Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 237 din 16 martie 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, precum si a Hotararii Guvernului nr. 839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 24 martie 2011
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunãstãrii pãsãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 din 25 august 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În perioada 16 octombrie-15 octombrie a anului urmãtor, dupã depunerea cererii iniţiale anuale, solicitanţii pot depune cerere de rectificare a numãrului de pãsãri estimat a fi livrat."
2. La articolul 5, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru a beneficia de ajutoarele de stat prevãzute la art. 3 alin. (1), solicitanţii care au primit aviz de principiu pentru cererea iniţialã anualã trebuie sã completeze şi sã depunã din 3 în 3 luni cererea pentru solicitarea ajutorului de stat, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3, precum şi tabelele prevãzute în anexele nr. 3.1-3.6 şi sã le depunã individual sau prin reprezentant legal/împuternicit/delegat, în termen de 30 de zile de la încheierea perioadei de 3 luni în care s-au fãcut livrãrile/vânzãrile cãtre abator sau terţi, la centrul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã pe raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea de creştere a pãsãrilor."
3. La articolul 5, dupã alineatul (4^2) se introduce un nou alineat, alineatul (4^3), cu urmãtorul cuprins:
"(4^3) În cazul categoriilor de gãini ouãtoare şi gãini de reproducţie din rase grele, dacã solicitantul ajutorului de stat nu livreazã pãsãri în perioada 16 octombrie-15 octombrie a anului urmãtor, poate solicita acordarea ajutorului de stat, dacã a obţinut avizul de principiu pentru cererea iniţialã anualã, prin depunerea cererii de solicitare aferente perioadei 16 iulie-15 octombrie, pentru efectivul de la sfârşitul perioadei, însoţitã de fişa urmãririi activitãţii prevãzute în anexele nr. 4 sau 5."
4. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de copia certificatelor/buletinelor lunare de analizã, eliberate de un laborator acreditat/autorizat sanitar-veterinar, în care se specificã nivelul deoxinivalenolului."
5. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Pentru ajutorul de stat acordat în scopul folosirii de furaje ce nu conţin proteine de origine animalã, inclusiv fãinã de peşte, mãsurã prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. b), sunt eligibili crescãtorii de pãsãri care nu folosesc fãinuri proteice de origine animalã, inclusiv fãinã de peşte, în hrana pãsãrilor şi care prezintã lunar analiza furajelor administrate pãsãrilor în vederea detectãrii fãinurilor proteice de origine animalã, efectuatã la un laborator acreditat/autorizat sanitar-veterinar.
(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de copia certificatelor/buletinelor lunare de analizã, eliberate de un laborator acreditat/autorizat sanitarveterinar, în care se confirmã cã furajele nu conţin fãinuri proteice de origine animalã, inclusiv fãinã de peşte."
6. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru ajutorul de stat acordat în scopul manipulãrii în vederea prinderii şi încãrcãrii în cuşti şi transportului pãsãrilor fãrã vãtãmarea lor, mãsurã prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. d), sunt eligibili crescãtorii de pãsãri care asigurã forţã de muncã suplimentarã şi condiţii optime de transport şi care fac dovada cã în timpul transportului de la fermã la abator sau terţi numãrul pãsãrilor rãnite nu depãşeşte 5% din totalul pãsãrilor transportate.
(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de documentele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar oficial din abator sau de medicul veterinar de liberã practicã, în care se specificã procentul de pãsãri vãtãmate pe timpul transportului de la fermã la abator sau terţi, din perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat."
7. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, cererea prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de copia buletinelor lunare de analizã, eliberate de un laborator acreditat/autorizat sanitar-veterinar, care sã ateste cã apa de bãut îndeplineşte standardele minime de calitate pentru apa potabilã din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului în nitriţi şi nitraţi, conform prevederilor <>Legii nr. 458/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
8. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Documentele care se depun la centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã pentru solicitarea/încasarea ajutorului de stat se vor pãstra 5 ani atât de cãtre acestea, cât şi de solicitanţi.
(2) Toate documentele depuse în copie vor purta sintagma <<conform cu originalul>> şi vor fi semnate şi ştampilate."
9. La articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti verificã şi determinã sumele aferente cererilor pentru solicitarea ajutorului de stat, depuse conform perioadelor prevãzute la art. 5 alin. (4^1) şi (4^2), şi aprobã valoarea sprijinului pentru perioada respectivã, calculatã prin aplicarea la suma determinatã a procentului rezultat din raportul dintre plafonul anual total alocat şi valoarea totalã estimatã în baza cererilor iniţiale anuale."
10. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Se considerã ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de cãtre beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului prevãzut în prezenta hotãrâre sau cu încãlcarea în orice mod a prevederilor prezentei hotãrâri."
11. La anexele nr. 4 şi 5, nota de subsol se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"NOTĂ:
Numãrul de pãsãri pentru care se primeşte ajutor de stat reprezintã efectivul de la sfârşitul perioadei 16 iulie-15 octombrie, pentru solicitanţii ajutorului de stat prevãzuţi la art. 5 alin. (4^3)."
12. În tabelele anexelor nr. 4-9, dupã specificarea "Livrãri la abator" se introduce specificarea "Livrãri la terţi", având ca unitate de mãsurã (U.M.) "capete".
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunãstãrii şi protecţiei porcinelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 din 25 august 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Prevederile schemei de ajutor de stat se aplicã producãtorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificãrile ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producãtori recunoscute sau organizaţii de producãtori recunoscute, dupã caz, şi care deţin, cresc sau exploateazã porcine individual sau în forme asociative, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole."
2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În înţelesul prevederilor prezentei hotãrâri porcinele se definesc astfel: porci pentru îngrãşat de la o greutate în viu de maximum 30 kg pânã la greutatea de abatorizare, vieri şi scroafe reformã incluşi în categoria porci graşi, precum şi scroafe şi scrofiţe de reproducţie."
3. La articolul 5, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În perioada 16 octombrie a anului în curs-15 octombrie a anului urmãtor, dupã depunerea cererii iniţiale anuale, solicitanţii pot depune cerere de rectificare a numãrului de porcine estimat a fi livrat."
4. La articolul 5, alineatul (5^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5^1) Cererea pentru solicitarea ajutorului de stat se depune pentru livrãrile porcilor graşi, inclusiv vierilor şi scroafelor reformã, cãtre abator, efectuate direct sau prin intermediari, respectiv forme asociative ori societãţi comerciale, şi/sau pentru vânzarea scrofiţelor/scroafelor şi/sau mutaţiile/transferul scrofiţelor."
5. La articolul 5 alineatul (7), literele b) şi c^2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) în cazul porcilor abatorizaţi, copie a documentului de însoţire a porcilor de la fermã la abator, copie a facturii fiscale pentru porcii abatorizaţi, copie a raportului de clasificare a carcaselor;
.................................................................................................
c^2) copii ale facturilor de vânzare cãtre formele asociative legal constituite/societãţile comerciale şi copii ale facturilor de vânzare de la formele asociative legal constituite/societãţile comerciale cãtre abator, împreunã cu copia raportului de clasificare a carcaselor pentru porcii comercializaţi;".
6. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, pe lângã documentele prevãzute la art. 5 alin. (7), cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã de un document sanitar-veterinar, eliberat de un medic veterinar de liberã practicã ce are contract cu exploataţia în cauzã conform legii, care atestã cã au fost îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1) în perioada pentru care se face solicitarea ajutorului de stat, precum şi de o copie a schiţei grajdurilor, cu dimensiunile boxelor de cazare la prima solicitare."
7. La articolul 9, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru aceastã mãsurã, pe lângã documentele prevãzute la art. 5 alin. (7), cererea pentru solicitarea ajutorului de stat prevãzutã în anexa nr. 3 este însoţitã şi de buletinele lunare de analizã, eliberate de un laborator acreditat, sau de copia documentului eliberat de autoritatea judeţeanã de sãnãtate publicã, respectiv a municipiului Bucureşti, care sã ateste cã apa de bãut îndeplineşte standardele minime de calitate pentru apa potabilã din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului în nitriţi şi nitraţi, conform prevederilor <>Legii nr. 458/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
8. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Documentele care se depun la centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã pentru solicitarea/încasarea ajutorului de stat se vor pãstra 5 ani atât de cãtre acestea, cât şi de solicitanţi.
(2) Toate documentele depuse în copie vor purta sintagma <<conform cu originalul>> şi vor fi semnate şi ştampilate."
9. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti verificã şi determinã sumele aferente cererilor pentru solicitarea ajutorului de stat, depuse conform perioadelor prevãzute la art. 5 alin. (5^1) şi (5^2), şi aprobã valoarea sprijinului pentru perioada respectivã, calculatã prin aplicarea la suma determinatã a procentului rezultat din raportul dintre plafonul anual total alocat şi valoarea totalã estimatã în baza cererilor iniţiale anuale."
10. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Se considerã ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de cãtre beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului prevãzut în prezenta hotãrâre sau cu încãlcarea în orice mod a prevederilor prezentei hotãrâri."
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Valeriu Tabãrã
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 16 martie 2011.
Nr. 237.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: