Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 306 din 17 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecatorilor stagiari si procurorilor stagiari
EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 8 septembrie 2005
În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere <>art. 106 lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:
ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind examenul de capacitate al judecãtorilor stagiari şi procurorilor stagiari, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 155/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al magistraţilor stagiari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 879 din 27 septembrie 2004, se abrogã.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele
Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu
Bucureşti, 17 august 2005.
Nr. 306.
ANEXĂ
REGULAMENT
privind examenul de capacitate al judecãtorilor
stagiari şi procurorilor stagiari
CAP. I
Pregãtirea judecãtorilor şi procurorilor în perioada de stagiu
ART. 1
Judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari sunt numiţi în funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii pe baza mediei generale obţinute la absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 2
(1) Judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari efectueazã un stagiu de un an, potrivit legii.
(2) Perioada de stagiu începe din ziua în care judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari au fost numiţi pe post.
ART. 3
Judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari sunt obligaţi sã continue pregãtirea profesionalã pe toatã durata stagiului.
ART. 4
(1) Judecãtorii stagiari au dreptul sã judece doar în materiile date de lege în mod expres în competenţa lor.
(2) Procurorii stagiari au dreptul sã punã concluzii în instanţã, sã efectueze şi sã semneze acte procedurale, sub coordonarea unui procuror care se bucurã de stabilitate. Soluţiile procurorilor stagiari sunt contrasemnate de procurorii care îi coordoneazã.
ART. 5
(1) Conducerea judecãtoriei şi conducerea parchetului de pe lângã aceasta sunt obligate sã asigure condiţii optime pentru desfãşurarea stagiului şi pentru pregãtirea judecãtorilor stagiari şi a procurorilor stagiari, în scopul perfecţionãrii cunoştinţelor teoretice şi practice specifice activitãţii.
(2) În acest scop preşedinţii judecãtoriilor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângã acestea vor desemna la începutul perioadei de stagiu un judecãtor, respectiv un procuror, cu o pregãtire profesionalã temeinicã şi experienţã, care va coordona pregãtirea judecãtorilor stagiari şi, respectiv, a procurorilor stagiari.
(3) Activitatea fiecãrui judecãtor stagiar şi procuror stagiar va fi analizatã trimestrial de cãtre judecãtorul, respectiv procurorul desemnat. Aceştia din urmã vor propune conducerii judecãtoriei sau, dupã caz, a parchetului de pe lângã aceasta mãsurile ce se impun pentru îmbunãtãţirea pregãtirii profesionale şi a activitãţii judecãtorilor stagiari şi a procurorilor stagiari, întocmind trimestrial un referat de evaluare privind însuşirea de cãtre aceştia a cunoştinţelor practice specifice activitãţii de judecãtor sau de procuror.
ART. 6
(1) În vederea prezentãrii la examenul de capacitate, referatele de evaluare vor fi însoţite de avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau, dupã caz, al procurorului general al parchetului de pe lângã aceasta.
(2) Constatãrile referatelor de evaluare vor fi consemnate în fişa pentru stagiul de practicã a judecãtorului sau a procurorului. În aceastã fişã preşedintele judecãtoriei sau, dupã caz, prim-procurorul parchetului de pe lângã aceasta va înscrie şi perioadele de întrerupere a stagiului, determinate de:
a) starea de sãnãtate;
b) concediile de maternitate sau pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani;
c) concediile de studii, cu excepţia celor destinate pregãtirii pentru profesia de judecãtor sau de procuror;
d) concediile fãrã platã;
e) perioada efectuãrii stagiului militar;
f) perioada studiilor postuniversitare cu scoatere din activitate, cu precizarea domeniului de specializare;
g) alte întreruperi ale activitãţii.
(3) Sunt incluse în perioada de stagiu numai cursurile de pregãtire profesionalã organizate de Institutul Naţional al Magistraturii.
(4) Judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari au dreptul la concedii de studii de specialitate plãtite pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate, conform legii.
CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea examenului de capacitate
ART. 7
(1) Dupã încheierea perioadei de stagiu, judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari sunt obligaţi sã se prezinte la primul examen de capacitate.
(2) În cazul în care judecãtorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la primul examen de capacitate, este obligat sã se prezinte la urmãtorul examen.
(3) Lipsa nejustificatã la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la douã examene atrage pierderea calitãţii de judecãtor stagiar sau de procuror stagiar. În aceastã situaţie, judecãtorul stagiar sau procurorul stagiar este obligat sã restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii, pentru motive temeinice, la cererea judecãtorului stagiar sau a procurorului stagiar, cu avizul conducãtorului instanţei sau al parchetului la care acesta funcţioneazã, poate aproba amânarea examenului de capacitate numai o singurã datã.
(5) Judecãtorul stagiar sau procurorul stagiar care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate susţine acest examen dacã de la încheierea stagiului şi pânã la data fixatã pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispoziţiile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
(6) Dupã trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevãzute la alin. (5) sunt obligate sã efectueze din nou stagiul, potrivit legii.
ART. 8
(1) Examenul de capacitate al judecãtorilor stagiari şi al procurorilor stagiari se organizeazã anual de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii.
(2) Data, locul şi modul de desfãşurare a examenului de capacitate se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, precum şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii, cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru examenul de capacitate.
(3) Tematica şi bibliografia vor fi transmise instanţelor şi parchetelor şi vor fi publicate pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii, cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru examenul de capacitate.
ART. 9
(1) Înscrierea la examenul de capacitate se face în termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului.
(2) Cererile de înscriere la examenul de capacitate se depun la curţile de apel sau, dupã caz, la parchetele de pe lângã acestea.
(3) La cererea-tip de înscriere se anexeazã:
a) diploma de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, în copie;
b) referatele de evaluare şi avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau, dupã caz, al procurorului general al parchetului de pe lângã aceasta;
c) fişa de stagiu, în original.
ART. 10
Se pot înscrie la examen judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari al cãror stagiu se va împlini pânã în ultima zi a examenului de capacitate.
ART. 11
Examenul de capacitate constã în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale.
ART. 12
(1) Consiliul Superior al Magistraturii numeşte comisia de organizare a examenului de capacitate.
(2) Comisia prevãzutã la alin. (1) verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la examen a candidaţilor şi întocmeşte lista acestora cu cel puţin 25 de zile înaintea datei examenului. Lista candidaţilor se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi la sediile curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea şi se publicã pe pagina de Internet a Institutului Naţional al Magistraturii.
(3) Candidaţii respinşi pot formula contestaţii în termen de 5 zile de la afişarea listei.
(4) Contestaţiile vor fi reexaminate de comisia de organizare a examenului de capacitate.
(5) În cazul în care comisia îşi menţine soluţia, dosarul candidatului va fi înaintat Secţiei pentru judecãtori sau, dupã caz, Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(6) Hotãrârile secţiilor sunt supuse cãilor de atac, în condiţiile legii.
ART. 13
(1) Comisiile pentru examenul de capacitate sunt numite prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, cu 48 de ore înainte de examen.
(2) Comisia pentru examenul de capacitate al judecãtorilor este alcãtuitã din:
- 3 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 3 judecãtori de la curţile de apel;
- 1 formator de la Institutul Naţional al Magistraturii.
(3) Comisia pentru examenul de capacitate al procurorilor este alcãtuitã din:
- 3 procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 3 procurori de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
- 1 formator de la Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 14
Comisia de examinare va fi prezidatã, dupã caz, de judecãtorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de procurorul de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu vechimea cea mai mare în funcţie.
ART. 15
(1) Comisiile pentru soluţionarea contestaţiilor sunt numite prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, cu 48 de ore înainte de examen.
(2) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor formulate de judecãtori este alcãtuitã din:
- 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 2 judecãtori de la curţile de apel;
- 1 formator de la Institutul Naţional al Magistraturii.
(3) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor formulate de procurori este alcãtuitã din:
- 2 procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 2 procurori de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
- 1 formator de la Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 16
Probele scrise teoretice constau în lucrãri scrise, cu subiecte comune pentru judecãtori şi procurori, din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal.
ART. 17
Probele scrise practice constau în soluţionarea unor speţe şi întocmirea unor acte judiciare, distincte pentru judecãtori şi procurori.
ART. 18
(1) Probele scrise teoretice şi practice se vor susţine pe parcursul a douã zile, dupã urmãtoarea repartizare:
- prima zi: proba teoreticã la dreptul civil, dreptul procesual civil şi proba practicã constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte judiciare;
- a doua zi: proba teoreticã la dreptul penal, dreptul procesual penal şi proba practicã constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte judiciare.
(2) Timpul alocat pentru probele scrise este stabilit de comisia de examinare, în raport de complexitatea subiectelor, dar nu poate depãşi 3 ore.
ART. 19
La proba practicã este permisã consultarea legislaţiei, cu excepţia celei comentate şi adnotate.
ART. 20
(1) Probele orale teoretice şi practice se susţin la urmãtoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bazã din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal, organizarea judiciarã şi Codul deontologic al judecãtorilor şi procurorilor.
(2) Examinarea se face pe bazã de bilete, care conţin atât subiecte teoretice, cât şi subiecte practice.
(3) Pentru pregãtirea subiectelor fiecare candidat va beneficia de un timp de gândire de cel puţin 30 de minute.
ART. 21
Tematica şi bibliografia pentru disciplinele care fac obiectul examenului de capacitate sunt propuse de Institutul Naţional al Magistraturii şi aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 22
(1) Pentru probele scrise teoretice şi practice, comisia de examinare va stabili, cu 24 de ore înainte de examen, 3 variante de subiecte pentru fiecare materie, care se pun într-un plic sigilat.
(2) În ziua examenului, dupã intrarea candidaţilor în sãlile de examen, comisiile de examinare vor extrage câte un subiect din fiecare plic. Subiectele extrase vor fi multiplicate şi distribuite în fiecare salã de examen. La încheierea examenului, comisia de examinare afişeazã baremul de notare pentru fiecare subiect.
ART. 23
Accesul candidaţilor în sala de examen este permis numai dupã legitimarea acestora, pe baza actelor de identitate.
ART. 24
Înainte de tratarea subiectelor, candidaţii îşi vor scrie numele şi prenumele pe colţul din dreapta sus al primei pagini a lucrãrii scrise, ce urmeazã sã fie lipit în prezenţa supraveghetorilor de salã, dupã care se aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 25
La expirarea timpului stabilit pentru probele scrise, preşedintele comisiei de organizare preia lucrãrile candidaţilor, sub semnãturã, dupã care le predã preşedintelui comisiei de examinare, în vederea numerotãrii şi a repartizãrii lor membrilor acestei comisii.
ART. 26
Frauda doveditã atrage excluderea candidatului din examen. În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã într-un proces-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã". Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de examinare şi candidatului respectiv.
ART. 27
(1) Aprecierea la probele scrise se face cu note de la 1 la 10. Notele vor fi trecute, în cifre şi în litere, în borderoul de notare, care va fi semnat pe fiecare filã de comisia de examinare.
(2) Notele acordate vor avea maximum douã zecimale. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu aceastã notã.
ART. 28
(1) Nota probei scrise teoretice este media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(2) Nota probei scrise practice este media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(3) Nota generalã a probei scrise este rezultatul mediei aritmetice dintre nota probei scrise teoretice şi nota probei scrise practice.
(4) Mediile aritmetice vor fi calculate cu douã zecimale.
ART. 29
Rezultatele probelor scrise ale examenului de capacitate se înscriu în ordinea descrescãtoare a mediilor într-un tabel care se comunicã curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea, se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 30
(1) Contestaţiile pentru examenul de capacitate cu privire la probele scrise se trimit la Institutul Naţional al Magistraturii, în termen de 72 de ore de la afişarea rezultatelor, de cãtre candidaţi, curţile de apel sau parchetele de pe lângã acestea.
(2) Lucrãrile cu privire la notarea cãrora s-au formulat contestaţii vor fi din nou secretizate, prin lipirea colţului pe care sunt înscrise numele şi prenumele candidatului.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã, în termen de 3 zile, prin decizie irevocabilã.
(4) Rezultatele contestaţiilor se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 31
(1) La susţinerea probei orale participã un judecãtor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un judecãtor de la curţile de apel şi un formator de la Institutul Naţional al Magistraturii.
(2) Nota acordatã la proba oralã reprezintã media notelor acordate de fiecare membru al comisiei.
(3) Notarea la probele orale este definitivã.
ART. 32
(1) Media generalã a examenului de capacitate reprezintã media aritmeticã a notei de la probele scrise şi de la probele orale.
(2) Media generalã de promovare a examenului de capacitate este de cel puţin 7,00, iar notele la materiile de examen nu pot fi mai mici de 5.
(3) La terminarea examenului comisia de examinare va întocmi un proces-verbal, în care vor fi menţionate condiţiile de desfãşurare a examenului, notele obţinute de candidaţi la probele scrise şi orale şi media generalã pe baza cãreia au fost declaraţi admişi sau respinşi.
(4) Procesul-verbal va fi semnat de toţi membrii comisiei de examinare.
ART. 33
Rezultatele finale ale examenului de capacitate se înscriu în tabelul de clasificare a candidaţilor, care se comunicã curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea, se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii, în termen de 24 de ore de la întocmirea procesului-verbal menţionat la art. 32 alin. (3).
CAP. III
Validarea examenului de capacitate şi repartizarea candidaţilor pe posturi
ART. 34
(1) Rezultatele examenului de capacitate, procesul-verbal prevãzut la art. 32 alin. (3) şi raportul întocmit de compartimentul de specialitate vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii vor analiza îndeplinirea condiţiilor legale de cãtre judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari care au promovat examenul de capacitate, în termen de 10 zile de la comunicarea procesului-verbal prevãzut la alin. (1).
(3) În raport de concluziile secţiilor, compartimentul de specialitate al Consiliului Superior al Magistraturii centralizeazã rezultatele, întocmeşte, în ordinea mediilor obţinute, tabelul de clasificare a candidaţilor şi efectueazã celelalte lucrãri necesare procedurii de validare a examenului de capacitate.
(4) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se pronunţã cu privire la validarea examenului în prima şedinţã care urmeazã şedinţelor în care secţiile au analizat îndeplinirea condiţiilor legale de cãtre judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari care au promovat examenul de capacitate.
(5) Consiliul Superior al Magistraturii poate invalida, în tot sau în parte, examenul de capacitate în cazurile în care constatã cã nu au fost respectate condiţiile prevãzute de lege ori de regulament cu privire la organizarea examenului sau cã existã dovada sãvârşirii unei fraude.
(6) În cazul invalidãrii rezultatelelor, Consiliul Superior al Magistraturii va stabili o nouã datã pentru susţinerea examenului de capacitate.
ART. 35
Dupã validarea examenului de capacitate, lista tuturor posturilor vacante de la judecãtorii şi parchetele de pe lângã aceste instanţe se publicã, de îndatã, separat pentru judecãtori şi procurori, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi se afişeazã la sediile instanţelor şi parchetelor, prin grija Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 36
(1) Candidaţii declaraţi admişi la examen au dreptul, în ordinea mediilor, sã-şi aleagã posturile, în termen de 15 zile libere de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. În acest sens, candidaţii vor fi convocaţi la Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea repartizãrii pe post.
(2) Judecãtorii stagiari pot opta numai pentru posturi de judecãtor, iar procurorii stagiari, numai pentru posturi de procuror.
ART. 37
(1) Candidatului care nu şi-a exercitat dreptul de alegere în termenul prevãzut la art. 36 alin. (1) i se va propune, din oficiu, un post de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Refuzul de a accepta propunerea, precum şi necomunicarea acceptãrii postului în termen de 10 zile de la primirea propunerii se considerã demisie.
ART. 38
Repartizarea pe posturi se afişeazã la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, la sediile instanţelor şi ale parchetelor şi se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 39
(1) La medii egale au prioritate, la alegerea postului, în ordinea urmãtoare, candidatul care funcţioneazã la instanţa sau parchetul pentru care a optat ori cel care are o vechime mai mare în magistraturã.
(2) În circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţionalã are o pondere de cel puţin 50% din numãrul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscãtori ai limbii acelei minoritãţi.
ART. 40
(1) În termen de cel mult 30 de zile de la data validãrii examenului de capacitate, Consiliul Superior al Magistraturii va propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecãtorilor şi procurorilor care au promovat examenul de capacitate.
(2) Judecãtorul stagiar sau procurorul stagiar care a fost respins la douã sesiuni ori care, în mod nejustificat, nu s-a prezentat la examenul de capacitate pierde calitatea de judecãtor sau de procuror din ziua validãrii rezultatelor examenului de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 41
Cererile de înscriere la examen însoţite de actele prevãzute la art. 9 alin. (3), sau, dupã caz, cererile de amânare, lucrãrile scrise, rezultatele finale obţinute la examenul de capacitate şi referatele de evaluare vor fi pãstrate în mapa profesionalã a judecãtorului sau procurorului.
ART. 42
Documentaţia privind examenul de capacitate se pãstreazã la Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit legii.
ART. 43
(1) Dispoziţiile prezentului regulament se aplicã în mod corespunzãtor personalului de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Personalul de specialitate juridicã asimilat magistraţilor prevãzut la alin. (1) opteazã, prin cererea de înscriere la examenul de capacitate, pentru susţinerea probei scrise practice, fie împreunã cu judecãtorii, fie împreunã cu procurorii.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 9 alin. (3), la cererea-tip de înscriere, personalul de specialitate juridicã asimilat magistraţilor va anexa referatul de evaluare întocmit de cãtre conducãtorul compartimentului în care stagiarul îşi desfãşoarã activitatea, avizat de conducerea instituţiei în cauzã.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: