Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 187 din 17 martie 2000 (*republicata*) privind imitatiile de produse alimentare care prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor*)
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 9 septembrie 2008
HOTĂ?RÂRE nr. 187 din 17 martie 2000 (*republicatã*)
privind imitaţiile de produse alimentare care prezintã riscul de a pune în pericol sãnãtatea sau securitatea consumatorilor*)
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 9 septembrie 2008
-----------
*) Republicatã în temeiul <>art. VI, pct. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 187/2000 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 21 martie 2000 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 404/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 30 aprilie 2002.
ART. 1
Se interzic comercializarea, importul, producerea şi exportul produselor ce imitã produsele alimentare, fãrã a fi astfel de produse, şi care prezintã riscul de a pune în pericol sãnãtatea sau securitatea consumatorilor.
ART. 2
Produsele prevãzute la art. 1 sunt cele care, deşi nu sunt produse alimentare, având formã, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetã, volum sau mãrime atractive pentru consumatori, în special pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţã, prin introducerea în gurã sau prin înghiţirea lor pot provoca rãnirea, intoxicarea, otrãvirea, iritarea, perforarea sau obstrucţia aparatului digestiv.
ART. 3
Nerespectarea prevederilor art. 1 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 70 lei la 100 lei.
ART. 4
Dispoziţiile art. 3 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de inspectorii Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prin efectuarea de controale pe piaţã, la producãtor sau la importator, precum şi în unitãţi vamale şi depozite angro.
ART. 6
În cazul depistãrii unor produse periculoase în sensul prevederilor art. 2, organul constatator, în afara aplicãrii sancţiunii prevãzute la art. 3, va dispune retragerea de pe piaţã a produselor respective şi va lua mãsuri în vederea interzicerii producerii, comercializãrii, importului şi exportului acestora.
ART. 7
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
*
Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei Consiliului 87/357/CEE privind produse care, fiind altfel decât par a fi, pun în pericol sãnãtatea sau securitatea consumatorilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 192 din 11 iulie 1987.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: