Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 33 din 30 ianuarie 2013  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 2.408/2004 privind metodologia de acordare de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale a diferentei dintre tarife si costuri in transportul feroviar public de calatori    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 33 din 30 ianuarie 2013 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 2.408/2004 privind metodologia de acordare de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale a diferentei dintre tarife si costuri in transportul feroviar public de calatori

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 1 februarie 2013

    Având în vedere prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 2.408/2004 privind metodologia de acordare de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale a diferenţei dintre tarife şi costuri în transportul feroviar public de călători, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 13 din 5 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Volumele minime de transport public de călători ce trebuie realizate pe calea ferată română pentru a se asigura libera circulaţie a persoanelor constituie pachetul minim pentru serviciul public social în transportul feroviar, denumit în continuare pachet minim social, pentru care operatorii de transport feroviar primesc compensaţie, în condiţiile legii, se stabilesc de Ministerul Transporturilor, la propunerea Companiei Naţionale de Căi Ferate «C.F.R.» - S.A., şi se aprobă anual prin hotărâre a Guvernului de aprobare a contractului de activitate/actelor adiţionale al Companiei Naţionale de Căi Ferate «C.F.R.» - S.A. şi defalcat prin hotărâre a Guvernului de aprobare a contractelor de servicii publice/actelor adiţionale ale acestora, potrivit art. 37-39 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pachetul minim social cuprinde numărul de perechi de trenuri pentru care operatorii de transport feroviar primesc compensaţie pe fiecare categorie de tren, care va circula zilnic pe fiecare secţie de circulaţie deschisă traficului feroviar public de călători, precum şi volumul anual de tren-km pentru fiecare secţie de circulaţie şi pentru toată reţeaua feroviară."

    2. Articolul 3 se abrogă.

    3. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 4. - Compania Naţională de Căi Ferate «C.F.R.» - S.A., denumită în continuare C.F.R. - S.A., în calitatea sa de administrator naţional al infrastructurii feroviare, va asigura anual colectarea datelor privind pachetul minim social, în vederea transmiterii acestora la Ministerul Transporturilor."

    4. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Anual, până la data de 1 septembrie, Ministerul Transporturilor determină nivelul pachetului minim social ce urmează a fi realizat în anul următor şi nivelul compensaţiilor necesare pentru pachetul minim social care urmează să fie asigurate din bugetul de stat şi/sau din bugetele locale, ţinând cont de datele privind:
    a) execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli şi a altor date statistice privind activitatea operatorilor de transport feroviar în ultimul an calendaristic, transmise de aceştia în formatul solicitat de Ministerul Transporturilor;
    b) nivelul costului mediu la nivelul reţelei feroviare pe un tren-km aferent fiecărei categorii de trenuri din pachetul minim social, a numărului de călători-km estimaţi pe fiecare categorie de tren;
    c) nivelul venitului mediu la nivelul reţelei feroviare pe un tren-km aferent fiecărei categorii de trenuri din pachetul minim social, a numărului de călători-km estimaţi pe fiecare categorie de tren, exclusiv valoarea compensaţiei pentru pachetul minim social primit pentru perioada analizată.
    (2) Diferenţa dintre costurile de operare şi veniturile înregistrate de operatorii de transport feroviar la care se adaugă cota de profit în limitele prevederilor art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, devine baza de evaluare a compensaţiei propuse pentru anul calendaristic următor pentru pachetul minim social, care include valoarea compensaţiei calculate pentru mia de călători-km pe ranguri de tren şi valoarea compensaţiei calculate pe tren-km pe ranguri de tren corespunzător anului pentru care se încheie contractul de servicii publice sau actul adiţional la contractul de servicii publice, în condiţiile legii.
    (3) Nivelul compensaţiei calculate pentru mia de călători-km pe ranguri de tren şi al compensaţiei calculate pe tren-km pe ranguri de tren corespunzător anului pentru care se încheie contractul de servicii publice se stabileşte de Guvern prin contractele de servicii publice."

    5. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 6. - Fondurile necesare compensaţiilor pentru serviciile cuprinse în pachetul minim social în transportul feroviar se vor aloca din bugetul Ministerului Transporturilor şi/sau din bugetele locale, cu încadrarea în bugetul alocat anual pentru transportul feroviar de călători, în condiţiile legii."

    6. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) După aprobarea bugetului de stat, repartizarea compensaţiei pe fiecare operator de transport feroviar se realizează de Ministerul Transporturilor proporţional cu numărul de călători-km prevăzuţi a fi transportaţi şi volumul de tren-km prevăzut a fi realizat în cadrul pachetului minim social contractat de aceştia, în conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Compensaţia acordată nu se cuprinde în baza de impozitare a TVA, potrivit pct. 18 alin. (1) şi (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare."

    7. Articolul 9 se abrogă.

    8. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 10. - Contractele de acces pe infrastructura feroviară şi contractele de închiriere a infrastructurii feroviare neinteroperabile, încheiate de operatorii de transport feroviar cu C.F.R. - S.A., se comunică Ministerului Transporturilor şi/sau autorităţii locale, după caz."

    9. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) Operatorii de transport feroviar licenţiaţi pentru servicii de transport de călători pot încheia cu C.F.R. - S.A. contracte de acces pe infrastructura feroviară pentru orice alte servicii de transport feroviar de călători, în afara celor stabilite prin pachetul minim social, cu plata tarifului corespunzător de utilizare a infrastructurii, în condiţiile legii.
    (2) Pentru orice alte servicii de transport feroviar de călători în afara celor stabilite prin pachetul minim social, operatorii de transport feroviar nu au dreptul de a primi compensaţie de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, după caz."

    10. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Acordarea compensaţiei de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale, după caz, pentru serviciile de transport din cadrul pachetului minim social se face lunar, pentru activitatea aferentă lunii anterioare, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în condiţiile legii.
    (2) Acordarea compensaţiei de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale, după caz, pentru lunile ianuarie şi decembrie se va realiza astfel:
    a) pentru luna ianuarie, pe baza numărului de călători-km şi tren-km realizat în luna decembrie a anului anterior, atunci când legea bugetului de stat este aprobată până la finele anului anterior, dar contractele de servicii nu au fost încă încheiate/actualizate prin acte adiţionale, potrivit legii;
    b) pentru luna decembrie, pe baza numărului de călători-km şi tren-km stabilit ca diferenţă între numărul total de călători-km şi tren-km din contractele de servicii publice şi numărul de călători-km şi tren-km pentru care s-a acordat compensaţia până la luna decembrie."

    11. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 14. - Pentru solicitarea compensaţiei de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale, operatorul de transport feroviar trebuie să prezinte la Ministerul Transporturilor şi/sau la autoritatea locală, după caz, o cerere de acordare a compensaţiei pentru serviciile de transport programate în luna respectivă, însoţită de dovada plăţii la zi a tuturor obligaţiilor la bugetul de stat şi/sau la bugetele locale şi de nota de fundamentare şi justificare a compensaţiei, întocmite în conformitate cu normele comune ale Ministerului Transporturilor şi ale Ministerului Finanţelor Publice."

    12. După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu următorul cuprins:
    "Art 14^1. - În cazul în care legea bugetului nu a fost aprobată până la finele anului anterior, pentru asigurarea continuităţii finanţării transportului public de călători în lunile până la aprobarea bugetului de stat, a bugetului de venituri şi cheltuieli al operatorului de transport feroviar majoritar pe piaţă şi a contractelor de servicii publice, sumele acordate de la bugetul de stat vor fi în limite de 1/12 din prevederile contractelor de serviciu public aprobate pe anul anterior. După aprobarea bugetului de stat a bugetului de venituri şi cheltuieli, a contractelor de activitate şi de servicii publice, continuarea finanţării se va face lunar, concomitent cu regularizarea sumelor acordate anterior operatorilor de transport feroviar."

    13. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 15. - Operatorii de transport feroviar de călători vor prezenta Ministerului Transporturilor, până la data de 31 ianuarie a anului următor, dovada, confirmată de C.F.R. - S.A., a efectuării pachetului minim social contractat, precum şi declaraţia pe propria răspundere privind realizarea volumului de călători-km prevăzut în contractele de servicii publice aprobate. În cazul nerealizării angajamentelor asumate - prin contractele de servicii publice - referitor la volumul de călători-km şi tren-km, vor restitui, până la aceeaşi dată, compensaţia aferentă volumului de călători-km şi tren-km nerealizat. La închiderea bilanţului anual, fiecare operator de transport feroviar licenţiat va prezenta Ministerului Transporturilor dovada încadrării în cota de profit de maximum 3% pentru activitatea de transport feroviar de călători. Sumele aferente depăşirii acestui prag de rentabilitate vor fi restituite bugetului de stat."

    14. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Modificarea în cursul anului a pachetului minim social aprobat se poate face în funcţie de cerinţele pieţei de transport, fără depăşirea volumului anual aprobat de tren-km, în următoarele condiţii:
    a) pentru trenurile programate să circule pe secţiile de circulaţie interoperabile sau pe secţiile de circulaţie neinteroperabile administrate de C.F.R. - S.A., la propunerea operatorului de transport feroviar de călători interesat, cu avizul C.F.R. - S.A. privind capacităţile disponibile şi cu aprobarea Ministerului Transporturilor;
    b) pentru trenurile programate să circule pe secţiile de circulaţie neinteroperabile închiriate, la propunerea operatorului de transport feroviar care are contract de servicii publice încheiat pe acele secţii de circulaţie, cu aprobarea Ministerului Transporturilor şi/sau avizul autorităţilor locale, după caz.
    (2) Redistribuirea pachetului minim social în condiţiile prevăzute la alin. (1) se va face potrivit reglementărilor în vigoare, cu modificarea corespunzătoare a compensaţiei aferente fiecărui operator de transport feroviar, în limitele compensaţiei totale aprobate pentru anul în curs. Redistribuirea respectivă urmează a fi preluată şi aplicată conform actelor adiţionale la contractele de servicii publice, potrivit legii."

    15. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 17. - Operatorii de transport feroviar de călători vor utiliza pentru trenurile cuprinse în contractele de servicii publice tarifele de transport maximale prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2011 pentru stabilirea principiilor de aplicare a tarifelor de deservire generală în transportul feroviar public de călători, aprobată prin Legea nr. 21/2012, în condiţiile legii."

    16. Articolul 19 se abrogă.

    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 2.408/2004 privind metodologia de acordare de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale a diferenţei dintre tarife şi costuri în transportul feroviar public de călători, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 13 din 5 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                           Ministrul transporturilor,
                                 Relu Fenechiu

               Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale
                           şi administraţiei publice,
                             Nicolae-Liviu Dragnea

                Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,
                                 Daniel Chiţoiu

                        Ministrul delegat pentru buget,
                                  Liviu Voinea

    Bucureşti, 30 ianuarie 2013.
    Nr. 33.
                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016