Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 227 din 24 martie 2005  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 227 din 24 martie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 5 aprilie 2005
HOTĂ?RÂRE nr. 227 din 24 martie 2005
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticla cristal în vederea comercializãrii acestora
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 5 aprilie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticla cristal în vederea comercializãrii acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 25 februarie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În funcţie de compozitia chimica, produsele din sticla cristal se clasifica astfel:
a) cristal superior, care conţine cel puţin 30% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 3,00 g/cmp;
b) cristal cu plumb, care conţine cel puţin 24% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 2,90 g/cmp;
c) sticla cristalina, care este sticla cristal ce conţine separat sau la un loc cel puţin 10% oxid de plumb (PbO), oxid de zinc (ZnO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu [K(2)O], având o densitate de minimum 2,45 g/cmp şi un indice de refractie mai mare de 1,520;
d) cristalin - sticla sonora -, care este sticla cristal ce conţine separat sau la un loc minimum 10% oxid de plumb (PbO), oxid de bariu (BaO), oxid de potasiu [K(2)O], având o densitate de minimum 2,40 g/cmp şi a carei duritate Vickers la suprafata este de 550 ± 20."
2. Dupã alineatul (2) al articolului 3 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Clasificarea prevãzutã la art. 2 şi marcajele prevãzute la alin. (2) pot sa apara pe aceeaşi eticheta."
3. Dupã articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Prezenta hotãrâre transpune Directiva 69/493/CEE privind sticla cristal, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 326/1969."
4. Anexa se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
<>Hotãrârea Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticla cristal în vederea comercializãrii acestora, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

Ministrul integrãrii europene,
Ene Dinga

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Catalin Florin Teodorescu

Bucureşti, 24 martie 2005.
Nr. 227.

ANEXA
(Anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 134/2002 )
--------------------------------------------

METODE
pentru determinarea proprietãţilor chimice
şi fizice ale categoriilor de sticla cristal

1. Analize chimice
1.1. BaO şi PbO
Determinarea combinatiei BaO + PbO
Se cantaresc, cu o precizie de 0,0001 grame, aproximativ 0,5 grame de praf de sticla care se introduc într-un vas de platina. Se umezeste cu apa şi se adauga 10 mililitri de soluţie 15% de acid sulfuric şi 10 mililitri de acid fluorhidric. Se incalzeste pe baie de nisip pana când se degaja vapori albi. Se lasa sa se raceasca şi se trateazã din nou cu 10 mililitri de acid fluorhidric. Se incalzeste pana la reaparitia vaporilor albi. Se lasa sa se raceasca şi se clatesc pereţii vasului cu apa. Se incalzeste pana la reaparitia vaporilor albi. Se lasa sa se raceasca, se adauga cu grija 10 mililitri de apa, apoi se transfera într-un pahar de 400 mililitri. Se clateste vasul de câteva ori cu soluţie de 10% acid sulfuric şi se dilueaza la 100 mililitri cu aceeaşi soluţie. Se fierbe 2-3 minute. Se lasa sa stea peste noapte.
Se trece printr-un creuzet de filtrare cu porozitatea 4, se spala mai întâi cu soluţie de 10% acid sulfuric, apoi de doua sau de trei ori cu alcool etilic. Se usucã timp de o ora în etuva la 150°C. Se cantareste BaSO(4) + PbSO(4).
Determinarea BaO
Se cantaresc, cu o precizie de 0,0001 grame, aproximativ 0,5 grame de praf de sticla care se introduc într-un vas de platina. Se umezeste cu apa şi se adauga 10 mililitri de acid fluorhidric şi 5 mililitri de acid percloric. Se incalzeste pe baie de nisip pana se degaja vapori albi.
Se lasa sa se raceasca şi se adauga încã 10 mililitri de acid fluorhidric. Se incalzeste pana la reaparitia vaporilor albi. Se lasa sa se raceasca şi se clatesc pereţii vasului cu apa distilata. Se incalzeste din nou şi se evapora pana aproape de uscare. Se începe din nou cu 50 mililitri de soluţie 10% acid clorhidric şi se incalzeste uşor pentru a favoriza dizolvarea. Se transfera într-un pahar de 400 mililitri şi se dilueaza pana la 200 de mililitri cu apa. Se aduce la fierbere şi se trece un curent de hidrogen sulfurat prin soluţia fierbinte. Când precipitatul de sulfura de plumb se lasa la fundul vasului, se întrerupe trecerea hidrogenului sulfurat. Se trece prin hârtie de filtru fina şi se spala cu apa rece saturata cu hidrogen sulfurat.
Se fierb filtratele şi apoi, dacã este necesar, se reduc prin evaporare la 300 mililitri. Se adauga amestecului la fierbere 10 mililitri de soluţie 10% acid sulfuric. Se opreşte fierberea şi se lasa sa stea cel puţin 4 ore.
Se trece prin hârtie de filtru fina, se spala cu apa rece. Se calcineaza precipitatul la 1.050°C şi se cantareste BaSO(4).
1.2. Determinarea ZnO
Se evapora filtratele de la separarea BaSO(4), astfel încât sa se reducã volumul acestora la 200 mililitri. Se neutralizeaza cu amoniac în prezenta rosului metil şi se adauga 20 mililitri de acid sulfuric N/10. Se aduce pH-ul la 2 (pH metru) prin adãugarea de acid sulfuric N/10 sau soda caustica N/10, dupã caz, şi se precipita sulfura de zinc la rece prin trecerea unui curent de hidrogen sulfurat. Se lasa precipitatul sa sedimenteze 4 ore, apoi se colecteazã pe hârtie de filtru fina. Se spala cu apa rece saturata cu hidrogen sulfurat. Se dizolva precipitatul de pe filtru prin turnarea a 25 mililitri de soluţie 10% acid clorhidric fierbinte. Se spala filtrul cu apa fiarta pana se obţine un volum de aproximativ 150 mililitri. Se neutralizeaza cu amoniac în prezenta hârtiei de turnesol, apoi se adauga unu-doua grame de urotropina solida pentru a aduce soluţia la un pH de aproximativ 5. Se adauga câteva picaturi de soluţie apoasa 0,5% xilenol-oranj proaspãta şi se titreaza cu o soluţie de N/10 de Complexon III pana când culoarea roz vireazã în culoarea galben-lamaie.
1.3. Determinarea K(2)O: prin precipitarea şi cantarirea tetrafenilboratului de potasiu.
Procedeu: doua grame de sticla sunt atacate, dupã pisare şi cernere, de 2 mililitri de HNO(3) concentrat, 15 mililitri de HCO(4), 25 mililitri de HF într-un vas de platina pe baie de apa, apoi pe baie de nisip. Dupã degajarea unor vapori albi densi de acid percloric (se continua pana la uscare), se dizolva cu 20 de mililitri de apa fierbinte şi 2-3 mililitri de acid clorhidric concentrat.
Se transfera într-un balon gradat de 200 mililitri şi se completeazã volumul cu apa distilata.
Reactivi: soluţie 6% tetrafenilborat de sodiu: se dizolva 1,5 grame de reactiv în 250 mililitri de apa distilata. Se elimina opalescenta uşoarã rãmasã prin adãugarea a 1 gram de hidroxid de aluminiu. Se agita 5 minute şi se filtreaza, avându-se grija sa se repete filtrarea primilor 20 de mililitri obţinuţi.
Soluţia de spalare pentru precipitat: se prepara putina sare de potasiu prin precipitarea într-o soluţie de aproximativ 0,1 grame de KCl la 50 mililitri HCl N/10, în care se toarna, sub agitare, soluţia de tetrafenilborat pana la încetarea precipitarii. Se filtreaza prin produs sinterizat. Se spala cu apa distilata. Se usucã într-un desicator, la temperatura camerei. Se toarna apoi 20-30 miligrame din sarea rezultatã în 250 mililitri de apa distilata. Se agita din când în când. Dupã 30 de minute se adauga 0,5-1 grame de hidroxid de aluminiu. Se agita pentru câteva minute. Se filtreaza.
Modul de lucru: se ia o parte alicota de acid concentrat prin evaporare, care corespunde la aproximativ 10 miligrame de K(2)O. Se dilueaza pana la aproximativ 100 mililitri. Se adauga incet soluţia de reactiv, aproximativ 10 mililitri, echivalentul a 5 miligrame estimate de K(2)O, sub agitare uşoarã. Se lasa sa se linisteasca maximum 15 minute, apoi se filtreaza printr-un creuzet sinterizat tarat, de porozitate 3 sau 4. Se spala cu soluţie de spalare. Se usucã 30 de minute la temperatura de 120°C. Pentru K(2)O coeficientul de conversie este 0,13143.
1.4. Tolerante admise
± 0,1 din valoarea absolutã pentru fiecare determinare. Dacã analiza da o valoare mai mica, care se încadreazã în toleranţele admise, decât limitele fixate (30, 24 sau 10%), trebuie sa se ia media a cel puţin 3 determinãri. Dacã media respectiva este mai mare sau egala cu 29,95, 23,95, respectiv 9,95, sticla trebuie sa fie acceptatã în categoria corespunzãtoare la 30, 24 şi, respectiv, 10%.
2. Determinãri fizice
2.1. Densitate
Metoda balanţei hidrostatice cu o precizie de ± 0,01. Se cantareste o mostra de cel puţin 20 grame în aer şi imersata în apa distilata, la temperatura de 20°C.
2.2. Indice de refractie
Indicele de refractie se mãsoarã pe refractometru cu o precizie ± 0,001.
2.3. Microduritate
Duritatea Vickers se mãsoarã conform Standardului ASTM E 92-65 (revizuit în 1965), dar utilizându-se o greutate de 50 de grame şi luându-se media a 15 determinãri.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016