Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 267 din 28 aprilie 2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005
EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 350 din 19 mai 2011
Având în vedere dispoziţiile art. 38 alin. (1) şi ale art. 42 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:
ART. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 867 din 27 septembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 13, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Lucrãrile Plenului şi secţiilor Consiliului sunt, de regulã, publice. Plenul sau secţiile hotãrãsc, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice. Şedinţele în care secţiile Consiliului hotãrãsc asupra cererilor având ca obiect încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorilor, procurorilor sau magistraţilor-asistenţi nu sunt publice."
2. Dupã articolul 26 se introduc trei noi articole, articolele 26^1-26^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - (1) Cererile având ca obiect încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi se înregistreazã de cãtre Inspecţia judiciarã într-un registru special nepublic, care va include: numãrul curent, organul care a formulat cererea, termenul acordat pentru soluţionarea cererii, soluţia dispusã de secţia corespunzãtoare a Consiliului şi data comunicãrii acesteia cãtre parchetul sau instanţa care a solicitat încuviinţarea, dupã caz.
(2) Cererile prevãzute la alin. (1) vor fi însoţite de un referat întocmit de organul care solicitã încuviinţarea, de dosarul original al cauzei sau, dupã caz, de copia certificatã a acestuia şi de un opis al conţinutului dosarului.
(3) Cererile având ca obiect încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi se soluţioneazã de îndatã de secţia corespunzãtoare, prevãzutã de art. 42 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 317/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) La dezbaterea cererilor nu participã judecãtorul, procurorul sau magistratul-asistent faţã de care se cere încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive şi nici reprezentantul parchetului.
(5) Copia certificatã a dosarului cauzei se pãstreazã şi se arhiveazã la Inspecţia judiciarã.
(6) În cazul înaintãrii dosarului original al cauzei, acesta va fi restituit de îndatã ce secţia corespunzãtoare a Consiliului s-a pronunţat asupra încuviinţãrii, urmând a se efectua şi pãstra copii de pe înscrisurile considerate relevante, care vor fi ataşate la dosarul de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive.
ART. 26^2. - (1) Hotãrârile prin care secţiile Consiliului soluţioneazã cererile prevãzute la art. 26^1 alin. (1) vor cuprinde, în principal, urmãtoarele elemente:
a) descrierea faptei pentru care s-a început urmãrirea penalã şi încadrarea juridicã a acesteia;
b) motivele pentru care s-a solicitat încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorului, procurorului ori magistratului-asistent;
c) considerentele pentru care s-a admis sau s-a respins cererea;
d) temeiul de drept al soluţionãrii cererii de încuviinţare.
(2) Hotãrârile prevãzute la alin. (1) se tehnoredacteazã de îndatã de grefa secţiilor şi se comunicã organului care a formulat cererea. Aceste hotãrâri nu se publicã.
Art. 26^3. - (1) Registrele prevãzute la art. 26^1 alin. (1) şi dosarele având ca obiect cereri de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestãrii preventive a judecãtorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi se arhiveazã la Inspecţia judiciarã.
(2) Dosarul de încuviinţare şi anexele acestuia nu pot fi consultate şi copiate. De asemenea, informaţiile în legãturã cu documentele conţinute de acestea nu pot fi comunicate."
3. La articolul 43 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) efectueazã verificãri în vederea încuviinţãrii de cãtre Secţia pentru judecãtori a percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi. Verificãrile vor fi consemnate într-un referat care va cuprinde: situaţia de fapt reţinutã, încadrarea juridicã, argumentele aduse de cãtre organul care solicitã încuviinţarea, precum şi alte aspecte relevante, inclusiv cele vizând admisibilitatea cererii, fãrã a se analiza fondul cauzei;".
4. La articolul 44 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) efectueazã verificãri în vederea încuviinţãrii de cãtre Secţia pentru procurori a percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a procurorilor. Verificãrile vor fi consemnate într-un referat care va avea conţinutul prevãzut de art. 43 alin. (1) lit. d)."
ART. II
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor Nicolae Horaţius Dumbravã
Bucureşti, 28 aprilie 2011.
Nr. 267.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: