Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 273 din 31 martie 2010  pentru modificarea Normelor metodologice privind finantarea elaborarii si/sau actualizarii planurilor urbanistice generale ale localitatilor si a regulamentelor locale de urbanism, prevazute in anexa nr. 2 la   Hotararea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 273 din 31 martie 2010 pentru modificarea Normelor metodologice privind finantarea elaborarii si/sau actualizarii planurilor urbanistice generale ale localitatilor si a regulamentelor locale de urbanism, prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 15 aprilie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 273 din 31 martie 2010
pentru modificarea Normelor metodologice privind finanţarea elaborãrii şi/sau actualizãrii planurilor urbanistice generale ale localitãţilor şi a regulamentelor locale de urbanism, prevãzute în anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 15 aprilie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Normele metodologice privind finanţarea elaborãrii şi/sau actualizãrii planurilor urbanistice generale ale localitãţilor şi a regulamentelor locale de urbanism, prevãzute în anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 27 noiembrie 2002, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Planurile urbanistice generale şi regulamentele locale de urbanism aferente se avizeazã şi se aprobã în baza <>Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
2. La articolul 4, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
" Recepţia planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism se realizeazã de cãtre autoritatea contractantã, iar controlul şi avizarea planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism se realizeazã de cãtre direcţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în baza prevederilor <>art. 62 alin. (1) din Legea nr. 350/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale anexei nr. 1 la aceastã lege."
3. La articolul 5, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Primarii comunelor, oraşelor şi municipiilor şi şefii compartimentelor din cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean vor deschide la trezoreriile statului, potrivit <>art. 59 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contul de venituri «Planuri şi regulamente de urbanism», în cadrul capitolului «Subvenţii de la bugetul de stat», în baza sumelor aprobate în bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, la titlul «Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice», articolul «Transferuri de capital», alineatul «Finanţarea elaborãrii şi/sau actualizãrii planurilor urbanistice generale ale localitãţilor şi a regulamentelor locale de urbanism»."
4. La articolul 5 alineatul 3, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) transferurile primite de autoritãţile locale vor fi cuprinse în veniturile bugetului local la capitolul 42.02 «Subvenţii de la bugetul de stat", subcapitolul 42.02.05 «Planuri şi regulamente de urbanism»;".
5. La articolul 5, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Din sumele încasate în contul 21.42.02.05, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vireazã sumele cuvenite fiecãrui buget local, în contul acestuia nr. 21.42.02.05, deschis la unitãţile teritoriale de trezorerie şi contabilitate publicã."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Pentru fundamentarea necesarului de alocaţii de la bugetul de stat în vederea elaborãrii şi/sau actualizãrii planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism se procedeazã astfel:
a) compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean, respectiv aparatul de specialitate al primarului general al municipiului Bucureşti centralizeazã solicitãrile primite de la consiliile locale şi transmit Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, pânã la data de 1 mai a anului în curs pentru anul urmãtor, lista cuprinzând planurile urbanistice generale, regulamentele locale de urbanism care urmeazã sã fie elaborate sau actualizate şi valoarea totalã a cheltuielilor, potrivit anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice;
b) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului examineazã şi centralizeazã propunerile consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe baza cãrora prezintã Ministerului Finanţelor Publice estimãrile proprii, în scopul includerii în proiectul bugetului de stat pentru anul urmãtor, potrivit modelului de decont justificativ prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
Fondurile asigurate de la bugetul de stat pentru elaborarea planurilor de urbanism generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente se vor aloca pe baza urmãtoarelor criterii:
a) localitãţi în care sunt începute lucrãrile de elaborare a planurilor de urbanism generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente, în vederea finalizãrii acestora;
b) localitãţi care au fost afectate de calamitãţi naturale: alunecãri de teren, inundaţii, cutremure sau unde existã iminenţa de riscuri tehnologice;
c) localitãţi nou-înfiinţate sau rezultate în urma desprinderii ori comasãrii unor unitãţi administrativ-teritoriale, care nu au întocmite, conform prevederilor legale în vigoare, planuri de urbanism generale şi regulamente locale de urbanism aferente, cu modificarea corespunzãtoare a prevederilor <>Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativã a teritoriului României, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) localitãţi care au planuri de urbanism generale cu termenele de valabilitate depãşite şi a cãror dinamicã de dezvoltare localã creeazã probleme ce nu îşi gãsesc rezolvarea;
e) localitãţi turistice şi/sau cu potenţial turistic;
f) localitãţi care suferã modificãri aduse de prevederi din strategiile şi programele guvernamentale;
g) localitãţi care suferã modificãri aduse de prevederi din planurile de amenajare a teritoriului;
h) localitãţi care suferã modificãri majore de intravilan ca urmare a cererilor de autorizare."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În limita alocaţiilor aprobate prin legea anualã a bugetului de stat, în baza criteriilor enunţate la art. 6 alin. 2, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului analizeazã, repartizeazã şi comunicã consiliilor judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti plafoanele aprobate anual şi trimestrial pentru fiecare consiliu local pentru elaborarea şi/sau actualizarea planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente.
Decontarea lucrãrilor pentru elaborarea şi/sau actualizarea planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism aferente se face lunar, în limita plafoanelor bugetare trimestriale comunicate."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - În limita plafoanelor aprobate, consiliile locale vor încheia contracte de elaborare şi/sau actualizare a planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism cu operatori economici care au personal de specialitate atestat de Registrul Urbaniştilor din România."
9. La articolul 9, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean, respectiv aparatul de specialitate al primarului general al municipiului Bucureşti verificã documentaţia primitã, acordã viza de control financiar preventiv propriu şi întocmesc decontul justificativ, pe care îl transmit Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, în douã exemplare, pânã la data de 5 a fiecãrei luni pentru luna precedentã, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. Pentru lucrãrile executate şi recepţionate pânã la data de 10 decembrie, deconturile justificative se transmit pânã la data de 15 decembrie a anului bugetar.
Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, pe baza deconturilor justificative, solicitã Ministerului Finanţelor Publice deschiderea de credite, în limita alocaţiilor bugetare aprobate, şi vireazã sumele consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu ordin de platã, la trezorerii, în contul 21.37.02.11, la capitolul «Subvenţii de la bugetul de stat», subcapitolul «Subvenţii primite de bugetele locale pentru finanţarea elaborãrii şi/sau actualizãrii planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism», la care se va anexa câte un exemplar din deconturile justificative, verificate şi avizate de minister."
10. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Preşedinţii consiliilor judeţene, primarul general al municipiului Bucureşti şi primarii celorlalte unitãţi administrativ-teritoriale rãspund, în conformitate cu prevederile <>art. 23 din Legea nr. 273/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de utilizarea fondurilor primite de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului."
11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Trimestrial, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor analiza şi vor transmite Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului situaţia consiliilor locale care nu au încheiat contracte de elaborare şi/sau actualizare a planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism, precum şi situaţia respectãrii prevederilor din contractele de execuţie.
În baza prevederilor alin. 1, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului poate propune completarea programului anual cu alte prioritãţi, dupã caz."
12. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - În limita plafoanelor aprobate şi a prioritãţilor stabilite de Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale rãspund, conform prevederilor legale, de elaborarea şi/sau actualizarea planurilor urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism."
13. La articolul 13, alineatul 5 se abrogã.
14. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Datele şi informaţiile cuprinse în planurile de urbanism generale şi în regulamentele locale de urbanism aferente sunt publice şi sunt în administrarea autoritãţilor administraţiei publice locale.
Acestea, la cerere, vor fi puse gratuit la dispoziţia autoritãţilor administraţiei publice centrale interesate şi a autoritãţilor administraţiei publice judeţene responsabile cu urbanismul, pentru organizarea unor baze de date specifice la nivel naţional şi judeţean, precum şi pentru realizarea unor proiecte în colaborare cu alte instituţii sau autoritãţi ale administraţiei publice centrale şi locale."
15. Anexa nr. 2 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
16. În tot cuprinsul normelor metodologice, denumirea "Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţelor" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului".
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 27 noiembrie 2002, cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul dezvoltãrii
regionale şi turismului,
Elena Gabriela Udrea

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 31 martie 2010.
Nr. 273.

ANEXÃ
(Anexa nr. 2 la normele metodologice)

Consiliul .........................*)






Se aprobã Vizat
Secretar de stat Director general
Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului Direcţia generalã dezvoltare teritorialã


DECONT JUSTIFICATIV
privind fundamentarea necesarului de alocaţii bugetare pe luna .../20...
pentru elaborarea sau actualizarea planurilor
urbanistice generale şi a regulamentelor locale de urbanism

- lei -
┌────┬─────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. │ Beneficiarul │ Numãrul şi data │Numãrul şi data│Numãrul contului│ Stadiul │Disponibilul│
│crt.│ Denumirea lucrãrii │ depunerii │ contractului │ şi banca │şi valoarea │ la finele │
│ │ │ documentelor la │ │ beneficiarului │ lucrãrilor │ lunii │
│ │ │Consiliul .....*)│ │ │ executate │ precedente │
├────┼─────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
𗈕. │Consiliul Local .... │ │ │ │ │ │
│a) │Planul urbanistic general │ │ │ │ │ │
│b) │Regulamentul local de urbanism │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│Total Consiliul Local .... │ │ │ │ │ │
├────┬─────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
𗈖. │Consiliul Local ...... │ │ │ │ │ │
│a) │...................... │ │ │ │ │ │
│b) │...................... │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│Total Consiliul Local ..... │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│........................... │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│Total Consiliul ..........*) │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘


*) Se completeazã, dupã caz: "Judeţean" sau "General al Municipiului Bucureşti".

Rãspundem pentru legalitatea, necesitatea, oportunitatea, realitatea şi exactitatea datelor.


Preşedinte, Control financiar preventiv propriu Arhitect-şef

................. Director, .................
....................


-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016