Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 2.500 din 31 decembrie 1969 privind executarea unor dispozitii ale Decretului nr. 504/1957 *), precum si stabilirea si sanctionarea contraventiilor la regimul productiei, vanzarii, circulatiei si desfacerii bauturilor alcoolice
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 158 din 31 decembrie 1969
__________
*) Decretul nr. 504/1957 a fost republicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 25 din 20 februarie 1969.
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:
CAP. I
Autorizarea funcţionãrii instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale
ART. 1
Fabricarea rachiurilor naturale se face, potrivit legii, la instalaţiile de fabricat rachiu aparţinînd combinatelor şi întreprinderilor industriei alimentare, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Alimentare, precum şi la cazanele aparţinînd altor unitãţi de stat, aşezãmintelor de orice fel, cooperativelor agricole de producţie, întovãrãşirilor agricole şi gospodãriilor agricole individuale, pentru care s-au obţinut autorizaţii de funcţionare.
ART. 2
Autorizaţiile de funcţionare pentru instalaţiile de fabricat rachiuri naturale se vor acorda, la cerere, de cãtre comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale, cu avizul combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare în a cãror razã teritorialã funcţioneazã instalaţia, conform instrucţiunilor date de Ministerul Industriei Alimentare.
Autorizaţiile nu sînt transmisibile.
ART. 3
În cazul funcţionãrii grupate a instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale pe baterii, precum şi în cazul în care instalaţia aparţine unei persoane juridice, în autorizaţie se va indica numele responsabilului fabricaţiei.
ART. 4
În cazul vînzãrii şi transmiterii în orice mod a instalaţiilor de fabricat rachiu, noii deţinãtori sînt obligaţi sã cearã de la comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare. Foştii deţinãtori sînt obligaţi sã anunţe despre transmiterea instalaţiei comitetul executiv al consiliului popular care le-a eliberat autorizaţia, precum şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare în a cãror razã teritorialã a funcţionat instalaţia, în vederea anulãrii acesteia, în termen de 3 zile de la data transmiterii instalaţiei.
Eliberarea autorizaţiilor pentru funcţionarea cazanelor de fabricat rachiu nou confecţionate se va face în aceleaşi condiţii ca şi pentru cazanele existente.
CAP. II
Funcţionarea instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale supuse autorizaţiei
ART. 5
Pentru funcţionarea instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale supuse autorizaţiei se stabilesc urmãtoarele reguli:
a) Instalaţiile pot funcţiona numai în perioada de fabricaţie stabilitã de comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal care a eliberat autorizaţia, la propunerea combinatului sau întreprinderii industriei alimentare în a cãror razã teritorialã funcţioneazã instalaţia.
b) Instalaţia va funcţiona sub supravegherea titularului autorizaţiei sau, cînd este cazul, a responsabilului de fabricaţie prevãzut în autorizaţia de funcţionare şi numai în locul menţionat în autorizaţie.
Schimbarea locului de funcţionare a instalaţiei se poate face numai cu aprobarea scrisã a comitetului executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal, cu avizul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare.
În cazul cazanelor de fabricat rachiuri aparţinînd persoanelor juridice acestea pot schimba responsabilul de fabricaţie, încunoştinţînd imediat comitetul executiv al consiliului popular care a eliberat autorizaţia, precum şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare.
c) Instalaţiile de fabricat rachiuri naturale trebuie sã lucreze continuu.
În caz de întrerupere a fabricaţiei - din motive neprevãzute -, titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie este obligat sã anunţe în termen de cel mult 24 ore, în scris, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal.
De asemenea, în acelaşi termen este obligat sã anunţe şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare.
În caz de încetare a fabricaţiei datoritã lipsei de materie primã, încunoştinţarea prevãzutã în alineatele de mai sus se va face cu cel puţin 2 zile înainte de terminarea stocului de materie primã.
La încetarea sau întreruperea fabricaţiei instalaţiile se sigileazã.
Sigilarea se va face de cãtre delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare împreunã cu delegatul comitetului executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal, prin aplicarea sigiliului combinatului sau întreprinderii industriei alimentare pe capacul şi corpul instalaţiei; sigilarea se consemneazã într-un proces-verbal.
d) Desigilarea instalaţiei se face de cãtre delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare împreunã cu delegatul comitetului executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal şi în prezenţa titularului autorizaţiei sau, dupã caz, a responsabilului de fabricaţie prevãzut în autorizaţie.
Operaţia se consemneazã într-un proces-verbal în care se va arãta dacã instalaţia îndeplineşte condiţiile tehnice pentru a fi repusã în starea de funcţionare şi dacã sigiliile sînt intacte.
e) În timpul cît instalaţia rãmîne sigilatã, titularul autorizaţiei este obligat sã verifice dacã sigiliile sînt intacte şi sã anunţe de îndatã organele de urmãrire penalã în cazul în care constatã cã acestea au fost rupte.
ART. 6
Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiei, delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare şi al comitetului executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal vor stabili prin proces-verbal, de acord cu titularul sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie, timpul necesar pentru o fierbere, numãrul de fierberi în 24 ore şi randamentul minim în alcool ce trebuie realizat, separat pentru fiecare instalaţie şi pentru fiecare materie primã (prune de toamnã, prune de varã, corcoduşe, amestec de fructe, tescovinã, drojdie de vin şi alte feluri de materii prime).
În caz de nerealizare a randamentului minim în alcool sau de depãşire a timpului de fabricaţie, titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie, este obligat sã anunţe în termen de cel mult 24 ore, în scris, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal.
De asemenea, în acelaşi termen este obligat sã anunţe şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare.
ART. 7
În decursul unui an de fabricaţie (1 iulie-30 iunie al anului urmãtor) un producãtor poate fabrica rachiuri naturale la o singurã instalaţie.
În acest scop, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal împreunã cu combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, vor repartiza producãtorii pe instalaţii de fabricat rachiuri şi vor comunica repartizarea fãcutã titularului autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilului de fabricaţie prevãzut în autorizaţie.
Titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie, va fabrica rachiuri naturale numai pentru producãtorii repartizaţi la instalaţia respectivã, potrivit alineatului precedent.
În cazul cînd fabricaţia de rachiuri naturale la unele instalaţii se opreşte datoritã unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, combinatul sau întreprinderea industriei alimentare împreunã cu comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal, cu acordul titularului autorizaţiei sau, dupã caz, al responsabilului de fabricaţie prevãzut în autorizaţie, vor face o notã repartizare a producãtorilor care dispun de materie primã, comunicînd totodatã situaţiile de fabricaţie ale producãtorilor nou repartizaţi, titularului autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilului de fabricaţie prevãzut în autorizaţie, la instalaţia la care au fost repartizaţi.
Pe certificatul de producãtor, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orãşenesc sau municipal va menţiona, pe baza repartiţiei fãcute, instalaţia de fabricat rachiuri naturale la care producãtorul urmeazã sã-şi prelucreze materia primã ce-i aparţine.
Art. 8
Fabricarea rachiurilor naturale se face numai din materia primã obţinutã de producãtor din producţie proprie şi a cãrei provenienţã o va dovedi cu certificatul de producãtor eliberat de comitetul executiv al consiliului popular al localitãţii în care sînt situate terenurile sau culturile respective.
Producãtorii nu pot împãrţi materia primã la mai multe persoane, în vederea fabricãrii de rachiuri naturale.
Provenienţa produselor primite de membrii cooperativelor agricole de producţie în contul zilelor-muncã, care se prezintã pentru fabricarea rachiurilor naturale, se dovedeşte cu adeverinţã eliberatã de organizaţia cooperatistã din care aceştia fac parte.
Producãtorii care au contractat cu statul livrarea întregii producţii de fructe destinate fabricãrii de rachiuri naturale sau de borhoturi de fructe, mai puţin cantitatea necesarã fabricãrii rachiului destinat consumului propriu, vor putea fabrica rachiuri naturale pe baza unei adeverinţe eliberate de combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, din care sã rezulte cantitatea de rachiuri naturale ce se poate fabrica fãrã reţinerea sarcinii de vînzare.
ART. 9
Dupã efectuarea fabricaţiei, titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie va elibera producãtorului o adeverinţã din care sã rezulte cantitãţile de rachiuri naturale reţinute spre a fi predate combinatului sau întreprinderii industriei alimentare, ca sarcinã de vînzare sau pentru îndeplinirea obligaţiilor rezultînd din contractãri, precum şi cantitãţile oferite la achiziţii.
ART. 10
Titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie este obligat sã aibã şi sã foloseascã alcoolmetrele, tabele de reducţie şi cilindri, necesare pentru determinarea tãriei alcoolice, ce vor fi procurate la cerere, contra cost, de cãtre combinatele sau întreprinderile industriei alimentare.
CAP. III
Evidenţa producţiei rachiurilor naturale
ART. 11
Titularul autorizaţiei sau, dupã caz, responsabilul de fabricaţie prevãzut în autorizaţie este obligat sã posede registrul de fabricaţie tip, pus la dispoziţie de combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, în care va înscrie zilnic, pe mãsura fabricãrii, toate datele privind evidenţierea exactã a materiei prime prelucrate, a rachiurilor naturale rezultate şi a celor reţinute.
Unitãţile de stat care au instalaţii de fabricat rachiuri naturale şi sînt autorizate sã efectueze prestãri de servicii pentru alţi producãtori vor ţine, separat de evidenţa producţiei proprii şi evidenţa prevãzutã la alineatul de mai sus, pentru producţia realizatã din prestãrile efectuate.
ART. 12
Titularii autorizaţiilor sau dupã caz, responsabilii de fabricaţie prevãzuţi în autorizaţii mai au urmãtoarele obligaţii:
a) sã comunice zilnic comitetelor executive ale consiliilor populare comunale orãşeneşti sau municipale în a cãror razã teritorialã funcţioneazã instalaţiile, cantitãţile de rachiuri naturale produse, precum şi cele reţinute, depunînd un exemplar din fişa de evidenţã zilnicã a registrului de fabricaţie;
b) sã ţinã pe lîngã registrul de evidenţã a producţiei de rachiuri naturale, şi un registru de partizi pe producãtori, în care vor înscrie cantitãţile realizate de producãtori şi cele realizate cu ocazia fabricaţiei.
CAP. IV
Preluarea, vînzarea şi circulaţia vinurilor şi rachiurilor naturale
ART. 13
Gospodãriile agricole individuale, întovãrãşirile agricole, cooperativele agricole de producţie şi aşezãmintele de orice fel, cultivatoare de vii şi livezi, au sarcina de a vinde statului, prin combinatele sau întreprinderile industriei alimentare, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Alimentare, struguri sau vin şi rachiuri naturale, în cantitãţile şi în condiţiile stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 14
Titularii autorizaţiilor sau, dupã caz, responsabilii de fabricaţie prevãzuţi în autorizaţie sînt obligaţi sã reţinã şi sã predea combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare cantitãţile de rachiuri naturale provenite din uium şi pe cele care reprezintã sarcina de vînzare stabilitã prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
De asemenea, sînt obligaţi sã reţinã şi sã predea combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare cantitãţile de rachiuri naturale contractate cu producãtorii şi pe cele oferite le aceştia la achiziţie şi sã pãstreze în bune condiţii rachiurile naturale reţinute.
ART. 15
Întreprinderile de stat care fabricã rachiuri naturale vor preda combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare întreaga producţie obţinutã, în termen de 30 zile de la obţinerea acesteia, la preţurile stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 16
Vinificarea strugurilor se poate face numai de organizaţiile socialiste care au sarcini de plan în acest scop, de cultivatorii de vii din producţia proprie de struguri şi de membrii cooperativelor agricole de producţie care au primit struguri pentru zile-muncã.
ART. 17
Gospodãriile agricole individuale, întovãrãşirile agricole, cooperativele agricole de producţie şi aşezãmintele de orice fel, deţinãtoare de livezi, pomi fructiferi şi vii, pot sã vîndã cãtre consumatori rachiurile naturale şi vinurile rãmase disponibile dupã îndeplinirea obligaţiilor cãtre stat, cu plata taxelor legale.
Producãtorii care doresc sã vîndã o parte din cantitãţile cuvenite pentru consum propriu direct la consumatori, sînt obligaţi sã declare cantitãţile respective la comitetele executive ale consiliilor populare şi sã plãteascã taxele legale.
Producãtorii care vînd direct la consumatori o parte din cantitãţile cuvenite pentru consum propriu, fãrã sã declare aceste cantitãţi la comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale, vor plãti taxele legale pentru întreaga cantitate destinatã consumului propriu.
Vînzarea se poate face numai la locul de producţie sau la domiciliul producãtorilor, ori la sediul organizaţiei socialiste producãtoare.
Este interzisã vînzarea de cãtre producãtorii menţionaţi la alin. 1 a vinului şi rachiurilor naturale în magazine sau localuri proprii de consum.
ART. 18
Transportul vinului sau rachiurilor naturale de cãtre producãtori de la locul unde este depozitatã producţia se poate face numai pe baza biletelor de transport tip eliberate de comitetul executiv al consiliului popular al localitãţii de unde se face transportul.
CAP. V
Stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor
ART. 19
Încãlcarea dispoziţiilor din prezenta hotãrîre, arãtate mai jos, constituie contravenţie şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14 alin. 2, cu amendã de la 300 la 1300 lei;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 17 şi 18, cu amendã de la 500 la 1.500 lei;
c) nerespectarea dispoziţiilor art. 15 şi 16, cu amendã de la 1.000 la 3.000 lei.
Nu constituie contravenţie vinificarea unei cantitãţi pînã la 20 kg struguri anual.
ART. 20
Sînt supuse confiscãrii cantitãţile de struguri, vinuri, rachiuri naturale şi borhoturi destinate fabricãrii de rachiuri naturale produse prin contravenţie sau care au servit la sãvîrşirea contravenţiei, dacã sînt ale contravenientului, precum şi cele dobîndite prin sãvîrşirea contravenţiei, dacã nu sînt restituite persoanei vãtãmate.
De asemenea, sînt supuse confiscãrii, în condiţiile alineatului precedent, ambalajele, cazanele şi instalaţiile de fabricat rachiuri naturale, în cazurile prevãzute la art. 4, 5, 6, 7 alin. 3, art. 12 şi 14 alin. 2.
ART. 21
Contravenţiile prevãzute în prezenta hotãrîre se constatã de cãtre primari, de ofiţerii şi subofiţerii de miliţie, precum şi de angajaţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Industriei Alimentare, administraţiilor financiare, combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare, împuterniciţi în acest scop de conducãtorii acestora.
Agentul constatator va reţine bunurile supuse confiscãrii şi le va preda spre conservare la cea mai apropiatã unitate vin-alcool din cadrul combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare. De asemenea va descrie în procesul-verbal aceste bunuri, consemnînd totodatã mãsura de conservare luatã.
Dacã bunurile supuse confiscãrii aparţin altei persoane decît contravenientului, în procesul-verbal se vor specifica numele, prenumele şi domiciliul persoanei fizice, ori denumirea şi sediul persoanei juridice, în mãsura în care aceste date sînt cunoscute.
ART. 22
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite de îndatã combinatului sau întreprinderii industriei alimentare în a cãrei razã teritorialã s-a sãvîrşit contravenţia, care aplicã amenda prin rezoluţie pusã de directorul sau locţiitorul sãu pe procesul-verbal, dispunînd totodatã confiscarea în cazurile prevãzute la art. 20.
ART. 23
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicãrii acestuia.
Plîngerea se rezolvã de judecãtoria în a cãrei razã teritorialã a fost sãvîrşitã contravenţia.
ART. 24
În caz de anulare a procesului-verbal, produsele şi celelalte bunuri confiscate se restituie celui în drept, reţinîndu-se cantitãţile de produse cuvenite statului, în condiţiile prevãzute de lege.
Dacã restituirea în naturã a produselor nu mai este posibilã, se dau celui în drept alte produse, de aceeaşi calitate şi tãrie alcoolicã, reţinîndu-se de asemenea cantitãţile de produse cuvenite statului, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 25
Procedura de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din prezenta hotãrîre este aplicabilã şi în cazul contravenţiei prevãzute în <>art. 17 din Decretul nr. 504/1957 .
ART. 26
În mãsura în care prezenta hotãrîre nu dispune, contravenţiilor prevãzute la <>art. 19 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
Dispoziţiile alineatului precedent sînt aplicabile şi în cazul contravenţiei prevãzute la art. 25, dacã prin lege nu se dispune altfel.
CAP. VI
Dispoziţii finale
ART. 27
Instrucţiunile aprobate prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 433/1958 , pentru aplicarea dispoziţiilor din Decretul nr. 504/1957 , referitoare la autorizarea şi funcţionarea instalaţiilor de fabricat rachiu natural şi la evidenţa fabricãrii acestor produse, precum şi pentru sancţionarea contravenţiilor la aceste dispoziţii şi la dispoziţiile din acelaşi decret privitoare la vinificare, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abrogã.
Preşedintele Consiliului de Miniştri,
ION GHEORGHE MAURER
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: