A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│ Aflatoxinã (totalã şi B1) │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Ochratoxinã A │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Patulinã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Deoxinivalenol │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Zearalenonã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Fumonisinã (sumã de B1 şi B2) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Cadmiu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8.│Plumb │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9.│Nitraţi │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 10.│3 MCPD │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 11.│Precursori de dioxinã şi PCB similare dioxinei - │ │
│ │conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei │ │
│ │(CE) nr. 1.881/2006 privind stabilirea nivelurilor │a), c), d) │
│ │maxime din anumiţi contaminanţi în alimente, cu │ │
│ │amendamentele ulterioare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 12.│Staniu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 13.│Hidrocarburi aromatice policiclice │a), c), d) │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ MONITORIZARE │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1.│Furan │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Acrilamidã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Precursori de dioxinã şi PCB similare dioxinei - │ │
│ │conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei │a), c), d) │
│ │(CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Toxinã T-2 │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Ochratoxinã A │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Pesticide organo-fosforice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Pesticide organo-clorurate │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Carbamaţi │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Piretroizi de sintezã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Alte tipuri de pesticide │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C. Supravegherea şi controlul unitãţilor care proceseazã, depoziteazã şi
valorificã produse de origine nonanimalã
C1. Condiţii microbiologice
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Legume şi fructe tãiate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru │ │
│ │a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Bãuturi rãcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate │ │
│ │(cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Apã potabilã utilizatã ca ingredient │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Apã îmbuteliatã în sticle sau alte recipiente │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Ape minerale naturale şi ape de izvor │a), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de
igienizare
┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Teste de sanitaţie │ a) │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
D. Expertiza aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine
nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Sudan I, II, III, IV │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Tartrazinã (E102) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Para Red │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Sunset Yellow │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Amarant │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Eritozinã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, │ │
│ │E228) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8.│Benzoaţi (E210, E211, E212, E213) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9.│Aspartam (E951) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 10.│Zaharinã (E954) şi sãrurile sale de Na, Ca, K │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 11.│Acesulfam │a), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
E. Determinarea gradului de contaminare radioactivã a produselor
alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse alimentare provenite din producţia internã şi │ │
│ │produse provenind din comerţul intracomunitar │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse alimentare la import │b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
F. Determinarea tratãrii cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi
a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Condimente │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Plante aromatice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91│b), d) │
│ori 1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
H. Determinarea melaminei din produse care conţin lapte sau produse
din lapte
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse compuse care conţin lapte │a), b), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse alimentare cu un conţinut ridicat de proteine │a), b), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
I. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │soia │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │porumb │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │orez │b), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Acţiunea desfãşuratã │ Tariful, exclusiv │
│crt.│ │ TVA │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 1.│Inspecţia animalelor dispusã de direcţiile sanitar-veterinare│20 lei/gospodãrie │
│ │şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a │ │
│ │municipiului Bucureşti │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) bovine │2,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) ecvine │2,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ 2.│Examinarea clinicã a animalelor pentru ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │suspiciunea bolilor majore: │d) porcine │2,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │f) pãsãri │0,8 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi │1,5 lei/familie │
│ │ │de mãtase etc. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │7,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) animale mici şi │6,5/lei cap de │
│ │ │mijlocii │animal │
│ 3.│Recoltãri de probe de sânge pentru ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │examene de laborator(serologice, │c) suine │7,0 lei/cap de │
│ │hematologice, biochimice, virusologice, │ │animal │
│ │parazitologice etc.): ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) pãsãri │1,7 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │21,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) animale mici şi │10,6 lei/cap de │
│ │ │mijlocii │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 4.│Recoltarea probelor de organe, ţesuturi │c) pãsãri │7,4 lei/cap de │
│ │şi a altor probe pentru analize de │ │animal │
│ │laborator, efectuarea de necropsii la: ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) alte specii │ - │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) alte probe, │2,4 lei/cap de │
│ │ │inclusiv coprolo- │animal │
│ │ │gice │(4 sferturi) │
├────┼─────────────────────────────────────────┴───────────────────┼───────────────────┤
│ 5.│Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice │5,3 lei/cap de │
│ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) tuberculinare │9,5 lei/cap de │
│ │ │test unic │ │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ 6.│Activitãţi de depistare prin examen ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │alergic │c) maleinare │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d)paratuberculinare│1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┴───────────────────┼───────────────────┤
│ 7.│Recoltare probe de sanitaţie, apã, furaje │3,2 lei/probã │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │5,0 lei/cap de │
│ │Activitãţi imunoprofilactice, conform │ │animal │
│ │Programului acţiunilor de supraveghere, ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 8.│prevenire şi control al bolilor la │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de │
│ │animale, al celor transmisibile de la │ │animal │
│ │animale la om, protecţia animalelor şi ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │protecţia mediului: │c) porcine │10,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) carnasiere │5,7 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) în unitãţi │ │
│ │ │zootehnice, de │14,8 lei/100 mp │
│ 9.│Lucrãri de decontaminare, dezinfecţie, │industrie alimenta-│ │
│ │dezinsecţie, deratizare şi de necesitate:│rã, la gospodãriile│ │
│ │ │populaţiei │ │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) în camere de │1,5 lei/mp │
│ │ │incubaţie, viermi │ │
│ │ │de mãtase etc. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) bovine │16,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │Manopera privind identificarea şi ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 10.│înregistrarea animalelor şi a mişcãrilor │b) ovine, caprine -│3,5 lei/cap de │
│ │acestora, corectarea eventualelor erori: │douã crotalii │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine -│2,9 lei/cap de │
│ │ │o singurã crotalie │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) porcine │3,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
└────┴─────────────────────────────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘