Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Potrivit prevederilor art. 58 alin. (1) şi art. 59 alin. (1) din Constituţia României, republicatã, instituţia Avocatul Poporului are rolul de a apãra drepturile şi libertãţile persoanelor fizice. Avocatul Poporului îşi exercitã atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi libertãţile lor.
Legea organicã a instituţiei Avocatul Poporului, respectiv Legea nr. 35/1997, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a statuat cã aceastã instituţie este o autoritate publicã autonomã şi independentã faţã orice altã autoritate publicã.
Este evident cã aceste prevederi care definesc instituţia plaseazã mandatul ei constituţional şi întreaga activitate sub spectrul obiectivitãţii, imparţialitãţii şi în afara oricãrei ingerinţe şi a oricãrei implicãri politice, mai ales partizane.
De altfel, jurãmântul prevãzut de art. 8 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 pe care trebuie sã îl depunã Avocatul Poporului la învestirea sa în funcţie cuprinde, printre alte îndatoriri, pe aceea de a-şi îndeplini cu bunã-credinţã şi imparţialitate atribuţiile.
În aceiaşi parametri trebuie privitã şi competenţa instituţiei Avocatul Poporului de a ridica în faţa Curţii Constituţionale excepţia de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele. Aceastã atribuţie importantã i-a fost conferitã pentru a-şi îndeplini menirea sa fundamentalã: apãrarea drepturilor şi libertãţilor persoanelor fizice, şi nu pentru a transforma Avocatul Poporului într-o putere care sã poate fi utilizatã ca armã politicã.
Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit în aceastã funcţie prin Hotãrârea Parlamentului României nr. 16/2011, a demonstrat prin acţiunile sale cã utilizeazã prerogativele sale constituţionale şi legale în scopuri politice, mai ales pentru a servi interesele acelei forţe politice care l-a promovat în aceastã funcţie, respectiv Partidul Democrat Liberal, atacând la Curtea Constituţionalã acte normative adoptate de actualul Guvern învestit dupã demiterea printr-o moţiune de cenzurã a Guvernului Ungureanu.
Astfel, a fost atacat din oficiu la Curtea Constituţionalã art. V alin. (1) teza I din Ordonanţa de urgenţã nr. 15/2012 privind stabilirea unor mãsuri financiare în domeniul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi al finanţelor publice. Aceastã reglementare avea un caracter financiar-bugetar, ţinând de domeniul finanţelor publice, şi nu avea o legãturã cu drepturile şi libertãţile cetãţeneşti. Demersul Avocatului Poporului a avut scopul contracarãrii unei mãsuri de redresare a bugetului de stat luate de Guvernul Ponta, pentru a menţine efectele unei mãsuri politice discriminatorii şi partizane luate de Guvernul Ungureanu.
De asemenea, printr-o altã excepţie de neconstituţionalitate, ridicatã din oficiu, domnul Gheorghe Iancu a atacat la Curtea Constituţionalã Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 27/2012 prin care s-au luat unele mãsuri cu privire la organizarea Institutului Cultural Român, mãsuri care nu afectau în vreun fel drepturile şi libertãţile cetãţeneşti.
Pe de altã parte, Avocatul Poporului s-a pronunţat în mai multe rânduri asupra unor probleme politice fãrã sã fi fost sesizat în cadrul competenţelor constituţionale, iar uneori s-a adresat autoritãţilor publice solicitându-le mãsuri cu privire la modul de soluţionare a unor chestiuni administrative concrete.
Menţionãm în acest sens sesizãrile adresate din oficiu Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sãnãtãţii Publice, Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscalã cu privire la aplicarea taxei clawback.
Având în vedere cele de mai sus, din care rezultã cã domnul Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a încãlcat repetat Constituţia şi Legea nr. 35/1997, se impune mãsura revocãrii sale din funcţie în temeiul prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997.
În temeiul prevederilor art. 9 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului,
pentru aceste motive, în conformitate cu prevederile art. 67 din Constituţie,
Parlamentul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Domnul Gheorghe Iancu se revocã din funcţia de Avocat al Poporului.
ART. 2
Pânã la numirea unui nou Avocat al Poporului, domnul Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului, va îndeplini atribuţiile funcţiei de Avocat al Poporului.
Aceastã hotãrâre a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comunã din 3 iulie 2012, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
EUGEN NICOLICEA
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU
Bucureşti, 3 iulie 2012.
Nr. 32.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: