────────────────
Ministrul administraţiei
şi internelor,
Constantin-Traian Igaş
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 23 martie 2011.
Nr. 276.
PROTOCOL DE COOPERARE
între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Forţele de
Securitate Internã (Lekhwiya) din Statul Qatar în domeniul pregãtirii şi
instruirii personalului forţelor de asigurare a ordinii publice
cu statut militar
Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Forţele de Securitate Internã (Lekhwiya) din Statul Qatar, denumite în continuare pãrţi,
pornind de la faptul cã dezvoltarea formelor de cooperare dintre cele douã ţãri presupune o aprofundare a cunoştinţelor reciproce în scopul urmãririi obiectivului comun de creştere a nivelului de performanţã a activitãţilor în domeniul pregãtirii personalului,
reafirmând intenţia comunã de dezvoltare a relaţiilor de colaborare dintre structurile pe care le conduc,
acţionând în cadrul atribuţiilor lor şi cu respectarea legislaţiei, a reglementãrilor şi angajamentelor internaţionale asumate de cãtre statele lor,
convin de comun acord urmãtoarele:
ART. 1
Obiectiv
Prezentul protocol de cooperare are drept obiectiv fixarea cadrului general al domeniilor de acţiune şi modalitãţilor de cooperare pe care pãrţile le vor pune în practicã în vederea creşterii eficienţei activitãţilor desfãşurate în cele douã instituţii, astfel încât sã fie în beneficiul ambelor pãrţi.
ART. 2
Autoritãţi competente
Pentru implementarea dispoziţiilor prezentului protocol de cooperare, pãrţile desemneazã urmãtoarele autoritãţi competente:
a) pentru partea românã:
Inspectoratul General al Jandarmeriei Române din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor - Str. Jandarmeriei, sectorul 1, Bucureşti, România.
Date de contact:
Tel.: 00 40 21 319.80.54
Fax: 00 40 21 319.80.54
E-mail: fiep_jr@mai.gov.ro
b) pentru partea qatarianã:
Forţele de Securitate Internã (Lekhwiya) din Statul Qatar -P.O. Box 4741, Doha, Qatar.
Date de contact:
Tel.: 00 974 4477.95.35
Fax.: 00 974 4477.95.31
E-mail: falmdeed@isf.gov.qa
ART. 3
Domenii de cooperare
Autoritãţile competente îşi definesc şi aprobã în funcţie de fiecare caz programele şi acţiunile susceptibile sã intre în domeniul lor de cooperare.
Aceastã cooperare vizeazã domeniul pregãtirii personalului din cadrul ambelor autoritãţi competente prin programe de instruire, antrenament şi schimburi de experienţã efectuate în şcoli, centre de pregãtire, unitãţi operative sau alte unitãţi subordonate autoritãţilor competente.
ART. 4
Forme de cooperare
1. Pentru implementarea dispoziţiilor prezentului protocol de cooperare, autoritãţile competente pot dezvolta diferite forme de cooperare bilateralã, dupã cum urmeazã:
a) informarea reciprocã în legãturã cu legislaţiile care le reglementeazã competenţele;
b) organizarea de cursuri de formare şi perfecţionare;
c) organizarea de stagii de pregãtire, exerciţii şi aplicaţii tactice;
d) vizite de documentare reciproce;
e) schimburi de experienţã la nivel de conducere şi la nivel de specialişti;
f) acordarea de sprijin reciproc, conform intereselor comune, pentru promovarea în cadrul organizaţiilor internaţionale la care autoritãţile competente sunt parte;
g) efectuarea de concedii la reciprocitate, pentru cadrele autoritãţilor competente şi membrii familiilor acestora, folosind în acest scop bazele existente aparţinând pãrţilor;
h) alte subiecte asupra cãrora autoritãţile competente pot conveni.
2. Anual, autoritãţile competente pot încheia planuri de acţiune privind implementarea activitãţilor prevãzute la alin. 1.
ART. 5
Principiile şi responsabilitãţile privind activitãţile de pregãtire şi instruire
1. În conformitate cu prevederile prezentului protocol de cooperare, pentru activitãţile de instruire şi pregãtire, autoritãţile competente definite la art. 2 vor selecţiona şi trimite personal în România şi, respectiv, în Qatar, într-un numãr convenit reciproc pe baza planurilor de acţiune anuale.
2. Instruirea, pregãtirea şi cursurile se vor desfãşura de regulã în limba englezã sau în altã limbã stabilitã de comun acord de ambele autoritãţi competente pentru fiecare activitate în parte.
3. Autoritatea competentã a pãrţii primitoare va asigura pregãtirea personalului autoritãţii competente a pãrţii trimiţãtoare într-o manierã similarã pregãtirii personalului propriu.
ART. 6
Aspecte financiare
Cheltuielile care decurg din aplicarea prezentului protocol de cooperare, respectiv transportul extern şi asigurarea medicalã, vor fi suportate de partea trimiţãtoare, iar cele privind cazarea, masa, transportul intern şi organizarea de programe şi acţiuni de pregãtire vor fi stabilite de comun acord de cãtre pãrţi, pentru fiecare dintre activitãţile convenite prin planurile de acţiune anuale.
ART. 7
Intrarea în vigoare
1. Prezentul protocol de cooperare intrã în vigoare în termen de 30 zile de la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile se informeazã reciproc, prin canale diplomatice, despre îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.
2. Prezentul protocol de cooperare se încheie pentru o perioadã de 3 ani, putând fi prelungit pentru o perioadã de câte un an, dacã niciuna dintre pãrţi nu notificã, pe cale diplomaticã, celelalte pãrţi, cu 90 de zile înainte de expirarea fiecãrei perioade de valabilitate, intenţia sa privind încetarea valabilitãţii protocolului de cooperare.
3. Prezentul protocol de cooperare poate fi denunţat de cãtre oricare dintre pãrţi prin notificare scrisã adresatã celeilalte pãrţi pe cale diplomaticã. Prezentul protocol de cooperare îşi înceteazã valabilitatea la împlinirea termenului de 60 de zile de la data primirii notificãrii. Proiectele şi programele convenite în perioada de valabilitate a prezentului protocol de cooperare vor fi continuate pânã la îndeplinirea lor integralã.
4. Prezentul protocol de cooperare poate fi amendat de oricare dintre pãrţi numai cu acordul scris al celeilalte pãrţi. Aceste amendamente intrã în vigoare potrivit procedurii prevãzute la alin. 1. În situaţia în care în termen de 60 de zile nu se ajunge la un acord cu privire la propunerile de amendare, oricare dintre pãrţi poate denunţa prezentul protocol de cooperare potrivit prevederilor alin. 3.
5. Orice diferende în legãturã cu interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului protocol de cooperare se soluţioneazã pe cale amiabilã de cãtre pãrţi, iar în caz contrar, acestea se vor soluţiona pe cale diplomaticã.
Semnat la Doha, la 13 octombrie 2010, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, arabã şi englezã, toate textele fiind egal autentice. În caz de diferende de interpretare, textul în limba englezã va prevala.
Pentru Ministerul Administraţiei
şi Internelor din România,
gen.-lt. dr. Olimpiodor Antonescu,
inspectorul general al Jandarmeriei Române
Pentru Forţele de Securitate Internã (Lekhwiya)
din Statul Qatar,
şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Althani,
comandantul Forţelor de Securitate Internã (Lekhwiya)
din Statul Qatar
_________