Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 280 din 16 iunie 1994  pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 280 din 16 iunie 1994 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 164 din 30 iunie 1994

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă, anexate.
    ART. 2
    Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate în limita veniturilor proprii şi a fondurilor aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinaţie.
    ART. 3
    Pentru perioada de la 1 ianuarie 1994 pînă la data intrării în vigoare a prezentelor norme se aplica Hotărârea Guvernului nr. 343/1993, cu indexările aprobate pentru perioada respectivă.


                PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       ----------------
               p. Ministrul tineretului şi sportului,
                       Gheorghe Mărăşescu,
                        secretar de stat

                      Ministru de stat,
                     ministrul finanţelor,
                       Florin Georgescu

    Bucureşti, 16 iunie 1994.
    Nr. 280.

    MINISTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI


                            NORME
           privind reglementarea unor probleme
            financiare în activitatea sportivă

    CAP. I
    Cheltuielile ce pot fi efectuate pentru pregătirea şi participarea la competiţii sportive interne şi internaţionale

    A. Acţiuni interne
    ART. 1
    a) Cantonamentele, semicantonamentele şi taberele de pregătire se aprobă de conducerea unităţilor care le iniţiază şi se organizează cu:
    - sportivi care participă la etapele de zonă şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregătire sportivă, centre naţionale olimpice de pregătire a juniorilor:
    - sportivi care participă în superligă, diviziile A, B, diviziile şcolare şi de juniori (tineret).
    b) În cantonamente, semicantonamente şi tabere, în afară de sportivi şi antrenori, pot participa, de la caz la caz, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numărul sportivilor, câte un conducător de lot, medic, asistent medical, masor, fizioterapist, cercetător, operator video, alţi specialişti şi tehnicieni; în cazul pregătirii sportive a copiilor şi elevilor poate participa, pentru asigurarea pregătirii lor şcolare, şi câte un cadru didactic la peste 25 elevi.
    c) Persoanele menţionate la alineatul precedent beneficiază, pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor, de aceleaşi drepturi ca şi sportivii. Se exceptează cazurile în care acţiunile sunt organizate în localităţile de domiciliu al acestora, iar organizatorii au stabilit că unii dintre ei să nu locuiască cu sportivii cantonaţi, situaţie în care vor beneficia numai de masa de prânz.
    d) Numărul participanţilor la cantonamente, semicantonamente şi tabere se stabileşte de către unităţile sportive organizatoare, în funcţie de ramura de sport, scopul acţiunii şi posibilităţile financiare.
    e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregătire sportivă se pot efectua cheltuieli pentru activităţi culturale, presa, precum şi cheltuieli de refacere după efort, recuperare şi igienă personală, la tarifele legale practicate de unităţile prestatoare, în limita sumei de până la 1.100 lei de persoană pe zi.
    f) Persoanele care controlează loturile de sportivi aflaţi într-una dintre formele de pregătire de mai sus, indiferent de funcţia şi natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocaţiei acordate sportivilor sau tehnicienilor; ele beneficiază numai de diurna de deplasare stabilită potrivit normelor legale.
    ART. 2
    Numărul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competiţii sportive interne, la care se adauga 1-2 antrenori, un conducător şi un cadru medical, după caz, este următorul:
    a) Jocuri sportive:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Ramura Meciuri bilaterale Turnee cu participarea
  de sport şi triunghiulare a minimum 4 echipe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- baschet 12 12
- baseball 18 22
- handbal 12 16
- hochei 22 22
- hochei pe iarba 20 20
- oina 16 16
- polo 15 15
- popice 8 10
- rugbi 21 26
- volei 12 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    b) La celelalte ramuri de sport, numărul de sportivi care pot face deplasarea, titulari şi rezerve, este cel prevăzut în regulamentul competiţiei respective, la care se adaugă antrenori sau profesori şi, după caz, un conducător şi un cadru medical, în funcţie de numărul probelor şi de numărul de sportivi pe probe.
    c) La aeronautică, canotaj, călărie, ciclism, gimnastică, gimnastică ritmică, caiac-canoe, modelism, motociclism, scrimă, radioamatorism, tir, yachting sau altele, după caz, se va putea cuprinde în delegaţie şi un tehnician-mecanic, electrician, armurier, pianist, maestru de balet, marangoz, medic veterinar, îngrijitor de cai şi alte funcţii specifice ajutătoare.
    ART. 3
    Cheltuielile de participare la toate competiţiile interne sînt suportate de cluburi şi asociaţii sportive, iar cele de organizare, de către organizatori, din bugetele proprii.
    ART. 4
    Transportul sportivilor şi insotitorilor la acţiuni sportive, în limita numărului maxim stabilit, se poate face cu mijloacele de transport proprii ale unităţilor sportive sau cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, avion -, folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durată şi cost. În cazul deplasării pe distanţe mai mari de 300 km, se va putea călători cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Călătoria cu vagon de dormit sau cu avion se poate face, de la caz la caz, cu aprobarea conducătorului unităţii respective şi numai în situaţiile de strictă necesitate.
    Pentru participarea la competiţii sau antrenamente, sportivii şi însoţitorii acestora se pot deplasa de la hotel sau restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport în comun, cheltuielile urmând a fi decontate în cadrul acţiunilor respective.
    ART. 5
    Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unităţi de cazare pentru sportivi, în cămine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri, campinguri sau în hoteluri până la categoria 2 stele inclusiv, conform tarifelor stabilite în condiţiile legii. Spaţiile din unităţile de cazare pentru sportivi se vor folosi, în primul rând, pentru acţiunile sportive şi, în limita locurilor disponibile, pentru acţiuni cu alt caracter.
    Deţinătorii de unităţi de cazare din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului şi a Comitetului Olimpic Român vor practica tarife diferenţiate în funcţie de confort. Pentru stabilirea acestora se vor lua în calcul cheltuielile functionale, precum şi salariile şi celelalte drepturi de personal ale salariaţilor care deservesc spaţiile respective.
    În cazul folosirii spaţiilor de cazare pentru alte activităţi decât cele sportive, se vor percepe tarife stabilite potrivit legii.
    Pentru delegaţiile sportive străine invitate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic Român pe baza de reciprocitate, tariful de cazare va fi acelaşi cu cel perceput pentru sportivii români.
    ART. 6
    Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor necesare pentru antrenamente şi competiţii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontându-se cheltuielile efective.
    ART. 7
    Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienţă, cursuri de perfecţionare, conferinţe de presă şi alte acţiuni similare, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului -, Comitetul Olimpic Român, federaţiile sau unităţile sportive, precum şi oficiile judeţene pentru tineret şi sport pot suporta cheltuieli de participare ale invitaţilor (transport, cazare şi scoateri din producţie, după caz), şi cheltuieli de întreţinere la nivelul diurnei legal stabilite, în funcţie de condiţiile în care se organizează activitatea respectivă, precum şi cheltuieli de organizare (chirie sală, amplificare, rechizite, aparatură video, casete video, transport materiale).

    B. Acţiuni internaţionale
    ART. 8
    Numărul participanţilor care compun delegaţiile sportive străine la acţiuni internaţionale organizate în ţară, al delegaţiilor sportive române care se deplasează la competiţii în străinătate, numărul de zile, precum şi condiţiile de participare sunt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu federaţiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor internaţionale.
    ART. 9
    Transportul intern al delegaţiilor sportive străine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau închiriate, tren clasa I, indiferent de distanţă, sau cu vagon de dormit, urmărindu-se realizarea lui în condiţii cât mai apropiate de cele oferite prin reciprocitate de parteneri.
    ART. 10
    Cazarea delegaţiilor sportive străine se suportă, după caz, de unităţile organizatoare: Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului -, Comitetul Olimpic Român, federaţii, cluburi şi asociaţii sportive, oficii judeţene pentru tineret şi sport, în limita tarifelor legale. În mod cu totul excepţional, se poate folosi hoteluri categoria 3 stele inclusiv, pe baza de convenţii sau protocoale, numai în cazul acţiunilor şi competiţiilor internaţionale oficiale, stabilite prin regulamente internaţionale, sau pentru acţiunile care se realizează prin reciprocitate între parteneri.
    În cazul folosirii hotelurilor aparţinând societăţilor comerciale de turism cu capital exclusiv sau majoritar de stat, în situaţiile bine justificate, la propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Turismului, pentru delegaţiile sportive din străinătate ce vor practica tarife similare celor pentru sportivii români.
    ART. 11
    Delegaţiile sportive străine li se pot asigura cheltuieli pentru activităţi culturale, refacere după efort, igiena personală, transport local, flori, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 1.700 lei de persoană pe zi.
    ART. 12
    Sumele în lei care se acordă drept bani de buzunar delegaţiilor sportive străine pe perioada şederii în România sunt cele stabilite pe baza de protocoale sau convenţii încheiate de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza de reciprocitate, cu organismele similare din ţările respective.
    ART. 13
    La întâlnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţară, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare şedinţă tehnică, în limita sumei de 1.700 lei de persoană.
    ART. 14
    Cu ocazia competiţiilor şi acţiunilor internaţionale, delegaţiilor sportive străine li se pot oferi atenţii simbolice (cadouri) după cum urmează:

    a) La competiţiile şi acţiunile internaţionale organizate în ţară:
- sportivilor - până la 5.300 lei/persoană
- conducătorilor adjuncţi, antrenorilor,
  arbitrilor care fac parte din delegaţie - până la 6.800 lei/persoană
- conducătorului delegaţiei, arbitrilor
  internaţionali şi observatorilor dele-
  gati de forurile internaţionale - până la 9.800 lei/persoană

    b) La competiţiile şi acţiunile internaţionale organizate în străinătate:
- întâlniri bilaterale - până la 65.000 lei/acţiune
- concursuri, turnee internaţionale,
  congrese, consfătuiri, cantonamente şi
  tabere internaţionale - până la 130.000 lei/acţiune
- campionate europene, mondiale şi com-
  petiţii asimilate acestora - până la 328.000 lei/acţiune
- Jocurile Olimpice, Universiade - până la 328.000 lei pentru
                                              fiecare ramura de sport.


    Costul materialelor de propaganda sportiva (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori) nu se include în valoarea cadourilor.
    ART. 15
    Arbitrii şi observatorii străini delegaţi la competiţii internaţionale organizate în ţară beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi participanţii la competiţii.
    Indemnizaţia de arbitraj se plăteşte în lei sau în valută, după caz, corespunzător prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
    ART. 16
    Reprezentantul unităţii sportive organizatoare care însoţeşte delegaţiile străine participante la acţiuni internaţionale desfăşurate în ţară, precum şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind transportul, cazarea şi hrană ca şi delegaţiile străine.
    Şoferii care se deplasează cu delegaţii sau invitaţii străini în altă localitate beneficiază, în perioada respectivă, de cheltuieli de cazare, precum şi de cheltuieli pentru masă, în condiţiile legii.
    ART. 17
    Pentru delegaţiile sportive care se deplasează în străinătate, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Învăţământului, alte ministere şi instituţii centrale, federaţiile şi unităţile sportive, precum şi oficiile judeţene pentru tineret şi sport pot efectua cheltuieli în valută (diurnă, cazare, transport), în condiţiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasările în străinătate este cel prevăzut în actele normative în vigoare.
    Nivelul diurnei în condiţiile menţionate mai sus se aplică numai în cazul participării la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade şi campionate mondiale universitare, cupe mondiale şi europene, congrese, consfătuiri, schimburi de experienţă, şedinţe de lucru şi alte acţiuni asemănătoare cu caracter internaţional.
    În cazul competiţiilor amicale şi de verificare, federaţiile sportive sunt obligate să facă, din timp, demersuri la organizatorii acţiunilor ce se derulează în străinătate, în vederea determinării acestora de a suporta, pe cât este posibil, pe lângă cheltuieli de cazare şi hrană, şi banii de buzunar.
    În situaţiile când organizatorii străini stabilesc, pentru hotel sau hotel plus pensiune, tarife superioare celor cuprinse în normele legale din ţara noastră, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului - şi conducerile unităţilor sportive care au cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli în valută la nivelul acestor tarife, pe baza comunicării scrise transmise în prealabil de organizatori. În cazul realizării acţiunilor prin sistemul de pensiune, delegaţii vor primi şi diurna redusă, respectiv 30% drept bani de buzunar, dar numai în situaţia în care, potrivit alineatului precedent, banii de buzunar nu se acordă de către organizatori.
    ART. 18
    Pentru sportivii şi oficialii romani cuprinşi în delegaţiile participante la competiţiile oficiale internaţionale: Jocuri Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade şi campionate mondiale universitare, se pot confecţiona, în limita fondurilor aprobate unităţilor respective, costume de prezentare, care se acorda gratuit membrilor delegaţiilor.

    C. Alocaţii de hrana
    ART. 19
    Alocaţiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanţă internă şi internaţională, potrivit normelor legale în vigoare, se diferenţiază pe categorii de acţiuni, după cum urmează:

                   Activitatea sportivă de performanţă

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                           La cantine La restaurante
               Acţiunea (exclusiv regia) (inclusiv regia)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Competiţii interne: acţiuni de
   selecţie:
- etapa pe localitate până la 5.280 lei -
- etapa judeţeană până la 7.230 lei până la 12.150 lei
- etapa de zona (interjudeţeană) şi
  divizia B până la 8.325 lei până la 14.000 lei
- etapa finală, cupe, competiţii cu
  etape direct finale, divizia A,
  superliga până la 9.360 lei până la 16.425 lei
b) Cantonamente, semicantonamente,
   tabere :
- organizate de oficiile judeţene
  pentru tineret şi spot, de cluburi
  şi asociaţii sportive cu sportivii
  din secţiile acestora până la 9.435 lei până la 17.040 lei
- organizate de Departamentul spor-
  tului, Comitetul Olimpic Roman,
  federaţii, Ministerul Învăţământu-
  lui, alte instituţii centrale, de
  oficiile judeţene pentru tineret si
  sport, de cluburi şi asociaţii spor-
  tive cu sportivii din loturile olim-
  pice şi naţionale până la 10.395 lei până la 18.345 lei
c) Competiţii şi acţiuni sportive
   internaţionale :
- organizate de cluburi şi asociaţii
  sportive până la 11.355 lei până la 20.820 lei
- organizate de Departamentul sportu-
  lui, Comitetul Olimpic Roman, fede-
  raţii, Ministerul Învăţământului,
  alte instituţii centrale, oficii
  judeţene pentru tineret şi sport până la 12.390 lei până la 22.050 lei


    NOTĂ:
    Sportivii din loturile olimpice şi naţionale beneficiază, la toate etapele competiţiilor interne, de alocaţia de hrană prevăzută pentru finală.
    Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decât cele de performanţă, alocaţiile de hrană zilnice sunt următoarele:

  - competiţii sportive interne 2.270 lei
  - cantonamente, semicantonamente, tabere 2.400 lei
  - competiţii sportive internaţionale 2.970 lei


    d) Oficiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburile, complexele sportive naţionale din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, care deţin unităţi de alimentaţie pentru sportivi, vor percepe cheltuieli de regie de maximum 35% din valoarea alocaţiei în cazul servirii mesei sportivilor din loturile naţionale, din cluburi şi asociaţii, precum şi pentru alte acţiuni cu caracter sportiv.
    e) Preţurile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acţiuni decât cele sportive vor fi stabilite în condiţiile legii.
    f) Alocaţiile de hrană stabilite la art. 19 reprezintă plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrană se stabileşte de conducerea federaţiilor sau a unităţilor sportive respective, în funcţie de specificul ramurii de sport, de valoarea sportivilor, de unitatea unde li se asigură hrana, în limita fondurilor bugetare aprobate.
    Alocaţia de hrana se repartizează, în principiu, pe durata unei zile astfel:

    - masa de dimineaţă 20%
    - masa de prânz 40%
    - masa de seară 40%


    Alocaţia de hrană astfel stabilită se acordă din momentul plecării din localitatea de reşedinţa la acţiunea respectiva şi până în momentul întoarcerii în localitate.
    g) La acţiunile interne sunt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrană a băuturilor alcoolice.
    h) Delegaţiilor sportive străine li se va putea acorda, la plecare, pe baza de reciprocitate, hrana rece pe durata călătoriei până la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţară şi în condiţiile prevăzute la art. 19 lit. f), dacă transportul se efectuează cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
    i) La terminarea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masă oficială cu sportivii şi antrenorii participanţi, un număr limitat de arbitri şi alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limita alocaţiilor de 12.390 lei la cantina sau 22.050 lei la restaurant. În cazul delegaţiilor sportive, alocaţia de hrană pentru seară nu se mai foloseşte.
    j) Pe timpul transportului în străinătate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegaţiile sportive române beneficiază de hrană rece la nivelul alocaţiei de cantonament, care se calculează de la data şi ora plecării până la data şi ora sosirii la destinaţie. În cazul în care întreţinerea s-a acordat în valută, hrana rece se alocă numai pe durata călătoriei pe teritoriul ţării noastre.
    k) Pe timpul participării peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade şi campionate mondiale universitare, se vor putea acorda sportivilor, suplimentar faţă de drepturile de hrană în valută, alimente şi alte produse, în limita a 2.900 lei de persoana pe zi.
    l) La jocurile din cadrul superligii, diviziilor A şi B, la finalele campionatelor naţionale şi competiţiilor internaţionale, organizatorii pot asigura sportivilor răcoritoare în suma de până la 1.270 lei de persoană de joc sau reuniune.
    m) La probele de fond şi mare fond din cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi în cantonamente, în zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentaţie de traseu de până la 2.540 lei de sportiv. De aceeaşi prevedere pot beneficia şi alţi sportivi la probe specifice cu efort fizic susţinut, ce vor fi stabilite de conducerea federaţiilor sau a unităţilor sportive.
    n) Nivelul alocaţiilor de hrană prevăzut la art. 19 poate fi majorat dacă suportarea diferenţei se realizează de către sponsori.

    D. Alte cheltuieli
    ART. 20
    La competiţiile interne şi internaţionale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicari, flori, pavoazare, panouri), conform preţurilor pieţei la data desfăşurării acţiunii şi strictului necesar pentru desfăşurarea acestora.
    ART. 21
    Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive, unităţile sportive plătesc chirie. Deţinătorii bazelor din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului vor lua în calculul chiriei cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a bazelor, precum şi salariile şi drepturile salariaţilor implicaţi direct în întreţinerea bazelor respective. Toate aceste cheltuieli vor fi împărţite la numărul lunar de ore de folosire a bazei de către secţiile sportive, rezultind chiria pe ora.
    În cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare de înot, pista de atletism, sala de jocuri sportive) de către mai multe secţii sportive, chiria se va împărţi proporţional cu gradul de folosire.
    Cluburile şcolare şi universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de până la 50% faţă de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unităţi sportive.
    Decontarea cheltuielilor pentru folosirea bazelor sportive se va efectua bilunar, pe baza pontajului orelor efectiv utilizate.
    În folosirea bazelor sportive va avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice şi naţionale, maeştrii emeriţi şi maeştri ai sportului, sportivii care deţin clasificări sportive, secţiile de performanţă care activează în superligă, diviziilor A şi B, şcolare şi de juniori, universitare.
    Pentru alte activităţi în afară celor menţionate mai sus (spectacole, concerte, adunări, intreceri sportive amicale), deţinătorii de baze sportive vor percepe tarife stabilite potrivit legii.
    Prin excepţie de la prevederile acestui capitol, în funcţie de importanţa acţiunii sportive sau de valoarea secţiilor sau unităţilor sportive, ministrul tineretului şi sportului sau şeful Departamentului sportului poate aproba punerea la dispoziţie gratuită a bazelor din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului.
    ART. 22
    Persoanele care participă la acţiuni sportive pot fi scoase de la locul de muncă, prin negociere între federaţii, cluburi sau asociaţii sportive şi unităţile în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective.

    CAP. II
    Alimentaţia de efort

    ART. 23
    Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare efortului depus în pregătire, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort în hrană, alimente sau numerar, acordată după cum urmează:
    a) de către federaţii, cluburi sau asociaţii sportive, pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, la toate categoriile de vârstă - până la 116.000 lei lunar;
    b) de către oficii judeţene pentru tineret şi sport, cluburi şi asociaţii sportive, pentru sportivii de performanţă din secţiile cluburilor şi asociaţiilor sportive, la toate categoriile de vârstă - până la 58.000 lei lunar.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de federaţii şi, respectiv, de oficiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburi şi asociaţii sportive, în raport cu valoarea sportivului, efortul depus şi rezultatele obţinute.
    ART. 24
    Alimentaţia de efort se acordă, pentru aceeaşi perioadă, de către o singură unitate sportiva sau de oficiile judeţene pentru tineret şi sport.
    ART. 25
    Pe perioadele de cantonament, semicantonament - în cazul în care s-a asigurat hrana - şi tabere, federaţiile şi unităţile sportive nu pot acorda alimentaţie de efort.
    ART. 26
    Cluburile şi asociaţiile sportive care au echipe sau grupe de copii şi juniori care se pregătesc conform normelor stabilite de federaţii vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constând în produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de până la 1.800 lei de sportiv în ziua antrenamentului.
    ART. 27
    Comitetul Olimpic Roman, federaţiile şi unităţile sportive au dreptul să procure, în cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine şi susţinătoare de efort, în limita de 5.800 lei pe zi de sportiv pentru acţiunile de pregătire organizate de Comitetul Olimpic Român şi federaţii şi până la 3.600 lei zi de sportiv pentru cele organizate de celelalte unităţi sportive, pe baza referatului de necesitate prezentat de medic.

    CAP. III
    Premii, prime şi alte drepturi

    A. Premii pentru sportivi
    ART. 28
    Pentru performanţele deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului -, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, Ministerul Învăţământului şi alte instituţii centrale care au în subordine unităţi sportive, cluburile şi asociaţiile sportive, după caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa competiţiei, de aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau în obiecte, până la valoarea bruta a sumelor prevăzute mai jos:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Competi- Locul Locul Locul Locul Locul Locul Cine acor-
ţia I II III IV V VI dă premi-
                                                                     ile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   0 1 2 3 4 5 6 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Jo- 17.000.000 12.700.000 8.300.000 5.700.000 4.000.000 2.200.000 Comitetul
curile Olimpic
Olimpice Român
b) Campionte
mondiale :
- se- 12.000.000 9.000.000 5.800.000 3.300.000 2.100.000 825.000 Departa-
niori mentul
                                                                      sportului
- tineret,
 juniori 3.000.000 2.400.000 1.450.000 700.000 425.000 200.000 Departa-
 I mentul
                                                                      sportului
- juniori2.100.000 1.450.000 825.000 425.000 275.000 125.000 Departa-
II (ca- mentul
deţi) sportului
c) Campionate
europene :
- seniori5.800.000 4.250.000 2.700.000 1.450.000 825.000 350.000 Departa-
                                                                      mentul
                                                                      sportului
- tineret,
juniori 1.450.000 1.000.000 550.000 300.000 200.000 100.000 Departa-
I mentul
                                                                      sportului
- juni- 825.000 550.000 350.000 200.000 125.000 61.000 Departa-
ori II mentul
(cadeti) sportului
d) Universiade,
campionate
mondiale uni-
versitare2.100.000 1.450.000 825.000 - - - Ministe-
                                                                      rul Învă-
                                                                     ţământului
e) Cupe mondiale :
- reprezentative
naţionale2.100.000 1.450.000 825.000 - - - Federaţiile
- inter- 1.450.000 1.000.000 550.000 - - - Cluburile
cluburi şi asocia-
                                                                    ţiile spor-
                                                                    tive
f) Cupe europene :
- reprezentative
naţionale 825.000 550.000 350.000 - - - Federaţiile
- inter- 550.000 390.000 240.000 - - - Cluburile
cluburi şi asocia-
                                                                    tiile spor-
                                                                    tive
g) Competiţii
internaţionale :
- interţări :
- seniori 160.000 - - - - - Federaţiile
- juniori 46.000 - - - - - Federaţiile
- inter- 61.000 - - - - - Cluburile
cluburi şi asocia-
                                                                    ţiile spor-
                                                                    tive
h) Competiţii
internaţionale (turnee)
cu participarea
sportivilor (echipelor)
din mai multe ţări,
inclusiv competiţii
cu participarea mai
multor ramuri de sport:
- federa- 160.000 120.000 77.000 - - - Federaţiile
ţii
- inter- 61.000 46.000 29.000 - - - Cluburile şi
cluburi asociaţiile
                                                                   sportive
i) Campionate
naţionale :
- seniori 160.000 120.000 77.000 - - - Cluburile şi
- tineret asociaţiile
şi juniori 61.000 46.000 29.000 - - sportive
I
- juniori
II (cadeţi) 46.000 33.000 22.000 - - - Cluburile şi
                                                                  asociaţiile
                                                                  sportive
j) "Cupa 48.000 36.000 23.000 - - - Cluburile şi
României" asociaţiile
                                                                  sportive
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Ministrul tineretului şi sportului, şeful Departamentului sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic Român, pot aproba, pentru câştigarea titlului mondial şi european, respectiv a titlului olimpic, suplimentarea cu până la 50% a premiului prevăzut în prezentele norme.
    ART. 29
    Sportivii premiaţi de Departamentul sportului şi Comitetul Olimpic Roman conform prevederilor de mai sus, clasaţi pe primele trei locuri la campionatele mondiale şi europene, respectiv la Jocurile Olimpice, pot primi premii şi din partea cluburilor sau asociaţiilor sportive de care aparţin sau a instituţiilor centrale cărora le sunt subordonate aceste unităţi, din veniturile proprii ale acestora, de până la 50% din valoarea premiului acordat de forul sportiv menţionat.
    ART. 30
    La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale, se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, şi clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura dată pentru performanta cea mai valoroasă.
    ART. 31
    La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale, se organizează intilniri internaţionale pe echipe separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atât pentru rezultatele obţinute în probele individuale, cât şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
    ART. 32
    Sportivii care, prin performanţa realizată în cadrul unei singure probe de concurs, obţin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
    ART. 33
    La jocurilor sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale superligă, divizionare A şi B, unităţile sportive pot acorda un premiu de până la 100.000 lei de sportiv pentru meciurile câştigate în superligă, 75.000 lei pentru meciurile câştigate în divizia A şi 50.000 lei pentru meciurile câştigate în divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi de aportul fiecărui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplică şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub formă de divizie.
    ART. 34
    Sportivilor români şi străini clasaţi pe locurile I-II-III la campionatele sau turneele internaţionale ale României li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor, premii individuale în obiecte, în valoare de până la 200.000 lei de persoană, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi de valoarea performanţei pe plan internaţional.
    ART. 35
    Sportivii clasaţi pe locurile I, II şi III în competiţiile interne neprevăzute la art. 28 vor putea primi, din partea organizatorilor, un premiu în bani sau în obiecte în valoare de până la 20.000 lei, 15.000 lei, respectiv 10.000 lei.
    ART. 36
    Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federaţii cu activitate specifică la competiţii interne şi internaţionale sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 şi vor fi suportate din bugetul organizatorilor.
    ART. 37
    Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sunt distinşi cu titlul de "Maestru emerit al sportului" vor putea primi un premiu în valoare de pînă la 500.000 lei, iar cei care sunt distinşi cu titlul de "Maestru al sportului" un premiu în valoare de până la 200.000 lei. Premiile se acordă de federaţii din bugetul propriu.
    ART. 38
    La ramurile de sport la care se organizează competiţii internaţionale după sistemul "Marele premiu", "Cupa mondială" sau "Cupa Europei" se vor putea acorda, din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acţiunii respective, premii în funcţie de cuantumul stabilit prin reglementările forurilor sportive internaţionale.
    ART. 39
    Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

  a) olimpic 12.000.000 lei
     -------
  b) mondial :
     -------
     - seniori - probe olimpice 12.000.000 lei
                    - probe neolimpice 2.700.000 lei
     - juniori - probe olimpice 3.300.000 lei
                    - probe neolimpice 550.000 lei
  c) europene :
     ---------
     - seniori - probe olimpice 5.800.000 lei
                    - probe neolimpice 1.150.000 lei
     - juniori - probe olimpice 1.450.000 lei
                    - probe neolimpice 250.000 lei
  d) naţional :
     --------
     - seniori - probe olimpice 160.000 lei
                    - probe neolimpice 37.000 lei
     - juniori I - probe olimpice 61.000 lei
                    - probe neolimpice 15.000 lei
     - juniori II - probe olimpice 46.000 lei
                    - probe neolimpice 11.000 lei


    Premiile pentru recordurile olimpice se suportă din bugetul Comitetului Olimpic Român, cele pentru recordurile mondiale şi europene, din bugetul Departamentul sportului, iar cele pentru recordurile naţionale, din bugetul federaţiilor respective.

    B. Premii pentru antrenori şi alţi tehnicieni
    ART. 40
    Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performanţelor de către sportivi în cadrul campionatelor mondiale, europene şi al altor competiţii prevăzute la cap. 3 vor putea fi premiaţi în raport cu: numărul sportivilor promovaţi la loturile olimpice şi naţionale, frecvenţa selecţionării lor în aceste loturi şi valoarea performanţelor obţinute în competiţii: responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor; durata participării acestora la pregătirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obţinerea performanţelor.
    a) La sporturile individuale:
    - dacă a pregătit un singur sportiv premiat - un premiu până la valoarea celui acordată sportivului premiat;
    - dacă a pregătit mai mulţi sportivi premiaţi - un premiu până la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu până la 50% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalţi sportivi premiaţi.
    La ramurile de sport individuale la care pregătirea este asigurată de mai mulţi antrenori sau profesori, iar competiţia se desfăşoară separat pe mai multe probe la care se acordă titluri şi medalii, premierea persoanelor respective se va face în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecărui antrenor sau profesor se stabileşte în funcţie de aportul acestora la obţinerea rezultatelor.
    b) La probele pe echipe sau pe echipaje din cadrul sporturilor individuale, antrenorul ori profesorul poate primi, pentru fiecare probă pe echipe sau pe echipaje, un premiu al cărui cuantum nu va depăşi cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.
    c) La jocurile sportive: antrenorul sau profesorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu până la 50%; antrenorul sau profesorul secund poate beneficia de un premiu de până la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    ART. 41
    Dacă la realizarea performanţei au contribuit mai mulţi antrenori sau profesori (la probele individuale, probe pe echipe sau pe echipaje, la jocurile sportive), premierea cuvenită conform prevederilor de mai sus se împarte între aceştia, în raport cu contribuţia fiecăruia.
    ART. 42
    Medicii vor putea fi premiati cu un premiu de până la 50% din premiul acordat antrenorului sau profesorului cel mai bine premiat.
    ART. 43
    Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodişti, cercetători, specialişti pentru pregătirea fizică, operatori video, corepetitori, pianişti, maeştri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din aceasta categorie): un premiu individual până la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare. Valoarea globală a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depăşi 50% din premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare. Preşedinţii salarizaţi de federaţii, precum şi secretarii federaţiilor şi antrenorii federali, care au contribuit la realizarea performanţelor sportive premiate pentru campionatele mondiale şi europene, vor putea primi un premiu global de până la 50% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.
    ART. 44
    Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au iniţiat sportivi care ulterior, sub îndrumarea altor specialişti, s-au clasat pe locurile I, II sau III la campionate mondiale şi europene sau au realizat recorduri mondiale ori europene, vor putea fi recompensati, o singură dată pentru acelaşi sportiv, cu un premiu al cărui cuantum nu va depăşi 50% din premiul acordat antrenorului sau profesorului respectiv. Aceste premii se suportă din bugetul federaţiilor.
    ART. 45
    Antrenorii sau profesorii care promovează sistematic sportivi în loturile naţionale vor putea fi premiaţi de către federaţii, o singură dată pentru acelaşi sportiv, cu un premiu de până la 100.000 lei.
    ART. 46
    Titlul de "Antrenor emerit" se poate acorda de către federaţiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului şi sportului. Cuantumul acordat pentru acest titlu este de până la 500.000 lei şi se suportă din bugetul federaţiilor respective.
    ART. 47
    În afară premiilor în numerar prevăzute în aceste norme la competiţiile interne, începând cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, după caz, din bugetul propriu aprobat, premii sub forma de medalii, tricouri, diplome, cupe, conform regulamentelor competiţiilor respective.

    C. Indemnizaţii
    ART. 48
    Sportivii medaliati la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale şi la campionatele europene, precum şi antrenorii şi profesorii acestora, pe timpul pregătirii în mod centralizat, vor putea primi o indemnizaţie de lot de până la 500.000 lei lunar, care se acordă din bugetul federaţiilor respective. Ceilalţi sportivi şi antrenori sau profesori din loturile naţionale, aflaţi în pregătire centralizată, vor putea primi o indemnizaţie de lot în suma de până la nivelul unui salariu minim brut pe economie, care se acordă din bugetul federaţiilor.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului -, la propunerea federaţiilor.
    Pentru aceeaşi perioadă, sportivii şi antrenorii sau profesorii vor beneficia de o singura indemnizaţie.

    D. Premii pentru alte activităţi
    ART. 49
    La sfârşitul fiecărui an, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului - împreună cu Comitetul Olimpic Român vor putea acorda celui mai bun sportiv, la masculin şi feminin, care a realizat performanţe excepţionale, "Premiul naţional pentru sport", constând într-un trofeu şi un premiu în obiecte sau în numerar până la valoarea sumei de 1.500.000 lei.
    Anual, aceleaşi foruri vor stabili primii 10 sportivi şi primii 10 antrenori care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional, cărora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar până la valoarea individuală de 1.000.000 lei. Diferenţierea va fi stabilită de ministrul tineretului şi sportului, în raport cu locul ocupat în clasament.
    În funcţie de valoarea performanţelor realizate anual pe plan mondial, naţional şi a altor merite în activitatea sportivă, federaţiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului, cărora li se va putea acorda premii diferenţiate, în obiecte sau în numerar, până la valoarea globală maximă de 3.000.000 lei, în limita bugetului aprobat.
    La nivelul judeţelor şi al unităţilor sportive, valoarea globală a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliţi după criteriile menţionate mai sus, va fi de până la 1.000.000 lei.
    ART. 50
    Departamentul sportului şi Comitetul Olimpic Român pot acorda anual unui număr de până la 40 sportivi şi antrenori "premii speciale" pentru activitatea deosebită, în valoare de maximum 250.000 lei de persoana pe an.
    ART. 51
    Cu prilejul unor aniversări jubiliare ale federaţiilor, cluburilor, personalităţilor sportive, al retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice după o îndelungată activitate sportivă, se pot acorda trofee sportive şi premii, în obiecte sau în numerar, în limita sumei de 500.000 lei de persoană.
    ART. 52
    Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului - şi Comitetul Olimpic Român pot acorda materiale de popularizare şi propagandă sportivă unor personalităţi din ţară şi din străinătate care sprijină în mod deosebit dezvoltarea activităţii sportive: trofee, plachete, cupe, albume, insigne, brelocuri, alte obiecte simbolice. Sumele respective vor fi revăzute în bugetul Departamentului sportului, respectiv al Comitetului Olimpic Român, şi vor fi acordate numai de ministrul tineretului şi sportului, de şeful Departamentului sportului sau de preşedintele Comitetului Olimpic Român.
    ART. 53
    În conformitate cu prevederile legale, sponsorii federaţiilor, cluburilor sau asociaţiilor sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar faţă de premiile prevăzute în cap. III, premii în valută, în lei sau în obiecte pentru rezultatele obţinute atât în competiţiile internaţionale, cât şi în competiţiile naţionale. Valoarea acestor premii individuale se stabileşte de către sponsor.

    CAP. IV
    Reglementări comune

    ART. 54
    Cuantumul cotizaţiilor percepute pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii competiţionale interne se stabileşte pe ramuri de sport, de către federaţiile de specialitate, conform prevederilor statutelor şi regulamentelor proprii, cu avizul Ministerului Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului.
    Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale, sumele ce se vor stabili de către oficiile judeţene pentru tineret şi sport vor fi la niveluri minimale, ţinându-se seama de posibilităţile financiare ale unităţilor sportive din fiecare judeţ.
    ART. 55
    Numărul arbitrilor la competiţiile interne şi internaţionale se stabileşte de fiecare federaţie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federaţiilor internaţionale.
    Comisiile judeţene pe ramura de sport vor respecta regulile stabilite în acest domeniu şi le vor adapata specificului activităţii lor.
    Federaţiile şi unităţile sportive pot asigura, pentru arbitri şi oficialii delegaţi la competiţii interne şi internaţionale desfăşurate în ţară, cheltuieli de transport, cazare, hrană şi scoateri de la locul de muncă în aceleaşi condiţii ca şi pentru sportivii români, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevăzută în anexa nr. 2.
    Indemnizaţiile de arbitraj prevăzute la pct. II din anexa nr. 2 constituie limite maxime şi pot fi reduse de organizatori cu până la 25% în funcţie de valoarea competiţiei, de numărul reuniunilor, de numărul arbitrilor şi de prevederile bugetare.
    ART. 56
    Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, pregătirea loturilor naţionale şi a altor acţiuni sportive, se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori şi alt personal similar), care va fi plătit conform prevederilor legale, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate.
    La unele competiţii sportive interne şi internaţionale de interes major pentru publicul spectator, care obliga organizatorii la măsuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unităţilor organizatoare poate aproba majorarea sumelor cuvenite potrivit alineatului precedent cu pînă la 50%.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 57
    Modul de organizare şi conducerea contabilităţii federaţiilor, cluburilor, asociaţiilor sportive, complexelor sportive naţionale, oficiilor judeţene pentru tineret şi sport se vor face potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991 şi Hotărârii Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor măsuri de executare a Legii contabilităţii nr. 82/1991.
    ART. 58
    Premiile, primele şi orice alte drepturi prevăzute în prezentele norme sunt supuse impozitării conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicată.
    ART. 59
    Cheltuielile reglementate prin prezentele norme se vor efectua cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
    Decontarea acestora se va face numai pe baza de acte justificative, legal întocmite şi cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operaţiunilor de casă.
    ART. 60
    Pentru sporturile individuale şi campionatele pe echipe sau divizii la jocurile sportive se pot încheia contracte civile între cluburi sau asociaţii sportive şi sportivi sau contracte comerciale între sponsori şi sportivi, care să asigure protecţia socială a sportivilor participanţi la campionatele naţionale în fazele lor superioare şi, respectiv, la superligă şi divizia A, precum şi a juniorilor în primul an de seniorat.
    ART. 61
    Toate drepturile prevăzute în prezentele norme se vor indexa potrivit actelor normative prin care se indexează salariile şi alocaţiile de hrană. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului şi Sportului unităţilor sportive.
    ART. 62
    Unele probleme financiare în domeniul activităţii sportive, care nu sunt cuprinse în prezentele norme, vizând situaţii specifice, se vor stabili prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
    Asimilarea unor competiţii sportive, pe baza prezentelor norme, se face prin ordin al ministrului tineretului şi sportului.
    ART. 63
    Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federaţia Română de Fotbal.

     ANEXA 1

                    PREMII ŞI ALTE DREPTURI SPECIFICE
           care se acordă de către unele federaţii sau unităţi
             sportive la competiţii interne şi internaţionale

                Box
    In cadrul galelor amicale sportivii pot primi:

  1. Prime
    ------
  a) de participare la gală 50.000 lei
  b) pentru sparing partener în gale de verificare
     a sportivilor din loturile olimpice şi
     naţionale (acordate de federaţie) 150.000 lei de meci
  2. Premii
     -------
  a) pentru meci câştigat 150.000 lei
  b) pentru meci pierdut 75.000 lei


    Antrenorii sau profesorii pot fi premiaţi cu până la 50% din sumele prevăzute la pct. 1 b) şi 2 a).
    Primele şi premiile se acordă din încasări la gale şi din bugetul propriu.

                Canotaj
    Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au iniţiat sportivi care ulterior sunt selecţionaţi şi pregătiţi centralizat la loturile olimpice şi naţionale de tineret şi juniori pot fi stimulati cu o indemnizaţie lunară, în limita următoarelor sume:
    25.000 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă;
    20.000 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă;
    15.000 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă.
    În situaţia neparticipării la pregătirea centralizată un număr de zile, indemnizaţia se scade proporţional cu numărul de zile absentate.

                Calărie
    La campionatele şi concursurile internaţionale ale României, precum şi la concursurile internaţionale din cadrul "Cupei mondiale" organizate în ţara noastră, Federaţia Română de Călărie poate acorda premii în numerar sportivilor români şi străini clasaţi pe primele 8 locuri, în limita următoarelor sume:

                                                                    - lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                          Concursuri Concursuri Concursuri
       Locul categoria categoria categoria
                           mijlocie semigrea grea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  I 150.000 250.000 300.000
  II 125.000 200.000 250.000
  III 100.000 150.000 200.000
  IV 85.000 125.000 175.000
  V 75.000 100.000 150.000
  VI 65.000 80.000 125.000
  VII 50.000 70.000 100.000
  VIII 50.000 70.000 100.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Unităţile sportive deţinătoare de cai pot prevedea fonduri băneşti pentru asigurarea hranei acestora, pentru medicamente, vitamine şi susţinătoare de efort. Aceasta prevedere se aplică şi în cazul pentatlonului modern.

                Cilcism
    În cadrul "Turului Ciclist al României" se pot acorda premii în limita următoarelor sume:

                      a) Clasament pe etape
                         ------------------
  Locul I 200.000 lei
  Locul II 175.000 lei
  Locul III 150.000 lei
                      b) Clasament general individual
                        ------------------------------
  Locul I 1.000.000 lei
  Locul II 900.000 lei
  Locul III 800.000 lei
  Locul IV 700.000 lei
  Locul V 600.000 lei
  Locul VI 500.000 lei
  Locul VII 300.000 lei
  Locul VIII 300.000 lei
  Locul IX 300.000 lei
  Locul X 300.000 lei
                   c) Clasament general pe echipe
                      ---------------------------
  Locul I 500.000 lei
  Locul II 400.000 lei
  Locul III 300.000 lei
                   d) Clasament general cataratori
                      ----------------------------
  Locul I 500.000 lei
  Locul II 400.000 lei
  Locul III 300.000 lei
                   e) Clasament general sprinteri
                      ---------------------------
  Locul I 500.000 lei
  Locul II 400.000 lei
  Locul III 300.000 lei


                Gimnastică
    În cadrul campionatelor naţionale de copii (individual compus, pe echipe sau pe aparate), organizatorii pot acorda premii în obiecte sau în numerar, în limita următoarelor sume:

  Locul I 100.000 lei
  Locul II 75.000 lei
  Locul III 50.000 lei


                Motociclism
                   a) Competiţii interne
                      ------------------

                Dirt-track
  - seniori - contravaloarea a 1 litru
                                                 benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct
  - juniori - contravaloarea a 1/2 litru
                                                 benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct


                Motocros

  - clasele 50 cm cubi, - contravaloarea a 1/2 litru
    80 cm cubi benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct
  - clasele 125 cm cubi, - contravaloarea a 1 litru
    250 cm cubi, 500 cm benzină CO 98 de fiecare
    cubi, 500 ataş punct


                Viteză

  - clasele 50 cm cubi N - contravaloarea a 1 litru
    şi 50 cm cubi fete benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct
  - clasele 50 cm cubi sport, - contravaloarea a 3 litri
    125 cm cubi, 250 cm cubi, benzină CO 98 de fiecare
    500 cm cubi, 500 ataş punct
  - clasele peste 500 cm cubi - contravaloarea a 3,5 litri
                                                 benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct


                   b) Competiţii internaţionale
                      -------------------------

                Dirt-track
  - seniori - contravaloarea a 8 litri
                                                 benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct
  - juniori - contravaloarea a 3 litri
                                                 benzină CO 98 de fiecare
                                                 punct


                Motocros

  - clasele 50 cm cubi, - contravaloarea a 1 litru
    80 cm cubi, 125 cm benzină CO 98 de fiecare
    cubi fete punct
  - clasele 125 cm cubi, - contravaloarea a 2 litri
    250 cm cubi, 500 cm benzină CO 98 de fiecare
    cubi şi 500 ataş punct


                Viteză

  - clasele 50 cm cubi sport, - contravaloarea a 6 litri
    125 cm cubi, 250 cm cubi, benzină CO 98 de fiecare
    500 cm cubi, 500 ataş şi punct
    peste 500 cm cubi


    Toţi sportivii care au luat startul în competiţiile internaţionale organizate în ţara noastră vor primi o primă de start, care reprezintă decontarea cheltuielilor de participare, după cum urmează:
    1. Fiecare sportiv clasat (de la 0 puncte) va primi:
    - contravaloarea a 15 litri benzină CO 98 la clasele 50 cm cubi "Naţională", 55 cm cubi fete, 50 cm cubi sport, 80 cm cubi, 500 cm cubi ataş;
    - contravaloarea a 25 litri benzină CO 98 la clasele 125 cm cubi, 250 cm cubi, 500 cm cubi şi peste 500 cm cubi;
    - contravaloarea a 20 litri metanol la clasa 500 cm cubi dirt-track.
    2. Fiecare sportiv care a luat startul va primi:
    - contravaloarea a 2,5 litri motorină, pentru fiecare 50 km parcurşi tur-retur, de la club/asociaţie/până la locul competiţiei;
    - contravaloarea unei zile de cazare şi masă, suplimentată cu 1/2 din valoare pentru însoţitor (mecanic, antrenor, şofer etc.).
    În cazul anulării sau amânării unei competiţii la care s-au prezentat sportivii şi oficialii, aceştia vor primi ca decontare drepturile prevăzute mai sus.
    c) Competiţiile de motociclism cuprinzând antrenamente şi concurs, care durează mai mult de 6 ore, vor fi considerate din punct de vedere al arbitrajului doua reuniuni (antrenamentele fiind probe obligatorii pentru organizarea concursului).
    d) La alte competiţii interne şi internaţionale (cupe şi trofee) se vor decerna premii şi prime de start, conform regulamentelor proprii de desfăşurare, fixate de organizator, cu aprobarea federaţiei.
    e) La competiţiile interne şi internaţionale din calendarul federaţiei, organizatorii pot aloca fonduri de organizare de până la maximum 20% din valoarea totală alocată de federaţie pentru competiţie.

                Şah

    A. Premii pentru turnee interne şi internaţionale
    1. Sportivii români şi străini participanţi la turneele internaţionale de şah închise, organizate în ţară, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament, astfel:
    - jucătorii clasaţi în prima jumătate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
    - jucătorilor clasaţi în a doua jumătate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne şi internaţionale "open" jucate în sistem elveţian pot acorda premii în numerar sportivilor clasaţi pe primele locuri, conform regulamentului competiţiei, în procent global între 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unităţile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasaţi, în limita a 80% din fondul de premiere.
    4. În limita fondului de premiere, atât la turneele închise, cât şi la cele "open" interne şi internaţionale, organizatorii pot acorda premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucător, cel mai tânăr jucător, cel mai frumoasă combinaţie tehnică etc.).
    5. Sportivii clasaţi pe primele şase locuri la turnee de clasificare interzonale pentru campionatul mondial pot primi premii până la limita următoarelor sume:

  Locul I până la 1.500.000 lei
  Locul II până la 1.250.000 lei
  Locul III până la 1.000.000 lei
  Locul IV până la 750.000 lei
  Locul V până la 500.000 lei
  Locul VI până la 250.000 lei


    B. Prime de start pentru mari maeştri şi maeştri internaţionali
    Unităţile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii "mari maeştri" şi "maeştri internaţionali" care participă la competiţii internaţionale în ţară, în valoare de până la 1.000.000 lei de fiecare jucător.

    C. Indemnizaţii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizaţie, în funcţie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:

  - mare maestru internaţional - până la 200.000 lei
  - maestru internaţional - până la 150.000 lei
  - maestru al sportului - până la 100.000 lei
  - candidat de maestru - până la 50.000 lei


                Şah prin corespondenţă
    Indemnizaţia de arbitraj la această ramură de sport este stabilită în funcţie de numărul de jocuri şi de durata competiţiilor şi se acordă la terminarea partidelor din grupe (cu durata minimă de jumătate de an).

                                                                    - lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                              Competiţii organizate de :
                                    ───────────────────────────────────────────
                                                     unităţi sportive şi oficii
   Numărul de Numărul de federaţie judeţene pentru tineret
jucători în grupe partide în grupe şi sport
                                    ───────────────────────────────────────────
                                    arbitru arbitru arbitru arbitru
                                    de apel de grupa de apel de grupa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    5 - 13 20 - 78 1.700 4.500 850 2.250
   15 - 17 105 - 136 3.400 7.900 1.700 4.000
 Divizia A 330 4.500 10.200
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale
    1. Premiile în obiecte sau în numerar pentru primii trei clasaţi la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale vor fi suportate de federaţia respectiva până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

  Locul I 200.000 lei
  Locul II 175.000 lei
  Locul III 150.000 lei


    La competiţiile internaţionale, indiferent de nivelul acestora, federaţia sau unităţile în numele cărora persoanele cu nevoi speciale participa pot acorda premii în obiecte sau în numerar, din bugetul propriu, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

  Locul I 500.000 lei
  Locul II 400.000 lei
  Locul III 300.000 lei


    2. Prin excepţie de la prevederile acestei hotărâri (cap. I art. 3), cheltuielile de participare la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale (cazare, hrană, transport) pot fi asigurate şi de federaţia de specialitate, din bugetul propriu.

    ANEXA 2

                      INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ
                                                                       - lei -
┌────────────┬──────────┬─────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii interna-│ Competiţii interne │
│ │ │ ţionale │ │
│ │ ├─────────┬───────────┼──────┬───────┬───────┬─────────┤
│ │ │ │ Organi- │ │ │ │ Organi- │
│ │ │ │ zate de │ │ │ │ zate de │
│ │ │ │ unităţile │ │ │ │ unită- │
│ │ │ │ sportive │ │ │ │ ţile │
│ │ │ │ şi ofici- │ │ │ │ sporti- │
│Ramurile │Calitatea │Organi- │ ile jude- │Super-│ Divi- │Divi- │ ve şi │
│de sport │arbitrului│zate de │ ţene pen-│ liga,│ zia B│ zia │ oficiile│
│ │ │federaţii│ tru tine-│ Divi-│ │şcolară│ judeţene│
│ │ │ │ ret şi │ zia A│ │ şi de │ pentru │
│ │ │ │ sport │ │ │juniori│ tineret│
│ │ │ │ │ │ │ │ şi │
│ │ │ │ │ │ │ │ sport │
├────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼──────┼───────┼───────┼─────────┤
│I. Jocuri │ │ │ │ │ │ │ │
│sportive │ │ │ │ │ │ │ │
│(baschet, │ │ │ │ │ │ │ │
│handbal, │ │ │ │ │ │ │ │
│hochei, │Principal │ 8.500 │ 5.600 │ 5.600│ 4.000│ 2.800│ 2.000 │
│polo, rugbi,├──────────┼─────────┼───────────┼──────┼───────┼───────┼─────────┤
│volei, popi-│ │ │ │ │ │ │ │
│ce, hochei │ │ │ │ │ │ │ │
│pe iarbă, │ │ │ │ │ │ │ │
│oină, │ │ │ │ │ │ │ │
│baseball) │Secundar │ 4.250 │ 2.800 │ 2.800│ 2.000│ 1.400│ 1.000 │
└────────────┴──────────┴─────────┴───────────┴──────┴───────┴───────┴─────────┘

                                                                     - lei -
┌──────────┬─────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii inter- │ Competiţii interne │
│ │ │ naţionale │ │
│ │ ├────────────┬─────────────┼───────────────────┬──────────┤
│ │ │ │ Organizate │ Organizate de │Organizate│
│ │ │ │ de unităţile│ federaţii │de unita- │
│ │ │ │ sportive şi ├─────────┬─────────┤tile spor-│
│ │ │ │ oficiile ju-│ │ │tive şi o-│
│Ramurile │Calitatea│Organizate │detene pen- │ Finale │Zonale │ficiile │
│de sport │arbitru- │de federaţii│tru tineret │ │ │judeţene │
│ │lui │ │ şi sport │ │ │pentru ti-│
│ │ │ │ │ │ │neret si │
│ │ │ │ │ │ │ sport │
├──────────┼─────────┼────────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│II. Spor- │ │ │ │ │ │ │
│turi indi-│ │ │ │ │ │ │
│viduale si│ │ │ │ │ │ │
│celelalte │Principal│ 2.800 │ 1.900 │ 1.900 │ 1.500 │ 950 │
│jocuri ├─────────┼────────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│sportive │ │ │ │ │ │ │
│(pe reuni-│ │ │ │ │ │ │
│ une) │Secundar │ 1.400 │ 950 │ 950 │ 750 │ 475 │
└──────────┴─────────┴────────────┴─────────────┴─────────┴─────────┴──────────┘

                      INDEMNIZAŢIA PENTRU CADRELE MEDICALE
                                                                        - lei -
┌────────────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii interne │
│ │ ├───────────────────────┬────────────────────┤
│ │Competiţii interna- │ Campionate şi concur- │Competiţii judeţene,│
│ │ţionale organizate │ suri naţionale (etape │municipale şi ora- │
│ │de federaţii, oficii│ interjudeţene, zonale,│şeneşti organizate │
│ │judeţene pentru ti- │ finale, divizia A, B, │de oficiile judeţene│
│ │neret şi sport, clu-│ şcolară şi juniori, │pentru tineret şi │
│ │ buri şi asociaţii │ superliga) │ sport │
│ │ sportive │ │ │
├────────────┼────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────┤
│Medic │ 2.800 │ 1.900 │ 950 │
├────────────┼────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────┤
│Asistent │ 1.400 │ 950 │ 475 │
│medical │ │ │ │
└────────────┴────────────────────┴───────────────────────┴────────────────────┘


                --------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016