Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 215 din 20 februarie 2004 pentru aprobarea Normelor privind emiterea si utilizarea tichetelor valorice pentru achizitionarea de carti, reviste si alte publicatii avand caracter stiintific sau literar-artistic ale autorilor din Romania, editate pe orice fel de suport
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 27 februarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 26 din Legea nr. 186/2003 privind promovarea culturii scrise,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele privind emiterea şi utilizarea tichetelor valorice pentru achiziţionarea de cãrţi, reviste şi alte publicaţii având caracter ştiinţific sau literar-artistic ale autorilor din România, editate pe orice fel de suport, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul culturii şi cultelor,
Rãzvan Theodorescu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 20 februarie 2004.
Nr. 215.
ANEXĂ
NORME
privind emiterea şi utilizarea tichetelor valorice
pentru achiziţionarea de cãrţi, reviste şi alte publicaţii
având caracter ştiinţific sau literar-artistic ale
autorilor din România, editate pe orice fel de suport
ART. 1
(1) Prezentele norme privind emiterea şi utilizarea tichetelor valorice pentru achiziţionarea de cãrţi, reviste şi alte publicaţii având caracter ştiinţific sau literarartistic ale autorilor din România, editate pe orice fel de suport, denumite în continuare norme, reglementeazã modalitatea de emitere şi de utilizare a tichetelor valorice pentru achiziţionarea acestor publicaţii, destinate utilizatorilor din bibliotecile publice.
(2) Tichetele valorice prevãzute la alin. (1) nu sunt utilizate pentru achiziţionarea de tipãrituri de informare publicitarã, publicaţii de modã, de decoraţiuni interioare, de sport, de informare din domeniul televiziunii şi al radiodifuziunii, almanahuri, horoscoape, calendare, publicaţii pornografice şi cele destinate jocurilor de noroc.
ART. 2
(1) Tichetele valorice prevãzute la art. 1 se acordã din fondul constituit prin acordarea de cãtre Compania Naţionalã "Loteria Românã" - S.A. a unui procent de 0,4% din profitul net.
(2) Fondul prevãzut la alin. (1) este gestionat în regim extrabugetar de Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Direcţia instituţii de spectacole, culturã scrisã, tradiţii, care asigurã şi distribuirea tichetelor prin bibliotecile publice.
(3) Fondul prevãzut la alin. (1) este destinat achiziţiei publicaţiilor prevãzute la <>art. 1 din Legea nr. 186/2003 , destinate bibliotecilor publice, şi pentru acordarea tichetelor valorice prevãzute la art. 1 alin. (1).
(4) Suma viratã de cãtre Compania Naţionalã "Loteria Românã" - S.A. este utilizatã anual, iar sumele rãmase neutilizate se reporteazã pentru anul urmãtor.
ART. 3
(1) Beneficiarii tichetelor valorice prevãzute la art. 1 alin. (1) sunt elevii, studenţii, persoanele cu un venit lunar sub nivelul salariului minim pe economie, precum şi nevãzãtorii şi surdo-muţii.
(2) În cadrul fiecãrei biblioteci publice se constituie o comisie de distribuire a tichetelor valorice, prin decizie a conducãtorului bibliotecii respective.
(3) Beneficiarii prevãzuţi la alin. (1) trebuie sã facã dovada calitãţii, în baza documentelor depuse de aceştia.
(4) Numãrul maxim de tichete valorice ce pot fi alocate persoanelor prevãzute la alin. (1) se stabileşte anual prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.
ART. 4
(1) Ministerul Culturii şi Cultelor stabileşte anual suma din fondul prevãzut la art. 2 alin. (1) destinatã imprimãrii tichetelor valorice şi cheltuielilor de distribuire a acestora.
(2) Tichetele valorice se emit de cãtre unitãţi cu activitate specializatã în acest domeniu, în baza comenzilor efectuate de Ministerul Culturii şi Cultelor.
(3) Termenul de începere a derulãrii programului corespunde cu termenul la care sunt virate sumele de cãtre Compania Naţionalã "Loteria Românã" - S.A.
ART. 5
(1) Bibliotecile publice transmit Ministerului Culturii şi Cultelor necesarul de tichete valorice pânã la data de 31 martie a fiecãrui an.
(2) Ministerul Culturii şi Cultelor distribuie tichetele valorice bibliotecilor publice o datã pe an, în cursul lunii septembrie.
(3) Decontarea tichetelor valorice se realizeazã în cursul lunilor octombrie şi noiembrie ale fiecãrui an.
(4) Ministerul Culturii şi Cultelor transferã sumele echivalente cãtre persoanele fizice sau juridice (distribuitori, difuzori, librãrii) care prezintã documentele necesare pentru decont în termen de 14 zile de la prezentarea decontului, dar nu mai târziu de data de 15 decembrie a fiecãrui an.
(5) Persoanele fizice şi juridice care solicitã decontarea tichetelor valorice trebuie sã facã dovada cã au ca obiect de activitate vânzarea de carte.
ART. 6
(1) Valoarea unui tichet valoric este de 110.000 lei.
(2) Tichetele valorice au imprimate urmãtoarele menţiuni:
a) autoritatea administraţiei publice centrale care emite şi distribuie tichetele valorice: Ministerul Culturii şi Cultelor;
b) valoarea nominalã a tichetului: 110.000 lei;
c) interdicţia folosirii tichetului pentru o altã destinaţie decât cea prevãzutã de <>art. 1 din Legea nr. 186/2003 : "Acest tichet poate fi folosit numai pentru achiziţionarea de cãrţi, reviste şi alte publicaţii având caracter ştiinţific sau literar-artistic ale autorilor din România, editate pe orice fel de suport.";
d) spaţiu pentru înscrierea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a beneficiarului;
e) spaţiu pentru înscrierea denumirii bibliotecii publice care achiziţioneazã cãrţi, reviste şi alte publicaţii.
ART. 7
Ministerul Culturii şi Cultelor, prin personal de specialitate împuternicit prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, verificã modul de distribuire a tichetelor valorice.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: