Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 246 din 7 martie 2007  privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 246 din 7 martie 2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 169 din 9 martie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, avizele de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, valabile pânã la data de 6 martie 2007 inclusiv, acordate în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi reînnoite potrivit metodologiei stabilite în cuprinsul prezentei hotãrâri.
(2) Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite potrivit prezentei hotãrâri nu poate depãşi data de 31 decembrie 2008.
ART. 2
(1) Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite se acordã de cãtre inspectoratul teritorial de muncã în baza urmãtoarelor documente:
a) solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite, semnatã de cãtre reprezentantul legal al angajatorului ori de cãtre altã persoanã împuternicitã de acesta, potrivit legii, împreunã cu reprezentanţii sindicatelor reprezentative sau, dupã caz, cu reprezentanţii salariaţilor, depusã în termen de maximum 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri;
b) buletinele de determinãri de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, potrivit legii, care sã ateste depãşirea valorilor-limitã de expunere profesionalã la locurile de muncã încadrate în condiţii deosebite, sau documente care sã ateste simpla prezenţã a unor agenţi chimici foarte periculoşi sau agenţi biologici care nu au prevãzutã limitã admisibilã;
c) planul de prevenire şi protecţie, care sã asigure îmbunãtãţirea nivelului securitãţii şi al protecţiei sãnãtãţii lucrãtorilor, cuprinzând mãsuri şi acţiuni eşalonate, astfel încât, pânã cel târziu la data de 31 decembrie 2008, locurile de muncã sã se încadreze în condiţii normale.
(2) Determinãrile de noxe profesionale se efectueazã numai în prezenţa inspectorului de muncã desemnat în acest scop de inspectoratul teritorial de muncã.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) pot fi depuse la inspectoratul teritorial de muncã în termen de maximum 120 de zile de la data solicitãrii prevãzute la alin. (1) lit. a).
(4) Inspectoratul teritorial de muncã poate acorda reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, în termen de 15 zile de la depunerea întregii documentaţii prevãzute la alin. (1).
(5) Neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (3) conduce la neacordarea reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite.
ART. 3
Reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, emise de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, se acordã de cãtre aceastã instituţie în condiţiile prezentei hotãrâri.
ART. 4
Angajatorii care nu au obţinut reînnoirea avizului pentru încadrarea locurilor de muncã în condiţii deosebite pot formula contestaţie, în termen de 15 zile de la data comunicãrii, la Inspecţia Muncii, care o va soluţiona în termen de 30 de zile, sau se pot adresa direct instanţei judecãtoreşti competente, potrivit legii.
ART. 5
Cheltuielile necesare obţinerii reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite se suportã de cãtre angajator.
ART. 6
(1) Angajatorii vor raporta trimestrial inspectoratelor teritoriale de muncã în a cãror razã îşi desfãşoarã activitatea respectivã stadiul realizãrii mãsurilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. c).
(2) Avizele reînnoite pentru încadrarea locurilor de muncã în condiţii deosebite îşi înceteazã aplicabilitatea la data îndeplinirii mãsurilor stabilite prin planul de prevenire şi protecţie sau, dupã caz, la expirarea termenului prevãzut la art. 1 alin. (2).
ART. 7
Încadrarea tuturor categoriilor de salariaţi în locurile de muncã în condiţii deosebite se face în cazul în care activitatea acestora se desfãşoarã numai în aceste locuri de muncã, potrivit programului normal de lucru.
ART. 8
Nominalizarea salariaţilor care îşi desfãşoarã activitatea în locurile de muncã în condiţii deosebite se face de cãtre angajator, împreunã cu sindicatele reprezentative, potrivit legii, sau, dupã caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
ART. 9
Perioadele în care un salariat lucreazã permanent în locuri de muncã în condiţii deosebite se stabilesc prin decizie a angajatorului, prin care sunt reglementate atribuţiile de serviciu ce revin fiecãrui salariat.
ART. 10
Perioada în care un salariat ce lucreazã în locuri de muncã în condiţii deosebite a fost în concediu de odihnã sau în incapacitate de muncã se considerã timp în care activitatea s-a desfãşurat în condiţiile locului de muncã în care lucra la data ivirii acestei situaţii.
ART. 11
Angajatorii care au nominalizate locuri de muncã în condiţii deosebite sunt obligaţi, pe propria cheltuialã, sã supunã controlului medical periodic, în conformitate cu reglementãrile legale, toţi salariaţii care îşi desfãşoarã activitatea în aceste condiţii.
ART. 12
Angajatorul este obligat sã depunã, în termen de 10 zile, la casele teritoriale de pensii documentul prin care se dovedeşte reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite şi lista cuprinzând categoriile profesionale care lucreazã în aceste locuri de muncã.
ART. 13
(1) Dovedirea perioadelor de activitate desfãşuratã în locuri de muncã în condiţii deosebite anterior datei de 1 aprilie 2001, în vederea pensionãrii, se face pe baza înregistrãrii acestora în carnetul de muncã, conform <>Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncã, cu modificãrile ulterioare sau pe baza unei adeverinţe emise de angajatorul la care a lucrat salariatul respectiv.
(2) Dovedirea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 aprilie 2001 se face pe baza declaraţiilor privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat iniţiale sau rectificative, dupã caz, prevãzute de Normele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Perioada cuprinsã între 6 martie 2007 şi data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncã, pentru care angajatorii datoreazã, dupã caz, diferenţa dintre cota de contribuţie de asigurãri sociale pentru condiţii deosebite de muncã şi cea declaratã de cãtre aceştia.
(4) În cazul distrugerii arhivelor, perioada lucratã în condiţii deosebite, doveditã cu acte, se poate reconstitui, potrivit legii, prin hotãrâre judecãtoreascã.
ART. 14
(1) Constituie contravenţie nerealizarea de cãtre angajator a mãsurilor din planul de prevenire şi protecţie prevãzut la art. 2 alin. (1) lit. c) şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru angajatorul cu un numãr de pânã la 49 de salariaţi;
b) cu amendã de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru angajatorul cu un numãr de cel puţin 50 de salariaţi.
(2) În situaţia în care, în termen de 45 de zile de la constatarea contravenţiei prevãzute la alin. (1), angajatorul nu realizeazã mãsurile dispuse în urma controlului, inspectoratul teritorial de muncã anuleazã avizul de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, înştiinţând de îndatã despre aceastã mãsurã şi casa teritorialã de pensii.
(3) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 7.000 lei încãlcarea prevederilor art. 6 alin. (1).
(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii de muncã.
(5) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1) sau (3), corespunzãtor faptei pentru care a fost sancţionat, inspectorul de muncã fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 15
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 16
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncã în condiţii deosebite, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 6 martie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul finanţelor publice,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat

Bucureşti, 7 martie 2007.
Nr. 246.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016