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 51 şi │ │
│ │ │ 100 de animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │h) ovine, caprine lot │200 lei/lot de animale │
│ │ │ mai mare de 100 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │i) suine, lot cuprins │10 lei/lot de animale │
│ │ │ între 1 şi 10 animale│ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │j) suine, lot cuprins │25 lei/lot de animale │
│ │ │ între 11 şi 50 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │k) suine, lot mai mare │50 lei/lot de animale │
│ │ │ de 50 de animale │ │
└───┴───────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────┘
_______ *) Tariful este suportat de cãtre deţinãtorul animalelor. ----