Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 331 din 18 martie 2009  pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, a altor actiuni prevazute in alte programe nationale, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 331 din 18 martie 2009 pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, a altor actiuni prevazute in alte programe nationale, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 195 din 27 martie 2009

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009, prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009, prevãzut în anexa nr. 2.
(3) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009, prevãzut în anexa nr. 3.
(4) Se aprobã Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009, prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 2
Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 este structurat pe capitole şi secţiuni şi stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sãlbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sãnãtate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animalã provenite de la acestea.
ART. 3
Obiectivele programelor prevãzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sãnãtate a animalelor domestice şi sãlbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienã a produselor de origine animalã provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimalã destinate consumului uman, asigurarea sãnãtãţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
ART. 4
Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sãnãtatea publicã şi economia naţionalã, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor solicitã sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţã, în condiţiile legii.
ART. 5
Se aprobã tarifele maximale pentru anul 2009 aferente programelor prevãzute la art. 1 alin. (1)-(3), prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 6
(1) Fondurile necesare realizãrii acţiunilor sanitarveterinare din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 se asigurã din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de cãtre proprietari.
(2) Prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pe anul 2009 se stabilesc modalitãţile de suportare a costurilor aferente acţiunilor din cadrul acestui program.
ART. 7
Fondurile necesare realizãrii acţiunilor sanitarveterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009 se asigurã din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de cãtre proprietari, potrivit legii.
ART. 8
Fondurile necesare realizãrii acţiunilor sanitarveterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009 se asigurã din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009.
ART. 9
Fondurile necesare realizãrii acţiunilor sanitarveterinare din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009 se asigurã din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de cãtre operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 4.
ART. 10
(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobã normele metodologice de aplicare a programelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 4, potrivit responsabilitãţilor şi prevederilor legale în vigoare.
(2) Acţiunile sanitare-veterinare cuprinse în programele prevãzute în anexele nr. 2 şi 3 se efectueazã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 11
Pentru realizarea atribuţiilor referitoare la programele prevãzute la art. 1 alin. (1)-(3), direcţiile sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberã practicã, în condiţiile legii.
ART. 12
(1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) mişcarea porcinelor vii din exploataţiile nonprofesionale în alte localitãţi decât localitatea de origine, indiferent de scop, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
b) transportul de porcine vii fãrã certificat sanitar-veterinar de sãnãtate şi formular de mişcare, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
c) comercializarea cãrnii, a produselor, a subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile nonprofesionale, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;
d) introducerea în unitãţile de abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantitãţi de carne proaspãtã şi a subproduselor obţinute în urma tãierii;
e) introducerea în unitãţile de procesare a cãrnii proaspete şi a subproduselor provenite de la porcinele din exploataţiile nonprofesionale, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;
f) nerespectarea prevederilor legale de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi şi de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în aplicarea mãsurilor de control al pestei porcine clasice, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
g) neefectuarea vaccinãrilor pentru pesta porcinã clasicã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi, precum şi confirmarea efectuãrii frauduloase a acestora de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu amendã de la 40.000 lei la 50.000 lei;
h) neasigurarea corespunzãtoare a spaţiilor etanşe pentru depozitarea temporarã a cadavrelor de porcine de cãtre proprietarii exploataţiei de animale înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, în vederea colectãrii şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animalã autorizatã sanitar-veterinar, astfel încât sã se evite apariţia oricãrui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendã de la 2.000 lei la 3.000 lei.
(2) Contravenţia prevãzutã la alin. (1) lit. d) se sancţioneazã, pe lângã amenda contravenţionalã şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unitãţii de abatorizare, pentru o perioadã de 3-6 luni, în cazul în care fapta a fost sãvârşitã a doua oarã în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
(3) Contravenţia prevãzutã la alin. (1) lit. e) se sancţioneazã, pe lângã amenda contravenţionalã şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unitãţii de procesare, pentru o perioadã de 3-6 luni, în cazul în care fapta a fost sãvârşitã a doua oarã în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
(4) Uciderea şi distrugerea porcinelor vii, a cãrnii, a produselor şi a subproduselor de origine animalã confiscate se realizeazã prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(5) Cheltuielile care derivã din aplicarea mãsurilor prevãzute la alin. (4) sunt suportate de cãtre persoana fizicã sau juridicã ale cãrei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animalã au fost confiscate, ucise şi distruse.
(6) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
(7) Directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sau, dupã caz, autoritãţile administraţiei publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (2) şi (3).
(8) Sancţiunile contravenţionale prevãzute de prezenta hotãrâre se aplicã atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.
ART. 13
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 14
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul 2008, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 28 mai 2008, se abrogã.
ART. 16
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
--------------
Preşedintele Autoritãţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Bazac

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Vasile Puşcaş

Bucureşti, 18 martie 2009.
Nr. 331.

ANEXA 1

PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale
la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

CAP. I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale

SECŢIUNEA 1
Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasã
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovinã
4. Pesta porcinã africanã
5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviarã
6. Boala veziculoasã a porcului
7. Stomatita veziculoasã
8. Pesta bovinã
9. Pesta micilor rumegãtoare
10. Pleuropneumonia contagioasã bovinã
11. Variola ovinã şi caprinã
12. Pesta africanã a calului
13. Boala Aujeszky
14. Paratuberculoza
15. Bruceloza la bovine
16. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella Melitensis
17. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella Ovis
18. Bruceloza la porcine
19. Campilobacterioza bovinã
20. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, pãsãri
21. Rinotraheita infecţioasã bovinã - IBR
22. Trichomonoza bovinã
23. Artrita encefalitã caprinã
24. Maedi Visna
25. Durina
26. Anemia infecţioasã ecvinã:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã;
b) cabalinele care ies din ţarã, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.
27. Morva
28. Diareea viralã a bovinelor, respectiv Boala mucoaselor BVD - MD
29. Septicemia hemoragicã viralã la salmonide
30. Necroza hematopoeticã infecţioasã a salmonidelor
31. Viremia de primãvarã a crapului
32. Boala cu virusul herpes koi
33. Necroza pancreaticã infecţioasã a salmonidelor
34. Boala bacterianã a rinichiului la salmonide
35. Necroza epizooticã hematopoeticã
36. Sindromul epizootic ulcerativ
37. Anemia infecţioasã a somonului
38. Girodactilaza
39. Bonamioza
40. Haplosporidioza
41. Perkinsoza
42. Marteilioza
43. Microcitoza
44. Sindromul taura
45. Boala cap galben
46. Boala petelor albe
47. Acarapioza albinelor
48. Loca americanã la albine
49. Loca europeanã
50. Nosemoza albinelor
51. Varrooza albinelor
52. Tropilelapsoza albinelor
53. Atacul gândacului mic de stup
54. Poliedria viermilor de mãtase
55. Flaşeria viermilor de mãtase
56. Nosemoza viermilor de mãtase
57. Muscardina viermilor de mãtase
58. Turbarea sau rabia
59. Antrax

SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul la bolile tumorale
1. Oncopatii la pãsãri - leucemii şi limfoame, inclusiv Boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere

SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale
1. Echinococoza
2. Leptospiroza
3. Febra Q
4. Avortul salmonelic al oilor
5. Influenţa ecvinã
6. Rinopeumonia ecvinã
7. Arterita viralã ecvinã
8. Avortul salmonelic al iepelor
9. Infecţia cu virus West Nile
10. Tularemia
11. Bruceloza la canide
12. Bruceloza la iepuri
13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida
14. Yersinioza, respectiv Boala gurã roşie, la salmonide
15. Mixosomiaza
16. Boala Columnaris la salmonide
17. Eritrodermatita la ciprinide
18. Ihtioftiriaza
19. Criptobiaza
20. Coccidioza moluştelor bivalve
21. Nematodoze ale moluştelor bivalve
22. Ricketioza moluştelor bivalve
23. Vibrioza moluştelor bivalve
24. Moluşte gasteropode Criptobya Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari, nematode
25. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
26. Pesta racilor
27. Amibiaza albinelor
28. Brauloza albinelor
29. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor
30. Puietul în sac şi boala botcilor negre
31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
32. Aspergiloza viermilor de mãtase
33. Listerioza
34. Toxoplasmoza

SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale
1. Bacterioze:
a) Rujetul;
b) Streptococia;
c) Stafilococia;
d) Yersinioza;
e) Chlamylioza aviarã;
f) Colibaciloza.
2. Micoze:
a) Aspergiloza;
b) Dermato-micoza.
3. Viroze:
a) Febra aftoasã;
b) Boala Lyme;
c) Boala de Crimeea - Congo;
d) Encefalita japonezã;
e) Encefalomielita ecvinã venezueleanã;
f) Encefalita de cãpuşe;
g) Oncopatii de animale de producţie în libertate şi exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia Hominivorax;
b) Chrysomya Bezziana;
c) Echinococoza/Hidatidoza;
d) Cisticercoza bovinã;
e) Cisticercoza porcinã;
f) Trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportatã de cãtre beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
g) Leishmanioza;
h) Fascioloza;
i) Filarioze;
j) Ancilostomoza carnivorelor;
k) Balantidioza;
l) Hemosporilioze;
m) Pneumocistoza;
n) Sacrocistoza;
o) Teniaze;
p) Thelazioza;
q) Dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.

SECŢIUNEA a 5-a
Acţiuni strategice de supraveghere sanitarã veterinarã a reproducţiei şi a tulburãrilor genetice la animale
1. Supravegherea sanitarã veterinarã a materialului seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburãrilor inflamatorii ale glandei mamare.

SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologicã
1. Ecopatologie şi protecţia mediului, a potabilitãţii apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru pisciculturã, precum şi din ape curgãtoare
3. Verificarea eficienţei decontaminãrii dupã evoluţia unor boli, de necesitate.

SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicinã veterinarã preventivã, de protecţie şi bunãstare a animalelor şi protecţie a mediului
1. Urmãrirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
2. Protecţia animalelor în timpul transportului
3. Protecţia animalelor folosite pentru experimentare sau în alte scopuri
4. Acţiuni generale de medicinã preventivã, de identificare şi înregistrare a animalelor:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a pãşunilor;
b) expertiza parazitologicã a pajiştilor naturale şi a pãşunilor;
c) expertiza sanitarã veterinarã a furajelor care au contribuit la apariţia morbiditãţii şi mortalitãţii crescute;
d) expertiza sanitarã veterinarã a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;
e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;
f) controlul ecarisãrii.

SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologicã
Obiectiv: Supraveghere pasivã prin monitorizarea documentelor şi activã prin diagnostic de laborator.

SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţã pentru unele boli la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbare sau rabia
4. Pesta porcinã clasicã
Obiectiv: Reducerea presiunii virale şi protecţia animalelor din speciile receptive.

SECŢIUNEA a 10-a
Activitãţi de elaborare, omologare, evaluare, pregãtire profesionalã, analizã, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
2. Activitate de instruire şi perfecţionare continuã a specialiştilor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de competenţã, prin organizarea de cursuri de profil, în ţarã şi în strãinãtate
3. Analize epidemiologice, de statisticã medicalã veterinarã, analizã de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinarã a populaţiei pentru apãrarea sãnãtãţii publice şi protecţia consumatorilor
5. Monitorizarea activitãţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean ale institutelor veterinare de profil şi ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel:
a) monitorizarea de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
b) monitorizarea de cãtre Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã;
d) monitorizarea avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologicã;
f) monitorizarea unitãţilor de producere a furajelor;
g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.

CAP. II
Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeanã
1. Pesta porcinã clasicã
2. Influenţa aviarã sau pesta aviarã
3. Turbarea sau rabia la vulpi
4. Encefalopatii spongiforme transmisibile, respectiv encefalopatia spongiformã bovinã, scrapia, boala cronicã cahectizantã a cervideelor, EST la alte animale
5. Bluetongue
6. Salmoneloza la gãinile ouãtoare
7. Salmoneloza la gãinile de reproducţie
8. Salmoneloza la broiler.

CAP. III
Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã şi a furajelor

SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsã de Mycobacterium Bovis
8. Escherichia coli verotoxigenã E.coli O157H7
9. Influenţa aviarã
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta decât cea produsã de Mycobacterium Bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unitãţile autorizate sanitar-veterinar
1. Activitãţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţã angro.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) abator pentru sacrificarea porcilor la îngrãşat;
c) unitate de tranşare.
3. Carne de pasãre şi de lagomorfe:
a) abator pentru sacrificarea puilor broiler şi a lagomorfelor;
b) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de crescãtorie:
a) abator;
b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat de crescãtorie.
5. Carne de vânat sãlbatic:
a) unitate care manipuleazã carnea de vânat sãlbatic;
b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat sãlbatic.
6. Carne tocatã, preparatã şi carne separatã mecanic:
a) unitate pentru carne tocatã;
b) unitate pentru carne preparatã;
c) unitate pentru carne separatã mecanic.
7. Produse din carne: unitate de procesare
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din pescuit:
a) vas fabricã;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţã de licitaţie;
f) piaţã de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din lapte:
a) exploataţii de animale producãtoare de lapte, care livreazã lapte la unitãţile de procesare;
b) unitate de procesare a laptelui materie primã;
c) unitate de procesare a produselor lactate.
11. Ouã şi produse din ouã:
a) centru de ambalare a ouãlor;
b) unitate pentru producerea ouãlor lichide;
c) unitate de procesare a ouãlor.
12. Pulpe de broascã şi melci: unitate de procesare
13. Grãsimi animale, unturã, jumãri:
a) centru de colectare a grãsimilor animale;
b) unitate de procesare a grãsimilor animale.
14. Gelatinã:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatinã;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activitãţi:
a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unitãţile înregistrate sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) mãcelarie;
c) centru de colectare a vânatului sãlbatic;
d) centru pentru sacrificarea pãsãrilor şi/sau a lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercialã de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescãrie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publicã şi alte activitãţi:
a) restaurant şi alte unitãţi în care se preparã şi se servesc mâncãruri gãtite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unitãţi cu vânzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantinã;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea mâncãrurilor la comandã:
- catering.
7. Produse primare destinate vânzãrii directe:
a) vânat sãlbatic;
b) carne de pasãre şi lagomorfe;
c) peşte proaspãt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e) ouã;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente cu destinaţie nutriţionalã specialã
2. Alimente gata preparate ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata preparate ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de porcine
6. Carcase de pãsãri, respectiv pui broileri şi curcani
7. Carne de vânat sãlbatic
8. Carne proaspãtã şi subproduse comestibile
9. Carne tocatã şi carne preparatã destinatã sã fie consumatã crudã
10. Carne tocatã şi carne preparatã provenitã de la pãsãri, destinatã sã fie consumatã gãtitã
11. Carne tocatã şi carne preparatã provenitã de la alte specii decât pasãre, destinatã sã fie consumatã gãtitã
12. Carne separatã mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasãre destinate sã fie preparate (gãtite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatinã şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separatã mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele
23. Pulpe de broascã, melci fãrã cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gãtite
26. Produse decorticate şi decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gãtite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit din unitãţile de procesare a laptelui materie primã
29. Lapte crud destinat procesãrii provenit din exploataţiile de vaci producãtoare de lapte
30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulã uscatã pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulã uscatã de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânzã, unt şi smântânã obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scãzut decât pasteurizarea
36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. Îngheţatã şi deserturi pe bazã de produse lactate, congelate
38. Produse din ouã, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datoritã compoziţiei eliminã riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate care conţin ouã crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datoritã compoziţiei produsului eliminã riscul de Salmonella
40. Ouã pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animalã
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 5-a
Determinãri rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor
1. Determinãri microbiologice
2. Determinãri fizico-chimice
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice.

SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor produse care intrã în compoziţia materiilor prime şi a produselor de origine animalã sau care vin în contact cu acestea
1. Apã potabilã
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animalã
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice.

SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
Teste de sanitaţie
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice.

SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice.

SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitarã veterinarã a furajelor
1. Nutreţuri de volum: fibroase, masã verde, rãdãcinoase, tuberculi şi derivate
2. Siloz
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi;
4. Materii prime de origine mineralã pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi
6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Fãina de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale
9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteinã brutã peste 5%
10. Nutreţuri combinate pentru pãsãri
11. Nutreţuri combinate pentru rumegãtoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegãtoare - amestec unic
13. Nutreţuri combinate pentru porci
14. Nutreţuri pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescãtorie
16. Hranã deshidratatã pentru animalele de companie
17. Hranã umedã pentru animalele de companie
Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodãriile populaţiei, în vederea reducerii contaminãrii de orice tip, pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animalã sigure pentru consumul uman
b) Controlul substanţelor interzise în furajele de origine animalã
c) Monitorizarea producerii de hranã pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurãrii statusului de sãnãtate a acestora
d) Reţete furajere pentru pãsãri, respectiv curci şi gãini, în funcţie de categoria de vârstã
e) Reţete furajere pentru porci, în funcţie de categoria de vârstã
f) Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman

SECŢIUNEA a 10-a
Controlul oficial al unitãţilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar
1. Activitãţi generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi şi preamestecuri:
a) fabricã de aditivi furajeri;
b) fabricã de preamestecuri de aditivi;
c) microfabrici de preamestecuri;
d) unitãţi de ambalare aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje medicamentate;
b) depozite de produse medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabricã de nutreţuri combinate pentru mai multe specii;
b) fabrici de furaje combinate pentru o singurã specie;
c) microfabrici de fermã;
d) unitãţi de ambalare a furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unitãţi producãtoare de furaje fãrã aditivi.

SECŢIUNEA a 11-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apã
1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe neautorizate
2. Produse medicinale veterinare şi contaminaţi
Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sãnãtãţii oamenilor şi animalelor
b) Monitorizarea administrãrii produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantitãţii de reziduuri din produsele de origine animalã şi a diminuãrii rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animalã destinate consumului uman

SECŢIUNEA a 12-a
Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivã a produselor de origine animalã şi a furajelor (radioactivitate cumulatã de 137Cs şi 134Cs)
1. Materii prime şi produse de origine animalã
2. Furaje
3. Apã utilizatã ca materie primã
Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivã în vederea protejãrii stãrii de sãnãtate a oamenilor şi a animalelor.

CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitarã veterinarã a unitãţilor care produc, depoziteazã şi comercializeazã produse medicinale de uz veterinar
1. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori produse biologice de uz veterinar din ţãri terţe
3. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obţinerea de produse biologice care sã asigure o acoperire imunologicã eficientã
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare
c) Monitorizarea reacţiilor adverse ale produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a acestora

ANEXA 2

PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009

1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea crotaliilor auriculare şi/sau a mãrcilor şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA), cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale.
4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor.

ANEXA 3

PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009
1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea de crotalii şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA).
4. Animalelor li se va elibera un paşaport.
5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.

ANEXA 4

PROGRAMUL DE SUPRVEGHERE ŞI CONTROL
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009


A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã

┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│ Aflatoxinã (totalã şi B1) │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Ochratoxinã A │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Patulinã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Deoxinivalenol │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Zearalenonã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Fumonisinã (sumã de B1 şi B2) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Cadmiu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8.│Plumb │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9.│Nitraţi │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 10.│3 MCPD │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 11.│Precursori de dioxinã şi PCB similare dioxinei - │ │
│ │conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei │ │
│ │(CE) nr. 1.881/2006 privind stabilirea nivelurilor │a), c), d) │
│ │maxime din anumiţi contaminanţi în alimente, cu │ │
│ │amendamentele ulterioare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 12.│Staniu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 13.│Hidrocarburi aromatice policiclice │a), c), d) │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ MONITORIZARE │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1.│Furan │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Acrilamidã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Precursori de dioxinã şi PCB similare dioxinei - │ │
│ │conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei │a), c), d) │
│ │(CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Toxinã T-2 │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Ochratoxinã A │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Pesticide organo-fosforice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Pesticide organo-clorurate │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Carbamaţi │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Piretroizi de sintezã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Alte tipuri de pesticide │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C. Supravegherea şi controlul unitãţilor care proceseazã, depoziteazã şi
valorificã produse de origine nonanimalã

C1. Condiţii microbiologice
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Legume şi fructe tãiate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru │ │
│ │a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Bãuturi rãcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate │ │
│ │(cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Apã potabilã utilizatã ca ingredient │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Apã îmbuteliatã în sticle sau alte recipiente │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Ape minerale naturale şi ape de izvor │a), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de
igienizare

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Teste de sanitaţie │ a) │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

D. Expertiza aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine
nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Sudan I, II, III, IV │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Tartrazinã (E102) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Para Red │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Sunset Yellow │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Amarant │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Eritozinã │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, │ │
│ │E228) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8.│Benzoaţi (E210, E211, E212, E213) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9.│Aspartam (E951) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 10.│Zaharinã (E954) şi sãrurile sale de Na, Ca, K │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 11.│Acesulfam │a), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘

E. Determinarea gradului de contaminare radioactivã a produselor
alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse alimentare provenite din producţia internã şi │ │
│ │produse provenind din comerţul intracomunitar │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse alimentare la import │b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘

F. Determinarea tratãrii cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi
a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Condimente │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Plante aromatice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘

G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91│b), d) │
│ori 1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
H. Determinarea melaminei din produse care conţin lapte sau produse
din lapte
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse compuse care conţin lapte │a), b), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse alimentare cu un conţinut ridicat de proteine │a), b), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘

I. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │soia │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │porumb │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din │ │
│ │orez │b), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


NOTĂ:
a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din veniturile proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimalã sunt suportate de cãtre operatorul economic.
c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistãrii unor probe neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic.
d) Costurile privind mãsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic.

ANEXA 5

TARIFELE MAXIMALE
aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor,
porcinelor, ovinelor şi caprinelor, efectuate de cãtre
medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi, pentru anul 2009




┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Acţiunea desfãşuratã │ Tariful, exclusiv │
│crt.│ │ TVA │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ 1.│Inspecţia animalelor dispusã de direcţiile sanitar-veterinare│20 lei/gospodãrie │
│ │şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a │ │
│ │municipiului Bucureşti │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) bovine │2,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) ecvine │2,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ 2.│Examinarea clinicã a animalelor pentru ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │suspiciunea bolilor majore: │d) porcine │2,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │f) pãsãri │0,8 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi │1,5 lei/familie │
│ │ │de mãtase etc. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │7,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) animale mici şi │6,5/lei cap de │
│ │ │mijlocii │animal │
│ 3.│Recoltãri de probe de sânge pentru ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │examene de laborator(serologice, │c) suine │7,0 lei/cap de │
│ │hematologice, biochimice, virusologice, │ │animal │
│ │parazitologice etc.): ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) pãsãri │1,7 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │21,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) animale mici şi │10,6 lei/cap de │
│ │ │mijlocii │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 4.│Recoltarea probelor de organe, ţesuturi │c) pãsãri │7,4 lei/cap de │
│ │şi a altor probe pentru analize de │ │animal │
│ │laborator, efectuarea de necropsii la: ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) alte specii │ - │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │e) alte probe, │2,4 lei/cap de │
│ │ │inclusiv coprolo- │animal │
│ │ │gice │(4 sferturi) │
├────┼─────────────────────────────────────────┴───────────────────┼───────────────────┤
│ 5.│Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice │5,3 lei/cap de │
│ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) tuberculinare │9,5 lei/cap de │
│ │ │test unic │ │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ 6.│Activitãţi de depistare prin examen ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │alergic │c) maleinare │1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d)paratuberculinare│1,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┴───────────────────┼───────────────────┤
│ 7.│Recoltare probe de sanitaţie, apã, furaje │3,2 lei/probã │
├────┼─────────────────────────────────────────┬───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) animale mari │5,0 lei/cap de │
│ │Activitãţi imunoprofilactice, conform │ │animal │
│ │Programului acţiunilor de supraveghere, ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 8.│prevenire şi control al bolilor la │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de │
│ │animale, al celor transmisibile de la │ │animal │
│ │animale la om, protecţia animalelor şi ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │protecţia mediului: │c) porcine │10,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) carnasiere │5,7 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) în unitãţi │ │
│ │ │zootehnice, de │14,8 lei/100 mp │
│ 9.│Lucrãri de decontaminare, dezinfecţie, │industrie alimenta-│ │
│ │dezinsecţie, deratizare şi de necesitate:│rã, la gospodãriile│ │
│ │ │populaţiei │ │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │b) în camere de │1,5 lei/mp │
│ │ │incubaţie, viermi │ │
│ │ │de mãtase etc. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) bovine │16,0 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
│ │Manopera privind identificarea şi ├───────────────────┼───────────────────┤
│ 10.│înregistrarea animalelor şi a mişcãrilor │b) ovine, caprine -│3,5 lei/cap de │
│ │acestora, corectarea eventualelor erori: │douã crotalii │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine -│2,9 lei/cap de │
│ │ │o singurã crotalie │animal │
│ │ ├───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │d) porcine │3,5 lei/cap de │
│ │ │ │animal │
└────┴─────────────────────────────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016