Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 3 alin. (4) din Legea nr. 752/2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Se înfiinţeaza Institutul de Istorie a Religiilor, denumit în continuare Institutul, ca unitate de cercetare cu personalitate juridica, în subordinea Academiei Române.
(2) Institutul se organizeazã şi funcţioneazã, potrivit legii, în conformitate cu prevederile Statutului Academiei Române şi cu Regulamentul propriu de organizare şi funcţionare.
(3) Sediul Institutului este în municipiul Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 13, sectorul 5, putând deschide filiale în alte centre academice din ţarã.
ART. 2
(1) Institutul are ca scop cercetarea fundamentala şi studii avansate cu metode critice, istorice, filologice şi comparative, în concordanţã cu standardele internaţionale ale disciplinei, în urmãtoarele domenii:
a) Istoria monoteismelor (creştinism, iudaism, islam);
b) Istoria religiilor indiene şi iraniene;
c) Istoria politeismelor antichitaţii clasice;
d) Religie şi modernitate;
e) oricare alte domenii relevante pentru activitatea Institutului.
(2) Prin activitatea de cercetare desfãşuratã se urmãresc obţinerea si difuzarea de rezultate ştiinţifice competitive, de interes naţional şi internaţional, precum şi formarea şi coordonarea specialiştilor români în domeniile de studiu şi cercetare specifice Institutului.
ART. 3
Activitatea principalã a Institutului este "cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste" (cod CAEN 7320), iar domeniul principal este "cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste" (cod CAEN 732).
ART. 4
(1) Pentru realizarea obiectului sãu de activitate Institutul poate desfãşura activitãţi constând în:
a) cercetarea tuturor surselor edite şi inedite (textuale, arheologice, etnografice, sociologice etc.) susceptibile de a configura sintetic diversitatea de expresie a fenomenului religios, precum şi realizarea altor activitãţi similare, relevante atât pentru contextul academic românesc, cât şi pentru cel internaţional;
b) conceperea şi realizarea unor instrumente de lucru colective (lucrãri de sintezã, dicţionare tematice, bibliografii etc.) necesare în contextul local şi internaţional;
c) valorificarea rezultatelor cercetãrii prin publicarea de lucrãri ştiinţifice, publicaţii periodice (reviste şi colecţii de carte) şi alte lucrãri în domeniu, în limba românã şi în principalele limbi de circulaţie internaţionalã, difuzate în format tipãrit şi/sau electronic;
d) iniţierea, stabilirea şi dezvoltarea raporturilor de colaborare şi cooperare cu alte unitaţi ale Academiei Române, cu Asociaţia "Archaeus", precum şi cu alte academii, institute şi universitãţi consacrate istoriei religiilor, locale şi internaţionale, având un obiect de studiu de interes comun;
e) constituirea şi gestionarea unei biblioteci competitive de istorie a religiilor (prin preluarea altor fonduri de carte, donaţii internaţionale, achiziţii proprii, schimb local şi internaţional de publicaţii), instrument indispensabil activitãţii de cercetare în domeniul Institutului;
f) organizarea de congrese, colocvii, conferinţe şi dezbateri, naţionale şi internaţionale;
g) oferirea de consultanţã şi expertizã calificatã la solicitarea unor structuri publice sau private, în domeniile care ţin de competenţa Institutului.
(2) În activitatea sa ştiinţificã Institutul poate beneficia de patronajul onorific şi asocierea unor personalitãţi de înalt prestigiu academic, din ţarã şi de peste hotare.
ART. 5
Conducerea Institutului este asiguratã de un director numit, în condiţiile prevãzute de lege şi de Statutul Academiei Române, prin decizie a preşedintelui Academiei Române, pe o duratã de 4 ani.
ART. 6
(1) Institutul are un numãr maxim de 15 posturi, din care 12 posturi de cercetãtori, finanţate de la bugetul de stat, cu încadrare în numãrul de posturi aprobat Academiei Române.
(2) Angajarea şi salarizarea personalului Institutului se realizeazã conform prevederilor legale aplicabile personalului din sectorul bugetar în condiţiile prevãzute de normele legale în vigoare şi de <>Legea nr. 752/2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române, cu modificarile şi completarile ulterioare.
ART. 7
Finanţarea Institutului se asigurã de la bugetul de stat, pe bazã de programe proprii aprobate de Adunarea Generalã a Academiei Române, utilizându-se în completare venituri proprii, conform prevederilor <>art. 9 din Legea nr. 752/2001 , cu modificarile şi completarile ulterioare, cu încadrare în fondurile aprobate prin legea bugetului de stat.
ART. 8
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Zvetlana Preoteasa,
secretar de stat
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 9 ianuarie 2008.
Nr. 32.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: