Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 2.429 din 21 decembrie 2004 privind organizarea si functionarea Consiliului pentru avizarea licentierii operatiunilor cu produse si tehnologii cu dubla utilizare
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 18 din 6 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 387/2003 privind regimul de control al exporturilor de produse şi tehnologii cu dublã utilizare, cu modificãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã urmãtoarea hotãrâre:
ART. 1
Consiliul pentru avizarea licenţierii operaţiunilor cu produse şi tehnologii cu dublã utilizare, denumit în continuare Consiliu, organ fãrã personalitate juridicã aflat în coordonarea Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor, este înfiinţat în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 387/2003 privind regimul de control al exporturilor de produse şi tehnologii cu dublã utilizare, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile:
a) produse şi tehnologii cu dublã utilizare;
b) operaţiuni de export şi de reexport;
c) operaţiuni de import;
d) operaţiuni de intermediere;
e) asistenţã tehnicã
sunt definite conform <>Legii nr. 387/2003 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
(1) Consiliul examineazã şi avizeazã cererile de licenţã pentru operaţiunile cu produse şi tehnologii cu dublã utilizare prevãzute la <>art. 8 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi f) din Legea nr. 387/2003 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Consiliul examineazã şi evalueazã şi alte aspecte referitoare la operaţiunile de comerţ exterior cu produse şi tehnologii cu dublã utilizare, precum şi orice alte activitãţi în legãturã cu funcţionarea sistemului naţional de control al exporturilor.
ART. 4
(1) Consiliul este alcãtuit din reprezentanţii urmãtoarelor instituţii: Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Apãrãrii Naţionale; Ministerul Economiei şi Comerţului; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Ministerul Integrãrii Europene; Serviciul Român de Informaţii; Serviciul de Informaţii Externe; Autoritatea Naţionalã a Vãmilor; Comisia Naţionalã de Control al Activitãţilor Nucleare.
(2) Şedinţele Consiliului, în care se analizeazã contestarea respingerii cererii de eliberare a licenţelor, precum şi cele la care preşedintele Consiliului considerã cã ordinea de zi impune aceasta se desfãşoarã cu participarea secretarilor de stat care coordoneazã domeniul controlului exporturilor din ministerele respective şi a conducãtorilor celorlalte autoritãţi publice.
(3) La şedinţele Consiliului pot participa, în locul membrilor titulari, alţi reprezentanţi desemnaţi de aceştia, pe baza unei împuterniciri transmise secretariatului executiv al consiliului.
(4) Atât membrii Consiliului, cât şi reprezentanţii acestora, potrivit prevederilor alin. (3), nu pot participa la luarea hotãrârilor Consiliului în situaţiile în care se aflã în conflict de interese.
ART. 5
(1) Preşedinţia Consiliului se asigurã de cãtre Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor, prin preşedintele acesteia.
(2) Activitatea de secretariat a Consiliului se asigurã de cãtre Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor prin direcţia de specialitate.
(3) Secretariatul executiv al Consiliului se numeşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor.
ART. 6
(1) Consiliul se întruneşte în şedinţe ordinare de douã ori pe lunã.
(2) În situaţii urgente Consiliul se poate întruni în şedinţe extraordinare, convocate de preşedintele Consiliului din iniţiativa sa ori la cererea justificatã a oricãrui membru al Consiliului.
(3) Pentru clarificarea unor aspecte referitoare la operaţiunile care fac obiectul cererilor de licenţã, preşedintele Consiliului poate invita la şedinţe persoanele sau reprezentanţii persoanelor solicitante.
ART. 7
Consiliul îşi desfãşoarã activitatea în prezenţa a cel puţin 7 membri, dintre care nu va lipsi reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe. În caz contrar, şedinţa se amânã şi rãspunderea pentru toate implicaţiile care decurg din aceasta revine ministerelor sau autoritãţilor publice care nu au asigurat participarea propriilor reprezentanţi.
ART. 8
Şedinţele Consiliului sunt conduse de cãtre preşedintele Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor sau de un împuternicit al acestuia.
ART. 9
(1) În vederea examinãrii cererilor de licenţã, în cadrul şedinţelor Consiliului, directorii direcţiilor de specialitate sau înlocuitorii acestora din cadrul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor vor prezenta principalele elemente ale cererilor de licenţã, aşa cum acestea rezultã din analiza documentelor puse la dispoziţie de solicitanţi şi din rapoartele de control în legãturã cu operaţiunea care face obiectul cererii de licenţã.
(2) În elaborarea hotãrârii, Consiliul va avea în vedere necesitatea soluţionãrii cererilor de licenţã în termenul legal de 45 de zile, care se calculeazã de la data depunerii de cãtre solicitant a documentaţiei complete necesare.
(3) Dacã unul sau mai mulţi membri ori reprezentanţi solicitã clarificãri suplimentare, consiliul poate stabili aplicarea procedurii de luare a hotãrârii în douã etape.
(4) Procedurile de luare a hotãrârii în douã etape, monitorizare, notificare, alte uzanţe, se aprobã prin regulamentul de ordine interioarã al Consiliului.
(5) Hotãrârile Consiliului se adoptã prin consensul membrilor prezenţi.
(6) Blocarea consensului de cãtre unul sau mai mulţi membri ai Consiliului trebuie sã se facã cu motivarea scrisã, în fapt şi în drept, a considerentelor avute în vedere.
ART. 10
(1) Informarea privind ordinea de zi a şedinţelor ordinare se transmite membrilor Consiliului de cãtre secretariatul executiv al Consiliului, cu cel puţin douã zile lucrãtoare înainte de data şedinţei.
(2) Pentru şedinţele extraordinare, informarea şi avizele pot fi transmise prin telefon sau e-mail, urmând ca avizul membrilor Consiliului sã fie reconfirmat în scris sau cu ocazia urmãtoarei şedinţe ordinare.
(3) Documentele de lucru ale Consiliului pot fi consultate de cãtre membrii acestuia sau de cãtre reprezentanţii lor la sediul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor.
ART. 11
(1) Dezbaterile, propunerile, recomandãrile şi concluziile Consiliului se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se semneazã de toţi membrii sau reprezentanţii participanţi.
(2) În baza procesului-verbal prevãzut la alin. (1) se emite hotãrârea Consiliului, semnatã de preşedintele acestuia sau de împuternicitul sãu, care a condus şedinţa, şi de secretarul executiv al Consiliului.
ART. 12
Documentele Consiliului sunt gestionate de cãtre Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor şi se clasificã conform prevederilor legale.
ART. 13
(1) Şedinţele Consiliului au loc, de regulã, la sediul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor.
(2) În situaţia în care şedinţele se desfãşoarã în alt sediu, aceasta se va comunica de cãtre Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor o datã cu transmiterea informãrii privind ordinea de zi, conform art. 10 alin. (1).
ART. 14
Cheltuielile aferente funcţionãrii Consiliului se asigurã din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, prin bugetul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor.
ART. 15
Preşedintele şi membrii Consiliului au dreptul la o indemnizaţie de şedinţã. Cuantumul lunar al indemnizaţiilor de şedinţã nu poate depãşi cuantumul câştigului salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã, corespunzãtor lunii ianuarie a fiecãrui an, şi se acordã proporţional cu numãrul de şedinţe la care au participat.
ART. 16
Relaţia cu mijloacele de informare în masã şi calitatea de purtãtor de cuvânt în legãturã cu activitãţile desfãşurate de cãtre Consiliu sunt asigurate de cãtre preşedintele acestuia.
ART. 17
Anual, secretariatul executiv va elabora raportul privind activitatea Consiliului în anul precedent, pe care îl prezintã acestuia spre adoptare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Bogdan Lucian Aurescu,
secretar de stat
Ministrul delegat pentru coordonarea
autoritãţilor de control,
Ionel Blãnculescu
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Bucureşti, 21 decembrie 2004.
Nr. 2.429.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: