Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 232 din 30 martie 2005  privind aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 232 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 273 din 1 aprilie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Strategia de reformã a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007, prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de reformã a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007, prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul integrãrii europene,
Ene Dinga

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 30 martie 2005.
Nr. 232.


ANEXA 1

STRATEGIA DE REFORMĂ
a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007


A. CONSIDERAŢII GENERALE
1. Premise
Realizarea unui sistem judiciar independent, imparţial, credibil şi eficient reprezintã o condiţie necesarã pentru supremaţia legii şi a principiilor statului de drept. Mãsurile de consolidare a independenţei sistemului judiciar trebuie sã ducã nu numai la afirmarea principiului separaţiei puterilor în stat, dar şi la aplicarea acestuia în practicã.
Reforma sistemului judiciar implicã restructurarea instituţionalã, reformarea mentalitãţilor care stau la baza funcţionãrii sistemului actual, precum şi eforturi financiare care trebuie asumate. Realizarea procesului de reformã este o prioritate a Guvernului care s-a angajat sã furnizeze resursele necesare.
Aprobarea Strategiei de reformã a sistemului judiciar 2003 - 2007*) a fost urmatã de evoluţii importante în cadrul sistemului judiciar. O mãsurã legislativã semnificativã a fost adoptarea pachetului legislativ privind statutul magistraţilor, organizarea judiciarã şi Consiliul Superior al Magistraturii.
-------
*) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1052/2003 , privind aprobarea Strategiei de reformã a sistemului judiciar, publicatã în M. Of. 649/12.09.2003

Strategia de reformã vizeazã problemele sistemice în justiţie, aşa cum au fost relevate în mai multe rapoarte de evaluare, inclusiv în Raportul preliminar de evaluare a integritãţii şi rezistenţei la corupţie a sistemului judiciar, realizat de Ministerul Justiţiei spre sfârşitul anului 2004. Concluziile raportului, astfel cum au rezultat din rãspunsurile magistraţilor, identificã existenţa unor presiuni asupra sistemului judiciar şi a unor deficienţe în legãturã cu: statutul magistraţilor, relaţia dintre instanţe şi parchete, condiţiile de muncã şi imaginea justiţiei.
În plus, procesul de monitorizare a sistemului judiciar a relevat dificultãţi cu privire la alocarea resurselor umane şi financiare, necesitatea unui personal calificat, existenţa unui proces de recrutare obiectiv şi transparent, accelerarea procedurilor judiciare, reducerea numãrului de cauze pe rolul instanţelor pentru a evita întârzieri în soluţionarea acestora, asigurarea accesului la informaţiile de interes public privind soluţionarea dosarelor, executarea corespunzãtoare a hotãrârilor judecãtoreşti.
Prezenta strategie are în vedere remedierea aspectelor negative constatate, prin garantarea independenţei justiţiei, asigurarea calitãţii şi eficienţei actului de justiţie, ducând la un sistem modern, capabil sã implementeze acquis-ul comunitar şi sã se adapteze cerinţelor Uniunii Europene.
Toate aceste elemente, precum şi necesitatea realizãrii angajamentelor asumate în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeanã, în vederea aderãrii la 1 ianuarie 2007, impun reconsiderarea Strategiei de reformã, precum şi actualizarea acesteia pentru perioada 2005 - 2007.
2. Principii Fundamentale
Fiecare acţiune cuprinsã în prezenta Strategie se subsumeazã urmãtoarelor principii, a cãror respectare este esenţialã pentru realizarea unui sistem judiciar modern:
▼ consolidarea statului de drept şi a supremaţiei legii;
▼ garantarea unei reale separaţii şi a echilibrului puterilor în stat, prin consolidarea independenţei puterii judecãtoreşti;
▼ respectarea drepturilor omului;
▼ adoptarea celor mai bune practici europene legate de funcţionarea sistemului judiciar;
▼ asigurarea transparenţei actului de justiţie;
▼ consolidarea dialogului cu societatea civilã şi implicarea acesteia în procesul de reformã;
▼ crearea premiselor cooperãrii judiciare pentru integrarea în spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie;
▼ asigurarea deplinei compatibilitãţi instituţionale şi legislative cu sistemele judiciare europene şi cu acquis-ul comunitar.

B. DIRECŢII DE ACŢIUNE
Strategia de Reformã a Sistemului Judiciar 2005 - 2007 este orientatã pe urmãtoarele direcţii de acţiune:
● garantarea independenţei efective a sistemului judiciar;
● asigurarea transparenţei actului de justiţie;
● îmbunãtãţirea calitãţii actului de justiţie;
● sporirea eficienţei şi responsabilizãrii sistemului judiciar;
● garantarea accesului liber la justiţie;
● eficientizarea justiţiei pentru minori;
● consolidarea mediului de afaceri;
● consolidarea cadrului instituţional şi legislativ în domeniul cooperãrii judiciare internaţionale;
● consolidarea sistemului penitenciar, potrivit standardelor europene;
● protecţia victimelor şi reintegrarea socialã a infractorilor;
● prevenirea şi combaterea corupţiei din sistemul judiciar.
Prevederile prezentei Strategii sunt completate de Planul de Acţiune în care sunt detaliate mãsurile pentru atingerea obiectivelor enunţate, termenele de realizare, instituţiile responsabile, resursele financiare necesare, precum şi indicatorii de evaluare a realizãrii acestor mãsuri.

1. Garantarea independenţei efective a sistemului judiciar
Aceastã direcţie de acţiune are ca finalitate asigurarea unui sistem judiciar independent şi funcţional, prin completarea cadrului legislativ privind reforma justiţiei şi implementarea acestuia. Astfel, sunt avute în vedere consolidarea instituţionalã a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), distribuirea aleatorie a cauzelor pentru asigurarea imparţialitãţii actului de justiţie, precum şi implementarea Codului deontologic al magistraţilor, în formã actualizatã.
Garantarea independenţei justiţiei nu depinde numai de asigurarea unui cadru legislativ coerent şi de furnizarea resurselor necesare, dar şi de responsabilizarea sistemului judiciar prin dezvoltarea unei atitudini a magistraţilor care sã garanteze aplicarea legii, în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale.
I. Completarea cadrului legislativ privind reforma sistemului judiciar şi monitorizarea implementãrii acestuia
Pachetul legislativ privind reforma sistemului judiciar, adoptat în 2004, a intrat în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2004. Aplicarea prevederilor sale a relevat o serie de aspecte a cãror reconsiderare apare necesarã pentru asigurarea funcţionãrii eficiente a sistemului judiciar. În ceea ce priveşte atribuţiile CSM, acestea nu pot fi realizate deplin decât prin asigurarea activitãţii permanente a tuturor membrilor acestuia. De asemenea, se are în vedere reglementarea incompatibilitãţii între calitatea de membru CSM şi funcţiile de conducere în cadrul instanţelor şi parchetelor.
In realizarea aceluiaşi obiectiv sunt avute în vedere şi modificãri privind: procedura de numire în funcţiile de conducere la instanţe şi parchete, transparenţa evaluãrii magistraţilor, schimbarea componenţei colegiului de conducere şi desemnarea, de cãtre acesta, a magistraţilor din cadrul secţiilor şi completelor pe baza principiului specializãrii, stabilirea limitativã a cazurilor de modificare a componenţei secţiilor şi completelor, reconsiderarea rolului inspectorilor, prezentarea de cãtre CSM a unui raport privind activitatea proprie, precum şi reglementarea rãspunderii membrilor CSM.
De asemenea, se impun modificãri ale prevederilor legale şi pentru asigurarea independenţei procurorilor şi creşterea performanţelor în activitatea de urmãrire penalã, în sensul repartizãrii cauzelor cãtre procurori pe baza unor criterii obiective şi stabilirii unor garanţii pentru restricţionarea posibilitãţii de redistribuire a dosarelor pe cale ierarhicã.
Consolidarea cadrului legislativ presupune şi elaborarea proiectului de lege privind aplicarea prevederilor constituţionale*) referitoare la rãspunderea magistraţilor pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţã sau gravã neglijenţã, în vederea stabilirii unor garanţii procedurale bine determinate, pentru a nu se aduce atingere independenţei şi imparţialitãţii actului de justiţie.
---------
*) Art 52 al. 3, Constituţia României, republicatã.

În ceea ce priveşte sistemul instanţelor militare, se are în vedere redimensionarea acestuia, în acord cu noile sale competenţe. Astfel, prin modificãrile aduse <>Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, va fi reglementatã atât funcţionarea instanţelor militare, cât şi a celor civile. Numãrul acestora va fi redus proporţional cu reducerea competenţelor, aşa cum rezultã din reglementarea procesual penalã actualã.
In vederea implementãrii corecte a dispoziţiilor legale privind sistemul judiciar va fi creat un mecanism eficient de monitorizare a acesteia, prin extinderea grupului de lucru deja existent, astfel încât acesta sã aibã o componenţã reprezentativã, precum şi prin stabilirea unei metodologii de lucru.
II. Distribuirea aleatorie a cauzelor
Asigurarea imparţialitãţii şi transparenţei în realizarea actului de justiţie constituie o prioritate în cadrul prezentei strategii, care poate fi garantatã în practicã şi prin introducerea unui criteriu obiectiv de distribuire a dosarelor spre soluţionare.
Prin distribuirea aleatorie a dosarelor a fost eliminatã posibilitatea repartizãrii dirijate a cauzelor, aceasta reprezentând totodatã şi un factor de prevenire a corupţiei în sistem. Distribuirea aleatorie a dosarelor în sistem informatizat este completatã de prevederi procedurale*) care asigurã aplicarea efectivã a principiului continuitãţii completului/judecãtorului în soluţionarea cauzelor în principal în situaţiile de incidente procedurale. De asemenea, au fost stabilite criterii obiective pentru orice schimbare cu privire la un complet deja constituit sau cu privire la redistribuirea dosarelor între complete. Atât distribuirea aleatorie, cât şi principiul continuitãţii, sunt strâns legate de asigurarea independenţei interne şi de eliminarea unui potenţial instrument de ingerinţã în actul de justiţie, aşa cum s-a arãtat în rapoartele de evaluare a sistemului judiciar din România, realizate în cursul anului 2004.
---------
*) <>Hotãrârea CSM nr. 71/9 martie 2005 , pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioarã a instanţelor judecãtoreşti.

Începând cu luna martie 2005, sistemul de distribuire aleatorie a devenit funcţional în toate instanţele din ţarã, fie informatizat, fie manual (prin utilizarea metodei ciclice). Aplicarea în practicã a acestui sistem este monitorizatã de cãtre Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.

2. Asigurarea transparenţei actului de justiţie
Sistemul judiciar trebuie sã-şi îndeplineascã rolul de serviciu public, nu numai prin înfãptuirea actului de justiţie, dar şi prin stabilirea unui nou tip de relaţie între justiţie şi justiţiabil. Transparenţa în comunicare şi facilitarea accesului la informaţii vor fi intermediate de Birourile de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul instanţelor şi parchetelor. Informaţiile de interes public vor fi accesibile pe paginile de Internet ale instituţiilor sistemului judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie etc). În acelaşi timp, se vor realiza ghiduri de orientare pentru facilitarea accesului la justiţie al cetãţenilor, potrivit practicii deja stabilite în mai multe instanţe. De asemenea, aceste birouri vor asigura accesul presei în scopul informãrii obiective şi complete asupra actului de justiţie, cu respectarea riguroasã a normelor privind protecţia datelor personale.

3. Îmbunãtãţirea calitãţii actului de justiţie
Consolidarea statului de drept şi asigurarea calitãţii actului de justiţie presupun abordarea mai multor componente ale procesului de reformã care vizeazã realizarea unui cadru legislativ coerent, unificarea practicii judiciare, specializarea activitãţii de judecatã, precum şi pregãtirea magistraţilor şi a altor categorii de personal din sistemul judiciar.
I. Realizarea unui cadru legislativ coerent
Asigurarea finalitãţii procesului de reformã depinde în mod esenţial de realizarea unui cadru legislativ coerent, în sensul corelãrii tuturor actelor normative ce vor fi adoptate sau modificate, precum şi a eliminãrii neconcordanţelor şi paralelismelor în elaborarea acestora.
Modificãrile legislative vor viza nu numai cele trei legi adoptate în cursul anului 2004, privind reforma justiţiei, dar de asemenea, pe termen mediu, elaborarea unui nou Cod de procedurã civilã, precum şi modificarea Codului de procedurã penalã în scopul asigurãrii concordanţei cu noul Cod penal, dar şi a pregãtirii adecvate a magistraţilor în acest domeniu. Cu toate acestea, prezenta Strategie are în vedere ca prioritãţi, rezultând din angajamentele asumate de România în perspectiva aderãrii, adoptarea urgentã a prevederilor legale referitoare la rãspunderea penalã a persoanelor juridice şi dezincriminarea insultei şi a ultrajului verbal, prevãzute sã intre în vigoare pânã la sfârşitul lunii iunie 2005.
Vor fi avute în vedere şi modificãri aduse altor acte normative, a cãror modernizare are incidenţã asupra calitãţii actului de justiţie şi asupra aplicãrii corespunzãtoare a acquis-ului comunitar, de la data aderãrii.
Amendamentele vor avea ca scop simplificarea procedurilor judiciare, reducerea duratei acestora, precum şi reducerea numãrului cãilor de atac pentru anumite categorii de cauze.
Elaborarea noilor acte normative se va face cu consultarea magistraţilor, a practicienilor din sistemul judiciar, a societãţii civile şi a mediului de afaceri, potrivit angajamentelor asumate la închiderea capitolului 24 Justiţie şi Afaceri Interne.
II. Unificarea practicii judiciare
Una dintre principalele deficienţe cu care se confruntã sistemul judiciar român, cu incidenţã asupra calitãţii actului de justiţie şi a credibilitãţii justiţiei, este practica judiciarã neunitarã, precum şi aplicarea neunitarã a legislaţiei în vigoare. Pentru remedierea acestei situaţii şi pentru asigurarea securitãţii raporturilor juridice, în conformitate cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, prezenta Strategie are în vedere urmãtoarele mãsuri: aplicarea mecanismelor procedurale existente, respectiv promovarea recursurilor în interesul legii şi îmbunãtãţirea accesului magistraţilor la jurisprudenţa şi la Monitorul Oficial. Accesul magistraţilor la legislaţie şi jurisprudenţa va fi asigurat în principal prin conectarea instanţelor la bazele de date specifice, precum şi prin publicarea pe paginile de Internet ale acestora a jurisprudenţei relevante.
În acelaşi scop, vor fi avute în vedere şi modificãri legislative pentru instituirea unui mecanism de unificare a practicii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de sesizare a acesteia de cãtre celelalte instanţe, pentru exprimarea opiniei asupra anumitor probleme de drept. Realizarea obiectivului de unificare a practicii judiciare va determina îmbunãtãţirea calitãţii hotãrârilor judecãtoreşti, în vederea reducerii numãrului de cauze a cãror soluţie a fost modificatã în cãile de atac.
Pregãtirea specializatã a magistraţilor are incidenţã directã asupra calitãţii actului de justiţie, în raport de diversificarea domeniilor de drept şi necesitatea unei bune cunoaşteri a acestora. Acesta este motivul pentru care prezenta Strategie are în vedere pregãtirea judecãtorilor din cadrul secţiilor şi completelor specializate, precum şi a procurorilor, prin programele de formare continuã elaborate de Institutul Naţional al Magistraturii, prin sesiunile de pregãtire din cadrul curţilor de apel şi, de asemenea, prin îmbunãtãţirea accesului la legislaţie, jurisprudenţa şi literaturã juridicã.
III. Pregãtirea magistraţilor şi a altor categorii de personal din cadrul sistemului judiciar
Pregãtirea profesionalã a magistraţilor, precum şi a celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului judiciar constituie o condiţie necesarã pentru realizarea procesului de reformã. Pregãtirea judecãtorilor şi procurorilor, realizatã în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, trebuie sã determine standarde ridicate de profesionalism pentru magistraţi, în scopul aplicãrii eficiente şi uniforme a legii. Prin programele de formare iniţialã şi formare continuã, se va urmãri actualizarea cunoştinţelor magistraţilor cu privire la noua legislaţie, dar şi cu privire la modalitãţile de aplicare în practicã a prevederilor legale, la nivel naţional şi comunitar.
Pentru a-şi îndeplini rolul prevãzut de legea de organizare judiciarã se impune consolidarea capacitãţii administrative a Institutului, prin asigurarea resurselor materiale şi financiare necesare funcţionãrii acestuia: extinderea şi dotarea spaţiilor de studiu şi cazare, crearea unui centru de resurse juridice, suplimentarea schemei cu personal calificat, alocarea unor resurse bugetare adecvate.
În perioada premergãtoare aderãrii, sistemul de selecţie şi pregãtire a magistraţilor va fi modernizat pentru a rãspunde cerinţelor profesionale la standarde europene.
O atenţie similarã trebuie acordatã şi pregãtirii personalului auxiliar, care asigurã un sprijin important activitãţii magistraţilor, în perspectiva îmbunãtãţirii calitãţii activitãţii prestate, precum şi a preluãrii sarcinilor administrative (non-jurisdicţionale), de la judecãtori.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, Şcoala Naţionalã de Grefieri va fi consolidatã prin alocarea resurselor materiale, umane şi bugetare, în conformitate cu noua legislaţie.*)
-------
*) <>Legea nr. 304/2004 , privind organizarea judiciarã şi <>Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea.

4. Sporirea eficienţei şi responsabilizãrii sistemului judiciar
Supraîncãrcarea instanţelor de judecatã şi durata mare a procedurilor judiciare reprezintã deficienţe constatate ale sistemului judiciar. În acest context, reducerea numãrului de dosare restante aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituie o prioritate strategicã.
În acest context, cauzele care conduc la un numãr mare de dosare pe rolul anumitor instanţe şi la depãşirea duratei rezonabile de soluţionare vor fi remediate prin gãsirea soluţiilor optime, care pot consta în raţionalizarea instanţelor şi în dezvoltarea unei politici adecvate de alocare a resurselor umane şi materiale şi punerea lor în practicã.
Dupã evaluarea volumului de dosare rulate şi a situaţiei personalului în cadrul celor 41 de tribunale a rezultat cã înfiinţarea unor instanţe specializate nu poate fi susţinutã cu actualele resurse umane şi materiale. Pentru aceasta, Ministerul Justiţiei va propune modificarea Legii de organizare judiciarã în sensul renunţãrii la înfiinţarea instanţelor specializate în favoarea secţiilor şi a completelor specializate. Mijloacele financiare astfel economisite vor fi deblocate pentru instruirea suplimentarã a judecãtorilor în diferite domenii de specializare şi pentru furnizarea cãtre secţii şi complete a unor publicaţii de specialitate.
I. Reducerea duratei procedurilor judiciare
Reducerea duratei procedurilor judiciare constituie o sarcinã complexã care implicã, deopotrivã mãsuri administrative şi legislative.
Din prima categorie fac parte asigurarea controlului judecãtorului asupra propriului volum de dosare, optimizarea modului de alocare a resurselor umane şi mãsuri de reorganizare internã a instanţelor şi parchetelor.
Din cea de-a doua categorie fac parte elaborarea unor propuneri legislative privind reducerea numãrului cãilor de atac pentru anumite cauze, stabilirea unor condiţii stricte pentru solicitarea strãmutãrii şi recuzãrii, precum şi reducerea numãrului motivelor de amânare.
II. Reducerea volumului de activitate
Mãsurile prevãzute anterior pentru reducerea duratei procedurilor judiciare au incidenţã şi asupra scãderii volumului de activitate.
Reducerea numãrului de dosare aflate la instanţe şi parchete se va realiza, în principal, prin punerea în aplicare a unor mãsuri administrative, vizând ocuparea progresivã a posturilor vacante de magistraţi şi personal auxiliar, precum şi suplimentarea numãrului de posturi pentru personalul auxiliar. Aceste mãsuri vor fi însoţite de aplicarea riguroasã a normelor de procedurã privind sancţionarea faptelor care împiedicã desfãşurarea în bune condiţii a proceselor, inclusiv întârzierea nejustificatã a soluţionãrii cauzelor.
III. Reducerea numãrului de dosare restante la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) - PLAN
Adoptarea OUG nr. 58/2003, pentru modificarea şi completarea Codului de Procedurã Civilã, a determinat creşterea volumului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la un nivel care a depãşit cu mult capacitatea acestei instanţe faţã de resursele umane şi materiale disponibile. Mãsurile adoptate ulterior, deşi au condus la deblocarea activitãţii ÎCCJ, nu au fost de naturã sã permitã instanţei sa funcţioneze eficient şi sã îşi îndeplineascã rolul de curte de casaţie, cea mai afectatã fiind Secţia Civilã.
Pentru a remedia aceastã situaţie, ÎCCJ a elaborat un plan pentru reducerea numãrului de cauze restante la un nivel rezonabil, pânã în 2007, care cuprinde mãsuri administrative şi legislative.
Mãsurile administrative constau în înfiinţarea unui numãr suplimentar de complete de judecatã, reducerea termenelor între şedinţele de judecatã, continuarea activitãţii pe perioada vacanţei judecãtoreşti, ocuparea posturilor vacante. Aceste mãsuri vor fi însoţite de aplicarea riguroasã a normelor procedurale privind sancţionarea faptelor ce determinã întârzierea nejustificatã a soluţionãrii cauzelor.
Mãsura legislativã avutã în vedere de prezenta Strategie vizeazã restrângerea competenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât aceasta sã poatã funcţiona, conform capacitãţii şi rolului sãu. De asemenea, dosarele nesoluţionate vor fi trimise instanţelor competente - curţi de apel şi tribunale. Aceasta va avea ca urmare scãderea stocului de dosare restante pe rolul ÎCCJ, precum şi evitarea creãrii unei situaţii similare pentru viitor.
IV. Stabilirea unei politici privind resursele umane în cadrul sistemului judiciar
Funcţionarea eficientã a sistemului judiciar depinde de stabilirea unei politici a resurselor umane pe termen mediu şi lung, prin stabilirea volumului de activitate al fiecãrei instanţe şi parchet şi prin alocarea personalului la instanţele şi parchetele cu cel mai mare deficit raportat la media naţionalã.
Evoluţia cadrului legislativ şi a practicii judiciare vor fi avute în vedere la dimensionarea necesarului de personal pentru funcţionarea optimã a sistemului judiciar. În acest context, se impune evaluarea numãrului de personal auxiliar în raport de numãrul de magistraţi şi angajarea unui numãr suplimentar de grefieri, în perspectiva preluãrii de cãtre aceştia a sarcinilor administrative ce revin judecãtorului.
Mãsurile de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor, preconizate în cadrul prezentei Strategii, vor determina, de asemenea, realocarea resurselor umane, conform necesitãţilor rezultate pe baza studiilor de evaluare.
În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii evalueazã structura şi activitatea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea stabilirii unor mãsuri pentru reorganizarea acestuia şi alocarea resurselor umane şi financiare pe criterii de eficienţã. Pe baza acestei evaluãri şi a rapoartelor de monitorizare anterioare, pânã la sfârşitul anului 2005 vor fi elaborate propuneri privind reorganizarea funcţionalã a Ministerului Public şi reglementarea statutului procurorului în sensul responsabilizãrii şi asigurãrii garanţiilor de independenţã. De asemenea, se va modifica legislaţia în vigoare în scopul restrângerii rolului procurorului în litigiile civile.
Un sistem unitar de date statistice care sã furnizeze informaţii pertinente constituie un instrument esenţial al politicii de resurse umane. In acest sens, Strategia prevede actualizarea şi uniformizarea indicatorilor statistici, pregãtirea grefierilor statisticieni şi asigurarea suportului tehnic. Mai mult, sistemul de date statistice serveşte monitorizãrii sistemului judiciar, pe toate componentele sale de funcţionare.
V. Consolidarea capacitãţii administrative a instanţelor şi parchetelor
Funcţionarea sistemului judiciar român depinde de existenţa unei infrastructuri adecvate. Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public continuã derularea unui program de investiţii, reparaţii capitale şi curente ale sediilor existente. Elementul cheie prevãzut de Strategie constã în stabilirea unor standarde pentru construcţiile şi dotãrile necesare funcţionãrii instanţelor şi parchetelor. Conformitatea dotãrilor fiecãrui sediu va fi analizatã prin raportarea la aceste standarde, urmând ca fondurile sã fie direcţionate pe termen mediu şi lung la instanţele şi parchetele care au nevoie, cu prioritate, de consolidare a infrastructurii.
VI. Continuarea procesului de informatizare a sistemului judiciar
Informatizarea sistemului judiciar este un instrument de eficientizare a activitãţii desfãşurate în sistemul judiciar, atât în ceea ce priveşte activitatea de judecatã şi de urmãrire penalã, cât şi cea administrativã.
Obiectivul acestui proces îl constituie continuarea dotãrii tuturor instanţelor, parchetelor şi celorlalte unitãţi din sistem cu echipament tehnic şi aplicaţii software şi conectarea acestora într-un sistem integrat, potrivit Strategiei de informatizare a sistemului judiciar. Strategia de informatizare va fi susţinutã prin resurse financiare suplimentare de la bugetul de stat şi prin contractarea unor credite externe - cofinanţare în programe Phare 2000.
Obiectivul principal al Strategiei de informatizare îl constituie extinderea sistemului ECRIS (de management integrat al dosarelor, baze de date legislative şi de jurisprudenţã) la toate instanţele şi parchetele. Realizarea acestui obiectiv va determina îmbunãtãţirea condiţiilor de lucru pentru personalul din cadrul sistemului judiciar, precum şi a comunicãrii cu justiţiabilii.
VII. Administrarea economico-financiarã a instanţelor şi parchetelor
Consolidarea capacitãţii instituţionale a instanţelor şi parchetelor se realizeazã prin punerea în aplicare a prevederilor Legii de organizare judiciarã, care reglementeazã gestiunea economico-financiarã şi administrativã în cadrul sistemului judiciar. Aceasta implicã recrutarea în mod transparent, prin concurs, a managerilor economici la nivelul curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângã acestea, reorganizarea funcţiei de director economic la nivelul tribunalelor, precum şi înfiinţarea departamentelor economico-fmanciare şi administrative.
Pentru funcţionarea eficientã a gestiunii economico-financiare se impune adoptarea unor mãsuri legislative prin care sã fie reglementate atribuţiile managerilor economici, procedurile disciplinare şi asigurarea unei salarizãri corespunzãtoare a acestora.
Aspectele economico-financiare se reflectã şi asupra salarizãrii personalului din sistemul judiciar şi implicã asumarea unui efort special al guvernului pentru furnizarea resurselor bugetare necesare acoperirii acestora.
Garantarea independenţei puterii judecãtoreşti se realizeazã şi prin asigurarea remuneraţiei adecvate a magistraţilor, respectiv plata drepturilor salariale ale acestora, aşa cum au fost prevãzute de lege şi aplicarea acestor prevederi în mod nediscriminatoriu în toate sectoarele de activitate.
VIII. Îmbunãtãţirea activitãţii de executare a hotãrârilor judecãtoreşti
Asigurarea unui sistem eficient de executare a hotãrârilor judecãtoreşti sau a altor titluri executorii este un mijloc de garantare a accesului efectiv la justiţie, dar şi o necesitate în vederea aplicãrii principiului recunoaşterii reciproce a hotãrârilor în materie civilã şi penalã la nivelul Uniunii Europene.
Pentru îmbunãtãţirea activitãţii de executare a hotãrârilor judecãtoreşti se impune adoptarea unor mãsuri legislative. Prezenta Strategie are în vedere elaborarea unui proiect de act normativ care sã prevadã eliminarea condiţiei de platã în avans a onorariilor executorilor judecãtoreşti, pentru persoanele cu un venit redus, eliminarea prevederilor care împiedicã executarea creanţelor cetãţenilor şi persoanelor juridice de drept privat împotriva statului şi a instituţiilor publice, precum şi reducerea duratei, simplificarea şi creşterea transparenţei procedurilor de executare a hotãrârilor judecãtoreşti. Aceste mãsuri legislative vor fi completate de o monitorizare strictã a modului de îndeplinire a activitãţii de cãtre executorii judecãtoreşti.

5. Garantarea accesului liber la justiţie
Asigurarea liberului acces la justiţie impune realizarea unui cadru legislativ coerent, care sã ofere garanţii procesuale pentru exercitarea drepturilor prevãzute de lege, de cãtre fiecare persoanã.
I. Consolidarea cadrului legislativ
În acest context, prezenta Strategie are în vedere modificãri legislative ce vizeazã reconsiderarea sistemului taxelor de timbru (inclusiv a cuantumului acestora), precum şi acordarea de facilitãţi la plata cauţiunii în materie civilã şi comercialã. Aceste mãsuri pe termen scurt vor fi completate de instituirea unor criterii obiective de acordare a asistenţei juridice gratuite în materie civilã. În perspectivã, se are în vedere posibilitatea introducerii de noi forme de asistenţã juridicã, în urma unui studiu de fezabilitate privind impactul socio-economic, financiar şi instituţional al unei astfel de mãsuri.
II. Asigurarea în practicã a accesului liber la justiţie
Pentru asigurarea efectivã a accesului la justiţie se impune informarea cetãţenilor cu privire la drepturile de care beneficiazã, în raport de reglementãrile în vigoare.
De asemenea, au fost identificate o serie de domenii în care trebuie acţionat cu prioritate, cum ar fi: creşterea calitãţii asistenţei juridice din oficiu şi asigurarea accesului la consultanţã juridicã a condamnaţilor definitiv.
Un instrument util pentru fundamentarea mãsurilor ce vor fi luate în acest domeniu îl constituie şi crearea unei baze de date statistice cuprinzând informaţii cu privire la numãrul, disponibilitatea efectivã şi calificarea persoanelor implicate în acordarea de asistenţã juridicã gratuitã. De asemenea, asistenţa juridicã gratuitã atât în materie civilã, cât şi în materie penalã va fi acordatã pe baza unor criterii financiare bine determinate referitoare la nivelul veniturilor, în vederea evitãrii arbitrariului şi pentru asigurarea aplicãrii uniforme a acestor criterii. În cadrul procesului de elaborare a actelor normative în domeniu vor fî avute în vedere şi onorariile pentru asistenţa juridicã din oficiu, asigurarea traducerii corespunzãtoare a actelor, precum şi a interpretãrii, în strânsã cooperare cu Uniunea Barourilor din România, precum şi cu alte pãrţi interesate.

6. Justiţia pentru minori
Protecţia drepturilor minorilor necesitã o atenţie deosebitã din partea societãţii şi, în mod special, din partea celor care înfãptuiesc justiţia. În vederea realizãrii unei protecţii sporite a minorilor, este necesarã crearea unor dispoziţii procedurale speciale, diferite de cele aplicabile majorilor, corespunzãtor standardelor europene în materia respectãrii drepturilor copilului.
Pe baza standardelor şi practicii existente la nivel european, în cursul anului 2004 au fost adoptate o serie de acte normative privind protecţia drepturilor copilului, atât în cauzele civile, cât şi penale.
Obiectivele asumate prin prezenta Strategie pentru consolidarea justiţiei pentru minori sunt urmãtoarele:
● evaluarea necesarului de personal şi de spaţii pentru instrumentarea şi judecarea în cele mai bune condiţii a cauzelor în care sunt implicaţi minori - victime sau infractori;
● îmbunãtãţirea cadrului legislativ în domeniul protecţiei drepturilor minorilor prin elaborarea unor propuneri de reglementare unitarã pentru simplificarea procedurilor şi sporirea garanţiilor procesuale acordate minorilor;
● specializarea magistraţilor şi a altor categorii de personal din sistemul judiciar, în cadrul sesiunilor de formare ce vor fi organizate la nivelul INM, SNG şi al curţilor de apel;
● crearea infrastructurii pentru funcţionarea în bune condiţii a justiţiei pentru minori, cu accent pe înfiinţarea de structuri administrative privind protecţia minorilor (servicii educative specializate pentru minori) care vor fi incluse în sistemul naţional de protecţie a victimelor şi în sistemul naţional de reintegrare socialã a infractorilor, cu atribuţii în ceea ce priveşte elaborarea rapoartelor de evaluare psihosocialã, acordarea de asistenţã psihologicã, precum şi supravegherea executãrii sentinţelor penale.

7. Consolidarea mediului de afaceri
Un mediu de afaceri competitiv nu se poate dezvolta fãrã un sistem judiciar funcţional, independent şi eficient, având judecãtori bine pregãtiţi în domenii specializate. În acest sens, strategia de faţã prevede specializarea magistraţilor, precum şi unificarea practicii în materie comercialã, în contextul mai larg al unificãrii practicii judiciare. De asemenea, mãsurile avute în vedere pentru reducerea duratei procedurilor vor avea un impact direct asupra mediului de afaceri.
O atenţie deosebitã este acordatã eficientizãrii procedurii falimentului şi sporirii nivelului de pregãtire al practicienilor în acest domeniu. Totodatã, cadrul legislativ şi instituţional în materie va fi consolidat, fiind astfel eliminate barierele la ieşirea de pe piaţã.

8. Consolidarea cadrului instituţional şi legislativ în domeniul cooperãrii judiciare internaţionale
La data elaborãrii prezentei Strategii, acquis-ul comunitar în materie a fost transpus în legislaţia internã şi cea mai mare parte a tratatelor şi convenţiilor internaţionale relevante a fost ratificatã de statul român România va asigura continuarea transpunerii acquis-ului comunitar ce va fi adoptat în domeniul cooperãrii judiciare internaţionale, liniile directoare în acest sens fiind stabilite prin Programul Haga, adoptat în anul 2004.
În vederea asigurãrii condiţiilor pentru integrarea efectivã a României în spaţiul comun de libertate, securitate şi justiţie, autoritãţile române vor lua mãsurile adecvate pentru a asigura, de la data aderãrii, contactul direct între autoritãţile judiciare române şi cele din statele membre ale Uniunii Europene, în aplicarea principiului recunoaşterii reciproce a hotãrârilor judecãtoreşti. În acest sens, în perioada ce precede aderarea, prioritarã este consolidarea capacitãţii instituţionale de aplicare efectivã a normelor europene transpuse deja în legislaţia internã.
În acest context, sunt identificate ca prioritare urmãtoarele domenii de activitate: dezvoltarea activitãţii reţelelor judiciare române în materie penalã, civilã şi comercialã, pregãtirea magistraţilor în vederea aplicãrii instrumentelor juridice internaţionale în domeniul cooperãrii judiciare internaţionale, asigurarea condiţiilor instituţionale pentru aplicarea efectivã a instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, precum şi crearea cadrului juridic şi instituţional pentru dezvoltarea cooperãrii între România şi Eurojust.

9. Consolidarea sistemului penitenciar potrivit standardelor europene
Reforma sistemului penitenciar are în vedere obiectivul alinierii condiţiilor de detenţie la standardele europene, cu respectarea strictã a drepturilor omului.
În acest scop, va fi elaborat un plan pe termen lung de construire a unor penitenciare noi şi de renovare şi modernizare a spaţiilor de detenţie la penitenciarele existente. O atenţie deosebitã este acordatã reinserţiei sociale a deţinuţilor, urmãrindu-se elaborarea unui nou sistem de evaluare şi planificare a executãrii pedepsei. De asemenea, îmbunãtãţirea asistenţei medicale şi prevenirea şi combaterea consumului de droguri în penitenciare constituie obiective strategice importante.
În planul resurselor umane disponibile, va fi continuat procesul de demilitarizare a sistemului administraţiei penitenciare, urmãrindu-se suplimentarea schemelor de personal şi ocuparea posturilor vacante, în scopul atingerii unui nivel optim al raportului deţinut/personal de supraveghere şi pazã.

10. Protecţia victimelor şi reintegrarea socialã a infractorilor (P.V.R.S.I.)
Reorganizarea eficientã a sistemului naţional de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor, prin completarea legislaţiei în materie şi implementarea corectã a cadrului legislativ, constituie elemente importante ale prezentei Strategii. Acestea asigurã punerea în aplicare a asistenţei post-penale a infractorilor, precum şi protecţia victimelor infracţiunilor, esenţiale pentru completarea dimensiunii de serviciu public a sistemului judiciar.
Elaborarea Modelului Românesc de Excelenţã pentru evaluarea performanţelor serviciilor şi aplicarea acestuia în serviciile de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor, precum şi elaborarea şi aplicarea unor standarde naţionale de performanţã pe categorii de activitãţi, vor constitui premisele eficientizãrii sistemului de P.V.R.S.I. Acestea vor fi completate de intensificarea pregãtirii profesionale a personalului de specialitate, precum şi de consolidarea infrastructurii, în special prin informatizarea serviciilor de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor.
În ceea ce priveşte protecţia victimelor, vor fi luate mãsuri concrete în vederea asigurãrii sumelor necesare pentru compensarea acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

11. Prevenirea şi combaterea corupţiei din sistemul judiciar
Prevenirea şi combaterea corupţiei în sistemul judiciar reprezintã un obiectiv prioritar în reforma sistemului, în contextul mai larg al luptei la nivel naţional împotriva acestui fenomen. Corupţia în justiţie poate aduce atingere celor mai importante valori sociale, având în vedere faptul cã sistemul judiciar este cel chemat sã asigure respectarea supremaţiei legii, inclusiv urmãrirea penalã şi judecarea faptelor de corupţie.
Pentru prevenirea corupţiei în sistem este esenţialã asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiei de magistrat. La începutul anului 2005 a fost introdus un sistem sever de declarare a averilor, intereselor şi situaţiilor de incompatibilitate, aplicabil şi magistraţilor, a cãrui implementare va fi riguros monitorizatã.
De asemenea, vor fi transpuse standardele UE, ONU, CE şi OECD în domeniu, prin eliminarea imunitãţii notarilor şi executorilor judecãtoreşti. In scopul consolidãrii rezistenţei la corupţie a sistemului judiciar, va fi actualizat Codul deontologic al magistraţilor, ulterior acestei activitãţi fiind lansate campanii de informare cu privire la prevederile sale.
Implementarea sistemului de distribuire aleatorie a cauzelor va conduce atât la reducerea posibilitãţilor de imixtiune în actul de justiţie, cât şi la eliminarea suspiciunilor cu privire la existenţa subiectivismului în alocarea dosarelor spre soluţionare. Auditul independent asupra impactului Strategiei Naţionale Anticorupţie 2001 - 2004 indicã vulnerabilitatea poziţiei procurorului în raport cu procurorul ierarhic superior. Din acest motiv, prezenta Strategie prevede mãsuri pentru introducerea unor criterii obiective în repartizarea dosarelor la procurori şi restricţionarea posibilitãţilor de redistribuire a dosarelor sau de preluare a acestora pe linie ierarhicã.
Totodatã, în scopul eliminãrii paralelismelor în activitatea de descoperire a faptelor de corupţie, se are în vedere reformarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Justiţiei şi transformarea acesteia într-o unitate modernã şi responsabilã.

C. Metode de evaluare a îndeplinirii obiectivelor Strategiei
Prezenta Strategie se completeazã cu Planul de acţiune, care prezintã în detaliu mãsurile şi etapele intermediare necesare atingerii obiectivelor prevãzute, modalitãţile efective, resursele financiare necesare şi existente, indicatorii de evaluare, precum şi asistenţa prin programe internaţionale pentru reformarea sistemului judiciar.
În scopul monitorizãrii implementãrii mãsurilor prevãzute de prezenta Strategie, se instituie o Comisie de monitorizare alcãtuitã din: Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Procurorul General al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Directorii Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri, câte un reprezentant al celorlalte profesii juridice (avocaţi, notari, executori judecãtoreşti), un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice. La lucrãrile Comisiei vor fi invitaţi reprezentanţi ai societãţii civile şi ai finanţatorilor internaţionali care desfãşoarã programe de asistenţã în domeniul judiciar. Comisia se întruneşte trimestrial sau ori de câte ori este nevoie. Comisia analizeazã stadiul îndeplinirii obiectivelor Strategiei şi propune mãsuri de remediere a eventualelor deficienţe. Comisia poate propune revizuirea Strategiei, în mãsura în care aceasta trebuie adaptatã constant situaţiei reale a sistemului judiciar şi angajamentelor asumate de România în contextul pregãtirii pentru aderarea la Uniunea Europeanã.
În sprijinul Comisiei de monitorizare se instituie un grup tehnic de lucru, cuprinzând reprezentanţi la nivel tehnic ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, ai celorlalte profesii juridice, şi ai Ministerului Finanţelor. La şedinţele grupului tehnic vor fi invitaţi şi experţii strãini din programele de asistenţã în curs de implementare. Grupul pregãteşte lucrãrile Comisiei, în calitate de secretariat tehnic al acesteia şi se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie. Grupul tehnic elaboreazã un raport lunar privind îndeplinirea obiectivelor Strategiei în conformitate cu termenele prevãzute de Planul de acţiune, pe care îl înainteazã factorilor de decizie ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Ministerului Justiţiei. Înainte de întrunirea Comisiei de monitorizare, grupul tehnic de lucru pregãteşte un raport trimestrial privind îndeplinirea obiectivelor Strategiei în conformitate cu termenele prevãzute de Planul de acţiune, pe care îl înainteazã membrilor Comisiei cu cel puţin 5 zile înainte de reuniune.
Monitorizarea prin mecanismele şi mãsurile propuse mai sus se completeazã cu concluziile monitorizãrii de cãtre Comisia Europeanã a angajamentelor luate de România în contextul încheierii negocierilor de aderare, relevante pentru sistemul judiciar. În acest scop, Guvernul României se angajeazã sã raporteze semestrial Comisiei Europene stadiul implementãrii prezentei Strategii.


ANEXA 2

PLANUL DE ACŢIUNE*)
pentru implementarea Strategiei de reformã
a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007
--------
*) Sumele necesare realizãrii mãsurilor prevãzute în Planul de Acţiune, aferente anului 2005, sunt asigurate fie prin includerea acestora în bugetul sistemului judiciar, fie prin atragerea unor surse de finanţare externe. În ceea ce priveşte mãsurile cu termen de realizare în anul 2005 pentru care Planul nu specificã o sumã, finanţarea este inclusã în bugetul existent. Sumele însoţite de menţiunea "Necesar Buget 2005" vor fi alocate prin rectificãrile bugetare din cursul anului 2005.
Resursele aferente realizãrii mãsurilor cu termen 2006 sau 2007, care nu sunt asigurate din surse extrabugetare, vor fi incluse în bugetul de stat pentru anii respectivi.





──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
1.│GARANTAREA INDEPENDENŢEI EFECTIVE A SISTEMULUI JUDICIAR │
──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
I.│COMPLETAREA CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND REFORMA JUSTIŢIEI ŞI MONITORIZAREA IMPLEMENTĂRII ACESTUIA │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
Nr│ │ │ Termen de │ │ │ Indicatori de │
│ Obiectiv │ Mãsurã │ realizare │ Resurse │Respon-│ evaluare a │
c │ │ │ │ │sabili │ stadiului │
r │ │ │ │ │ │ realizãrii │
t.│ │ │ │ │ │ mãsurii │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
1.│Crearea unui mecanism │1.1. Reorganizarea grupului de lucru pentru │Aprilie 2005 │Bugete CSM şi │ CSM │Aprobare │
│eficient pentru moni- │monitorizarea aplicãrii pachetului legislativ,│ │MJ 2005 │ MJ │metodologie de │
│torizarea aplicãrii │prin implicarea instituţiilor responsabile │ │existente │ │lucru │
│celor trei legi privind │(CSM, INM, SNG, MJ, ÎCCJ, MP) │ │ │ │ │
│reforma justiţiei - │ │ │ │ │ │
│Angajament EUCP ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Stabilirea unei metodologii de lucru │Aprilie 2005 │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Elaborarea unor rapoarte de evaluare şi │Trimestrial, │Bugete CSM şi │ CSM │Prezentarea │
│ │identificarea unor mãsuri concrete pentru │începând cu │MJ 2005 │ MJ │rapoartelor │
│ │rectificarea deficienţelor constatate │mai 2005 │existente │ │cãtre CSM şi │
│ │ │ │ │ │ministrul │
│ │ │ │ │ │justiţiei │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Consolidarea cadrului │2.1. Elaborarea proiectului de modificare şi │Aprilie 2005 │Buget 2005 MJ │ MJ │Proiect de act │
│legislativ privind │completare a celor 3 legi privind reforma │ │existent │ │normativ supus │
│sistemul judiciar pentru │justiţiei (ex. schimbarea procedurii de │ │ │ │dezbaterii │
│consolidarea indepen- │numire în funcţiile de conducere la instanţe │ │ │ │publice │
│denţei magistraţilor │şi parchete, stabilirea incompatibilitãţii │ │ │ │ │
│ │între calitatea de membru CSM şi funcţiile de │ │ │ │Proiect de act │
│ │conducere la instanţe şi parchete, │ │ │ │normativ aprobat │
│ │transparenţa procesului de evaluare a │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │magistraţilor, schimbarea componeţei │ │ │ │ │
│ │colegiului de conducere şi stabilirea de │ │ │ │ │
│ │cãtre acesta a componenţei secţiilor şi │ │ │ │ │
│ │completelor pe baza principiului speciali- │ │ │ │ │
│ │zãrii, stabilirea limitativã a cazurilor de │ │ │ │ │
│ │modificare a componenţei secţiilor şi │ │ │ │ │
│ │completelor, reconsiderarea rolului inspec- │ │ │ │ │
│ │torilor, prezentarea de cãtre CSM a unui │ │ │ │ │
│ │raport privind activitatea proprie - ex. │ │ │ │ │
│ │publicarea pe web-site, prezentarea în │ │ │ │ │
│ │adunãrile generale ale magistraţilor, etc, │ │ │ │ │
│ │stabilirea rãspunderii membrilor CSM, │ │ │ │ │
│ │reducerea numãrului instanţelor militare │ │ │ │ │
│ │corespunzãtor reducerii competenţelor etc. - │ │ │ │ │
│ │angajament EUCP) │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Elaborarea proiectului de lege privind │Octombrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Proiect de act │
│ │garanţiile procedurale pentru aplicarea │2005 │existent │ │normativ supus │
│ │prevederilor Art. 52 din Constituţia României │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │referitor la rãspunderea judecãtorilor şi │ │ │ │ │
│ │procurorilor - angajament EUCP │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│ Asigurarea │3.1. Modificarea legislaţiei în sensul │Septembrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Proiect de act │
│independenţei │sporirii garanţiilor de independenţã │2005 │existent │ CSM │normativ supus │
│procurorilor şi creşterea│procurorului şi aplicarea principiului │ │ │ MP │dezbaterii publice│
│performanţelor în │continuitãţii şi în faza de urmãrire │ │ │ │ │
│activitatea de urmãrire │penalã: │ │ │ │Proiect de act │
│penalã │- Stabilirea unor criterii obiective │ │ │ │normativ aprobat │
│ │pentru repartizarea cauzelor cãtre procurori; │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │- Restricţionarea posibilitãţilor de │ │ │ │ │
│ │redistribuire a dosarelor sau de preluare a │ │ │ │ │
│ │acestora pe linie ierarhicã la cazuri expres │ │ │ │ │
│ │şi limitativ prevãzute de lege, cu introdu- │ │ │ │ │
│ │cerea unor prevederi sancţionatoare în cazul │ │ │ │ │
│ │nerespectãrii prevederilor legale. Introdu- │ │ │ │ │
│ │cerea posibilitãţii procurorului de a contesta│ │ │ │ │
│ │la CSM mãsura de redistribuire dispusã de │ │ │ │ │
│ │procurorul ierarhic superior; │ │ │ │ │
│ │- Introducerea controlului judecãtoresc cu │ │ │ │ │
│ │privire la actele de infirmare adoptate de │ │ │ │ │
│ │procurorului ierarhic superior, la cererea │ │ │ │ │
│ │procurorului care efectueazã cercetãrile în │ │ │ │ │
│ │cauzã; │ │ │ │ │
│ │- Reglementarea expresã a posibilitãţii │ │ │ │ │
│ │procurorului de a contesta la CSM acţiunea │ │ │ │ │
│ │procurorului ierarhic superior în cazul │ │ │ │ │
│ │intervenţiei acestuia în orice formã în │ │ │ │ │
│ │desfãşurarea urmãririi penale sau în adoptarea│ │ │ │ │
│ │soluţiei. │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Consolidarea capacitãţii │4.1. Concursuri pentru ocuparea │Septembrie │Bugetul CSM │ CSM │Ocuparea celor 59 │
│administrative a CSM │posturilor rãmase vacante (consilieri │2005 │2005 existent │ │de posturi vacante│
│ │juridici, funcţionari publici, personal │ │ │ │ │
│CSM funcţioneazã de la │contractual) │ │ │ │ │
│1 ianuarie cu un personal├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│tehnic - administrativ │4.2. Completarea dotãrilor pentru CSM │Decembrie │Buget CSM │ CSM │Livrare echipament│
│de 80 persoane care a │(computere, scanere, imprimante, telefoane/ │2005 - │2005 existent │ │ │
│permis îndeplinirea │fax, reţea internet, documentaţie de │octombrie │ │ │ │
│atribuţiilor prevãzute │specialitate). │2006 │Finanţare │ │ │
│de lege. │ │(conform │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │calendarului │2005 │ │ │
│ │ │de contrac- │ │ │ │
│ │ │tare a │Phare 2004 │ │ │
│Angajament EUCP │ │Programului │(600.000 Euro │ │ │
│ │ │Phare) │fonduri CE plus │ │
│ │ │ │200.000 Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget CSM 2006│ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
5.│Implementarea Codului │5.1. Adoptarea Codului deontologic │Aprilie 2005 │Buget CSM │ CSM │Publicare în │
│deontologic actualizat │actualizat al magistraţilor │ │2005 existent │ │Monitorul Oficial │
│al magistraţilor │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Phare 2002 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│Angajament EUCP │5.2. Campanii de informare privind │Mai - │Buget CSM │ CSM │Informãri în cele │
│ │Codul Deontologic actualizat organizate │Octombrie │2005 existent │ │15 curţi de apel │
│ │în cele 15 curţi de apel, cu participarea │2005 │şi │ │şi distribuirea de│
│ │unor magistraţi din alte state │ │Program Phare │ │broşuri cuprinzând│
│ │ │ │2002 │ │prevederile Codului
│ │ │ │ │ │deontologic │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
II. DISTRIBUIREA ALEATORIE A CAUZELOR │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Asigurarea funcţionãrii │1.1. Monitorizarea distribuirii aleatorii a │Permanent, │Bugete │CSM şi │Elaborarea de │
│sistemului de │cauzelor de cãtre instanţe, inclusiv a │începând cu │CSM şi MJ │toate │cãtre CSM a unui │
│distribuire aleatorie a │aplicãrii principiului continuitãţii │aprilie 2005 │2005 │instan-│raport la fiecare │
│cauzelor la toate │completului/judecãtorului în soluţionarea │ │existente │ţele - │3 luni. │
│instanţele │cauzelor │ │ │aplica-│Primul raport - 25│
│ │ │ │Bugetele │rea │aprilie 2005. │
│ │ │ │CSM şi MJ │siste- │Începând cu │
│Angajament EUCP │ │ │2006, 2007 │mului │ianuarie 2006- │
│ │ │ │ │de dis-│raport semestrial.│
│ │ │ │ │tribu- │ │
│ │ │ │ │ire │ │
│ │ │ │ │aleato-│ │
│ │ │ │ │rie MJ-│ │
│ │ │ │ │funcţi-│ │
│ │ │ │ │onarea │ │
│ │ │ │ │siste- │ │
│ │ │ │ │mului │ │
│ │ │ │ │din │ │
│ │ │ │ │punct de │
│ │ │ │ │vedere │ │
│ │ │ │ │tehnic │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Menţinerea unei legãturi (helpline) │Permanent, │Bugetul MJ │ MJ │Disponibilitatea │
│ │cu instanţele pentru rezolvarea problemelor │începând cu │2005 │ │permanentã a │
│ │legate de funcţionarea sistemului IT destinat │martie 2005 │existent şi │ │legãturii │
│ │distribuirii aleatorii │ │Buget MJ │ │ │
│ │ │ │2006,2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Stabilirea unor criterii obiective │Septembrie │Buget MJ │ MJ │Aprobarea de cãtre│
│ │pentru repartizarea cauzelor cãtre procurori │2005 │2005 │ CSM │Guvern a │
│ │şi restricţionarea posibilitãţilor de │ │existent │ MP │proiectului de │
│ │redistribuire a dosarelor sau de preluare │ │ │ │modificare a art. │
│ │a acestora pe linie ierarhicã la cazuri │ │ │ │209 alin.6 Cpp. │
│ │expres şi limitativ prevãzute de lege, cu │ │ │ │ │
│ │introducerea unor prevederi sancţionare în │ │ │ │Hotãrâre CSM │
│ │cazul nerespectãrii prevederilor legale. │ │ │ │ │
│ │Introducerea posibilitãţii procurorului de a │ │ │ │ │
│ │contesta la CSM mãsura de redistribuire │ │ │ │ │
│ │dispusã de procurorul ierarhic superior │ │ │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
2. ASIGURAREA TRANSPARENŢEI ACTULUI DE JUSTIŢIE - Angajament EUCP │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
I.│Îmbunãtãţirea │1.1. Dotarea cu echipamente de comunicaţii │Septembrie │Buget MJ │ MJ │Birouri funcţionale
│comunicãrii între │(fax, copiator, conexiune Internet) a │2006 │2006 │ │sub aspectul │
│cetãţeni şi justiţie │Birourilor de informaţii şi relaţii publice │ │ │ │informãrii │
│ │din cadrul curţilor de apel, tribunalelor │ │ │ │cetãţenilor şi a │
│ │şi judecãtoriilor cu volum mare de activitate │ │ │ │presei │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Pregãtirea personalului Birourilor de │Începând cu │Buget INM şi │ INM │Minim 4 sesiuni de│
│ │informaţii şi relaţii publice │ianuarie │SNG 2006 │ SNG │pregãtire │
│ │ │2006 │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Furnizarea informaţiilor de interes │Permanent, │Bugetele │ MJ │Publicarea │
│ │public şi actualizarea acestora pe site-urile │începând cu │instituţiilor │ ICCJ │informaţiilor pe │
│ │MJ, ICCJ, curţilor de apel, parchetelor de │iulie 2005 │vizate │Curţile│site-urile │
│ │pe lângã curţile de apel, PNA, PICCJ, CSM, │ │ │de apel│instituţiilor │
│ │INM, SNG │ │ │Parche-│ respective │
│ │ │ │ │tele de│ │
│ │ │ │ │pe lângã │
│ │ │ │ │curţile│ │
│ │ │ │ │de apel│ │
│ │ │ │ │ PNA │ │
│ │ │ │ │ PICCJ │ │
│ │ │ │ │ CSM │ │
│ │ │ │ │ INM │ │
│ │ │ │ │ SNG │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.4. Crearea unei secţiuni interactive pe │Ianuarie │Buget CSM │ CSM │Funcţionarea │
│ │site-ul CSM, care sã faciliteze dialogul │2006 │2006 │ │secţiunii │
│ │direct al magistraţilor cu membrii CSM │ │ │ │interactive │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.5. Realizarea şi distribuirea unor ghiduri │Anual, │10.000 euro │ CSM │Distribuirea unui │
│ │de orientare pentru justiţiabili │începând cu │Necesar │ MJ │numãr de apro- │
│ │ │2005 │Buget CSM │ MP │ximativ 650 de │
│ │ │ │2005 │Curţile│ghiduri/an pentru │
│ │ │ │ │de apel│fiecare curte de │
│ │ │ │Bugete CSM │Parche-│apel şi la parche-│
│ │ │ │2006 şi 2007 │tele de│tele de pe lângã │
│ │ │ │ │ pe │curţile de apel │
│ │ │ │ │ lângã │ │
│ │ │ │ │curţile│ │
│ │ │ │ │de apel│ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.6. Realizarea anualã, de cãtre un organism │Anual, │20.000 euro │ CSM │Publicarea │
│ │independent, a unor studii privind percepţia │începând cu │Necesar │ │raportului │
│ │magistraţilor asupra independenţei sistemului │septembrie │Buget CSM │ │ │
│ │judiciar │2005 │2005 │ │ │
│ │Angajament EUCP │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.7. Organizarea manifestãrilor de tipul │Anual, │Bugetele │Toate │Minim 56 acţiuni │
│ │"uşilor deschise", prin invitarea cetãţenilor │începând cu │instanţelor şi│instan-│ │
│ │la sediul instanţelor │25 │parchetelor │ţele │ │
│ │ │octombrie │ │ │ │
│ │ │2005 │ │ CSM │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
II. Asigurarea accesului la│2.1. Furnizarea informaţiilor de interes │Permanent, │Bugetele │ MJ │Publicarea │
│informaţiile de interes │public şi actualizarea acestora pe site-urile │începând cu │instituţiilor │ ICCJ │informaţiilor pe │
│public din sistemul │MJ, ICCJ, curţilor de apel, parchetelor de │iulie 2005 │implicate │Curţile│site-urile │
│judiciar, cu respectarea │pe lângã curţile de apel, PNA, PICCJ, CSM, │ │ │de apel│instituţiilor │
│normelor privind │INM, SNG │ │ │Parche-│respective │
│protecţia datelor │ │ │ │tele de│ │
│personale │ │ │ │ pe │ │
│ │ │ │ │lângã │ │
│ │ │ │ │curţile│ │
│ │ │ │ │de apel│ │
│ │ │ │ │ PNA │ │
│ │ │ │ │ PICCJ │ │
│ │ │ │ │ CSM │ │
│ │ │ │ │ INM │ │
│ │ │ │ │ SNG │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Nominalizarea compartimentelor interne/ │Iunie 2005 │Bugetele │ CSM │Activitate efec- │
│ │persoanelor responsabile cu monitorizarea │ │instituţiilor │ MJ │tivã a departamen-│
│ │aplicãrii legislaţiei privind protecţia │ │implicate │ MP │telor/persoanelor │
│ │datelor personale │ │ │Toate │responsabile │
│ │ │ │ │instan-│ │
│ │ │ │ │ţele şi│ │
│ │ │ │ │parche-│ │
│ │ │ │ │tele │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Evaluarea modului de îndeplinire a │Trimestrial, │Bugetele │ CSM │Rapoarte ale │
│ │obligaţiilor stabilite de lege. Instanţele │începând cu │instituţiilor │ MJ │compartimentelor /│
│ │vor comunica concluziile la CSM │septembrie │implicate │ MP │persoanelor │
│ │ │2005 │ │ │responsabile │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
3. ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII ACTULUI DE JUSTIŢIE │
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
I. REALIZAREA UNUI CADRU LEGISLATIV COERENT │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│ Modernizarea şi │1.1. Elaborarea proiectului de modificare │Aprilie 2005 │Bugetul MJ │ MJ │Proiect de act │
│corelarea unor acte │şi completare a celor 3 legi privind reforma │ │2005 existent │ │normativ supus │
│normative de │justiţiei (ex. reducerea condiţiilor de │ │ │ │dezbaterii publice│
│importanţã majorã │vechime pentru promovare, modificarea │ │ │ │ │
│ │condiţiilor de pensionare, permanentizarea │ │ │ │Proiect de act │
│ │activitãţii membrilor CSM, eliminarea obli- │ │ │ │normativ aprobat │
│ │gativitãţii înfiinţãrii instanţelor speciali- │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │zate, etc.) │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Elaborarea unui nou Cod de procedurã │Ianuarie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │civilã │2005 - │2005 existent │ │normativ supus │
│ │ │Martie 2007 │Bugete MJ │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │2006,2007 │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Modificarea Codului de procedurã penalã │Februarie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │pentru asigurarea concordanţei cu noul Cod │2005 - Mai │2005 existent │ │normativ supus │
│ │penal │2006 │Buget MJ │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
II. UNIFICAREA PRACTICII JUDICIARE │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Unificarea practicii │1.1. Identificarea problemelor de drept │Începând cu │Bugetul │Curţile│Prezentarea │
│judiciare la nivelul │care au determinat o practicã judiciarã │Aprilie 2005 │curţilor de │de apel│Ministerului Jus- │
│ICCJ şi armonizarea │neunitarã la nivelul curţilor de apel, │ │apel │ │tiţiei şi Ministe-│
│jurisprudenţei tuturor │tribunalelor şi judecãtoriilor │ │ │ │rului Public, de │
│instanţelor cu │ │ │ │ │cãtre curţile de │
│jurisprudenţa ICCJ │ │ │ │ │apel, tribunale şi│
│ │ │ │ │ │parchetele de pe │
│ │ │ │ │ │lângã acestea, a │
│ │ │ │ │ │unor materiale │
│ │ │ │ │ │privind problemele│
│ │ │ │ │ │de drept în legã- │
│ │ │ │ │ │turã cu care s-au │
│ │ │ │ │ │pronunţat soluţii │
│ │ │ │ │ │contradictorii │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Utilizarea recursului în interesul │2005 - 2006 │Nu necesitã │ MP │Numãr sesizãri │
│ │legii pentru remedierea situaţiilor în care │ │resurse │ MJ │ICCJ │
│ │s-a constatat existenţa unei practici │ │financiare │ │ │
│ │neunitare │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Elaborarea unui proiect de lege pentru │Martie 2006 │Bugete ICCJ │ CSM │Proiect de act │
│ │instituirea unui mecanism de unificare a │ │si │ ICCJ │normativ supus │
│ │practicii instanţei supreme şi de sesizare │ │MJ 2005, │ MJ │dezbaterii publice│
│ │a ICCJ de cãtre instanţele judecãtoreşti │ │2006 │ │ │
│ │pentru exprimarea de cãtre aceasta a opiniei │ │ │ │Proiect de act │
│ │asupra anumitor probleme de drept │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Asigurarea unei │2.1. Instituirea pentru instanţe şi parchete │Zilnic, │Bugetele │ CSM │Modificarea │
│distribuiri largi a │a obligaţiei de a pune la dispoziţia fiecãrui │începând cu │instanţelor şi│Fiecare│Regulamentelor de │
│Monitorului Oficial - │judecãtor şi procuror lista actelor normative │aprilie 2005 │parchetelor │instan-│ordine interioarã │
│Angajament EUCP │publicate în Monitorul Oficial │ │ │ţã şi │instanţelor şi │
│ │ │ │ │parchet│parchetelor │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Extinderea accesului instanţelor şi │Ianuarie │Bugete MJ şi │ MJ │Instalarea pro- │
│ │parchetelor la forma electronicã a │2006 -iunie │MP 2006, │ MP │gramelor la toate │
│ │Monitorului Oficial │2007 │2007 │ │tribunalele, │
│ │ │ │ │ │curţile de apel şi│
│ │ │ │ │ │la parchetele de │
│ │ │ │ │ │pe lângã acestea │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Accesul la Internet al tuturor │Iunie 2007 │Bugete MJ şi │ MJ │Existenţa conexi- │
│ │instanţelor şi parchetelor │ │MP 2007 │ MP │unii la internet │
│ │ │ │ │ │pentru toate │
│ │ │ │ │ │instanţele şi │
│ │ │ │ │ │parchetele │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
3.│Accesul magistraţilor la │3.1. Asigurarea accesului la jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (format pe suport │
│jurisprudentã - │hârtie şi electronic) │
│Angajament EUCP ├──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
│ │3.1.1 Elaborarea anualã a Buletinului │Decembrie │Buget ICCJ │ ICCJ │Distribuirea │
│ │Jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi │2005 şi │2005 existent │ │buletinelor la │
│ │Justiţie │Octombrie │şi bugete ICCJ│ │instanţe şi │
│ │ │al fiecãrui │2006 şi 2007 │ │parchete │
│ │ │an ulterior │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.1.2. Elaborarea Buletinului Casaţiei, │Trimestrial, │Buget ICCJ │ ICCJ │ │
│ │revista oficialã a Înaltei Curţi de Casaţie │începând cu │2005 existent │ │ │
│ │şi Justiţie, cuprinzând jurisprudentã, │aprilie 2005 │şi buget ICCJ │ │ │
│ │doctrinã şi comunicãri │ │2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.1.3. Selectarea hotãrârilor relevante │Permanent, │Buget ICCJ │ ICCJ │Publicarea pe │
│ │ale ICCJ în diferite domenii ale dreptului │pe mãsura │ │ │pagina de Internet│
│ │şi publicarea pe site-ul ICCJ │redactãrii │ │ │a Înaltei Curţi de│
│ │ │hotãrârilor │ │ │Casaţie şi Justiţie
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ │3.2. Asigurarea accesului la jurisprudenţa celorlalte instanţe (în format electronic sau pe suport │
│ │hârtie), inclusiv pentru procurori │
│ ├──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
│ │3.2.1. Elaborarea la nivelul fiecãrei curţi │1 iunie a │Bugetul │Curţile│Publicarea şi │
│ │de apel a buletinului jurisprudenţei │fiecãrui an │fiecãrei curţi│de apel│distribuirea │
│ │ │pentru anul │de apel │ │buletinului la │
│ │ │precedent, │ │ │instanţele din │
│ │ │începând cu │ │ │jurisdicţia │
│ │ │2005 │ │ │curţilor de apel │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2.2. Realizarea de cãtre curţile de apel │Trimestrial, │Bugetul │Curţile│Distribuirea │
│ │a unui material (leaflet) cu deciziile │începând cu │fiecãrei curţi│de apel│materialului │
│ │relevante │septembrie │de apel │ │celorlalte curţi │
│ │ │2005 │ │ │de apel şi Înaltei│
│ │ │ │ │ │Curte de Casaţie │
│ │ │ │ │ │şi Justiţie, │
│ │ │ │ │ │precum şi parche- │
│ │ │ │ │ │telor de pe lângã │
│ │ │ │ │ │acestea │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2.3. Crearea de website-uri pentru toate │August │Buget MJ │ MJ │Existenţa website-│
│ │curţile de apel │2005 │2005 existent │ │urilor pentru │
│ │ │ │ │ │fiecare curte de │
│ │ │ │ │ │apel │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2.4. Dezvoltarea unui portal web pe care │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Portal funcţional │
│ │sã fie publicate informaţiile de interes │2005 │2005 existent │ CSM │pentru cele 30 de │
│ │public, inclusiv jurisprudenţa relevantã a │ │ │ │instanţe la care │
│ │curţilor de apel şi tribunalelor │ │ │ │este instalat │
│ │ │ │ │ │programul ECRIS -1│
│ │ │ │ │ │septembrie 2005 │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Extinderea porta- │
│ │ │ │ │ │lului la toate │
│ │ │ │ │ │curţile de apel şi│
│ │ │ │ │ │tribunalele -1 │
│ │ │ │ │ │decembrie 2005 │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2.5. Elaborarea de buletine ale │Semestrial, │Buget MJ │ MJ │Distribuirea │
│ │jurisprudenţei naţionale şi comunitare │începând cu │2005 existent │ MP │buletinului la │
│ │ │decembrie │ │ INM │instanţe şi │
│ │ │2005 │Bugete MJ │ CSM │parchete │
│ │ │ │2006,2007 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Aplicarea principiului │4.1. Modificarea Legii de organizare │Aprilie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│specializãrii │judiciarã în sensul înfiinţãrii de complete │2005 │2005 existent │ │normativ supus │
│judecãtorilor │sau secţii specializate, cu stabilirea │ │ │ │dezbaterii publice│
│Angajament EUCP │domeniilor de specializare (ex. concurenţã, │ │ │ │ │
│ │drept comercial, financiar - bancar, │ │ │ │Proiect de act │
│ │proprietate intelectualã, dreptul familiei │ │ │ │normativ aprobat │
│ │familiei, etc). Aceastã modificare implicã │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │eliminarea obligativitãţii înfiinţãrii │ │ │ │ │
│ │instanţelor specializate - │ │ │ │ │
│ │Angajament EUCP │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
5.│Pregãtirea judecãtorilor │5.1. Organizarea de cãtre INM a unor │Începând cu │Buget INM │ INM │6 seminarii în 2005
│care funcţioneazã în │seminarii pentru pregãtirea judecãtorilor │octombrie │2005 existent │ │ │
│cadrul secţiilor şi │care funcţioneazã în cadrul secţiilor/ │2005, │ │ │25 seminarii/an │
│completelor specializate,│completelor specializate, precum şi a │potrivit │Bugete INM │ │începând cu │
│precum şi a │procurorilor specializaţi │programului │2006,2007 │ │ianuarie 2006, │
│procurorilor specializaţi│ │de pregãtire │plus Phare │ │pentru grupe a │
│ │ │elaborat de │2004 │ │câte aproximativ │
│ │ │INM │(valoare to- │ │30 magistraţi │
│ │ │ │talã proiect │ │ │
│ │ │ │1,1 milioane │ │ │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus │ │ │
│ │ │ │100.000 Euro │ │ │
│ │ │ │co-finanţare │ │ │
│ │ │ │România) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.2. Organizarea de cãtre curţile de apel │Începând cu │Buget curţi de│Curţile│2 sesiuni de │
│ │şi parchetele de pe lângã acestea a unor │ianuarie │apel şi │de apel│pregãtire/an la │
│ │sesiuni de pregãtire a judecãtorilor care │2006 │parchete 2006 │şi Par-│fiecare curte de │
│ │funcţioneazã în cadrul secţiilor/completelor │ │ │chete- │apel şi parchet, │
│ │specializate, precum şi a procurorilor │ │ │lor de │pe domenii de │
│ │specializaţi │ │ │ pe │specializare │
│ │ │ │ │lângã │ │
│ │ │ │ │acestea│ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
III. PREGĂTIREA MAGISTRAŢILOR ŞI A ALTOR CATEGORII DE PERSONAL DIN CADRUL SISTEMULUI JUDICIAR │
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Institutul Naţional al Magistraturii │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Consolidarea capacitãţii │1.1. Alocarea de spaţiu suplimentar │Ianuarie │Buget MJ 2006 │ MJ │Intrarea în posesia
│administrative a INM │Institutului Naţional al Magistraturii │2006 │ │ │spaţiului │
│inclusiv prin alocarea │ │ │ │ │suplimentar │
│resurselor bugetare ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│necesare - Angajament │1.2. Alocarea spaţiilor de cazare pentru │Mai 2005 │Buget de stat │ MJ │Hotãrâre de Guvern│
│EUCP │centrul regional de la Timişoara │ │2005 │ SGG │pentru trecerea │
│ │ │ │ │ │unui imobil în │
│ │ │ │ │ │folosinţa CSM │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Dotarea spaţiilor de cazare pentru │Decembrie │Phare 2004 │ CSM │Preluarea spaţiilor
│ │centrul regional de pregãtire a magistraţilor │2006 │(90.000 Euro │ INM │dotate │
│ │şi personalului auxiliar de la Timişoara │ │fonduri CE │ SNG │ │
│ │ │ │plus cofinan- │ │ │
│ │ │ │ţare România │ │ │
│ │ │ │30.000 Euro │ │ │
│ │ │ │pentru dotare │ │ │
│ │ │ │în 2006) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.4. Dotarea cu echipament IT a centrelor │Decembrie │Buget INM 2006│ INM │Livrarea │
│ │regionale şi a cãminului auditorilor de │2006 │ │ │echipamentelor şi │
│ │justiţie şi conectarea la internet a │ │Phare 2004 │ │stabilirea │
│ │acestora │ │(75.000 Euro │ │conexiunii │
│ │ │ │fonduri CE │ │ │
│ │ │ │plus cofinan- │ │ │
│ │ │ │ţare România │ │ │
│ │ │ │25.000 Euro │ │ │
│ │ │ │în 2006) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.5. Crearea unei baze de date cu privire │Octombrie │Buget INM 2005│ INM │Existenţa unei │
│ │la pregãtirea organizatã de INM care sã │2005 │existent │ │evidenţe a │
│ │permitã monitorizarea accesului tuturor │ │ │ │participanţilor │
│ │magistraţilor la formarea continuã pe baza │ │ │ │ │
│ │principiului specializãrii │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.6. Reorganizarea bibliotecii INM într-un │Decembrie │Finanţare │ INM │Existenţa unui │
│ │centru de resurse juridice accesibil │2005 │Banca Mondialã│ │centru de resurse │
│ │magistraţilor │ │Program de │ │juridice la nivelul
│ │ │ │asistenţã │ │INM │
│ │ │ │PAL II │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.7. Suplimentarea schemei de personal a INM │Octombrie │85.000 Euro │ INM │Hotãrâre CSM │
│ │cu 22 posturi, din care 13 posturi pentru │2005 │Necesar buget │ │ │
│ │personalul de specialitate şi 9 posturi │ │INM 2005 │ │Hotãrâre de Guvern│
│ │pentru personalul administrativ │ │ │ │pentru rectificare│
│ │ │ │ │ │bugetarã │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.8. Suplimentarea schemei de personal cu 3 │Septembrie │Buget INM 2006│ INM │Hotãrâre CSM │
│ │posturi de experţi şi 9 posturi de personal │2006 │ │ │ │
│ │administrativ pentru centrele regionale │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.9.Ocuparea a 12 posturi de formatori cu │Octombrie │Bugete INM │ INM │Angajarea a unui │
│ │normã întreagã │2006- │2006,2007 │ CSM │numãr de 8 │
│ │ │Octombrie │ │ │formatori pânã în │
│ │ │2007 │ │ │octombrie 2006 şi │
│ │ │ │ │ │a altor 4 formatori
│ │ │ │ │ │pânã în octombrie │
│ │ │ │ │ │2001 │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.10. Organizarea de sesiuni de formare a │2005 - 2007 │Finanţare │ INM │200 de formatori │
│ │formatorilor, atât pentru pregãtirea │ │Banca Mondialã│ │pregãtiţi │
│ │iniţialã, cât şi pentru pregãtirea continuã │ │prin programul│ │ │
│ │ │ │de asistenţã │ │ │
│ │ │ │PAL II │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget INM 2005│ │ │
│ │ │ │existent şi │ │ │
│ │ │ │Bugete INM │ │ │
│ │ │ │2006, 2007 │ │ │
│ │ │ │Expertizã │ │ │
│ │ │ │program Phare │ │ │
│ │ │ │2002 (pânã în │ │ │
│ │ │ │august 2005) │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Reformarea sistemului │2.1. Elaborarea unui studiu privind profilul │Aprilie 2005 │Bugete CSM, │ INM │Prezentarea în CSM│
│de selecţie a │profesional, moral şi psiho-social al │- Februarie │INM 2006 │ CSM │a concluziilor │
│magistraţilor- │magistratului în vederea stabilirii │2006 │ │ │studiului- │
│Angajament EUCP │condiţiilor de admitere în magistraturã │ │Expertizã │ │Decembrie 2005 │
│ │ │ │program Phare │ │ │
│ │ │ │2002 (pânã în │ │Hotãrâre CSM de │
│ │ │ │august 2005) │ │stabilire a │
│ │ │ │ │ │condiţiilor de │
│ │ │ │ │ │admitere în │
│ │ │ │ │ │magistraturã - │
│ │ │ │ │ │Februarie 2006 │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Introducerea unui test de logicã ca │ │Finanţare │ INM │Hotãrâre CSM │
│ │probã la concursul de admitere în │ │Banca Mondialã│ CSM │ │
│ │magistraturã: │ │Program de │ │ │
│ │ ● preluare test LSAT │August │asistenţã │ │ │
│ │ │2005 │PAL II │ │ │
│ │ │ │Buget INM 2005│ │ │
│ │ │ │existent │ │ │
│ │ ● crearea unui test propriu │Ianuarie │Bugete INM │ │ │
│ │ │2007 │2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Revizuirea conţinutului probelor │Decembrie │Bugetul INM │ INM │Hotãrâre CSM │
│ │teoretice de admitere în magistraturã │2005 │2005 existent │ CSM │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Îmbunãtãţirea │3.1. Actualizarea periodicã a programului │Anual, │Buget INM 2005│ INM │Hotãrâre CSM │
│programelor de │de formare iniţialã având în vedere propu- │începând cu │existent şi │ CSM │ │
│formare iniţialã - │nerile absolvenţilor INM, aprecierile de la │iulie 2005 │bugete INM │ │ │
│Angajament EUCP │instanţele şi parchetele la care aceştia au │ │ │ │ │
│ │fost repartizaţi şi evoluţia legislaţiei şi │ │ │ │ │
│ │jurisprudenţei │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2. Descentralizarea şi diversificarea │Mai 2006 │Buget INM 2006│ INM │Hotãrâre CSM │
│ │stagiilor de practicã pentru auditorii de │ │ │ CSM │ │
│ │justiţie │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.3. Elaborarea de ghiduri practice │Octombrie │Buget INM 2005│ INM │Distribuirea │
│ │cuprinzând modele de acte procedurale │2005 │existent │ │ghidurilor la │
│ │ │ │ │ │auditorii de │
│ │ │ │ │ │justiţie │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.4 .Organizarea unor vizite de studiu la │Anual, │Buget INM 2006│ INM │10 auditori de │
│ │Curtea de Justiţie a Comunitãţilor │începând cu │şi programe de│ CSM │justiţie/an │
│ │Europene şi la Curtea Europeanã a │2006 │finanţare │ │ │
│ │Drepturilor Omului pentru auditorii de │ │externã │ │ │
│ │justiţie │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Îmbunãtãţirea │4.1. Actualizarea periodicã a programului │Anual, │Buget INM 2005│ INM │Hotãrâre CSM │
│programelor de formare │de formare continuã potrivit evoluţiilor │începând cu │existent │ CSM │ │
│continuã - │practicii judiciare naţionale şi europene │noiembrie │ │ │ │
│Angajament EUCP │ │2005 │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Informarea tuturor magistraţilor cu │Anual, │Buget INM 2005│ INM │Afişarea pe site-ul
│ │privire la programul de pregãtire continuã │începând cu │existent │ │INM │
│ │ │decembrie │ │ │ │
│ │ │2005 │ │ │Transmiterea la │
│ │ │ │ │ │instanţe şi par- │
│ │ │ │ │ │chete a programului
│ │ │ │ │ │de pregãtire │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.3. Pregãtirea magistraţilor admişi prin │Septembrie │Buget INM 2005│ INM │Numãr sesiuni de │
│ │concurs │2005 │existent │ CSM │pregãtire │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.4. Organizarea de sesiuni de pregãtire │Începând cu │Bugetele │ INM │Numãr de │
│ │pentru magistraţi în domeniul dreptului │ianuarie │instanţelor │Curţile│magistraţi │
│ │comunitar la nivelul curţilor de apel │2006 │2006 │de apel│instruiţi │
──┼─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ Şcoala Naţionalã de Grefieri │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
5.│Consolidarea capacitãţii │5.1. Extinderea spaţiului necesar │Ianuarie │Buget MJ 2006 │ MJ │Intrarea în │
│administrative a Şcolii │desfãşurãrii activitãţii SNG │2006 │ │ │posesia spaţiului │
│Naţionale de Grefieri │ │ │ │ │suplimentar │
│inclusiv prin alocarea ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│resurselor bugetare │5.2. Continuarea dotãrii logistice a SNG │Decembrie │Buget SNG 2006│ CSM │Achiziţionarea │
│necesare - Angajament │(echipament informatic, biroticã, etc.) │2006 │ │ SNG │logisticii │
│EUCP │ │ │Phare 2004 │ │necesare │
│ │ │ │(135.000 Euro │ │ │
│ │ │ │fonduri CE plus │ │
│ │ │ │co-finanţare │ │ │
│ │ │ │România 45.000│ │ │
│ │ │ │Euro în 2006) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.3. Suplimentarea schemei de personal │Octombrie │80.000 Euro │ CSM │Hotãrâre CSM │
│ │a SNG cu 23 posturi │2005 │Necesar buget │ SNG │ │
│ │ │ │SNG 2005 │ │Hotãrâre de Guvern│
│ │ │ │ │ │pentru rectificare│
│ │ │ │ │ │bugetarã │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.4. Completarea şi pregãtirea reţelei de │2006-2007 │Buget SNG 2006│ SNG │Existenţa cel puţin
│ │formatori a SNG la nivelul fiecãrei curţi │ │plus Program │ │a unui formator la│
│ │de apel │ │Phare 2004(1,1│ │nivelul fiecãrei │
│ │ │ │milioane Euro │ │curţi de apel │
│ │ │ │fonduri CE │ │ │
│ │ │ │plus co-finan-│ │ │
│ │ │ │ţare România │ │ │
│ │ │ │100.000 Euro │ │ │
│ │ │ │2006-2007) │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
6.│Îmbunãtãţirea │6.1. Actualizarea periodicã a programului │Anual, │Buget SNG 2005│ SNG │Hotãrâre CSM │
│programelor de formare │de formare iniţialã, având în vedere │începând cu │existent şi │ CSM │ │
│iniţialã - │propunerile absolvenţilor SNG, aprecierile │iulie 2005 │bugete SNG │ │ │
│Angajament EUCP │de la instanţele şi parchetele la care au │ │2006, 2007 │ │ │
│ │fost repartizaţi şi evoluţia legislaţiei şi │ │ │ │ │
│ │jurisprudenţei │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │6.2. Elaborarea de ghiduri practice │Aprilie │Buget SNG │ SNG │Distribuirea │
│ │cuprinzând modele de acte procedurale │2006 │2006 │ CSM │ghidurilor │
│ │ │ │ │ │cursanţilor şcolii,
│ │ │ │ │ │instanţelor şi │
│ │ │ │ │ │parchetelor │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
7.│Îmbunãtãţirea │7.1. Actualizarea periodicã a programului │Anual, │Buget SNG │ INM │Hotãrâre CSM │
│programelor de formare │de formare continuã, potrivit evoluţiilor │începând cu │existent şi │ CSM │ │
│continuã - │practicii judiciare naţionale şi europene │noiembrie │bugete SNG │ │ │
│Angajament EUCP │ │2005 │2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │7.2. Organizarea de sesiuni de pregãtire │Ianuarie │80.000 Euro │ SNG │32 de sesiuni de │
│ │continuã a grefierilor de la instanţe şi │2005 - │Necesar buget │ CSM │pregãtire/an pentru
│ │parchete │Decembrie │SNG 2005 │ │grefierii debutanţi
│ │ │2007 │ │ │în 2005 şi 50 │
│ │ │ │Bugete SNG │ │sesiuni de │
│ │ │ │2006,2007 │ │pregãtire/an pentru
│ │ │ │plus Program │ │grefierii din │
│ │ │ │Phare 2004(1,1│ │instanţe şi │
│ │ │ │milioane Euro │ │parchete │
│ │ │ │fonduri CE plus │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România │ │ │
│ │ │ │100.000 Euro │ │ │
│ │ │ │în 2006-2007) │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
4.│ SPORIREA EFICIENŢEI ŞI RESPONSABILIZĂRII SISTEMULUI JUDICIAR │
──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
I.│ REDUCEREA DURATEI PROCEDURILOR JUDICIARE - Angajament EUCP │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Optimizarea modului │1.1. Stabilirea gradelor de complexitate │Aprilie 2005 │Buget CSM │ CSM │Hotãrâre CSM │
│de alocare a resurselor │a cauzelor, a perioadelor de timp alocate │- Aprilie │2005 │ │Aplicarea hotãrâ-│
│umane din sistemul │acestora şi a volumului de activitate │2006 │existent │ │rii CSM începând │
│judiciar │optimã a magistratului │ │ │ │cu aprilie 2006 │
│ │ │ │Buget CSM │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Expertizã │ │ │
│ │ │ │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │ │2005, prin │ │ │
│ │ │ │programul │ │ │
│ │ │ │PAL II │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Asigurarea controlului │2.1. Întocmirea de cãtre colegiile de │Trimestrial, │Bugete │Fiecare│Rapoarte │
│judecãtorului/completu- │conducere a situaţiei pentru fiecare │începând cu │instanţe şi │instan-│trimestriale │
│lui/procurorului asupra │judecãtor/complet/procuror care sã indice │noiembrie │parchet │ţã şi │începând cu │
│propriului volum de │numãrul de noi cauze înregistrate, │2005 │existente în │parchet│noiembrie 2005 │
│dosare rulate │numãrul cauzelor aflate pe rol şi │ │2005 │ │ │
│ │perioada de când se aflã în sistem │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Elaborarea unor ghiduri care sã │Iunie 2006 │Buget CSM │ CSM │Distribuire a │
│ │cuprindã: │ │2006 │ │4.000 de exemplare│
│ │ - cele mai bune practici de │ │plus │ │judecãtorilor şi │
│ │ gestionare optimã a volumului │ │program │ │procurorilor │
│ │ individual de activitate; │ │Phare 2004 │ │ │
│ │ - prevederile ce au drept scop │ │(1,2 │ │ │
│ │ realizarea procedurilor în │ │milioane │ │ │
│ │ termene mai scurte │ │Euro │ │ │
│ │ │ │fonduri CE │ │ │
│ │ │ │plus │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România │ │ │
│ │ │ │300.000 Euro) │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
3.│Optimizarea repartizãrii │3.1. Transferul unor atribuţii │A se vedea secţiunea D. III.2.1 │
│sarcinilor la nivelul │administrative (nejudiciare) de la │ │
│instanţelor şi │magistraţi la personalul auxiliar │ │
│parchetelor │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
4.│Mãsuri legislative │4.1. Elaborarea unei propuneri legislative │Iulie 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │privind reducerea duratei procedurilor │ │2005 existent │ │normativ supus │
│ │civilã şi penalã (reducerea numãrului cãilor │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │de atac pentru anumite cauze şi a motivelor │ │ │ │ │
│ │de amânare, stabilirea unor condiţii stricte │ │ │ │Proiect de act │
│ │pentru solicitarea strãmutãrii şi recuzãrii, │ │ │ │normativ aprobat │
│ │solicitarea strãmutãrii şi recuzãrii, │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │obligarea instanţelor de a comunica motivele │ │ │ │ │
│ │de apel /recurs tuturor pãrţilor înaintea │ │ │ │ │
│ │trimiterii dosarului la instanţa de apel / │ │ │ │ │
│ │recurs etc.) │ │ │ │ │
│ │Angajament EUCP │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
5.│Utilizarea metodelor de │A se vedea secţiunea D. II. 3. │
│soluţionare alternativã │ │
│a litigiilor │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
II. REDUCEREA VOLUMULUI DE ACTIVITATE │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Reducerea numãrului │1.1. Identificarea stocului de dosare la │Iunie 2005 │Bugete │ CSM │Centralizarea │
│de dosare la judecãtorii,│nivelul fiecãrei instanţe (dosare mai │ │instanţe şi │Toate │tuturor datelor de│
│tribunale, curţi de apel │vechi de 1 an la fond şi apel, respectiv 6 │ │parchete │instan-│cãtre CSM şi MJ │
│şi la parchetele de pe │luni în recurs) şi al fiecãrui parchet │ │2005 │ţele şi│ │
│lângã acestea - │(dosare mai vechi de 6 luni de la │ │existente │parche-│ │
│Angajament EUCP │sesizare) şi stabilirea mãsurilor │ │ │tele ├──────────────────┤
│ │administrative pentru reducerea stocului │Buget CSM │ │ │Hotãrâre CSM │
│ │la un nivel rezonabil │2005 │ │ │ │
│ │ │existent │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Aplicarea riguroasã a normelor de │Permanent │Bugetele │Fiecare│Verificare şi │
│ │procedurã privind sancţionarea faptelor │ │instanţelor │instan-│raport CSM, │
│ │care împiedicã desfãşurarea în bune condiţii │ │CSM │ţã CSM │semestrial înce- │
│ │a proceselor, inclusiv întârzierea │ │ │ │pând cu 15 mai │
│ │nejustificatã a soluţionãrii cauzelor │ │ │ │2005 │
│ │datoratã pãrţilor, apãrãtorilor, martorilor, │ │ │ │ │
│ │experţilor sau altor persoane care contribuie │ │ │ │ │
│ │la realizarea actului de justiţie. │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ │1.3. Elaborarea unei propuneri legislative │A se vedea supra 1.4.1. │
│ │legislative privind reducerea stocului de │ │
│ │dosare (ex. reducerea numãrului cãilor de │ │
│ │atac pentru anumite cauze şi a motivelor de │ │
│ │amânare, stabilirea unor condiţii stricte │ │
│ │pentru solicitarea strãmutãrii şi recuzãrii, │ │
│ │schimbarea competenţei materiale în primã │ │
│ │instanţã) │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
│ │1.4. Ocuparea progresivã a posturilor │2005 - 2006 │Bugetul MJ │ CSM │Ocuparea a 250 │
│ │vacante de magistraţi - Angajament │ │2005 existent │ │posturi judecãtor │
│ │EUCP │ │şi bugetul MJ │ │şi a 100 posturi de
│ │ │ │2006 (pentru │ │procuror pânã în │
│ │ │ │instanţe) şi │ │decembrie 2005 │
│ │ │ │bugetul MP │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.5. Suplimentarea numãrului de posturi de │Decembrie │Buget MJ │ CSM │Numãr │
│ │personal auxiliar │2005 │2006 │ MJ │suplimentar 200 │
│ │ │ │ │ MP │grefieri │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.6. Ocuparea posturilor vacante de personal │Decembrie │Buget MJ │ CSM │Ocuparea a 200 │
│ │auxiliar alocate suplimentar │2006 │2006 │ │posturi grefier │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Reducerea numãrului │2.1. Accelerarea soluţionãrii cauzelor │Începând cu │Buget ICCJ │ ICCJ │Raport la fiecare │
│de dosare restante la │civile prin mãsuri administrative: │aprilie 2005 │2005 existent │ │2 luni cãtre CSM │
│Înalta Curte de Casaţie │ - constituirea a douã complete │ │ │ │privind aplicarea │
│şi Justiţie - PLAN │ paralele pe sãptãmânã la Secţia │ │ │ │mãsurilor │
│ │ civilã cu judecãtori de la alte │ │ │ │administrative, │
│Angajament EUCP │ secţii. Repartizarea dosarelor │ │ │ │începând cu iunie │
│ │ vechi la aceste complete se va │ │ │ │2005 │
│În iunie 2004 erau pe │ realiza prin preschimbarea │ │ │ │ │
│rol 38.759 doare la │ administrativã a termenului; │ │ │ │ │
│Secţia civilã a ICCJ. │ - reducerea termenelor între │ │ │ │ │
│ │ şedinţele de judecatã de la 1 an │ │ │ │ │
│În perioada 1 iunie - 24 │ la 6 luni pentru cauzele noi; │ │ │ │ │
│martie 2005 au mai fost │ - continuarea activitãţii de │1 iulie - 31 │ │ │ │
│înregistrate 16.835 │ judecatã pe perioada vacanţei │august 2005 │ │ │ │
│dosare. │ judecãtoreşti, asigurându-se 10-12 │ │ │ │ │
│ │ şedinţe lunar la Secţia civilã; │ │ │ │ │
│La 24 martie 2005 sunt │ - formarea a patru complete paralele │începând cu │ │ │ │
│înregistrate aproximativ │ pe sãptãmânã la Secţia civilã │septembrie │ │ │ │
│16.500 dosare, restul │ │2005 │ │ │ │
│fiind soluţionate. ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Ocuparea posturilor vacante de │Octombrie │Buget ICCJ │ CSM │Ocuparea a 6 │
│ │judecãtori şi magistraţi asistenţi, precum │2005 │2005 existent │ │posturi de │
│ │şi repartizarea acestora la Secţia civilã. │ │ │ │judecãtor - iunie │
│ │ │ │ │ │2005 şi a │
│ │ │ │ │ │4 posturi de │
│ │ │ │ │ │judecãtor şi a 5 │
│ │ │ │ │ │posturi magistrat │
│ │ │ │ │ │asistent - │
│ │ │ │ │ │octombrie 2005 │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Aplicarea riguroasã a normelor de │Permanent, │Bugetul ICCJ │ ICCJ │Verificare şi │
│ │procedurã privind sancţionarea faptelor │începând cu │2005 existent │ CSM │raport CSM, │
│ │care determinã întârzierea nejustificatã a │aprilie 2005 │ │ │semestrial, │
│ │soluţionãrii cauzelor, datorate pãrţilor, │ │ │ │începând cu 15 │
│ │apãrãtorilor, martorilor, experţilor şi │ │ │ │mai 2005 │
│ │altor persoane care contribuie la realizarea │ │ │ │ │
│ │actului de justiţie │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.4. Elaborarea unui act normativ │Iulie 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │pentru: │ │2005 existent │ ICCJ │normativ supus │
│ │ - judecarea recursului de cãtre │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │ instanţa ierarhic imediat │ │ │ │ │
│ │ superioarã; │ │ │ │Proiect de act │
│ │ - extinderea categoriilor de cauze │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ care au o singurã cale de atac; │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │ - creşterea competenţei de judecatã │ │ │ │ │
│ │ în primã instanţã a judecãtoriilor; │ │ │ │ │
│ │ - trimiterea dosarelor instanţelor │ │ │ │ │
│ │ competente, imediat dupã intrarea │ │ │ │ │
│ │ în vigoare a noilor norme; │ │ │ │ │
│ │ - stabilirea unor condiţii stricte │ │ │ │ │
│ │ pentru solicitarea strãmutãrii şi │ │ │ │ │
│ │ recuzãrii; │ │ │ │ │
│ │ - reducerea motivelor de recurs numai │ │ │ │ │
│ │ la aspecte de drept, în cauzele pentru │ │ │ │ │
│ │ care existã 2 cãi de atac; │ │ │ │ │
│ │ - obligarea instanţelor de apel de a │ │ │ │ │
│ │ îndeplini procedurile de comunicare │ │ │ │ │
│ │ a motivelor de recurs tuturor pãrţilor │ │ │ │ │
│ │ înaintea trimiterii dosarelor la ÎCCJ │ │ │ │ │
│ │ pentru judecarea recursurilor. │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.5. Evaluarea progreselor realizate în │Semestrial, │Bugetul ICCJ │ ICCJ │Raport semestrial │
│ │reducerea numãrului de dosare restante │începând cu │2005 existent │ │la CSM │
│ │ │1 septembrie │ │ │ │
│ │ │2005 │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Utilizarea metodelor de │3.1. Elaborarea unui proiect de act │Mai 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│soluţionare alternativã a│normativ pentru introducerea medierii │ │2005 existent │ │normativ supus │
│litigiilor │dezbaterii publice │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2. Continuarea activitãţilor în cadrul │Martie- │Fonduri ale │ MJ │Raport privind │
│ │centrului pilot de mediere de pe lângã │Decembrie │Departamentu │ │numãrul de │
│ │Tribunalul Dolj şi Judecãtoria Craiova │2005 │lui de Stat │ │cauze │
│ │ │SUA plus MJ │ │ │soluţionate prin │
│ │ │12.000 USD │ │ │mediere şi │
│ │ │ │ │ │propuneri │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Numãrul de │
│ │ │ │ │ │persoane formate │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.3. Pregãtirea unui corp de formatori │2006 - 2007 │Program │MJ (ca │Numãr de formatori│
│ │ │ │Phare 2004 (1 │autori-│pregãtiţi │
│ │ │ │milion Euro │tate de│ │
│ │ │ │fonduri CE │imple- │ │
│ │ │ │plus 150.000 │mentare│ │
│ │ │ │cofinanţare │a pro- │ │
│ │ │ │România │gramu- │ │
│ │ │ │2006-2007) │Phare │ │
│ │ │ │ │2004) │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
III. STABILIREA UNEI POLITICI PRIVIND RESURSELE UMANE ÎN CADRUL SISTEMULUI JUDICIAR │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Alocarea eficientã a │1.1. Compararea volumului de activitate │Începând cu │Bugete MJ şi │ CSM │Hotãrâre CSM │
│posturilor de magistrat │al fiecãrei instanţe/parchet cu media │Mai 2005 │MP 2005 │ MJ │ │
│ │naţionalã pentru identificarea instanţelor │ │existente │Curţile│ │
│ │/parchetelor cu deficit important de │ │ │de apel│ │
│ │personal şi monitorizarea periodicã a │ │ │ MP │ │
│ │fluctuaţiilor în volumul de activitate │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ ├──────────────────┤
│ │1.2. Ocuparea posturilor vacante începând cu │Începând cu │Bugete MJ şi │ │Posturi vacante │
│ │instanţele/parchetele care au cel mai mare │Septembrie │MP 2005 │ │ocupate │
│ │deficit de personal │2005 │existente │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ │1.3. Stabilirea de cãtre un grup de lucru │A se vedea supra, mãsura 1.1.1. │
│ │la nivelul CSM a gradelor de complexitate a │ │
│ │cauzelor, a perioadelor de timp alocate │ │
│ │acestora pentru soluţionare şi a volumului de │ │
│ │activitate optimã a magistratului. │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
2.│Alocarea eficientã a │2.1. Elaborarea unui studiu de identificare │Decembrie │Buget CSM │ CSM │Hotãrâre CSM │
│posturilor de personal │a sarcinilor administrative (nejudiciare) │2005 │2005 existent │ │ │
│auxiliar având în │ce pot fi preluate de personalul auxiliar │ │ │ │ │
│vedere şi preluarea │şi a raportului optim magistrat / personal │ │ │ │ │
│atribuţiilor │auxiliar │ │ │ │ │
│administrative ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│(nejudiciare) de la │2.2. Angajarea unui numãr suplimentar │Decembrie │Bugete MJ şi │ CSM │Angajarea a unui │
│magistraţi │de personal auxiliar potrivit concluziilor │2006 │MP 2006 │ MJ │numãr minim de │
│ │studiului şi a necesitãţilor instanţelor şi │ │ │ MP │200 personal │
│ │parchetelor │ │ │ │auxiliar în 2006. │
│ │ │ │ │ │Restul necesarului│
│ │ │ │ │ │de personal, │
│ │ │ │ │ │rezultat în urma │
│ │ │ │ │ │studiului va fi │
│ │ │ │ │ │angajat în 2007 │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Raţionalizarea │3.1. Elaborarea unui studiu privind │Ianuarie │Buget CSM │ CSM │Propunere CSM │
│instanţelor şi │reorganizarea instanţelor şi a parchetelor │2006 │2005 existent │ MJ │cuprinzând │
│parchetelor │cu volum mic de activitate. Se vor lua în │ │ │ │schimbãrile │
│ │considerare şi concluziile studiului privind │ │ │ │necesare privind │
│ │privind raţionalizarea instanţelor │ │ │ │raţionalizarea │
│ │finanţat de Banca Mondialã, care va fi │ │ │ │instanţelor şi │
│ │finalizat şi dezbãtut în aprilie 2005 │ │ │ │parchetelor │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2. Elaborarea unui proiect de act │Martie │Buget MJ 2006 │ MJ │Proiect de act │
│ │normativ privind reorganizarea │2006 │ │ │normativ supus │
│ │instanţelor şi parchetelor │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Eficientizarea activitã- │4.1. Evaluarea structurii Parchetului de │Septembrie │Buget CSM │ CSM │Raport de evaluare│
│ţii Ministerului Public │pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie │2005 │2005 existent │ │Propuneri adoptate│
│ │din perspectiva eficienţei activitãţii şi │ │ │ │ │
│ │formularea de propuneri │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Elaborarea unui proiect de act normativ │Decembrie │Bugete MJ şi │ MJ │Proiect de act │
│ │privind reorganizarea Ministerului Public │2005 │MP 2005 │ MP │normativ supus │
│ │pe criterii de eficienţã şi reglementarea │ │existente │ │dezbaterii publice│
│ │statutului procurorului │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
5.│Crearea unui sistem │5.1. Actualizarea şi uniformizarea │Decembrie │Bugetele │ CSM │Stabilirea unor │
│unitar şi fiabil de date │indicatorilor statistici │2005 │instituţiilor │ MJ │noi formulare │
│statistice - │ │ │implicate │ MP │statistice │
│Angajament EUCP ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.2. Pregãtirea de specialitate a │Ianuarie - │Buget SNG │ SNG │480 statisticieni │
│ │grefierilor statisticieni │Iunie 2006 │2006 │ │instruiţi (1 │
│ │ │ │ │ │statistician pentru
│ │ │ │ │ │fiecare instanţã │
│ │ │ │ │ │şi parchet) │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.3. Achiziţionarea şi conectarea în reţea │Septembrie │1. 22 milioane│ MJ │Dotarea tuturor │
│ │a echipamentului IT pentru gestionarea │2006 │USD co-finan- │ Mp │tribunalelor şi │
│ │datelor statistice şi pregãtirea personalului │ │ţare România │ │curţilor de apel │
│ │de specialitate pentru utilizarea │ │ptr. programul│ │şi a parchetelor │
│ │echipamentului │ │Phare 2000(din│ │de pe lângã acestea
│ │ │ │care 12 mii. │ │ │
│ │ │ │USD pentru MJ │ │ │
│ │ │ │şi 10 mii USD │ │ │
│ │ │ │pentru MP) │ │Pregãtirea unui │
│ │ │ │ │ │numãr de 120 de │
│ │ │ │ │ │grefieri şi │
│ │ │ │2. Finanţare │ │informaticieni │
│ │ │ │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │ │PIBL │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │3. Programului│ │ │
│ │ │ │Phare 2004 │ │ │
│ │ │ │(11,5 milioane│ │ │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus 4 mi- │ │ │
│ │ │ │lioane Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România 2006- │ │ │
│ │ │ │2007) │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
6.│Reorganizarea │6.1. Modificarea cadrului legislativ │Octombrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Proiect de act │
│activitãţii de expertizã │ │2005 │existent │ │normativ supus │
│judiciarã şi │ │ │ │ │dezbaterii publice│
│responsabilizarea │ │ │ │ │ │
│experţilor judiciari │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
7.│Restrângerea │7.1. Modificarea cadrului legislativ în │Iunie 2006 │Bugete MJ şi │ MJ │Proiect de act │
│competenţei │vederea reducerii participãrii procurorului │ │MP 2005 │ MP │normativ supus │
│procurorului potrivit │în litigiile civile (ex. legea │ │existente │ │dezbaterii publice│
│rolului constituţional │contenciosului administrativ) │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
IV. CONSOLIDAREA CAPACITĂŢII ADMINISTRATIVE A INSTANŢELOR ŞI PARCHETELOR │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Realizarea unui │1.1. Stabilirea unor standarde cu privire │Noiembrie │Buget MJ │ MJ │Ordin al minis- │
│program susţinut de │la sediile necesare funcţionãrii optime a │2005 │2005 existent │ MP │trului justiţiei │
│investiţii, reparaţii │instanţelor şi parchetelor, în funcţie de │ │ │ │ │
│capitale şi curente - │fiecare grad de jurisdicţie │ │ │ │ │
│Angajament EUCP ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Evaluarea conformitãţii sediilor │Septembrie │Buget MJ │ MJ │Plan de investiţii│
│ │existente cu standardele de funcţionare │2006 │2006 │ MP │actualizat │
│ │optimã, în scopul stabilirii prioritãţilor │ │ │ │ │
│ │şi acoperirii necesitãţilor pe termen │ │ │ │ │
│ │mediu/lung │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Finalizarea lucrãrilor de investiţii pentru 15 sedii de instanţã şi 7 │ MJ │Recepţia lucrãrilor
│ │sedii de parchet, precum şi executarea de reparaţii capitale pentru 32 │ MP │finalizate în │
│ │instanţe şi 34 de parchete, lucrãri deja aprobate │ │proporţie de 100% │
│ ├──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┤ │ │
│ │a) lucrãri de investiţii │Decembrie │Buget MJ │ │ │
│ │ │2005 │2005 existent │ │ │
│ │2 sedii instanţã │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │2 sedii parchet │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │ │2005 │2005 existent │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │13 sedii instanţã │Decembrie │Buget MJ │ │ │
│ │ │2007 │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │3 sedii instanţã │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │ │2006 │2006 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │2 sedii instanţã │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │ │2007 │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │b) lucrãri de investiţii │Decembrie │Buget MJ │ │ │
│ │ │2005 │2005 existent │ │ │
│ │6 sedii instanţã │ │ │ │ │
│ │ │ │8,4 milioane │ │ │
│ │ │ │Euro │ │ │
│ │ │ │Necesar buget │ │ │
│ │ │ │MJ 2005 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │15 sedii parchet │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │ │2005 │2005 existent │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │19 sedii instanţã │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │ │2006 │2006 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │27 sedii instanţã │Decembrie │Buget MJ │ │ │
│ │ │2007 │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┤ │ │
│ │1.4. Finalizarea lucrãrilor de reparaţii │Decembrie │Buget MP │ │ │
│ │capitale şi de restaurare a Palatului de │2005 │2005 existent │ │ │
│ │Justiţie din Bucureşti │ │ │ │ │
│ │ │ │3 milioane │ │ │
│ │ │ │Euro │ │ │
│ │ │ │Necesar buget │ │ │
│ │ │ │MJ 2005 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Dotarea sediilor │2.1. Achiziţionarea de bunuri necesare │Decembrie │Bugete MJ şi │ MJ │Livrarea │
│instanţelor, parchetelor │desfãşurãrii activitãţii instanţelor, │2005 │MP 2005 │ MP │echipamentelor │
│şi unitãţilor │parchetelor şi unitãţilor subordonate │ │existente │ │ │
│Ministerului Justiţiei - │Ministerului Justiţiei (mobilier de birou, ├─────────────┼──────────────┤ │ │
│Angajament EUCP │faxuri, copiatoare, mijloace de transport │Decembrie │Bugete MJ │ │ │
│ │etc.) │2006 │MP 2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Propunere │ │ │
│ │ │ │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │ │2006-2007 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │Decembrie │Buget MJ │ │ │
│ │ │2007 │2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Propunere │ │ │
│ │ │ │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │ │(derulare │ │ │
│ │ │ │credit 2006- │ │ │
│ │ │ │2007) şi │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget MP 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Dotarea instanţelor cu echipament │Curţi de apel│6,9 milioane │ MJ │Achiziţionare │
│ │pentru înregistrarea şedinţelor de judecatã, │- │Euro │ │echipamente │
│ │instalaţii de distorsionare a vocii, biroticã │Septembrie │Necesar │ │ │
│ │ │2005 │buget MJ │ │ │
│ │ │ │2005 │ │ │
│ │ │Tribunale şi │ │ │ │
│ │ │judecãtorii -│Buget MJ │ │ │
│ │ │Decembrie │2006 │ │ │
│ │ │2006 │ │ │ │
──┼─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
V.│CONTINUAREA PROCESULUI DE INFORMATIZARE A SISTEMULUI JUDICIAR - Angajament EUCP │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Dotarea sistemului │1.1. Elaborarea unei noi Strategii de │Mai 2005 │Buget MJ │ MJ │Hotãrâre de Guvern│
│judiciar cu aparatura │informatizare a sistemului judiciar │ │2005 existent │ │ │
│informaticã necesarã şi │ │ │ │ │ │
│cu licenţe software │ │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Continuarea dotãrii instanţelor, │Septembrie │1. 22 milioane│ MJ │Livrarea │
│ │parchetelor, penitenciarelor şi a celorlalte │2005 - │USD a co-fi- │ MP │echipamentelor şi │
│ │instituţii ale sistemului judiciar cu │Decembrie │finanţare │ ANP │instalarea │
│ │echipamente IT şi aplicaţii software, │2007 │România pentru│ │aplicaţiilor │
│ │conform strategiei de informatizare a │ │programul Phare │software │
│ │sistemului judiciar │ │2000 (din care│ │ │
│ │ │ │12 mil. USD │ │ │
│ │ │ │pentru MJ şi │ │ │
│ │ │ │10 mii USD │ │ │
│ │ │ │pentru MP) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │2. Programul │ │ │
│ │ │ │Phare 2004 │ │ │
│ │ │ │11,5 milioane │ │ │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus 4 mi- │ │ │
│ │ │ │lioane Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România 2006- │ │ │
│ │ │ │2007 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │ │ │3. Propunere │ │ │
│ │ │ │finanţare │ │ │
│ │ │ │Phare multi- │ │ │
│ │ │ │anual 2005 - │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │4. Propunere │ │ │
│ │ │ │de finanţare │ │ │
│ │ │ │Bancã Mondialã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │5. Bugete MJ, │ │ │
│ │ │ │MP 2006, 2007 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Dezvoltarea │2.1.Realizarea/dezvoltarea reţelelor de │Septembrie │1. 22 milioane│ MJ │Funcţionarea │
│infrastructurii de │comunicaţii LAN în sediile MJ, instanţe, │2005 - │USD co-finan- │ Mp │sistemului integrat
│comunicaţii în cadrul │parchete şi penitenciare şi în celelalte │Decembrie │ţare România │ ANP │pentru locaţiile │
│sistemului judiciar │instituţii ale sistemului judiciar │2007 │pentru progra-│ ONRC │stabilite │
│ │ │ │mul Phare 2000│ │ │
│ │ │ │(din care 12 │ │ │
│ │ │ │mil. USD pentru │ │
│ │ │ │MJ şi 10 mil. │ │ │
│ │ │ │USD pentru MP)│ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │2. Programul │ │ │
│ │ │ │Phare 2004 │ │ │
│ │ │ │11,5 milioane │ │ │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus 4 mi- │ │ │
│ │ │ │lioane Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România 2006- │ │ │
│ │ │ │2007 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │3. Propunere │ │ │
│ │ │ │finanţare │ │ │
│ │ │ │Phare multi- │ │ │
│ │ │ │anual 2005 - │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │4. Propunere │ │ │
│ │ │ │finanţare │ │ │
│ │ │ │Bancã Mondialã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │5. Bugete │ │ │
│ │ │ │instituţii │ │ │
│ │ │ │implicate │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │6. Venituri │ │ │
│ │ │ │proprii │ │ │
│ │ │ │ONRC │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┤ │
│ │2.2. Asigurarea serviciilor de comunicaţii │Decembrie │Bugete MJ şi │ MJ │ │
│ │WAN pentru MJ, 96 de instanţe situate în │2005 │MP existente │ MP │ │
│ │oraşele reşedinţã de judeţ, 37 de parchete │ │ │ ANP │ │
│ │şi 46 unitãţi penitenciare │ │şi 315.000 │ │ │
│ │ │ │Euro │ │ │
│ │ │ │Necesar buget │ │ │
│ │ │ │MJ 2005 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Extinderea serviciilor de │Ianuarie │Bugete insti- │ MJ │ │
│ │comunicaţii WAN pentru toate instanţele, │2006 - │tuţii respon- │ MP │ │
│ │parchetele, penitenciarele şi celelalte │Decembrie │sabile 2006 - │ ANP │ │
│ │instituţii din sistemul judiciar │2007 │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.4. Dezvoltarea de aplicaţii software │Septembrie │Propunere │ MJ │Instalarea │
│ │pentru gestionarea diverselor activitãţi │2007 │finanţare │ MP │aplicaţiilor │
│ │nejudiciare din sistem (resurse umane, │ │Phare 2006 │ PNA │software │
│ │aspecte financiare, etc.) │ │ │ ANP │ │
│ │ │ │Fonduri buge- │ ONRC │ │
│ │ │ │tare şi │ │ │
│ │ │ │extrabugetare │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Extinderea │3.1. Actualizarea bazelor de date legislative │Ianuarie │Bugete MJ şi │ MJ │ │
│implementãrii │şi de jurisprudenţã │2005- │MP 2005 exis- │ MP │Interoperabilitatea
│sistemului ECRIS │ │Decembrie │tente │ │sistemelor şi │
│(CDMS & LLDS) │ │2007 │Bugete MJ şi │ │disponibilitatea │
│ │ │ │MP 2006,2007 │ │datelor actuallzate
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┤ │
│ │3.2. Completarea şi extinderea ECRIS │Ianuarie │Bugete insti- │ MJ │ │
│ │conform necesitãţilor beneficiarilor, şi │2005 - │tuţii respon- │ MP │ │
│ │interoperabilitatea cu alte sisteme │Decembrie │sabile 2005 │ PNA │Accesul │
│ │informatice │2007 │existente │ ANP │magistraţilor la │
│ │ │ │ │ ONRC │bazele de date │
│ │ │ │Bugete insti- │ │actualizate │
│ │ │ │tuţii respon- │ │ │
│ │ │ │sabile 2006, │ │ │
│ │ │ │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.3. Crearea şi administrarea unei structuri │Septembrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Portal funcţional │
│ │web tip portal prin intermediul cãreia sã fie │2005 - │existent │ │pentru cele 30 de │
│ │extrase din sistemul ECRIS date de interes │decembrie │ │ │instanţe la care │
│ │public privind activitatea instanţelor şi │2007 │ │ │este instalat │
│ │parchetelor, inclusiv jurisprudenţã relevantã │ │ │ │programul ECRIS- │
│ │ │ │ │ │1 septembrie 2005 │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Extinderea │
│ │ │ │ │ │portalului la toate
│ │ │ │ │ │curţile de apel şi│
│ │ │ │ │ │tribunalele -1 │
│ │ │ │ │ │decembrie 2005 │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Accesul magistra- │
│ │ │ │ │ │ţilor la baze de │
│ │ │ │ │ │date actualizate │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Asigurarea resurselor │4.1. Suplimentarea schemei de personal │Ianuarie │Buget MJ 2006,│ MJ │Hotãrâre de Guvern│
│umane necesare şi │cu 10 posturi în minister │2006 - │2007 │ │ │
│pregãtirea personalului │ │ianuarie │ │ │ │
│în domeniul informatic │ │2007 │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Suplimentarea schemei de personal │Ianuarie │Buget MP 2006,│ MP │Hotãrâre de Guvern│
│ │cu 140 posturi la parchete şi crearea │2006 - │2007 │ │- ianuarie 2006 │
│ │unei Direcţii de Exploatare a Tehnologiei │ianuarie │ │ │pentru crearea │
│ │Informaţiei în cadrul PÎCCJ │2007 │ │ │Direcţiei şi │
│ │ │ │ │ │suplimentarea cu │
│ │ │ │ │ │70 de posturi │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Hotãrâre de guvern│
│ │ │ │ │ │- ianuarie 2007 │
│ │ │ │ │ │pentru suplimen- │
│ │ │ │ │ │tarea cu 70 de │
│ │ │ │ │ │posturi │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.3. Pregãtirea personalului din sistemul │Septembrie- │22 milioane │ INM │4 sesiuni de │
│ │judiciar în domeniul IT │Decembrie │USD, co-finan-│ SNG │pregãtire │
│ │ │2005 │ţare România │ MJ │ │
│ │ │ │program Phare │ MP │ │
│ │ │ │2000 (din care│ PNA │ │
│ │ │ │12. mil. USD │ ANP │ │
│ │ │ │pentru MJ si │ ONRC │ │
│ │ │ │10 mil. USD │ │ │
│ │ │ │ pentru MP) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │2006 - │1 Programul │ │7 sesiuni/an │
│ │ │2007 │Phare 2004 │ │ │
│ │ │ │(11,5 milioane│ │ │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus 4 mi- │ │ │
│ │ │ │lioane Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România 2006- │ │ │
│ │ │ │2007). │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │2 Propunere de│ │ │
│ │ │ │finanţare Phare │ │
│ │ │ │multianual │ │ │
│ │ │ │2005-2006 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │3. Propunere │ │ │
│ │ │ │de finanţare │ │ │
│ │ │ │Banca Mondialã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │4. Bugetul de │ │ │
│ │ │ │stat │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │5. Venituri │ │ │
│ │ │ │proprii ONRC │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
VI. ADMINISTRAREA ECONOMICO-FINANCIARĂ A INSTANŢELOR ŞI PARCHETELOR │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Aplicarea noilor │1.1. Recrutarea în mod transparent, prin │Aprilie - │56.000 Euro │ MJ │1 iulie 2005 - │
│prevederi legislative │concurs, a managerilor economici la │Iunie 2005 │Necesar buget │ MP │toate posturile de│
│(Legea 304/2004, titlul │nivelul curţilor de apel şi parchetelor de │ │MJ 2005 │Curţile│manageri │
│VIII) cu privire la │pe lângã acestea şi reorganizarea │ │ │de apel│economici sunt │
│gestiunea economico- │funcţiei de director economic la nivelul │ │56.000 Euro │Parche-│ocupate │
│financiarã şi │tribunalelor (personal deja existent) - │ │Necesar │tele de│ │
│administrativã a │Angajament EUCP │ │Buget MP │pe lângã │
│instanţelor si │ │ │2005 │curţile│ │
│parchetelor │ │ │ │de apel│ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Înfiinţarea la nivelul curţilor de apel │Aprilie - │90.000 Euro │Curţile│Funcţionarea -prin│
│ │şi a parchetelor de pe lângã acestea a │Iunie 2005 │Necesar buget │de apel│înfiinţare sau │
│ │departamentelor economico-financiare │ │MJ 2005 │Parche-│reorganizare a │
│ │şi administrative │ │ │tele de│unui numãr total de
│ │ │ │90.000 Euro │pe lân-│115 departamente │
│ │ │ │Necesar buget │gã cur-│economico - │
│ │ │ │MP 2005 │ţile de│financiare la ni- │
│ │ │ │ │apel │velul întregului │
│ │ │ │ │ │sistem judiciar │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Reglementarea │2.1. Stabilirea atribuţiilor pentru │Iunie 2005 │Bugetul MJ │ MJ │Proiect de act │
│statutului managerilor │managerii economici, precum şi a procedurilor │ │2005 │ CSM │normativ supus │
│economici │procedurilor disciplinare, cu garanţii │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │procedurale adecvate, şi asigurarea unei │ │ │ │ │
│ │salarizãri corespunzãtoare - Angajament │ │ │ │Proiect de act │
│ │EUCP │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Plata drepturilor │3.1. Plata sumelor datorate magistraţilor │Mai 2005 │Necesar 16 │ MJ │Efectuarea │
│salariale restante │şi personalului auxiliar de specialitate în │ │milioane Euro │ MFP │plãţilor │
│(Angajament EUCP) │baza titlurilor executorii existente la │ │Buget MJ │ │ │
│ │data de 1 martie 2005 │ │2005 │ │ │
│şi asigurarea salarizãrii├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│adecvate şi │3.2. Plata sumelor datorate ca drepturi │Decembrie │Necesar 14 │ MJ │Efectuarea │
│nediscriminatorii a │salariale magistraţilor şi personalului │2005 │milioane Euro │ MFP │plãţilor │
│magistraţilor şi │auxiliar de specialitate, pentru care nu │ │Buget MJ │ │ │
│personalului auxiliar- │existã hotãrâri judecãtoreşti aferente │ │2005 │ │ │
│ │perioadei 2000-2004 │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.3. Eliminarea discriminãrii cauzate de │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Legea de aprobare │
│ │acordarea sporului salarial de 40% │2005 │2006, potrivit│ MP │a bugetului pentru│
│ │pentru anumite categorii de magistraţi │ │nivelului de │ MFP │anul 2006 │
│ │ │ │salarizare care │ │
│ │ │ │va fi aprobat │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
VII. ÎMBUNĂTĂŢIREA ACTIVITĂŢII DE EXECUTARE A HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREŞTI - Angajament EUCP │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Îmbunãtãţirea │1.1. Elaborarea unui proiect de act │Septembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│sistemului de executare │normativ pentru eliminarea condiţiei de │2005 │2005 │ │normativ supus │
│a hotãrârilor │platã în avans a onorariilor executorilor │ │existent │ │dezbaterii publice│
│judecãtoreşti în materie │judecãtoreşti pentru persoanele cu venit │ │ │ │ │
│civilã lato sensu │redus │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Evaluarea sistemului de executare │Mai - │Buget MJ │ MJ │Raport al inspec- │
│ │silitã din punct de vedere al volumului │Septembrie │2005 │ │ţiei MJ cu propu- │
│ │de activitate şi al calitãţii actelor │2005 │existent │ │neri de îmbunãtã- │
│ │efectuate de executorii judecãtoreşti │ │ │ │ţire a activitãţii│
│ │ │ │ │ │de executare, │
│ │ │ │ │ │inclusiv privind │
│ │ │ │ │ │creşterea numãrului
│ │ │ │ │ │executorilor │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Eliminarea prevederilor care │Noiembrie │Buget MJ │ MJ │Aprobarea de cãtre│
│ │împiedicã executarea creanţelor │2005 │2005 │ MFP │Guvern a │
│ │cetãţenilor şi persoanelor juridice de │ │existent │ │proiectului de act│
│ │drept privat împotriva statului şi │ │ │ │normativ de │
│ │instituţiilor publice │ │ │ │abrogare a O.G. │
│ │ │ │ │ │nr. 22/2002 │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.4. Elaborarea unui proiect de act │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │normativ în vederea reducerii duratei, a │2005 │2005 │ │normativ supus │
│ │simplificãrii şi a creşterii transparenţei │ │existent │ │dezbaterii publice│
│ │procedurilor de executare a hotãrârilor │ │ │ │ │
│ │judecãtoreşti │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
5.│GARANTAREA ACCESULUI LIBER LA JUSTIŢIE │
──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
1.│CONSOLIDAREA CADRULUI LEGISLATIV │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Asigurarea accesului │1.1. Efectuarea unui studiu de drept │Iunie 2005 │Buget MJ │ MJ │Prezentare studiu │
│efectiv la justiţie │comparat cu privire la reglementarea │ │2005 existent │ Agent │ │
│pentru toţi cetãţenii - │taxei de timbru │ │ │guver- │ │
│Angajament EUCP │ │ │ │namental │
│ │ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │ │ CEDO │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Modificarea cadrului legislativ cu │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │privire la cuantum, mecanismul de │2005 │2005 existent │ MFP │normativ supus │
│ │calculare a taxelor de timbru, scutiri, │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │amânãri, eşalonãri │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Efectuarea unui studiu în scopul │Iulie 2005 │Buget MJ │ MJ │Prezentare │
│ │stabilirii de criterii obiective pentru │ │2005 existent │ Agent │concluzii studiu │
│ │acordarea asistenţei juridice gratuite în │ │ │guverna- │
│ │materie civilã şi de mãsuri pentru │ │ │mental │ │
│ │îmbunãtãţirea calitãţii asistenţei juridice │ │ │pentru │ │
│ │gratuite în toate cauzele │ │ │CEDO │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.4. Elaborarea, pe baza studiului efectuat, │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │a unui proiect de act normativ │2005 │2005 existent │ │normativ supus │
│ │ │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.5. Elaborarea unui proiect de act normativ │Mai 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │pentru acordarea de facilitãţi la plata │ │2005 existent │ │normativ supus │
│ │cauţiunii în materie civilã şi comercialã │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.6. Elaborarea unui studiu de fezabilitate │Octombrie │Buget MJ │ MJ │Prezentare │
│ │privind impactul socio-economic, financiar, │2006 │2006 plus │ │concluzii studiu │
│ │instituţional şi static al introducerii de │ │program Phare │ │ │
│ │noi prevederi cu privire la asistenţa │ │2004 (1,2 │ │ │
│ │juridicã gratuitã │ │milioane Euro │ │ │
│ │ │ │fonduri CE plus │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România │ │ │
│ │ │ │50.000 Euro │ │ │
│ │ │ │2006-2007) │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
II. ASIGURAREA IN PRACTICĂ A ACCESULUI LIBER LA JUSTIŢIE - Angajament EUCP │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│ Informarea cetãţenilor │1.1. Iniţierea de campanii de informare │Ianuarie │Phare 2004 │ MJ │Numãr de acţiuni │
│cu privire la formele şi │ │2006 - │(1,2 milioane │ │de informare │
│condiţiile de obţinere a ├──────────────────────────────────────────────┤Decembrie │Euro fonduri │ ├──────────────────┤
│asistentei iuridice │1.2. Elaborarea de broşuri în materia │2006 │CE plus cofi- │ │Publicarea │
│gratuite │acordãrii asistenţei juridice │ │nanţare │ │broşurilor şi │
│ │ │ │România │ │punerea acestora │
│ │ │ │50.000 Euro) │ │la dispoziţia │
│ │ │ │ │ │publicului │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Asigurarea accesului la │2.1. Majorarea tarifelor aferente │Decembrie │1,4 milioane │ MJ │Plata onorariilor │
│justiţie şi a dreptului │onorariilor avocaţilor numiţi din oficiu │2005 │Euro necesar │ │majorate │
│apãrare │ │ │buget MJ 2005 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget MJ │ │ │
│ │ │ │2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Asigurarea interpreţilor în cadrul │Permanent, │Bugete MJ şi │ MJ │Numãrul cauzelor │
│ │procedurilor judiciare pentru persoanele │începând cu │MP 2005 │ MP │în care a fost │
│ │care nu înţeleg sau nu vorbesc limba românã │ianuarie │existente │ │asiguratã │
│ │ │2005 │Bugete MJ şi │ │interpretarea │
│ │ │ │MP 2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Asigurarea accesului la consultanţã │Octombrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Protocol între MJ │
│ │juridicã a condamnaţilor definitiv │2005 │existent │ ANP │şi barouri │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Îmbunãtãţirea bazei de │3.1. Colectarea datelor statistice privind │Octombrie │Buget MJ 2005 │ MJ │Existenţa unei │
│date statistice privind │acordarea asistenţei juridice gratuite │2005 │existent │ UNBR │baze de date │
│acordarea asistenţei │(numãr de cauze, numãr de avocaţi şi │ │ │ │actualizate │
│juridice gratuite │interpreţi implicaţi, precum şi calificarea │ │ │ │ │
│acestora, etc.) │ │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
6.│JUSTIŢIA PENTRU MINORI - Angajament EUCP │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Evaluarea sistemului │1.1. Obţinere date statistice privind │Iunie 2005 │Buget MJ │ MJ │Obţinere date │
│justiţiei pentru minori │minorii implicaţi în proceduri judiciare │ │2005 existent │ MP │statistice │
│(necesitaţi de personal ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│şi spaţii), │1.2. Analiza datelor statistice referitoare │Septembrie │4.000 Euro │ MJ │Stabilire: │
│în vederea │la minorii implicaţi în proceduri judiciare │2005 │Necesar buget │ MP │-numãr judecãtori,│
│instrumentãrii şi │(cercetaţi, condamnaţi şi victime), defalcat │ │MJ 2005 │ │procurori,personal│
│judecãrii în bune │pe judeţe │ │ │ │auxiliar │
│condiţii a cauzelor cu │ │ │ │ │care sã facã parte│
│minori, precum şi │ │ │ │ │din secţiile şi │
│pentru executarea │ │ │ │ │completele │
│mãsurilor educative sau │ │ │ │ │specializate; │
│a pedepselor pronunţate │ │ │ │ │- numãr personal │
│ │ │ │ │ │educativ implicat │
│ │ │ │ │ │în protecţia │
│ │ │ │ │ │judiciarã a │
│ │ │ │ │ │minorilor; │
│ │ │ │ │ │- spaţii necesare │
│ │ │ │ │ │pentru funcţiona- │
│ │ │ │ │ │rea secţiilor şi │
│ │ │ │ │ │completelor │
│ │ │ │ │ │specializate │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Asigurarea numãrului optim de │Decembrie │Bugete MJ şi │ MJ │Alocarea cãtre │
│ │personal implicat în domeniul justiţiei │2006 │MP 2006 │ MP │secţiile şi │
│ │pentru minori (judecãtori, procurori, │ │ │ │completele │
│ │personal auxiliar, personal educativ), pe │ │ │ │specializate a │
│ │baza analizei statistice │ │ │ │numãrului optim de│
│ │ │ │ │ │judecãtori, │
│ │ │ │ │ │procurori şi │
│ │ │ │ │ │personal auxiliar │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Îmbunãtãţirea cadrului │2.1. Elaborarea unor propuneri de │Iunie 2006 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│legislativ │reglementare unitarã pentru simplificarea │ │2006 │ │normativ supus │
│ │procedurilor şi sporirea garanţiilor │ │ │ │dezbaterii publice│
│ │procedurale acordate minorilor. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Specializarea │3.1. Pregãtirea profesionalã a magistraţilor │Ianuarie │Program │ CSM │10 seminarii pentru
│magistraţilor şi a altor │şi a altor categorii de personal cu atribuţii │2005 - │Phare 2003 │ INM │700 de profesio- │
│categorii de personal │în domeniu. │Decembrie │(1,1 milioane │ SNG │nişti specializaţi│
│din sistemul judiciar │ │2007 │Euro fonduri │ MJ │- octombrie 2006 │
│ │ │ │CE plus │ MP │ │
│ │ │ │223.000 Euro │ │20 sesiuni de │
│ │ │ │cofinanţare │ │pregãtire - │
│ │ │ │România) │ │decembrie 2007 │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Bugete INM │ │sesiuni de pregã- │
│ │ │ │şi SNG 2006 │ │tire organizate de│
│ │ │ │- 2007 │ │INM, SNG şi curţile
│ │ │ │ │ │de apel │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Crearea infrastructurii │4.1. Crearea unor servicii educative │Decembrie │Program │ MJ │Servicii educative│
│pentru funcţionarea în │specializate pentru minori │2006 │Phare 2003 │ │specializate │
│bune condiţii a justiţiei│ │ │(1,1 milioane │ │funcţionale │
│pentru minori - │ │ │Euro fonduri │ │ │
│Angajament EUCP │ │ │CE plus │ │ │
│ │ │ │223.000 Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget MJ │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Înfiinţarea secţiilor şi completelor │Septembrie │Buget MJ │ MJ │Numãr secţii şi │
│ │specializate │2005 - │2005 existent │ │complete │
│ │ │septembrie │Bugete MJ │ │specializate │
│ │ │2007 │2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.3. Crearea unui centru de documentare │Octombrie │Program │ MJ │Centru de │
│ │şi informare accesibil profesioniştilor în │2006 │Phare 2003 │ MP │documentare │
│ │domeniu │ │(1,1 milioane │ │operaţional │
│ │ │ │Euro fonduri │ │ │
│ │ │ │CE plus │ │ │
│ │ │ │223.000 Euro │ │ │
│ │ │ │cofinanţare │ │ │
│ │ │ │România) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget MJ │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.4. Dotarea spaţiilor special destinate │Decembrie │Buget MJ şi │ MJ │Livrarea │
│ │audierii şi judecãrii cauzelor cu minori │2007 │MP 2007 │ MP │mobilierului şi │
│ │(mobilier şi aparaturã audio - video) │ │ │ │aparaturii │
│ │ │ │Propunere │ │ │
│ │ │ │finanţare │ │ │
│ │ │ │Phare 2005 │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
7.│ CONSOLIDAREA MEDIULUI DE AFACERI │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Accelerarea şi │1.1. Îmbunãtãţirea cadrului legislativ şi │Iulie 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│simplificarea │instituţional pentru stabilirea unor │ │2005 │ │normativ supus │
│procedurilor de │proceduri unitare şi eficiente şi pentru │ │plus Program │ │dezbaterii publice│
│insolvenţã │eliminarea barierele la ieşirea de pe │ │Phare 2002 │ │ │
│ │piaţã │ │privind │ │Proiect de act │
│ │ │ │insolvenţã │ │normativ aprobat │
│ │ │ │(1,55 milioane│ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┤Euro fonduri ├───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Crearea unei aplicaţii pentru │Martie 2006 │CE) │ MJ │Instalare program │
│ │secţiile/completele specializate în acest │ │ │ │informatic şi web-│
│ │domeniu care sã permitã evidenţa │ │ │ │site │
│ │informatizatã a dosarelor de faliment şi │ │ │ │ │
│ │a unui web-site, care sã ofere accesul la │ │ │ │ │
│ │informaţii de interes public şi formulare │ │ │ │ │
│ │standardizate │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┤ ├───────┼──────────────────┤
│ │1.3. Crearea unui manual de bune │ │ │ MJ │Publicarea │
│ │practici privind procedurile de faliment │ │ │ │manualului │
│ │care va cuprinde formulare standardizate, │ │ │ │ │
│ │practica judiciarã relevantã la nivel │ │ │ │ │
│ │european, precum şi un ghid de folosire a │ │ │ │ │
│ │aplicaţiei informatice │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┤ ├───────┼──────────────────┤
│ │1.4. Pregãtirea practicienilor - │ │ │ INM │Pregãtirea a 500 │
│ │judecãtori sindici, lichidatori, personal │ │ │ SNG │de practicieni │
│ │auxiliar. │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Pregãtirea magistraţilor │2.1. Specializarea judecãtorilor şi │Ianuarie │Bugete INM │ INM │A se vedea sub- │
│şi îmbunãtãţirea │procurorilor (societãţi comerciale, │2005 - │şi MP 2005 │ MP │secţiunea │
│procedurilor judiciare │concurenţã, alte domenii economice) │Decembrie │existente │ │"Specializarea │
│pentru rezolvarea │ │2007 │ │ │activitãţii de │
│cauzelor privind mediul │ │ │Bugete INM │ │judecatã" │
│de afaceri │ │ │şi MP 2006, │ │ │
│ │ │ │2007 │ │ │
│ │ │ │Program │ │ │
│ │ │ │Phare 2002 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ │2.2. Unificarea practicii judiciare în │A se vedea secţiunea C. II. │
│ │materie comercialã │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │2.3. Reducerea duratei procedurilor │A se vedea secţiunea D. I. │
│ │judiciare în materie comercialã │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
8.│CONSOLIDAREA CADRULUI INSTITUŢIONAL ŞI LEGISLATIV ÎN DOMENIUL COOPERĂRII JUDICIARE INTERNAŢIONALE │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Armonizarea legislaţiei │1.1. Modificarea şi completarea Legii │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│române în domeniul │nr. 302/2004 privind cooperarea │2005 │2005 existent │ │normativ supus │
│cooperãrii judiciare │judiciarã în materie penalã │ │ │ │dezbaterii publice│
│ internaţionale cu │ │ │ │ │ │
│legislaţia comunitarã │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Asigurarea │2.1. Specializarea membrilor reţelelor │Ianuarie- │Program │ MJ │12 sesiuni de │
│compatibilitãţii │ │Decembrie │bilateral EIPA│ CSM │pregãtire │
│reţelelor judiciare │ │2005 │Luxemburg │ │ │
│române în materie │ │ │plus │ │ │
│penalã, civilã şi │ │ │cofinanţare │ │ │
│comercialã, cu reţelele │ │ │România │ │ │
│judiciare europene │ │ │24.000 Euro │ │ │
│similare │ │ │ │ │ │
│Angajament EUCP │ │ │6.000 Euro │ │ │
│ │ │ │Fundaţia Hans │ │ │
│ │ │ │Seidel │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Buget MJ │ │ │
│ │ │ │2005 existent │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Actualizarea Ghidurilor electronice │Trimestrial, │Buget MJ │ MJ │Publicare │
│ │de cooperare judiciarã internaţionalã │începând cu │2005 existent │ │informaţie │
│ │ │aprilie 2005 │ │ │actualizatã │
│ │ │ │Bugete MJ şi │ │ │
│ │ │ │MP 2006, │ │ │
│ │ │ │2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Achiziţionarea de documentaţie │Ianuarie │Propunere │ MJ │Achiziţionare │
│ │juridicã de specialitate în domeniul │2006 - │Phare 2005 │ MP │documentaţie │
│ │dreptului comunitar │Octombrie │ │ │ │
│ │ │2007 │Bugete MJ şi │ │ │
│ │ │ │MP 2006, 2007 │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.4. Crearea şi administrarea paginilor │Ianuarie │Propunere │ MJ │Publicare │
│ │WEB pentru reţelele judiciare şi │2006 - │Phare 2005 │ │informaţie pe │
│ │elaborarea Atlasului judiciar român │Octombrie │plus Bugete │ │website │
│ │ │2007 │MJ 2006, 2007 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Pregãtirea reţelei │3.1. Pregãtirea specializatã a membrilor │Decembrie │Programe │ MJ │8 sesiuni de │
│judecãrilor specializaţi │reţelei │2006 │internaţionale, │pregãtire │
│în soluţionarea cauzelor │ │regionale şi │ │ │ │
│de trafic de fiinţe │ │comunitare de│ │ │ │
│umane │ │finanţare, │ │ │ │
│Angajament EUCP │ │TAIEX, │ │ │ │
│ │ │Ambasada │ │ │ │
│ │ │SUA, OIM │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Aplicarea dispoziţiilor │4.1. Achiziţionarea aparaturii necesare │Martie 2006 │Buget MJ │ MJ │Livrare echipament│
│referitoare la efectuarea│pentru Curtea de Apel Bucureşti │ │2006 │ │ │
│audierilor prin video- ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│conferinţã cuprinse în │4.2. Dotarea celorlalte curţi de apel │Octombrie │Propunere │ MJ │Livrare echipament│
│<>Legea nr. 302/2004 │ │2007 │Phare 2005 │ │ │
│privind cooperarea │ │ │ │ │ │
│judiciarã internaţionalã │ │ │ │ │ │
│în materie penalã │ │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
5.│Dezvoltarea cooperãrii │5.1. Încheierea unui acord de colaborare │Iunie 2005 │Buget MJ │ MJ │Semnare acord │
│cu EUROJUST - │între România şi EUROJUST │ │2005 existent │ │ │
│Angajament EUCP ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.2. Detaşarea unui magistrat de │Decembrie │Buget MP │ MP │Ocuparea postului │
│ │legãturã la EUROJUST (perioadã preaderare) │2005- │2006 │ CSM │ │
│ │ │Decembrie │ │ MJ │ │
│ │ │2006 │ │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
9.│CONSOLIDAREA SISTEMULUI PENITENCIAR POTRIVIT STANDARDELOR EUROPENE │
──┼─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Continuarea procesului │1.1. Finanţarea celor 3.000 de posturi │2006 - 2007 │Buget ANP │ MJ │Raport de 1/3 între
│de demilitarizare a │vacante şi suplimentarea numãrului de │ │2006, 2007 │ ANP │personalul de │
│sistemului │personal cu 1.600 posturi │ │ │ │supraveghere şi │
│administraţiei │ │ │ │ │deţinut, potrivit │
│penitenciare │ │ │ │ │standardelor │
│ │ │ │ │ │europene │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Pregãtirea iniţialã şi specializarea │Semestrial, │Buget ANP │ ANP │Numãrul persoane │
│ │personalului, în concordanţã cu noul │începând cu │2005 existent │ │instruite │
│ │statut │iulie 2005 │ │ │ │
│ │ │ │Buget ANP │ │ │
│ │ │ │2006 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Îmbunãtãţirea │2.1. Elaborarea studiilor de pre- │2005-2006 │Buget ANP │ ANP │Elaborarea studii-│
│condiţiilor de detenţie │fezabilitate şi fezabilitate pentru │ │2005 existent │ │lor şi începerea │
│la nivelul normelor │construirea a 4 noi penitenciare cu o │ │ │ │lucrãrilor de │
│europene - │capacitate de 1.000 locuri fiecare, │ │Buget ANP │ │execuţie │
│Angajament EUCP │precum şi pentru contractarea lucrãrilor │ │2006 │ │ │
│ │şi modernizarea spaţiilor de detenţie la 6 │ │ │ │ │
│ │penitenciare │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Asigurarea condiţiilor necesare │2006 -2007 │Buget ANP │ ANP │Numãr de spaţii │
│ │pentru desfãşurarea activitãţilor │ │2006 │ │dotate şi amenajate
│ │educaţionale şi sportive │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Consolidarea strategiei │3.1. Elaborarea unui nou sistem de evaluare │Iunie 2005 │Buget ANP │ ANP │Numãr echipe │
│în domeniul reinserţiei │evaluare şi planificare a executãrii │ │2005 existent │ │interdisciplinare │
│sociale a deţinuţilor │pedepsei. Constituirea şi funcţionarea │ │ │ │constituite │
│ │unor echipe inter-disciplinare pentru │ │ │ │ │
│ │planificarea executãrii pedepsei, în toate │ │ │ │ │
│ │penitenciarele │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │3.2. Dotarea centrelor de reeducare de la │Decembrie │Program │ ANP │Livrare echipament│
│ │Gãeşti, Buziaş şi Tg. Ocna, │2005 - │Phare 2003 │ │ │
│ │ │Decembrie │(500.000 Euro │ │ │
│ │ │2006 │fonduri CE │ │ │
│ │ │ │plus 150.000 │ │ │
│ │ │ │Euro cofinan- │ │ │
│ │ │ │ţare România) │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Îmbunãtãţirea asistenţei │4.1. Educaţie medicalã preventivã şi │Decembrie │664.146 USD │ ANP │Numãr deţinuţi │
│medicale, prevenirea şi │testare/tratament consimţite al │2005 │+ 963.900 │ │testaţi/trataţi şi│
│combaterea drogurilor │deţinuţilor privind bolile cu transmitere │ │USD finanţare │ │instruiţi │
│în penitenciare │sexualã şi infecţia HIV/SIDA, orecum şi │ │Fondul Global │ │ │
│ │derularea proicetelor în domeniul TBC │ │ │ │Numãr de camere │
│ │ │ │ │ │speciale amenajate│
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Dotarea penitenciarelor cu │Octombrie │Program │ ANP │Numãr penitenciare│
│ │echipamente pentru detectarea │2006 │Phare 2003 │ │dotate │
│ │consumului de droguri de cãtre deţinuţi │ │(1,5 milioane │ │ │
│ │ │ │fonduri CE │ │ │
│ │ │ │plus 500.000 │ │ │
│ │ │ │Euro cofinan- │ │ │
│ │ │ │ţare România) │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
10. PROTECŢIA VICTIMELOR ŞI REINTEGRAREA SOCIALĂ A INFRACTORILOR (P.V.R.S.I.) │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Reorganizarea eficientã │1.1. Elaborarea unui proiect privind │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│a sistemului naţional de │modificarea şi completarea Legii nr. │2005 │2005 │ │normativ supus │
│protecţie a victimelor şi│129/2002 de organizare şi funcţionare a │ │existent │ │dezbaterii publice│
│reintegrare socialã a │serviciilor de reintegrare şi supraveghere │ │ │ │ │
│infractorilor (P.V.R.S.I)│şi a regulamentului de aplicare a acestei │ │ │ │Proiect de act │
│ │legi │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │1.2. Elaborarea unui proiect de lege │Iunie 2005 │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │privind statutul personalului P.V.R.S.I. │ │2005 │ │normativ supus │
│ │ │ │existent │ │dezbaterii publice│
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
2.│Asigurarea funcţionãrii │2.1. Mãsuri legislative în vederea │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Mãrirea schemei de│
│eficiente a sistemului │suplimentãrii numãrului de posturi │2005 │2005 │ │personal cu 40 │
│P.V.R.S.I. │pentru sistemul P.V.R.S.I. │ │existent │ │posturi la nivel │
│ │ │ │ │ │central şi 369 │
│ │ │ │ │ │posturi la nivel │
│ │ │ │ │ │local │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Asigurarea finanţãrii posturilor │Ianuarie │Buget MJ │ │Numãr de personal │
│ │suplimentare de la bugetul de stat; │2006 │2006 │ │nou angajat în │
│ │ │ │ │ │sistem │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.3. Asigurarea de spaţii funcţionale │2006 - 2007 │Buget MJ │MJ │Alocarea spaţiilor│
│ │pentru desfãşurarea activitãţilor │ │2006,2007 │ │şi livrarea │
│ │specifice şi dotarea corespunzãtoare a │ │ │ │echipamentelor │
│ │acestora. │ │ │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Asigurarea în practicã a │Asigurarea fondurilor pentru │Decembrie │6,4 milioane │ MJ │Acordarea │
│compensãrii victimelor │compensarea victimelor infracţiunilor, │2005 │Euro │ │fondurilor pentru │
│infracţiunilor │potrivit <>Legii nr. 211/2004 │ │Necesar │ │compensarea │
│ │ │ │Buget MJ │ │victimelor │
│ │ │ │2005 │ │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
4.│Consolidarea │4.1. Elaborarea Modelului românesc de │Decembrie │Global │ MJ │Utilizarea │
│coordonãrii şi │Excelenţã pentru evaluarea performanţelor │2005 │Opportunity │Servi- │modelului de │
│controlului efectiv al │serviciilor P.V.R.S.I. │ │Fund, │ciile │excelenţã de cãtre│
│serviciilor P.V.R.S.I. │ │ │Marea │locale │serviciile PVRSI │
│ │ │ │Britanie │PVRSI │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.2. Elaborarea şi aplicarea unor │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Statistici şi ra- │
│ │standarde naţionale de performanţã │2005 │2005 │Servi- │poarte lunare şi │
│ │corespunzãtoare principalelor categorii │ │existent │ciile │anuale începând cu│
│ │de activitãţi în domeniul P.V.R.S.I. │ │ │locale │decembrie 2005 │
│ │ │ │ │PVRSI │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │4.3. Îmbunãtãţirea strategiei de inspecţie │2006 │Buget MJ │ MJ │Strategia de │
│ │a serviciilor P.V.R.S.I. locale în raport │ │2006 │ │inspecţie revizuitã
│ │cu Modelul românesc de Excelenţã. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Inspecţii efectuate
│ │ │ │ │ │în cele 41 servicii
│ │ │ │ │ │locale │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
5.│Pregãtirea profesionalã │5.1. Elaborarea şi implementarea unei │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Recrutarea │
│a personalului de │strategii pentru formarea formatorilor în │2006 │2006 │ │formatorilor │
│protecţie a victimelor şi│vederea pregãtirii personalului │ │ │ │ │
│reintegrare socialã a │P.V.R.S.I. │ │ │ │Stabilirea unui │
│infractorilor │ │ │ │ │program de │
│ │ │ │ │ │pregãtire │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │5.2. Organizarea sistematicã a unor sesiuni │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Minim 10 sesiuni │
│ │de pregãtire iniţialã şi continuã a │2006 - │2006, 2007 │ │de pregãtire │
│ │personalului │decembrie │plus │ │ │
│ │ │2007 │propunere │ │Numãr beneficiari │
│ │ │ │Phare 2005 │ │ai cursurilor de │
│ │ │ │ │ │pregãtire │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
6.│Extinderea şi │6.1. Achiziţionarea de echipamente IT │Decembrie │Buget MJ │ MJ │Livrarea │
│operaţionalizarea │ │2007 │2007 │ │echipamentelor IT │
│sistemului informatic în │ │ │ │ │în cele 41 │
│domeniul P.V.R.S.I. şi │ │ │ │ │servicii │
│pregãtirea personalului ├──────────────────────────────────────────────┤ │ │ ├──────────────────┤
│de specialitate │6.2. Dezvoltarea unui program software │ │ │ │Utilizarea │
│ │statistic pentru colectarea şi generarea │ │ │ │programului │
│ │datelor referitoare la persoanele aflate în │ │ │ │statistic în │
│ │evidenţa serviciilor P.V.R.S.I. locale │ │ │ │fiecare serviciu │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │6.3. Pregãtirea personalului serviciilor │ │ │ │41 consilieri │
│ │P.V.R.S.I. pentru utilizarea noului │ │ │ │pregãtiţi │
│ │pachet informatic │ │ │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┤ │ │ ├──────────────────┤
│ │6.4. Conectarea serviciilor locale la │ │ │ │Reţea P.V.R.S.I. │
│ │reţeaua LAN şi INTERNET │ │ │ │funcţionalã │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
11. PREVENIREA ŞI COMBATEREA CORUPŢIEI DIN SISTEMUL JUDICIAR - Angajament EUCP │
──┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
1.│Asigurarea │1.1. Monitorizarea publicãrii │Mai 2005 │Bugetul │ CSM │Raport de │
│transparenţei în │declaraţiilor de avere şi interese pentru │ │CSM 2005 │ │monitorizare │
│exercitarea funcţiei de │magistraţi │ │existent │ │ │
│magistrat şi prevenirea ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│corupţiei │1.2. Desemnarea unui organism abilitat │Iunie 2005 │Bugetul MJ │ MJ │Proiect de act │
│ │sã verifice declaraţiile de avere, │ │2005 │ │normativ supus │
│ │declaraţiile de interese şi stãrile de │ │existent │ │dezbaterii publice│
│ │incompatibilitate - Angajament EUCP │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Proiect de act │
│ │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┤
│ │1.3. Asigurarea funcţionãrii sistemului │A se vedea supra A. II. 1. │
│ │de distribuire aleatorie a cauzelor la │ │
│ │toate instanţele │ │
│ │Angajament EUCP │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │1.4. Asigurarea independenţei │A se vedea supra A.I.3. │
│ │procurorilor şi creşterea performanţelor │ │
│ │în activitatea de urmãrire penalã │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │1.5. Implementarea Codului deontologic │A se vedea supra A.I.5. │
│ │actualizat al magistraţilor │ │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┬──────────────┬───────┬──────────────────┤
2.│Transpunerea │2.1. Elaborarea unui proiect de │Mai 2005 │Bugetul MJ │ MJ │Proiect de act │
│standardelor │modificare a <>Legii nr. 36/1995 a │ │2005 │ │normativ supus │
│anticorupţie ale UE, │notarilor publici şi activitãţii notariale în │ │existent │ │dezbaterii publice│
│ONU, CoE şi OECD │sensul eliminãrii imunitãţii notarilor - │ │ │ │ │
│privind regimul │Angajament EUCP │ │ │ │Proiect de act │
│imunitãţilor │ │ │ │ │normativ aprobat │
│ │ │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
│ │2.2. Modificarea <>Legii nr. 188/2000 │Mai 2005 │Buget MJ │ MJ │Prezentare │
│ │privind executorii judecãtoreşti, în │ │2005 │ │amendamente în │
│ │sensul eliminãrii imunitãţii executorilor │ │existent │ │Comisia Juridicã a│
│ │judecãtoreşti - Angajament EUCP │ │ │ │Camerei │
│ │ │ │ │ │Deputaţilor │
──┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────────────────┤
3.│Creşterea integritãţii şi│3.1. Reformarea Direcţiei Generale de │Octombrie │Buget MJ │ MJ │Proiect de act │
│a rezistenţei la corupţie│Protecţie şi Anticorupţie, pentru a fi │2005 │2005 │ │normativ supus │
│a sistemului judiciar │transformatã într-o unitate modernã şi │ │existent │ │dezbaterii publice│
│conform standardelor │responsabilã, în vederea eliminãrii │ │ │ │ │
│europene │suspiciunilor cu privire la supravegherea │ │ │ │Proiect de act │
│ │magistraţilor (reglementarea clarã a │ │ │ │normativ aprobat │
│ │rolului şi competenţelor; │ │ │ │de cãtre Guvern │
│ │responsabilizarea acestei structuri) - │ │ │ │ │
│ │Angajament EUCP │ │ │ │ │
──┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────────────────┘



TOTAL NECESAR 2005: 56.986.000 Euro + 22 milioane USD componentã cofinanţare Phare 2000 (12 milioane USD pentru MJ şi 10 milioane USD pentru MP)


LISTĂ ABREVIERI

ANP Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor
CEDO Curtea Europeanã a Drepturilor Omului
CSM Consiliul Superior al Magistraturii
EUCP Document de Poziţie Comunã a Uniunii Europene (European Union Common Position)
ICCJ Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
INM Institutul Naţional al Magistraturii
LAN Local Area Network
MFP Ministerul Finanţelor Publice
MJ Ministerul Justiţiei
MP Ministerul Public
ONRC Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
PICCJ Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
PNA Parchetul Naţional Anticorupţie
PVRSI Protecţia Victimelor şi Reintegrare Socialã a Infractorilor
SGG Secretariatul General al Guvernului
SNG Şcoala Naţionalã de Grefieri
UNBR Uniunea Naţionalã a Barourilor din România
WAN Wide Area Network

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016