Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 2.223 din 17 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind modul de desfasurare a cursurilor de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor si atestare a rezultatelor obtinute, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 322/2005
EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 din 8 ianuarie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 2.223 din 17 decembrie 2009
pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind modul de desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor şi atestare a rezultatelor obţinute, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 322/2005
EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 12 din 8 ianuarie 2010
În temeiul prevederilor <>art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã , şi ale <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere dispoziţiile <>art. 106 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:
ART. I
<>Regulamentul privind modul de desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor şi atestare a rezultatelor obţinute, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 322/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 8 septembrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolele 15-19 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Formarea continuã la nivel descentralizat include toate sesiunile de pregãtire organizate de instanţe şi parchete în baza prezentului regulament.
(2) În cadrul instanţelor şi parchetelor se organizeazã periodic, sub coordonarea curţilor de apel sau parchetelor de pe lângã acestea, activitãţi de formare profesionalã continuã, constând în consultãri, dezbateri, seminare, sesiuni ori mese rotunde, cu participarea Institutului Naţional al Magistraturii.
Art. 16. - Institutul Naţional al Magistraturii coordoneazã activitatea de pregãtire profesionalã continuã descentralizatã, conform prevederilor prezentului regulament.
Art. 17. - (1) Preşedintele curţii de apel sau, dupã caz, procurorul general al parchetului de pe lângã curtea de apel desemneazã judecãtorii, respectiv procurorii care rãspund de organizarea activitãţii de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor de la curtea de apel şi instanţele din circumscripţia acesteia, respectiv de la parchetul de pe lângã curtea de apel şi parchetele subordonate.
(2) Institutul Naţional al Magistraturii organizeazã întruniri periodice ale judecãtorilor şi procurorilor desemnaţi conform alin. (1) în vederea asigurãrii unei pregãtiri uniforme la nivelul instanţelor sau, dupã caz, al parchetelor.
(3) Responsabilii de la nivelul curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea organizeazã întâlniri periodice cu judecãtorii şi procurorii de la nivelul instanţelor sau parchetelor din subordine.
Art. 18. - (1) Programul de formare continuã descentralizatã este aprobat anual de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, cel mai târziu în luna noiembrie, de regulã odatã cu programul de formare profesionalã continuã centralizatã.
(2) Programul de formare continuã descentralizatã cuprinde: analiza activitãţii formãrii continue descentralizate a anului în curs, tematica formãrii continue descentralizate aferentã anului urmãtor şi, dupã caz, propuneri de optimizare a sistemului în anul urmãtor.
Art. 19. - (1) Tematica formãrii continue descentralizate se stabileşte pe baza propunerilor formulate potrivit art. 9 alin. (1) şi a celor comunicate de cãtre responsabili şi va corespunde obiectivelor formãrii continue stabilite pentru anul urmãtor.
(2) Tematica formãrii continue descentralizate cuprinde domenii comune, cu caracter obligatoriu, şi domenii orientative. La nivelul instanţelor şi parchetelor se pot organiza consultãri şi dezbateri şi asupra altor teme, în domenii specifice."
2. Dupã articolul 19 se introduc zece noi articole, articolele 20-29, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Dupã aprobare, programul de formare continuã descentralizatã este transmis curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea, în vederea întocmirii planurilor de formare continuã descentralizatã.
(2) Responsabilul de la nivelul curţii de apel, respectiv al parchetului de pe lângã aceasta alcãtuieşte planul unitar de formare continuã descentralizatã la nivelul fiecãrei curţi de apel, respectiv fiecãrui parchet de pe lângã aceasta, cu consultarea conducãtorului instanţei sau parchetului şi a managerului economic. La întocmirea planului contribuie toţi responsabilii din circumscripţie, sub coordonarea responsabililor de la nivelul curţilor de apel şi al parchetelor de pe lângã acestea.
Art. 21. - (1) La întocmirea planului responsabilii au în vedere domeniile comune, selecteazã domeniile orientative în care existã nevoi de formare la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta şi introduc domeniile specifice conform art. 19 alin. (2).
(2) În vederea alcãtuirii planului de formare continuã la nivel descentralizat, responsabilii stabilesc şi planificã numãrul de activitãţi de formare pentru fiecare domeniu, identificând resursele materiale şi umane pentru fiecare activitate de formare. Planul întocmit va cuprinde domeniul şi tema activitãţii de formare, perioada de desfãşurare, locaţia, numãrul de participanţi, sursa fondurilor utilizate.
(3) Responsabilii stabilesc forma de desfãşurare a activitãţilor de pregãtire - seminare, consultãri, dezbateri, sesiuni, întâlniri sau mese rotunde, în funcţie de domeniile incluse în plan, nevoile de formare şi resursele existente. Se considerã drept seminar activitãţile de formare cu caracter preponderent interactiv care includ desfãşurarea, în flux continuu, a cel puţin 5 ore de lucrãri, alocate prezentãrii şi dezbaterii tematicii stabilite.
Art. 22. - (1) Dupã aprobarea, în prealabil, de cãtre preşedinţii curţilor de apel sau procurorii generali ai parchetelor de pe lângã acestea, planificarea activitãţilor de formare profesionalã continuã la nivel descentralizat este transmisã de îndatã Institutului Naţional al Magistraturii, în scopul exercitãrii atribuţiilor de coordonare.
(2) Planificarea activitãţilor este, de asemenea, transmisã cãtre instanţele sau parchetele din circumscripţia curţii de apel, respectiv a parchetului de pe lângã aceasta, în scopul exercitãrii dreptului de opţiune a magistraţilor pentru participarea la activitãţile de formare continuã descentralizatã.
Art. 23. - (1) Selecţia participanţilor la activitãţile de formare se realizeazã de cãtre judecãtorii sau procurorii responsabili cu organizarea activitãţii de formare profesionalã continuã de la nivelul instanţelor ori parchetelor, sub coordonarea judecãtorilor sau procurorilor responsabili de la nivelul curţilor de apel ori parchetelor de pe lângã acestea, şi se supune aprobãrii colegiilor de conducere.
(2) La selecţia participanţilor sunt avute în vedere urmãtoarele criterii: opţiunea judecãtorului sau procurorului, competenţa materialã a instanţei sau parchetului de la care provine magistratul respectiv, specializarea acestuia şi recomandãrile comisiilor de evaluare. Sunt incluşi cu prioritate pe lista de participanţi judecãtorii sau procurorii care nu participã în anul respectiv la seminare cu tematici similare organizate de Institutul Naţional al Magistraturii la nivel centralizat ori de alte instituţii sau organisme naţionale sau internaţionale.
Art. 24. - (1) Dupã desfãşurarea seminarului, responsabilii alcãtuiesc un raport de seminar, conţinând informaţii privind: perioada de desfãşurare şi tema seminarului, aprecieri privind calitatea şi utilitatea acestuia, acoperirea temelor aflate în agenda seminarului, aprecierile nominale asupra prestaţiei moderatorilor, impresia generalã asupra seminarului, sugestiile participanţilor. La redactarea raportului de seminar, responsabilii ţin cont în mod egal atât de propriile observaţii, cât şi de fişele de evaluare completate de participanţi.
(2) Raportul de seminar, împreunã cu agenda seminarului şi lista de participanţi, sunt transmise de responsabili în cel mult douã sãptãmâni de la desfãşurarea seminarului Institutului Naţional al Magistraturii.
(3) Celelalte activitãţi de formare prevãzute la art. 21 alin. (3) sunt cuprinse în raportul semestrial transmis Institutului Naţional al Magistraturii. Raportul semestrial cuprinde domeniul, tema, locaţia, data desfãşurãrii activitãţii şi numãrul de participanţi pentru fiecare activitate de formare.
Art. 25. - În organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de formare continuã descentralizatã, Institutul Naţional al Magistraturii exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã şi supune aprobãrii Consiliului Superior al Magistraturii Programul de formare continuã descentralizatã;
b) transmite instanţelor şi parchetelor Programul de formare continuã descentralizatã;
c) realizeazã formarea formatorilor;
d) transmite responsabililor, din oficiu sau la cererea acestora, pentru a fi puse la dispoziţia magistraţilor şi consultate de aceştia, materialele de pregãtire relevante utilizate în cadrul seminarelor sau programelor de pregãtire organizate de Institutul Naţional al Magistraturii la nivel centralizat;
e) organizeazã întruniri periodice cu responsabilii pentru prezentarea Programului de formare continuã descentralizatã pentru anul urmãtor şi ori de câte ori este necesar, pentru discutarea problemelor specifice şi identificarea soluţiilor optime în domeniul pregãtirii magistraţilor;
f) ia orice mãsuri necesare bunei funcţionãri sau optimizãrii sistemului.
Art. 26. - Responsabilul cu activitatea de formare continuã descentralizatã de la nivelul curţii de apel, respectiv parchetului de pe lângã curtea de apel exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) centralizeazã, analizeazã şi transmite Institutului Naţional al Magistraturii propunerile de formare continuã ale magistraţilor din circumscripţia curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta;
b) identificã şi analizeazã nevoile de formare la nivel descentralizat şi propune domeniile obligatorii pentru anul urmãtor;
c) întocmeşte şi completeazã, dacã este cazul, planul de formare continuã la nivel descentralizat;
d) realizeazã selecţia participanţilor la activitãţile de formare la nivel descentralizat şi o supune aprobãrii colegiului de conducere;
e) organizeazã activitãţile de formare continuã descentralizatã, astfel cum au fost stabilite în planul propriu;
f) întocmeşte rapoartele de seminar şi raportãrile semestriale privind activitãţile de formare continuã descentralizatã organizate la nivelul curţii de apel, respectiv parchetului de pe lângã aceasta, pe care le transmite Institutului Naţional al Magistraturii;
g) identificã şi comunicã Institutului Naţional al Magistraturii propuneri de optimizare a funcţionalitãţii sistemului;
h) coordoneazã relaţia cu responsabilii de la instanţele/parchetele din circumscripţia curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta;
i) ia orice alte mãsuri necesare bunei funcţionãri sau optimizãrii sistemului.
Art. 27. - Responsabilul cu activitatea de formare continuã descentralizatã de la nivelul instanţelor şi parchetelor exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) centralizeazã, analizeazã şi transmite responsabilului de la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta propunerile de formare continuã ale magistraţilor din circumscripţia instanţei sau parchetului de pe lângã aceasta;
b) colaboreazã cu responsabilul de la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta la întocmirea planului de formare continuã descentralizatã;
c) colaboreazã cu responsabilul de la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta la realizarea selecţiei participanţilor la activitãţile de formare la nivel descentralizat;
d) organizeazã activitãţile de formare continuã descentralizatã de la nivelul instanţei sau parchetului respectiv;
e) întocmeşte rapoartele de seminar şi raportãrile semestriale privind activitãţile de formare continuã descentralizatã organizate la nivelul instanţei sau parchetului de pe lângã aceasta şi le transmite responsabilului de la nivelul curţii de apel sau parchetului de pe lângã aceasta;
f) exercitã orice alte atribuţii necesare bunei funcţionãri sau optimizãrii sistemului.
Art. 28. - În domeniile obligatorii se pot realiza, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii, programe comune ale Institutului Naţional al Magistraturii şi ale curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea.
Art. 29. - (1) Pentru realizarea activitãţilor de formare continuã descentralizatã, responsabilii pot folosi ca personal de instruire formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii, cadre didactice universitare din învãţãmântul juridic superior acreditat, judecãtori şi procurori, personal de specialitate juridicã ori alţi specialişti români sau strãini.
(2) Pentru folosirea personalului de instruire care nu are calitatea de formator al Institutului Naţional al Magistraturii este necesarã aprobarea colegiului de conducere al instanţei sau parchetului."
ART. II
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
Dimitrie Bogdan Licu
Bucureşti, 17 decembrie 2009.
Nr. 2.223.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: