Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 209 din 20 martie 1975 pentru aprobarea Protocolului dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind rectificarea frontierei de stat romano-iugoslave in zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier, pe fluviul Dunarea
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 38 din 16 aprilie 1975
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind rectificarea frontierei de stat romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, semnat la Belgrad la 8 februarie 1975.
CONSILIUL DE MINIŞTRI AL
REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA,
Primul ministru,
MANEA MANESCU
PROTOCOL
între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind rectificarea frontierei de stat romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, în dorinta de a reglementa traseul frontierei de stat romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, în conformitate cu prevederile articolului 9, punctul 1, litera b) din Acordul dintre Republica Populara Romana şi Republica Socialistã Federativã Iugoslavia privind realizarea şi exploatarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, semnat la Belgrad la 30 noiembrie 1963, (denumit în textul ce urmeazã acord), au hotãrât sa încheie prezentul protocol şi în acest scop au numit pe împuterniciţii lor:
guvernul Republicii Socialiste România pe general-maior Atanasie Trica, preşedintele delegaţiei romane din Comisia mixtã pentru reconstituirea şi marcarea frontierei de stat romano-iugoslave,
guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia pe colonel Bogoljub Marijanac, preşedintele delegaţiei iugoslave din Comisia mixtã pentru reconstituirea şi marcarea frontierei de stat iugoslavo-romane,
care, dupã schimbul deplinelor puteri, gãsite în buna şi cuvenitã forma,
au convenit asupra urmãtoarelor:
ART. 1
În conformitate cu prevederile articolului 9, punctul 1, litera b) şi punctul 2 din acord Comisia mixtã pentru reconstituirea şi marcarea frontierei de stat romano-iugoslave, prin mãsurãtori pe teren, a marcat traseul frontierei de stat romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, dupã cum urmeazã:
- din punctul 5 cu coordonatele x = 4 949 098,85; y = 7 621 232,93, situat pe linia de frontiera la 700 m de mijlocul laturii amonte a barajului deversor, linia de frontiera continua în linie dreapta pana la punctul 2 cu coordonatele x = 4 948 552,66; y = 7 621 670,71, care marcheaza mijlocul laturii amonte a fundaţiei barajului deversor;
- din punctul 2 linia de frontiera traverseaza barajul deversor pe la mijloc şi în linie dreapta perpendicular pe axul longitudinal al barajului, continua pana la punctul 6 cu coordonatele x = 4 948 052,07; y = 7 622 294,68, situat pe linia de frontiera în aval de baraj.
Coordonatele punctelor au fost calculate în sistemul de coordonate de stat iugoslav.
ART. 2
Pentru determinarea coordonatelor punctelor liniei de frontiera prevãzute la articolul 1, comisia mixtã a plantat pe teritoriul Republicii Socialiste România bornele M.B. XII şi stâlpii de frontiera D. 101/2; D. 101/3; D. 101/4 şi D.102, iar pe teritoriul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia bornele 16, 19 şi stâlpii de frontiera D. 101/2; D. 101/3; D. 101/4 şi D. 102.
Linia frontierei de stat pe partea carosabilã a soselei construitã pe barajul deversor este marcata cu o banda de marmura alba, lata de 25 cm.
ART. 3
Pe baza mãsurãtorilor topografice, comisia mixtã a întocmit planul cu rectificarea frontierei romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, la scara 1:5000, pe care este trasata linia frontierei conform documentelor tehnice oficiale de frontiera din anul 1923 şi linia frontierei descrisã la articolul 1 din prezentul protocol.
Planul cu rectificarea frontierei romano-iugoslave în zona obiectului principal al Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier se anexeazã la prezentul protocol şi face parte integrantã din acesta.
ART. 4
Prezentul protocol şi anexa înlocuiesc documentele de frontiera existente pentru porţiunea liniei de frontiera descrisã la articolul 1 din protocol.
ART. 5
Rectificarea frontierei de stat, efectuatã prin prezentul protocol, rãmâne în vigoare pe toatã durata exploatãrii barajului Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, dupã care se va restabili frontiera existenta, în conformitate cu articolul 9, punctul 2 din acord.
ART. 6
Compensarea în favoarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, ca urmare a rectificarii frontierei de stat în favoarea Republicii Socialiste România, stabilitã prin articolul 1 din prezentul protocol, în suprafata de 241.584 mp se va infaptui asa cum este prevãzut în scrisorile preşedinţilor celor doua delegaţii guvernamentale la negocierile privind realizarea şi exploatarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, schimbate la Belgrad la 30 noiembrie 1963, care se referã la rectificarea frontierei pe fluviul Dunarea.
ART. 7
Prezentul protocol va fi supus aprobãrii organelor competente ale celor doua pãrţi contractante şi va intra în vigoare la data ultimei comunicãri privind aprobarea lui.
Încheiat la Belgrad la data de 8 februarie 1975, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba sârbo-croatã. Ambele texte au aceeaşi valabilitate.
DIN ÎMPUTERNICIREA GUVERNULUI
REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA,
preşedintele delegaţiei
romane din comisia mixtã,
General-maior Atanasie Trica
DIN ÎMPUTERNICIREA GUVERNULUI
REPUBLICII SOCIALISTE FEDERATIVE IUGOSLAVIA,
preşedintele delegaţiei
iugoslave din comisia mixtã,
Colonel Bogoljub Marijanac
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: