Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 222 din 9 martie 2011 pentru aprobarea Acordului de cooperare dintre Ministerul Sanatatii al Romaniei si Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova in domeniul sanatatii si stiintelor medicale, semnat la Bucuresti la 3 decembrie 2010
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 22 martie 2011
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aprobã Acordul de cooperare dintre Ministerul Sãnãtãţii al României şi Ministerul Sãnãtãţii al Republicii Moldova în domeniul sãnãtãţii şi ştiinţelor medicale, semnat la Bucureşti la 3 decembrie 2010.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila
Ministrul afacerilor externe,
Teodor Baconschi
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 9 martie 2011.
Nr. 222.
ACORD
de cooperare între Ministerul Sãnãtãţii al României şi
Ministerul Sãnãtãţii al Republicii Moldova în
domeniul sãnãtãţii şi ştiinţelor medicale
Ministerul Sãnãtãţii al României şi Ministerul Sãnãtãţii al Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi,
dorind sã promoveze relaţiile bilaterale de cooperare în domeniul sãnãtãţii şi ştiinţelor medicale,
convinse cã aceastã cooperare va contribui la îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiilor celor douã state,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile vor dezvolta şi vor extinde cooperarea în domeniul sãnãtãţii şi al ştiinţelor medicale prin promovarea schimbului reciproc de experienţã pe teme prioritare pentru fiecare dintre ele şi participarea la proiecte comunitare.
ART. 2
2.1. În scopul de a permite fiecãrei pãrţi o mai bunã cunoaştere a sistemului de sãnãtate a celeilalte pãrţi şi pentru a contribui în mod eficient la formarea de personal, se vor organiza vizite reciproce ale experţilor.
2.2. Aceste vizite se vor axa, în special, asupra:
a) sistemului sanitar al fiecãrei pãrţi;
b) strategiei de sãnãtate publicã;
c) finanţãrii serviciilor de sãnãtate;
d) politicii de pregãtire a personalului medical şi paramedical;
e) reformei sistemului de sãnãtate;
f) managementului spitalicesc;
g) auditului intern al serviciilor de sãnãtate;
h) managementului dispozitivelor medicale.
Enumerarea acestor domenii nu exclude schimbul de informaţii şi vizitele experţilor în alte domenii convenite de comun acord.
2.3. Pentru misiunile de experţi, toate cheltuielile aferente deplasãrilor vor fi acoperite de cãtre partea trimiţãtoare.
ART. 3
3.1. Pãrţile vor încuraja cooperarea directã între societãţile de ştiinţe medicale din statele lor.
3.2. Pãrţile vor sprijini cooperarea directã între institutele de cercetare ştiinţificã şi medicalã din cele douã state, sub rezerva aprobãrii exprese a autoritãţilor competente din fiecare stat.
3.3. Pentru misiunile de experţi, conform paragrafelor 3.1 şi 3.2, programul vizitelor şi condiţiile financiare vor fi stabilite prin convenţii directe între respectivele institute şi societãţi.
3.4. Un curriculum vitae al expertului şi lista temelor de dezvoltat vor fi transmise pãrţii-gazdã cu cel puţin 30 de zile înainte de data fixatã pentru vizitã.
Fiecare dintre pãrţi trebuie sã îşi confirme participarea cu 15 zile înainte de data stabilitã pentru vizitã.
3.5. Pãrţile se angajeazã sã încurajeze, dupã caz, cooperarea directã între spitalele şi instituţiile de sãnãtate publicã din cele douã state.
ART. 4
4.1. Cele douã pãrţi se angajeazã sã încurajeze cooperarea concretã pentru prevenirea bolilor transmisibile.
4.2. Partea primitoare va asigura participanţilor, la schimburile din cadrul prezentului acord, asistenţã medicalã gratuitã în caz de urgenţe medico-chirurgicale şi boli cu potenţial endemo-epidemic, în conformitate cu legislaţia internã în vigoare.
ART. 5
Pãrţile vor face schimb de informaţii privind legislaţiile lor în domeniul sãnãtãţii, furnizând, la cererea pãrţii solicitante, documente cu caracter public pe aceastã temã.
ART. 6
6.1. Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile îşi vor comunica reciproc, pe cale diplomaticã, îndeplinirea formalitãţilor interne necesare în acest scop.
6.2. La data intrãrii acestuia în vigoare, Înţelegerea de colaborare în domeniul sãnãtãţii publice şi ştiinţelor medicale dintre Ministerul Sãnãtãţii din România şi Ministerul Sãnãtãţii din Republica Moldova pentru anii 1994-1996, semnatã la Chişinãu la 19 iulie 1994, şi Protocolul adiţional, semnat la Chişinãu la 24 aprilie 1996, îşi vor înceta valabilitatea.
6.3. Prezentul acord este valabil pentru o perioadã iniţialã de 5 ani şi se prelungeşte prin tacitã reconducţie pentru perioade noi de câte un an.
6.4. Fiecare parte poate notifica oricând, în scris, cealaltã parte cu privire la intenţia sa de a înceta valabilitatea acordului, urmând ca acesta sã îşi înceteze valabilitatea la 6 luni de la data unei asemenea notificãri.
6.5. În cazul încetãrii valabilitãţii acordului, programele de schimburi şi de cooperare convenite în perioada sa de valabilitate se vor executa în continuare, pânã la realizarea lor completã.
Semnat la Bucureşti, la 3 decembrie 2010, în douã exemplare.
Pentru Ministerul Sãnãtãţii al României,
Cseke Attila,
ministrul sãnãtãţii
Pentru Ministerul Sãnãtãţii al Republicii Moldova,
Vladimir Hotineanu,
ministrul sãnãtãţii
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: