Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea invatamantului postuniversitar medical si farmaceutic uman
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005
HOTĂ?RÂRE nr. 2.300 din 14 decembrie 2004
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învãţãmântului postuniversitar medical şi farmaceutic uman
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învãţãmântului postuniversitar medical şi farmaceutic uman, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 5 septembrie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul hotãrârii va avea urmãtorul cuprins:
"HOTÃRÂRE privind organizarea învãţãmântului postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman"
2. În tot cuprinsul hotãrârii, urmãtoarele sintagme se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
a) "învãţãmânt postuniversitar medical şi farmaceutic uman" cu "învãţãmânt postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman";
b) "educaţie medicalã continua" cu "educaţie continua în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman";
c) "stomatologie" cu "medicina dentara";
d) "medicii stomatologi" cu "medicii dentisti";
e) "specialitãţi medico-farmaceutice" cu "specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice";
f) "domeniul/profilul medical şi farmaceutic uman" cu "domeniul/profilul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman";
g) "medici şi farmacisti" cu "medici, medici dentisti şi farmacisti";
h) "Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei" cu "Ministerul Sãnãtãţii";
i) "Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice, competente şi supraspecializari pentru reţeaua de asistenta medicalã" cu "Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenta medicalã".
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Formele de învãţãmânt postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman sunt:
a) rezidentiatul;
b) specializarea pentru dobândirea unei alte specialitãţi;
c) educaţia continua în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman;
d) cursurile postuniversitare de perfecţionare şi alte forme prevãzute de lege.
(2) Educaţia continua în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman cuprinde totalitatea activitãţilor de pregãtire teoreticã şi/sau practica destinate medicilor, medicilor dentisti şi, respectiv, farmacistilor, în vederea dobândirii/îmbunãtãţirii nivelului de cunoştinţe, abilitaţi şi aptitudini necesare creşterii calitãţii asistenţei medicale şi nivelului de performanta în domeniul respectiv. Aceasta cuprinde:
a) programele pentru obţinerea atestatelor de studii complementare;
b) alte forme de perfecţionare prevãzute de lege."
4. Dupã alineatul (2) al articolului 5 se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Formarea prin rezidentiat implica participarea rezidentului la toate activitãţile specifice domeniului de specializare, inclusiv în garzi, desfãşurate în clinicile universitare sau în unitãţile sanitare acreditate unde rezidentul îşi efectueazã pregãtirea, pe intreaga durata a sãptãmânii de lucru şi, respectiv, a anilor de pregãtire în rezidentiat.
(2^2) Rezidentiatul se poate întrerupe, la cerere, pentru motive întemeiate stabilite în metodologia de aplicare a prezentei hotãrâri. Dupã reluarea pregãtirii prin rezidentiat, prezentarea la examenul de specialist se va face dupã efectuarea integrala a duratei de pregãtire prevãzute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenta medicalã."
5. Alineatul (6) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Rezidentul participa efectiv la activitãţile şi responsabilitãţile clinicilor, secţiilor, laboratoarelor, cabinetelor de specialitate, de medicina de familie, cabinetelor medico-dentare şi farmaciilor în care efectueazã pregãtirea, sub îndrumarea şi supravegherea directa a coordonatorilor sãi din instituţiile şi unitãţile sanitare acreditate conform art. 4. Pe durata pregãtirii în specialitate rezidentii sunt salarizaţi conform legii."
6. La articolul 16 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) fãrã susţinerea unui nou concurs naţional pentru rezidentiat, dar cu parcurgerea integrala a stagiului de pregãtire, dacã specialitatea este inrudita cu cea pentru care solicitantul are certificat, cu avizul organizaţiilor profesionale de profil şi aprobarea Ministerului Sãnãtãţii."
7. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Lista specialitatilor înrudite se stabileşte de cãtre Ministerul Sãnãtãţii cu avizul organizaţiilor profesionale de profil, pe baza Nomenclatorului specialitatilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenta medicalã, şi se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii."
8. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Atestatul de studii complementare reprezintã:
a) formele de pregãtire postuniversitarã în domenii tehnice, diagnostice sau terapeutice;
b) formele de pregãtire postuniversitarã suplimentare, aprofundate în domenii conexe specialitatii de baza.
(2) Formele de pregãtire postuniversitarã prevãzute la alin. (1) lit. b) se efectueazã numai de cãtre medicii specialişti sau medicii primari.
(3) Atestatele de studii complementare aferente fiecãrei specialitãţi medicale, medico-dentare şi, respectiv, farmaceutice se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii, cu avizul organizaţiilor profesionale de profil.
(4) Durata şi conţinutul programelor de pregãtire pentru obţinerea de atestate de studii complementare se aproba de cãtre Ministerul Sãnãtãţii la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate."
9. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Programele de pregãtire în vederea dobândirii atestatelor de studii complementare se organizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii prin instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate.
(2) Ministerul Sãnãtãţii organizeazã examenele de evaluare a pregãtirii dobândite în cadrul programelor prevãzute la alin. (1) şi elibereazã atestatele."
10. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Atestatele de studii complementare dobândite în strãinãtate pot fi recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii."
11. Alineatul (1) al articolului 20 se abroga.
12. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Educaţia continua în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, cu excepţia studiilor complementare care duc la dobândirea unui atestat, este organizatã de cãtre Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentisti din România, Colegiul Farmacistilor din România, în colaborare cu instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sãnãtãţii."
13. Alineatul (1) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Taxele de instruire pentru formele de pregãtire profesionalã rezidentiat cu taxa, specializarea pentru dobândirea unei alte specialitãţi, atestate de studii complementare, cursuri postuniversitare, educaţie continua în domeniul medical, medico-dentar sau farmaceutic uman sunt suportate de cãtre beneficiari sau angajatorii acestora."
ART. II
Certificatele de competente şi certificatele de supraspecializare eliberate în baza reglementãrilor anterioare datei intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri conferã aceleaşi drepturi ca şi atestatele de studii complementare, fiind echivalente. Certificatele de competente şi certificatele de supraspecializare pot fi înlocuite cu atestate de studii complementare, la cerere, începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. III
Prezenta hotãrâre transpune integral prevederile art. 24 şi ale anexei I la Directiva Consiliului 93/16/EEC din 5 aprilie 1993 privind facilitarea liberei circulatii a medicilor şi recunoaşterea reciprocã a diplomelor, certificatelor şi a altor titluri de medic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 165 din 7 iulie 1993, p. 1.
ART. IV
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. V
<>Hotãrârea Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învãţãmântului postuniversitar medical şi farmaceutic uman, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 5 septembrie 2002, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul sãnãtãţii,
Ion Bazac,
secretar de stat
p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Radu Damian,
secretar de stat
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Dan Mircea Popescu
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Bucureşti, 14 decembrie 2004.
Nr. 2.300.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: