Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 256 din 22 februarie 2006  privind hrana pentru animale si alimentele modificate genetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 256 din 22 februarie 2006 privind hrana pentru animale si alimentele modificate genetic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 256 din 22 februarie 2006
privind hrana pentru animale şi alimentele modificate genetic
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 4 alin. (3) din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Norma privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic destinate utilizãrii ca hrana pentru animale şi alimente, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre va intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Prezenta hotãrâre creeazã cadrul legal pentru implementarea, începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, a Regulamentului Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 1.829/2003/CE privind hrana pentru animale şi alimentele modificate genetic, şi care amendeaza Directiva 2001/18/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 268 din 18 octombrie 2003.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

p. Ministrul finanţelor publice,
Catalin Doica,
secretar de stat

Bucureşti, 22 februarie 2006.
Nr. 256.

ANEXA

NORMA
privind introducerea pe piata a organismelor modificate
genetic destinate utilizãrii ca hrana pentru animale şi alimente

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma prevede cadrul legal pentru:
a) asigurarea bazei necesare pentru a garanta un nivel înalt de protecţie a vieţii şi sãnãtãţii umane, a sãnãtãţii şi bunastarii animale, a intereselor ecologice şi ale consumatorilor în raport cu alimentele şi hrana pentru animale, modificate genetic, asigurând în acelaşi timp funcţionarea eficienta a pieţei interne;
b) aplicarea procedurilor comunitare de autorizare şi supraveghere a hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic, dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
c) stabilirea dispoziţiilor pentru etichetarea hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic.
ART. 2
În înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) aliment - alimentul astfel cum este definit la <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) hrana pentru animale - hrana pentru animale astfel cum este definitã la <>art. 3 lit. e) din Legea nr. 150/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) organism modificat genetic sau OMG - organismul modificat genetic astfel cum este definit în <>art. 3 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , excluzând organismele obţinute prin tehnicile de modificare genetica prevãzute în anexa nr. I partea B şi anexa nr. II partea A din ordonanta de mai sus;
d) produse alimentare modificate genetic - produsele alimentare care conţin, constau în sau sunt produse din OMG;
e) ingredient - ingredientul astfel cum este definit la art. 7 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile ulterioare;
f) hrana pentru animale modificatã genetic - hrana pentru animale care conţine, consta în sau este produsã din OMG;
g) organism modificat genetic destinat utilizãrii în alimente - OMG care poate fi utilizat ca produs alimentar sau ca material-sursa pentru producţia de produse alimentare;
h) organism modificat genetic destinat utilizãrii în hrana pentru animale - OMG care poate fi utilizat ca hrana pentru animale sau ca material-sursa pentru producţia de furaje;
i) produs din OMG - derivatul, integral sau parţial, din OMG, dar care nu conţine sau nu consta în OMG;
j) contraproba - OMG sau materialul genetic (proba pozitiva) şi organismul pãrinte sau materialul genetic al acestuia, care a fost folosit în scopul modificãrii genetice (proba negativa);
k) produs convenţional de referinta - produsul alimentar sau furajul similar produs fãrã ajutorul modificãrii genetice şi pentru care exista dovezi bine stabilite de utilizare în condiţii de siguranta;
l) introducere pe piata - deţinerea produselor alimentare sau a furajelor în scopul comercializãrii, inclusiv oferirea acestora spre vânzare sau orice alta forma de transfer, cu titlu gratuit sau oneros, precum şi vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer ca atare;
m) produs alimentar preambalat - orice unitate distinctã prezentatã ca atare, formatã dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care acesta a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, indiferent dacã acest ambalaj acoperã alimentul complet sau doar parţial, astfel încât conţinutul sa nu poatã fi modificat fãrã ca ambalajul sa fie deschis sau schimbat;
n) agenţi economici care prepara şi furnizeazã hrana pentru consumatorii finali - astfel cum este specificat la <>art. 14 din Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
o) operator - persoana fizica sau juridicã ce are rãspunderea de a se asigura ca cerinţele prezentei norme sunt îndeplinite în întreprinderile din industria alimentara sau în întreprinderile din industria hranei pentru animale, care se afla sub controlul sau.

CAP. II
Produse alimentare modificate genetic

ART. 3
(1) Prezentul capitol se aplica în cazul:
a) OMG destinate utilizãrii ca produse alimentare;
b) produselor alimentare care conţin sau constau în OMG;
c) produselor alimentare produse din sau care conţin ingrediente produse din OMG.
(2) În cazul în care este necesar, se poate determina, în conformitate cu procedura comunitara, dacã un tip de produs alimentar intra în domeniul de aplicare al prezentului capitol.
ART. 4
(1) Produsele alimentare prevãzute la art. 3 alin. (1) nu trebuie:
a) sa aibã efecte adverse asupra sãnãtãţii umane, sãnãtãţii animalelor sau asupra mediului;
b) sa induca în eroare consumatorii;
c) sa fie diferite de produsele alimentare pe care urmeazã sa le înlocuiascã într-o mãsura în care consumul normal de astfel de alimente ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru consumatori.
(2) Nici o persoana nu poate introduce pe piata un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar sau un produs alimentar prevãzut la art. 3 alin. (1) decât dacã acesta face obiectul unei autorizaţii acordate conform procedurii comunitare şi dacã condiţiile prevãzute în autorizaţie sunt îndeplinite.
(3) Nici un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar şi nici un produs alimentar prevãzut la art. 3 alin. (1) nu pot fi autorizate decât dacã solicitantul autorizaţiei în cauza demonstreaza în mod corespunzãtor şi suficient ca îndeplineşte cerinţele prevãzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi produsele alimentare care conţin sau constau în OMG în cauza, precum şi produsele alimentare obţinute din acesta sau care conţin ingrediente obţinute din OMG respectiv; sau
b) un produs alimentar obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare obţinute sau care conţin produsele în cauza;
c) un ingredient obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare care conţin ingredientul în cauza.
(5) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) se acorda, se refuza, se reînnoieşte, se modifica, se suspenda sau se revoca numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
ART. 5
(1) Pentru a obţine autorizaţia prevãzutã la art. 4 alin. (2) se depune o solicitare care cuprinde urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea produsului alimentar şi caracteristicile acestuia, inclusiv evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacã este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conformã anexei II la Protocolul de la Cartagena privind prevenirea riscurilor biotehnologice la Convenţia privind diversitatea biologica, denumit în continuare Protocolul de la Cartagena;
d) dacã este cazul, o descriere detaliatã a metodei de producţie şi de fabricaţie;
e) o copie a studiilor, inclusiv, dacã este cazul, a studiilor independente, revizuite de experţi externi, care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra ca produsul alimentar în cauza este în conformitate cu criteriile stabilite la art. 4 alin. (1);
f) fie o analiza, susţinutã de informaţii şi de date corespunzãtoare, care sa arate ca însuşirile produselor alimentare nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente convenţionale, luând în considerare limitele acceptate ale variatiilor naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile definite la art. 6 alin. (6) lit. a), fie o propunere de etichetare a produsului alimentar în conformitate cu art. 6 alin. (6) lit. a) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivatã care sa arate ca alimentul în cauza nu ridica probleme de natura etica sau religioasã, fie o propunere de etichetare a acestuia în conformitate cu art. 6 alin. (6) lit. b);
h) dacã este cazul, condiţiile pentru introducerea pe piata a produsului alimentar sau a produselor alimentare produse din acesta, inclusiv condiţiile speciale pentru utilizare şi manipulare;
i) metodele de detectie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de prelevare de probe oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului de transformare, precum şi, dacã este cazul, metodele de detectie şi de identificare a evenimentului de transformare în produs alimentar şi/sau produsele alimentare obţinute din acesta;
j) probe de produs alimentar, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind locul în care se poate accesa materialul de referinta;
k) dacã este cazul, o propunere pentru monitorizarea utilizãrii produsului alimentar destinat consumului uman dupã introducerea sa pe piata;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) În cazul unei solicitãri care se referã la un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar, trimiterile la sintagma produs alimentar din alin. (3) se interpreteazã ca trimiteri la produsele alimentare care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG care face obiectul solicitãrii.
(3) În cazul OMG sau al produselor alimentare care conţin sau constau în OMG, solicitarea este însoţitã şi de urmãtoarele:
a) un dosar tehnic complet care sa furnizeze informaţiile prevãzute în anexa nr. 8 la <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea riscurilor, realizatã în conformitate cu principiile enunţate în anexa nr. 8 la ordonanta menţionatã, sau, dacã introducerea pe piata a OMG a fost autorizata în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , o copie a deciziei de acordare a autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului, în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , inclusiv o propunere privind durata planului de monitorizare; aceasta durata poate fi diferita de perioada propusã pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, care:
a) confirma primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, cãtre solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se precizeazã data primirii cererii;
b) informeazã fãrã întârziere Autoritatea Europeanã pentru Siguranta Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
ART. 6
(1) Prezentul articol se aplica produselor alimentare care urmeazã sa fie furnizate ca atare consumatorului final sau colectivitãţilor şi care:
a) conţin sau constau în OMG; sau
b) sunt obţinute din sau conţin ingrediente obţinute din OMG.
(2) Prezentul articol nu se aplica produselor alimentare care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din fiecare ingredient, cu condiţia ca aceasta prezenta sa fie accidentala sau inevitabila din punct de vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacã prezenta unui astfel de material este accidentala sau inevitabila din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie sa aibã capacitatea de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autoritãţilor competente ca au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenta unui astfel de material.
(4) Este posibil sa se stabileascã niveluri prag corespunzãtoare mai scãzute în conformitate cu procedura comunitara, în special pentru produsele alimentare care conţin sau constau în OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fãrã a prejudicia alte cerinţe din legislaţia nationala privind etichetarea produselor alimentare, produsele alimentare care intra în domeniul de aplicare al prezentului articol fac obiectul urmãtoarelor cerinţe specifice de etichetare:
a) în cazul în care produsul alimentar consta în unul sau mai multe ingrediente, expresiile modificat genetic sau produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic figureazã în lista de ingrediente, între paranteze, imediat dupã ingredientul în cauza;
b) în cazul în care ingredientul este desemnat prin denumirea unei categorii, expresiile conţine (denumirea organismului) modificat genetic sau conţine (denumirea ingredientului) produs din (denumirea organismului) modificat genetic figureazã în lista de ingrediente;
c) în cazul în care nu exista o astfel de lista de ingrediente, expresiile modificat genetic sau produs din (denumirea organismului) modificat genetic figureazã clar pe eticheta;
d) indicaţiile prevãzute la lit. a) şi b) pot figura, de asemenea, într-o nota de subsol la lista de ingrediente; în acest caz, indicaţiile se tiparesc cu un font care sa aibã cel puţin aceeaşi dimensiune ca a fontului folosit pentru lista de ingrediente. Dacã nu exista o astfel de lista de ingrediente, indicaţiile figureazã clar pe eticheta;
e) în cazul în care produsele alimentare sunt oferite spre vânzare cãtre consumatorii finali ca produse alimentare care nu sunt preambalate sau ca produse alimentare condiţionate în ambalaje de mici dimensiuni, a cãror latura cu suprafata cea mai mare nu depãşeşte 10 cmp, informaţiile necesare în temeiul prezentului alineat trebuie sa fie afişate permanent şi vizibil fie în raftul cu alimente, fie imediat lângã acesta sau pe ambalaj, cu un font suficient de mare pentru ca acestea sa poatã fi identificate şi citite cu usurinta.
(6) Pe lângã cerinţele de etichetare stabilite la alin. (5), etichetele trebuie sa precizeze şi orice caracteristica sau proprietate specificatã în autorizaţie, în urmãtoarele cazuri:
a) dacã un aliment diferã de produsul convenţional de referinta în ceea ce priveşte urmãtoarele caracteristici sau proprietãţi:
(i) compozitia;
(ii) valoarea nutritiva sau efectele nutritive;
(iii) utilizarea preconizata a alimentului;
(iv) implicatiile pentru sãnãtatea anumitor categorii de populaţie;
b) în cazul în care un produs alimentar poate ridica probleme de natura etica sau religioasã.
(7) Pe lângã cerinţele de etichetare stabilite la alin. (5) şi precizate în autorizaţie, etichetarea produselor alimentare care intra în domeniul de aplicare al prezentului articol şi care nu au un produs convenţional de referinta conţine informaţii corespunzãtoare privind natura şi caracteristicile produselor alimentare în cauza.

CAP. III
Hrana pentru animale modificatã genetic

ART. 7
(1) Prezentul capitol se aplica în cazul:
a) OMG destinate utilizãrii ca hrana pentru animale;
b) hranei pentru animale care conţine sau consta în OMG;
c) hranei pentru animale produse din OMG.
(2) Dacã este necesar, se poate determina, în conformitate cu procedura comunitara, dacã un tip de hrana pentru animale intra în domeniul de aplicare al prezentului capitol.
ART. 8
(1) Hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1) nu trebuie:
a) sa aibã efecte adverse asupra sãnãtãţii umane, sãnãtãţii animalelor sau asupra mediului;
b) sa induca în eroare consumatorii;
c) sa fie nociva pentru consumatori sau sa îi induca în eroare prin faptul ca afecteazã caracteristicile distincte ale produselor de origine animala;
d) sa fie diferita de hrana pentru animale pe care urmeazã sa o înlocuiascã într-o mãsura în care consumul normal de astfel de furaje ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru animale sau oameni.
(2) Nici o persoana nu poate introduce pe piata, utiliza sau prelucra un produs prevãzut la art. 7 alin. (1), cu excepţia cazului în care acesta face obiectul unei autorizaţii eliberate în conformitate cu prezentul capitol şi dacã condiţiile relevante prevãzute în autorizaţie sunt îndeplinite.
(3) Nici un produs prevãzut la art. 7 alin. (1) nu poate fi autorizat, cu excepţia cazului în care solicitantul autorizaţiei în cauza demonstreaza în mod corespunzãtor şi suficient ca produsul respectiv îndeplineşte cerinţele prevãzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi hrana pentru animale care conţine sau consta în OMG în cauza, precum şi hrana pentru animale obţinutã din acesta;
b) hrana pentru animale obţinutã dintr-un OMG, precum şi hrana pentru animale produsã din sau care conţine acea hrana pentru animale.
(5) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) se acorda, se refuza, se reînnoieşte, se modifica, se suspenda sau se revoca numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
ART. 9
(1) Pentru a obţine autorizaţia prevãzutã la art. 8 alin. (2) se depune o solicitare care cuprinde urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea hranei pentru animale şi caracteristicile acesteia, inclusiv evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacã este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conformã anexei II la Protocolul de la Cartagena;
d) dacã este cazul, o descriere detaliatã a metodei de producţie şi de fabricaţie şi a utilizarilor preconizate ale hranei pentru animale;
e) o copie a studiilor realizate, inclusiv, dacã este cazul, a studiilor independente, revizuite de experţi externi, care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra ca furajul în cauza este în conformitate cu criteriile stabilite la art. 8 alin. (1), în special pentru hrana pentru animale care intra în domeniul de aplicare al <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 616/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse utilizate pentru nutritia animalelor, informaţiile solicitate în conformitate cu <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 778/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la fixarea liniilor directoare pentru evaluarea unor produse utilizate în nutritia animalelor;
f) fie o analiza, susţinutã de informaţii şi de date corespunzãtoare, care sa demonstreze ca însuşirile hranei pentru animale nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente convenţionale, luând în considerare limitele admise ale variatiilor naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile definite la art. 10 alin. (6) lit. c), fie o propunere de etichetare a hranei pentru animale în conformitate cu art. 10 alin. (6) lit. c) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivatã, care sa demonstreze ca hrana pentru animale în cauza nu ridica probleme de natura etica sau religioasã, fie o propunere de etichetare a acesteia în conformitate cu art. 10 alin. (6) lit. d);
h) dacã este cazul, condiţiile pentru introducerea pe piata a hranei pentru animale, inclusiv condiţiile speciale pentru utilizare şi manipulare;
i) metode de detectie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de prelevare oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului de transformare, precum şi, dacã este cazul, metodele de detectie şi de identificare a evenimentului de transformare în furaj şi/sau în furajele obţinute din acesta;
j) probe din furaj, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind locul în care se poate accesa materialul de referinta;
k) dacã este cazul, o propunere de monitorizare a utilizãrii hranei pentru animale dupã introducerea pe piata;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) În cazul unei solicitãri care se referã la un OMG destinat utilizãrii ca hrana pentru animale, trimiterile la sintagma hrana pentru animale din alin. (3) se interpreteazã ca trimiteri la hrana pentru animale care conţine, consta în sau este obţinutã din OMG care face obiectul solicitãrii.
(3) În cazul OMG sau al hranei pentru animale care conţine sau consta în OMG, solicitarea este însoţitã şi de urmãtoarele:
a) un dosar tehnic complet care sa furnizeze informaţiile prevãzute în anexa nr. 8 la <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea riscurilor, realizatã în conformitate cu principiile enunţate în ordonanta menţionatã, sau, dacã introducerea pe piata a OMG a fost autorizata în conformitate cu aceasta, o copie a deciziei de acordare a autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , inclusiv o propunere privind durata planului de monitorizare; aceasta durata poate fi diferita de perioada propusã pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, care:
a) confirma primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, cãtre solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se precizeazã data primirii cererii;
b) informeazã fãrã întârziere Autoritatea Europeanã pentru Siguranta Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
ART. 10
(1) Prezentul articol se aplica furajelor prevãzute la art. 7 alin. (1).
(2) Prezentul articol nu se aplica furajelor care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din hrana pentru animale şi din fiecare component din care sunt formate, cu condiţia ca aceasta prezenta sa fie accidentala sau inevitabila din punct de vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacã prezenta unui astfel de material este accidentala sau inevitabila din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie sa aibã capacitatea de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autoritãţilor competente ca au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenta unor astfel de materiale.
(4) Este posibil sa se stabileascã niveluri prag corespunzãtoare mai scãzute în conformitate cu procedura comunitara, în special pentru hrana pentru animale care conţine sau consta în OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fãrã a prejudicia alte cerinţe din legislaţia nationala privind etichetarea hranei pentru animale, hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1) face obiectul cerinţelor specifice de etichetare prevãzute în continuare.
(6) Nici o persoana nu poate introduce pe piata hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1), cu excepţia cazului în care informaţiile precizate în continuare sunt indicate într-un mod vizibil, lizibil şi imposibil de sters într-un document insotitor sau, dacã este cazul, pe ambalaj, pe recipient sau pe o eticheta plasata pe acestea.
Hrana pentru animale care intra în compozitia unei anumite hrane pentru animale face obiectul urmãtoarelor reguli:
a) în cazul hranei pentru animale prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), expresia (numele organismului) modificat genetic figureazã între paranteze imediat dupã denumirea specifica a hranei pentru animale.
Ca alternativa, aceasta expresie poate figura într-o nota de subsol la lista de furaje. Aceasta nota de subsol se tipareste cu un font având cel puţin aceeaşi mãrime ca a fontului folosit pentru lista de hrana pentru animale;
b) în cazul hranei pentru animale prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. c), expresia produs din (numele organismului) modificat genetic figureazã între paranteze imediat dupã denumirea specifica a hranei pentru animale.
Ca alternativa, aceasta expresie poate figura într-o nota de subsol la lista de hrana pentru animale. Aceasta nota de subsol se tipareste cu un font având cel puţin aceeaşi mãrime ca a fontului folosit pentru lista de hrana pentru animale;
c) dupã cum se prevede în autorizaţie, eticheta menţioneazã orice caracteristica a furajului prevãzut la art. 7 alin. (1), care diferã de caracteristicile produsului convenţional de referinta, astfel cum sunt cele enumerate în continuare:
(i) compozitia;
(ii) proprietãţile nutritive;
(iii) utilizarea preconizata;
(iv) implicatiile pentru sãnãtatea anumitor specii sau categorii de animale;
d) dupã cum se arata în autorizaţie, eticheta menţioneazã orice caracteristica sau proprietate a hranei pentru animale care poate ridica probleme de natura etica sau religioasã.
(7) Pe lângã cerinţele definite la alin. (6) lit. a) şi b) şi asa cum este prevãzut în autorizaţie, etichetele hranei pentru animale sau documentele insotitoare ale acesteia care intra în domeniul de aplicare al prezentului capitol şi care nu au un produs convenţional de referinta conţin informaţii corespunzãtoare privind natura şi caracteristicile hranei pentru animale în cauza.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 11
În cazul în care un produs poate fi utilizat atât ca produs alimentar, cat şi ca hrana pentru animale, se depune o singura solicitare în aplicarea art. 3 şi 7, iar aceasta va duce la emiterea unei singure autorizaţii în conformitate cu procedura comunitara.
ART. 12
Normele de aplicare a prezentei hotãrâri în ceea ce priveşte, printre altele, mãsurile necesare pentru ca operatorii sa respecte cerinţele de etichetare, informaţiile care trebuie oferite de agenţii economici care prepara şi furnizeazã hrana consumatorilor finali, regimul privind sancţiunile aplicabile în cazul încãlcãrii dispoziţiilor prezentei hotãrâri se pot adopta în conformitate cu procedura comunitara.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016