Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 216 din 20 martie 2012  privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 216 din 20 martie 2012 privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 209 din 29 martie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 12 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    CAP. I
    Comisia de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei

    ART. 1
    (1) Pentru monitorizarea îndeplinirii obiectivelor de referinţã cuprinse în Decizia Comisiei 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referinţã specifice în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 354 din 14 decembrie 2006, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, se înfiinţeazã Comisia de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei, denumitã în continuare Comisia MCV.
    (2) Comisia MCV se înfiinţeazã prin reorganizarea comisiei prevãzute în Hotãrârea Guvernului nr. 79/2010 privind înfiinţarea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei.
    (3) Comisia MCV prevãzutã la alin. (1) este un organism interinstituţional, fãrã personalitate juridicã, în coordonarea ministrului justiţiei.
    ART. 2
    Comisia MCV are ca atribuţie evaluarea modalitãţii în care toate instituţiile implicate în realizarea obiectivelor Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) îşi îndeplinesc sarcinile, potrivit competenţelor acestora, armonizarea eforturilor în cadrul MCV şi asigurarea dialogului şi cooperãrii între instituţiile implicate.
    ART. 3
    (1) Comisia MCV este alcãtuitã din reprezentanţi ai urmãtoarelor instituţii:
    a) Ministerul Justiţiei, la nivel de ministru;
    b) Ministerul Administraţiei şi Internelor, la nivel de ministru sau secretar de stat;
    c) Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de ministru sau secretar de stat;
    d) Ministerul Finanţelor Publice, la nivel de ministru sau secretar de stat;
    e) Ministerul Afacerilor Europene, la nivel de ministru sau secretar de stat;
    f) Consiliul Superior al Magistraturii, la nivel de preşedinte sau vicepreşedinte;
    g) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nivel de preşedinte sau vicepreşedinte;
    h) Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nivel de procuror general sau prim-adjunct al procurorului general;
    i) Direcţia Naţionalã Anticorupţie, la nivel de procuror-şef sau procuror-şef adjunct;
    j) Agenţia Naţionalã de Integritate, la nivel de preşedinte sau secretar general.
    (2) Lucrãrile Comisiei MCV sunt conduse de ministrul justiţiei şi au loc la sediul Ministerului Justiţiei.
    (3) Ministrul justiţiei poate invita la lucrãrile Comisiei MCV şi reprezentanţi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, respectiv din cadrul Aparatului propriu de lucru al primului-ministru, reprezentanţi ai oricãror autoritãţi sau instituţii publice, altele decât cele prevãzute la alin. (1), precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi, ai profesiilor juridice şi ai organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în problematica justiţiei sau a MCV.
    ART. 4
    (1) Comisia MCV este convocatã de ministrul justiţiei, din oficiu sau la cererea unui reprezentant al uneia din instituţiile prevãzute la art. 3 alin. (1).
    (2) Comisia MCV se considerã întrunitã în prezenţa reprezentanţilor a cel puţin 7 dintre instituţiile prevãzute la art. 3 alin. (1).
    ART. 5
    (1) În realizarea atribuţiei prevãzute la art. 2, Comisia MCV poate adopta recomandãri, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi.
    (2) Recomandãrile se consemneazã în minuta reuniunii Comisiei MCV în care au fost discutate.
    (3) Recomandãrile adoptate de Comisie vor fi puse în aplicare, cu celeritate, de instituţiile competente.
    (4) Instituţiile prevãzute la art. 3 alin. (1) au obligaţia de a comunica Ministerului Justiţiei stadiul punerii în aplicare a recomandãrilor adoptate la alin. (1).
    ART. 6
    (1) Rapoartele de progres anuale şi interimare întocmite de instituţiile prevãzute la art. 3 alin. (1) vor fi transmise Ministerului Justiţiei, în calitate de coordonator al Comisiei MCV, pentru a fi comunicate Comisiei Europene.
    (2) Ministrul justiţiei transmite Preşedintelui României şi primului-ministru rapoarte cu privire la activitatea Comisiei MCV, dupã fiecare şedinţa a acesteia.

    CAP. II
    Grupul de lucru interministerial pentru implementarea codurilor

    ART. 7
    (1) Se înfiinţeazã Grupul de lucru interministerial pentru evaluarea şi monitorizarea pregãtirii condiţiilor necesare aplicãrii Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicatã, şi pregãtirea intrãrii în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedurã civilã, a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedurã penalã şi a legilor privind executarea pedepselor, denumit în continuare Grupul de lucru.
    (2) Grupul de lucru este constituit din:
    a) ministrul justiţiei;
    b) ministrul finanţelor publice;
    c) ministrul administraţiei şi internelor;
    d) un secretar de stat din cadrul Ministerului Justiţiei;
    e) un secretar de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;
    f) un secretar de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
    ART. 8
    (1) Grupul de lucru se întruneşte în şedinţã lunarã şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea oricãruia dintre miniştri, la sediul ministerului care a solicitat convocarea şedinţei, pentru a stabili, a monitoriza şi a evalua mãsurile logistice şi financiare necesare pentru asigurarea aplicãrii, respectiv pregãtirea intrãrii în vigoare a actelor normative prevãzute la art. 7 alin. (1), precum şi pentru a evalua implementarea mãsurilor stabilite în cadrul reuniunilor anterioare.
    (2) La reuniunile grupului, ministrul justiţiei va invita preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României, cu statut de observatori, precum şi conducãtori ai altor instituţii cu competenţe în implementarea actelor normative prevãzute la art. 7 alin. (1).
    (3) Primul-ministru este informat de ministrul justiţiei cu privire la concluziile şedinţelor Grupului de lucru.

    CAP. III
    Dispoziţii comune

    ART. 9
    (1) Secretariatul Comisiei MCV este asigurat de directorul Direcţiei afaceri europene, din cadrul Ministerului Justiţiei.
    (2) Secretariatul Grupului de lucru este asigurat de secretarul general al Ministerului Justiţiei.
    (3) Secretariatul transmite convocãrile instituţiilor prevãzute la art. 3 alin. (1) şi art. 7 alin. (2).
    (4) Secretariatul întocmeşte minutele reuniunilor şi le transmite membrilor.
    ART. 10
    Ministrul justiţiei are obligaţia de a-i informa ori de câte ori este necesar, în scris, pe Preşedintele României şi pe primul-ministru cu privire la recomandãrile adoptate de Comisia MCV şi de Grupul de lucru, precum şi la modalitatea de punere în aplicare a acestora.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 11
    Hotãrârea Guvernului nr. 79/2010 privind înfiinţarea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 15 februarie 2010, se abrogã.

                                 PRIM-MINISTRU
                             MIHAI-RÃZVAN UNGUREANU

                                Contrasemneazã:
                                 --------------
                              Ministrul justiţiei,
                             Cãtãlin Marian Predoiu

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                                 Gabriel Berca

                         Ministrul afacerilor externe,
                              Cristian Diaconescu

                         Ministrul afacerilor europene,
                                 Leonard Orban

                         Ministrul finanţelor publice,
                            Bogdan Alexandru Drãgoi

    Bucureşti, 20 martie 2012.
    Nr. 216.


    ANEXÃ

                            OBIECTIVELE DE REFERINŢÃ
          instituite în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare

    Potrivit art. 1 din Decizia Comisiei 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referinţã specifice în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 354 din 14 decembrie 2006, "în fiecare an, pânã la 31 martie cel târziu, iar în primul an la 31 martie 2007, România prezintã Comisiei un raport privind progresele realizate în vederea atingerii fiecãruia dintre obiectivele de referinţã enumerate în anexã".
    Obiectivele de referinţã pe care România trebuie sã le atingã, potrivit anexei la Decizia Comisiei 2006/928/CE sunt urmãtoarele:
    1. garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient totodatã, în special prin consolidarea capacitãţilor şi a responsabilizãrii Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea şi evaluarea impactului noilor coduri de procedurã civilã şi penalã;
    2. înfiinţarea, conform celor prevãzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilitãţi în domeniul verificãrii patrimoniului, al incompatibilitãţilor şi al potenţialelor conflicte de interese, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care sã poatã duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive;
    3. continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt;
    4. adoptarea unor mãsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale.

                                       --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016