Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 219 din 9 martie 2011 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 22 martie 2011
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetãţenilor români în strãinãtate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 94/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 76 din 27 ianuarie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple se pot depune de cãtre reprezentantul legal sau autoritãţile medicale române, în situaţia în care titularul este lipsit temporar de capacitatea de exerciţiu. În aceastã situaţie, cererile trebuie însoţite de documentele prevãzute la alin. (1) şi, dupã caz, de urmãtoarele:
a) hotãrârea judecãtoreascã de punere sub interdicţie, rãmasã definitivã şi irevocabilã, însoţitã de actul de desemnare a reprezentantului legal; sau
b) documente privind situaţia medicalã a titularului pe numele cãruia se solicitã eliberarea paşaportului simplu, care sã ateste imposibilitatea depunerii personale a cererii, emise sau avizate de autoritãţile medicale române."
2. La articolul 6, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Impresiunile digitale se preiau sub forma unei amprente plane a degetului arãtãtor de la ambele mâini. În cazul în care calitatea impresiunilor digitale este necorespunzãtoare şi/sau degetele arãtãtoare prezintã rãni, se preia amprenta planã, de bunã calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului, dupã caz. În situaţia în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzãtoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilã, solicitantului i se poate elibera un paşaport simplu temporar, în condiţiile legii. Atunci când preluarea amprentelor este temporar imposibilã din motive medicale, este necesarã prezentarea documentelor emise sau avizate de autoritãţile medicale române, din care sã rezulte motivele şi perioada pentru care este imposibilã prelevarea amprentelor.
(4) La preluarea imaginii faciale solicitantul nu trebuie sã aibã capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie sã reprezinte o stare comunã. Prin excepţie, preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bãrbiei şi pânã la frunte, sã fie vizibilã în mod clar şi fãrã umbre de luminã. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacã lentilele nu sunt colorate, nu reflectã lumina, nu provoacã umbre şi nu au porţiuni care sã ascundã ochii. Rama ochelarilor nu trebuie sã acopere nicio porţiune a ochilor. Fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale trebuie sã fie neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluatã sã reprezinte cât mai fidel trãsãturile şi fizionomia celui în cauzã."
3. La articolul 7 alineatul (2), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se aflã sub ocrotirea pãrinţilor;".
4. La articolul 8 alineatul (1), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) douã fotografii color identice ale titularului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm, pentru persoanele aflate în situaţia prevãzutã la art. 15 alin. (4) din lege, care nu sunt prezente la depunerea cererii."
5. La articolul 9, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La completarea formularelor de eliberare a paşapoartelor simple electronice şi a paşapoartelor simple temporare, funcţionarul care primeşte cererea înscrie numele şi prenumele fãrã trunchiere, astfel încât, în cazul în care structura numelui şi prenumelui depãşeşte numãrul de caractere alocat câmpurilor respective, se completeazã componentele întregi de nume şi prenume în ordinea în care apar în documentele ce însoţesc cererea, în limita numãrului de caractere alocat câmpurilor respective."
6. La articolul 9, alineatul (9) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Fotografiile prevãzute la art. 7 alin. (2) lit. k), art. 8 alin. (1) lit. c) şi art. 28 alin. (5) lit. e) se confirmã în faţa funcţionarului care primeşte cererea de cãtre persoana care o formuleazã şi trebuie sã reprezinte fizionomia actualã a titularului, sã fie realizate din faţã, pe un fond clar, neutru şi deschis la culoare, astfel încât sã permitã identificarea conturului capului. Titularul fotografiei nu trebuie sã aibã capul acoperit, ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie sã reprezinte o stare comunã. Prin excepţie, fotografia poate fi realizatã cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bãrbiei şi pânã la frunte, sã fie vizibilã în mod clar şi fãrã umbre de luminã. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacã lentilele nu sunt colorate, nu reflectã lumina, nu provoacã umbre şi nu au porţiuni care sã ascundã ochii. Rama ochelarilor nu trebuie sã acopere nicio porţiune a ochilor."
7. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Declaraţiile date în condiţiile art. 9 alin. (3) şi datele înscrise în formular se certificã de funcţionarul care primeşte cererea.
(2) Funcţionarul care primeşte cererea verificã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 9, iar în cazul în care pe baza documentelor prezentate nu se poate stabili cu certitudine dacã datele de identitate ale titularului sunt reale, solicitã suplimentar prezentarea oricãruia dintre urmãtoarele documente, dupã caz:
a) certificat de naştere;
b) certificat de cãsãtorie;
c) permis de conducere auto;
d) livret militar;
e) alte documente care pot servi la stabilirea identitãţii titularului.
(3) În situaţia în care se constatã îndeplinirea condiţiilor legale pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, autoritãţile competente sã soluţioneze cererile transmit datele necesare la Direcţia Generalã de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea personalizãrii acestora.
(4) În cazul cererilor depuse în ţarã, documentele prezentate în original, cu excepţia procurii speciale, a declaraţiei privind acordul pãrinţilor, a dovezii achitãrii taxelor şi tarifelor aferente eliberãrii paşaportului şi, dupã caz, a tarifului suplimentar, se restituie solicitantului împreunã cu un tichet care conţine menţiuni privind data primirii cererii, numele şi prenumele solicitantului, data programatã pentru eliberarea paşaportului şi, dupã caz, numele şi prenumele persoanei împuternicite sã ridice paşaportul.
(5) În cazul cererilor depuse în strãinãtate, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României aplicã procedurile de lucru pentru eliberarea paşapoartelor, stabilite prin norme interne, şi restituie solicitantului, dupã scanare, documentele prezentate în original, cu excepţia procurii speciale şi a declaraţiei privind acordul pãrinţilor.
(6) Dupã dotarea autoritãţilor competente cu echipamentele tehnice necesare eliberãrii paşapoartelor simple electronice, documentele ce însoţesc cererile de eliberare a paşapoartelor, prevãzute de prezentele norme metodologice, se prezintã numai în original, în vederea scanãrii, fãrã a mai fi necesarã prezentarea acestora în fotocopie. Dupã scanare, documentele prezentate în original se restituie solicitantului, cu aplicarea prevederilor alin. (4).
(7) Paşapoartele anterioare se anuleazã şi se restituie titularului:
a) la depunerea cererii; sau
b) în cazul paşapoartelor aflate în termen de valabilitate, dacã existã o cerere scrisã a titularului, la înmânarea cãtre titular a paşaportului simplu electronic.
(8) Paşapoartele simple temporare se anuleazã şi în urmãtoarele situaţii:
a) la înmânarea cãtre titular a paşaportului simplu electronic, pentru paşapoartele simple temporare eliberate potrivit art. 17^1 alin. (1) lit. a), e) şi f) din lege;
b) la predarea de cãtre titular a paşaportului simplu temporar, pentru paşapoartele simple temporare eliberate potrivit art. 17^1 alin. (1) lit. b)-d) din lege, cu excepţia situaţiei în care acesta solicitã, în scris, pãstrarea la autoritatea emitentã, pe perioada valabilitãţii documentului, cu scopul de a fi utilizat pentru aceleaşi motive pentru care a fost eliberat."
8. La articolul 14, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar se ridicã de la serviciul public comunitar sau, dupã caz, de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în strãinãtate, de titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana împuternicitã de acesta/aceasta printr-o procurã specialã care respectã condiţiile prevãzute la art. 9."
9. La articolul 24 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) actul de desemnare a reprezentantului legal, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se aflã sub ocrotirea pãrinţilor;".
10. La articolul 28 alineatul (5), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) douã fotografii color identice, având dimensiunile de 3,5 x 4,5 cm, care respectã condiţiile prevãzute la art. 9, numai în cazul cererilor de eliberare a paşaportului simplu temporar pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, respectiv pentru persoanele aflate în situaţia prevãzutã la art. 15 alin. (4) din lege, dacã titularul nu este prezent la depunerea cererii."
11. Articolul 30 se abrogã.
12. La articolul 32, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Actul de identitate prezentat se retrage şi se transmite serviciului public comunitar pentru evidenţa persoanelor competent. Paşaportul anterior prezentat se anuleazã şi se restituie titularului."
13. La articolul 33, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Serviciul public comunitar pentru evidenţa persoanelor competent sã elibereze cartea de identitate solicitã prezentarea paşaportului cu menţionarea domiciliului în strãinãtate, în vederea anulãrii şi restituirii acestuia, sau, dacã documentul de cãlãtorie nu existã, solicitã celui în cauzã darea unei declaraţii cuprinzând motivele pentru care nu îl poate prezenta. Comunicarea privind anularea paşaportului sau, dupã caz, declaraţia solicitantului se transmite structurii de paşapoarte emitente."
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei
şi internelor,
Constantin-Traian Igaş
Ministrul afacerilor externe,
Teodor Baconschi
Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Ioan Nelu Botiş
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 9 martie 2011.
Nr. 219.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: