Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 322 din 24 august 2005  pentru aprobarea Regulamentului privind modul de desfasurare a cursurilor de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor si atestare a rezultatelor obtinute    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 322 din 24 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de desfasurare a cursurilor de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor si atestare a rezultatelor obtinute

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 816 din 8 septembrie 2005
În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 106 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind modul de desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor şi atestare a rezultatelor obţinute, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 153/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã continuã a magistraţilor şi atestare a rezultatelor obţinute, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 879 din 27 septembrie 2004, se abrogã.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Superior
al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu

Bucureşti, 24 august 2005.
Nr. 322.

ANEXĂ

REGULAMENT
privind modul de desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor şi atestare a rezultatelor obţinute

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Formarea profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor constituie garanţia independenţei şi imparţialitãţii acestora în exercitarea funcţiei.
(2) Responsabilitatea pentru formarea profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor revine Institutului Naţional al Magistraturii, conducãtorilor instanţelor sau parchetelor la care aceştia îşi desfãşoarã activitatea, precum şi fiecãrui judecãtor sau procuror, prin pregãtire individualã.
ART. 2
Judecãtorii şi procurorii în funcţie participã cel puţin o datã la 3 ani la programe de formare profesionalã continuã organizate de Institutul Naţional al Magistraturii, de instituţii de învãţãmânt superior din ţarã sau din strãinãtate ori la alte forme de perfecţionare profesionalã.
ART. 3
(1) Formarea profesionalã continuã trebuie sã ţinã seama de dinamica procesului legislativ şi constã, în principal, în cunoaşterea şi aprofundarea legislaţiei interne, a documentelor europene şi internaţionale la care România este parte, a jurisprudenţei instanţelor judecãtoreşti şi a Curţii Constituţionale, a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Comunitãţilor Europene, a dreptului comparat, a normelor deontologice ale profesiei de judecãtor sau de procuror, în abordarea multidisciplinarã a instituţiilor cu caracter de noutate, precum şi în cunoaşterea şi aprofundarea unor limbi strãine şi operarea pe calculator.
(2) Formarea profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor se realizeazã ţinându-se seama de necesitatea specializãrii lor.
ART. 4
Judecãtorii şi procurorii au obligaţia de a urma în cadrul programelor de formare profesionalã continuã un curs intensiv pentru învãţarea sau aprofundarea unei limbi strãine şi a unui curs intensiv pentru iniţierea sau aprofundarea cunoştinţelor de operare pe calculator, organizate de Institutul Naţional al Magistraturii ori de instanţele judecãtoreşti sau de parchetele de pe lângã acestea, de instituţii de învãţãmânt superior din ţarã ori din strãinãtate, precum şi de alte instituţii de specialitate.
ART. 5
Formarea profesionalã continuã se organizeazã atât la nivelul Institutului Naţional al Magistraturii, cât şi descentralizat, la nivelul curţilor de apel şi al parchetelor de pe lângã acestea, precum şi la instanţele şi parchetele din circumscripţiile acestora.
ART. 6
Institutul Naţional al Magistraturii coordoneazã formarea judecãtorilor şi procurorilor din fonduri bugetare, în conformitate cu programul de formare profesionalã continuã aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

CAP. II
Cursurile de formare profesionalã continuã organizate de Institutul Naţional al Magistraturii

ART. 7
Institutul Naţional al Magistraturii organizeazã atât cursuri generale de formare profesionalã continuã, cât şi cursuri speciale. Cursurile speciale de formare profesionalã continuã se organizeazã pentru:
a) judecãtorii din instanţele specializate şi procurorii din parchetele de pe lângã acestea;
b) judecãtorii şi procurorii care au fost numiţi în condiţiile <>art. 31 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) judecãtorii şi procurorii care au primit calificativul "Nesatisfãcãtor" sau calificativul "Satisfãcãtor" în urma a douã evaluãri consecutive.
ART. 8
(1) Cursurile de formare profesionalã continuã se organizeazã de Institutul Naţional al Magistraturii în baza unui program anual, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii.
(2) Programul de formare profesionalã continuã cuprinde domeniile şi temele de formare.
(3) Cursurile de formare profesionalã continuã se desfãşoarã, de regulã, sub formã de seminarii, colocvii, mese rotunde sau sesiuni.
ART. 9
(1) La elaborarea programului de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor, consiliul ştiinţific va lua în considerare urmãtoarele:
a) propunerile formatorilor Institutului Naţional al Magistraturii cu privire la domeniile de formare şi temele ce urmeazã a fi dezbãtute;
b) propunerile instanţelor şi ale parchetelor;
c) propunerile asociaţiilor profesionale ale magistraţilor;
d) propunerile altor specialişti din domeniul dreptului;
e) evaluarea rezultatelor formãrii profesionale din anii anteriori.
(2) Programul de formare profesionalã continuã, locul şi perioada de desfãşurare a cursurilor se transmit în mod obligatoriu, dupã aprobare, tuturor judecãtorilor şi procurorilor, în vederea formulãrii de cãtre aceştia a opţiunilor de participare.
(3) Opţiunile judecãtorilor şi procurorilor se fac, de regulã, în anul anterior celui în care se desfãşoarã cursurile de formare şi se transmit, prin intermediul conducerii instanţelor şi parchetelor, dupã analizarea şi aprobarea lor în colegiul de conducere al instanţei, respectiv parchetului.
(4) Planul de formare rezultat în urma opţiunilor judecãtorilor şi procurorilor se comunicã instanţelor şi parchetelor, precum şi participanţilor, pentru a fi avut în vedere la organizarea activitãţilor. Conducerile instanţelor şi parchetelor au obligaţia de a lua mãsurile ce se impun pentru a permite judecãtorului sau procurorului sã participe la cursurile de formare profesionalã continuã, conform planificãrii aprobate de colegiul de conducere.
ART. 10
Activitatea de formare profesionalã continuã este asiguratã de personalul de instruire al Institutului Naţional al Magistraturii. Acesta cuprinde judecãtori şi procurori, cadre didactice din învãţãmântul superior juridic acreditat, alţi specialişti români şi strãini, precum şi personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor.
ART. 11
La sfârşitul fiecãrei sesiuni de formare profesionalã continuã judecãtorii şi procurorii participanţi completeazã o fişã de evaluare a dezbaterilor şi primesc un atestat.
ART. 12
Cursurile de formare profesionalã continuã se desfãşoarã, de regulã, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii sau la sediul centrelor regionale de pregãtire a judecãtorilor şi procurorilor.
ART. 13
(1) Institutul Naţional al Magistraturii elaboreazã programe şi organizeazã urmãtoarele cursuri speciale de formare profesionalã continuã:
a) cursuri pentru judecãtorii din instanţele specializate şi procurorii din parchetele de pe lângã acestea;
b) cursuri de 6 luni pentru judecãtorii şi procurorii care au fost numiţi în condiţiile <>art. 31 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) cursuri de 3-6 luni pentru judecãtorii şi procurorii care au primit calificativul "Satisfãcãtor" în urma a douã evaluãri consecutive sau calificativul "Nesatisfãcãtor".
(2) Domeniile de formare, tematica, modul de organizare şi desfãşurare a cursurilor prevãzute la alin. (1) se aprobã de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 14
Cursurile prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. b) şi c) se încheie prin susţinerea unui examen.

CAP. III
Formarea profesionalã continuã descentralizatã

ART. 15
Institutul Naţional al Magistraturii coordoneazã activitatea de pregãtire profesionalã continuã descentralizatã, conform prevederilor prezentului regulament.
ART. 16
(1) În cadrul instanţelor sau parchetelor la care îşi desfãşoarã activitatea judecãtorul ori procurorul se organizeazã periodic, sub coordonarea curţilor de apel sau parchetelor de pe lângã acestea, activitãţi de formare profesionalã continuã, constând în consultãri, dezbateri, seminarii, sesiuni ori mese rotunde, cu participarea Institutului Naţional al Magistraturii.
(2) Tematica activitãţilor de formare profesionalã continuã prevãzute la alin. (1) se stabileşte de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, pe baza propunerilor formulate potrivit art. 9 alin. (1).
(3) La nivelul instanţelor şi parchetelor se pot organiza consultãri şi dezbateri şi asupra altor teme.
ART. 17
Preşedinţii instanţelor sau prim-procurorii parchetelor de pe lângã acestea desemneazã judecãtorii ori procurorii care rãspund de organizarea activitãţii de formare profesionalã continuã sub coordonarea judecãtorilor sau procurorilor desemnaţi de preşedinţii curţilor de apel ori, dupã caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângã acestea.
ART. 18
Institutul Naţional al Magistraturii organizeazã întruniri periodice ale judecãtorilor şi procurorilor desemnaţi conform art. 17, în vederea asigurãrii unei pregãtiri uniforme la nivelul instanţelor sau, dupã caz, al parchetelor.
ART. 19
În vederea exercitãrii atribuţiilor de coordonare prevãzute la art. 17, judecãtorii şi procurorii responsabili cu formarea profesionalã continuã întocmesc şi transmit Institutului Naţional al Magistraturii planurile privind activitãţile de formare profesionalã continuã din cadrul fiecãrei instanţe sau fiecãrui parchet, dupã aprobarea acestora de cãtre preşedinţii curţilor de apel ori, dupã caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângã acestea.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016