Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 3 din 24 septembrie 2008 pentru stabilirea Normelor privind constituirea si restituirea depozitelor pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului
EMITENT: AUTORITATEA ELECTORALA PERMANENTA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 667 din 25 septembrie 2008
Având în vedere dispoziţiile <>art. 29 alin. (5)-(7) din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, a <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a <>Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 29 alin. (7^1) şi ale <>art. 65 alin. (4) din Legea nr. 35/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Autoritatea Electoralã Permanentã adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Se aprobã Normele privind constituirea şi restituirea depozitelor pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autoritãţii
Electorale Permanente,
Octavian Opriş
Contrasemneazã:
---------------
Vicepreşedinte,
Marian Muhuleţ
Vicepreşedinte,
Ana Maria Pãtru
Bucureşti, 24 septembrie 2008.
Nr. 3.
ANEXĂ
NORME
privind constituirea şi restituirea depozitelor
pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului
ART. 1
(1) Pentru fiecare candidat se depun în contul Autoritãţii Electorale Permanente 5 salarii minime brute pe ţarã.
(2) Pentru organizaţiile cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care propun un singur candidat la nivel naţional pentru Camera Deputaţilor se depun în contul Autoritãţii Electorale Permanente 5 salarii minime brute pe ţarã.
(3) Valoarea salariului minim brut pe ţarã este cea în vigoare la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
ART. 2
(1) Sumele prevãzute la art. 1 alin. (1) se pot depune în numerar sau prin virament.
(2) Încasãrile prin virament se vor efectua pentru fiecare candidat în baza ordinului de platã, pe care emitentul va menţiona numãrul şi denumirea contului deschis de Autoritatea Electoralã Permanentã, precum şi informaţiile prevãzute la art. 3 alin. (1).
(3) Autoritatea Electoralã Permanentã aduce la cunoştinţã publicã, în termen util, contul în care se depun sumele prevãzute la art. 1 alin. (1).
ART. 3
(1) La fiecare depunere efectuatã, plãtitorii furnizeazã urmãtoarele date:
a) numele şi prenumele candidatului pentru care se constituie depozitul;
b) codul numeric personal al candidatului;
c) partidul politic sau organizaţia cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care a propus candidatul. În cazul alianţelor politice sau electorale se indicã membrul alianţei care a propus candidatul, iar în cazul candidaţilor independenţi se trece menţiunea "candidat independent";
d) circumscripţia electoralã. Se trec numãrul circumscripţiei şi judeţul sau menţiunea "circumscripţia externã", iar în cazul candidatului la nivel naţional pentru Camera Deputaţilor al organizaţiei cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, menţiunea "nivel naţional";
e) numãrul colegiului pentru Camera Deputaţilor, respectiv pentru Senat, iar în cazul candidatului la nivel naţional pentru Camera Deputaţilor al organizaţiei cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, menţiunea "nivel naţional";
f) candidatul independent, în plus faţã de elementele prevãzute la lit. a)-e), va preciza şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale persoanei împuternicite de acesta sã solicite restituirea depozitului în caz de deces.
(2) În situaţia depunerilor individuale, datele prevãzute la alin. (1) vor fi înscrise pe formularul de depunere numerar.
(3) În situaţia depunerilor în numerar, pe bazã de tabel, efectuate de cãtre reprezentantul partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau al organizaţiei cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e) vor fi cuprinse într-un tabel nominal înregistrat la partidul politic, alianţa politicã, alianţa electoralã, organizaţia cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale şi se elibereazã chitanţe individuale care vor conţine informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e).
ART. 4
În cel mult 5 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, Autoritatea Electoralã Permanentã aduce la cunoştinţã publicã lista competitorilor electorali care au îndeplinit condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, a <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a <>Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru restituirea depozitelor.
ART. 5
În cel mult 10 zile de la aducerea la cunoştinţã publicã a listei prevãzute la art. 4, competitorii electorali care au îndeplinit condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 35/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicitã în scris Autoritãţii Electorale Permanente restituirea depozitelor constituite potrivit art. 1, indicând totodatã dacã aceasta se va face prin virament bancar sau în numerar.
ART. 6
Autoritatea Electoralã Permanentã restituie depozitele prin virament bancar numai competitorilor electorali care au indicat conturile în care se face restituirea. În cazul candidaţilor propuşi de alianţe politice şi alianţe electorale, depozitele pentru candidaţi se restituie membrului alianţei care i-a propus.
ART. 7
(1) În cazul respingerii unei candidaturi, al renunţãrii la candidaturã sau al retragerii unei candidaturi pânã la data imprimãrii buletinelor de vot, la solicitarea competitorilor electorali, însoţitã de documente care atestã una dintre situaţiile sus-menţionate, Autoritatea Electoralã Permanentã restituie depozitele în cel mult 14 zile de la solicitare.
(2) În cazul decesului unui candidat, inclusiv în ziua votãrii, la solicitarea partidului politic, a alianţei politice, alianţei electorale sau a organizaţiei cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care l-a propus, însoţitã de o copie a certificatului de deces, Autoritatea Electoralã Permanentã restituie depozitul în cel mult 14 zile de la solicitare.
(3) În cazul decesului unui candidat independent, inclusiv în ziua votãrii, la solicitarea persoanei nominalizate potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. f), însoţitã de o copie a certificatului de deces, Autoritatea Electoralã Permanentã restituie depozitul în cel mult 14 zile de la solicitare.
ART. 8
(1) Autoritatea Electoralã Permanentã vireazã la bugetul de stat depozitele constituite de cãtre competitorii electorali care nu au îndeplinit condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 35/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vederea restituirii depozitelor, şi care nu se încadreazã în dispoziţiile art. 7.
(2) În cazul în care persoanele care aveau dreptul la restituirea depozitelor nu solicitã restituirea sumelor depuse în termen de 60 de zile de la data alegerilor, acestea sunt virate de cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã la bugetul de stat.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: