Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 158 din 23 septembrie 2004  pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 158 din 23 septembrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 septembrie 2004
Având în vedere dispoziţiile art. 155 alin. (2) din Constituţia României, republicatã,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 106 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor,

Consiliul Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, anexã la prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezentul regulament se trimite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Secretariatului tehnic.

Secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu


ANEXĂ


REGULAMENT
privind concursul de admitere şi examenul de
absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii

CAP. I
Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

SECŢIUNEA I
Dispoziţii generale

ART. 1
Recrutarea şi formarea profesionalã iniţialã în vederea ocupãrii funcţiei de magistrat se realizeazã prin Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 2
La concursul de admitere în Institutul Naţional al Magistraturii au dreptul sã participe persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 13 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor.
ART. 3
Cursanţii Institutului Naţional al Magistraturii au calitatea de auditor de justiţie.

SECŢIUNEA a II-a
Organizarea concursului

ART. 4
(1) Concursul de admitere se organizeazã anual, la data şi locul stabilite de Institutul Naţional al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii stabileşte în fiecare an numãrul de cursanţi, în funcţie de posturile de judecãtori şi procurori vacante, precum şi de cele care vor fi înfiinţate.
(3) Tematica, data, locul, modul de desfãşurare a concursului de admitere şi numãrul de locuri scoase la concurs se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii, cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru concurs, şi se aduc la cunoştinţã publicã printr-un comunicat de presã.
(4) Cererile de înscriere tipizate se elaboreazã de Consiliul Superior al Magistraturii şi se înainteazã tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea o datã cu tematica concursului.
(5) La înscriere candidaţii primesc cererea tipizatã, un exemplar al prezentului regulament, precum şi tematica stabilitã pentru concurs.
(6) Cererile pentru înscrierea la concurs se depun, cu cel puţin 60 de zile înainte de data acestuia, la tribunalele şi parchetele de pe lângã acestea în ale cãror circumscripţii domiciliazã candidaţii.
(7) La cererea de înscriere se anexeazã urmãtoarele acte:
a) certificat de naştere, în copie;
b) actul de identitate, în copie;
c) diploma de licenţã sau adeverinţa provizorie, în copie;
d) chitanţa de platã a taxei de înscriere;
e) certificatul de cazier judiciar.
(8) Cuantumul taxei de înscriere la concurs se stabileşte prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii. Taxa se plãteşte la casieria tribunalului sau parchetului la care se face înscrierea. Pentru încasarea taxei se va utiliza chitanţier separat de cel folosit pentru activitatea curentã. Chitanţele se întocmesc în trei exemplare, dintre care originalul şi al doilea exemplar se vor înmâna candidatului. Sumele astfel obţinute se vor vira la Consiliul Superior al Magistraturii prin ordin de platã.
(9) Preşedinţii tribunalelor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângã acestea vor transmite dosarele candidaţilor, cu cel puţin 30 de zile înainte de data concursului, la Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 5
(1) Consiliul Superior al Magistraturii numeşte la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii comisia de admitere, comisia de elaborare a subiectelor şi comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Comisia de admitere organizeazã şi supravegheazã desfãşurarea concursului şi corecteazã lucrãrile.
(3) Verificarea dosarelor candidaţilor şi îndeplinirea condiţiilor prevãzute la <>art. 13 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 se realizeazã de comisia de admitere.
(4) Candidaţii respinşi în urma verificãrii pot formula contestaţii în termen de 5 zile de la afişare.
(5) Contestaţiile vor fi soluţionate prin hotãrâre definitivã, de comisia de soluţionare a candidaţilor.

SECŢIUNEA a III-a
Desfãşurarea concursului

ART. 6
(1) Examinarea candidaţilor se va face prin susţinerea a douã probe scrise de verificare a cunoştinţelor juridice, prima de tip grilã, eliminatorie, şi a doua cu subiecte de sintezã şi cazuri practice, la urmãtoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal.
(2) Întrebãrile pentru testul grilã şi subiectele vor fi stabilite de comisia de elaborare a subiectelor, care va fi constituitã din patru membri, cadre universitare în învãţãmântul superior acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii, specialişti în materiile de concurs.
ART. 7
(1) Accesul candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã, a actului de identitate şi a legitimaţiei de concurs primite la intrarea în salã. Candidaţii vor pãstra la vedere actul de identitate şi legitimaţia de concurs, pe întreaga duratã a desfãşurãrii probelor.
(2) Deţinerea oricãror aparate electronice şi de comunicare, precum şi a oricãror surse de informare este interzisã în sala de concurs. Încãlcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs.
(3) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba respectivã.
(4) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cernealã sau pix de culoare neagrã.
(5) Înainte de comunicarea subiectelor candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele, judeţul de domiciliu şi numãrul legitimaţiei primite la intrarea în sala de concurs, pe colţul foii ce urmeazã a fi sigilat.
(6) Ora stabilitã de comisie pentru începerea probei scrise va fi aceeaşi pentru toate sãlile unde se desfãşoarã concursul.
ART. 8
(1) Cu o zi înainte de desfãşurarea concursului fiecare dintre membrii comisiei de elaborare a subiectelor va stabili un set de câte patru variante de subiecte pentru fiecare materie.
(2) Subiectele vor fi puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi desfãcute în ziua concursului, dupã intrarea în salã a candidaţilor, în prezenţa unor observatori şi dupã verificarea lor prealabilã de cãtre unul dintre candidaţi. Despre toate aceste operaţiuni se va face menţiune în procesul-verbal.
(3) Prin tragere la sorţi vor fi stabilite subiectele pentru lucrãrile scrise, care vor fi multiplicate şi predate delegaţilor din sãlile de examen.
(4) Delegatul comunicã subiectele, ora când începe şi când se încheie proba.
(5) Pe toatã durata desfãşurãrii probelor scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de admitere şi delegaţii care supravegheazã desfãşurarea concursului.
ART. 9
(1) Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrilor scrise este cel stabilit de cãtre comisia de admitere. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisã candidatul predã lucrarea, sub semnãturã, iar delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului menţioneazã în borderou numãrul de pagini al lucrãrii respective şi aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului predã lucrãrile comisiei de admitere, care le numeroteazã şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3) Pentru fiecare salã de concurs se întocmeşte un borderou separat şi un proces-verbal tipizat.
(4) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. Pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
(5) Frauda sau tentativa de fraudã, doveditã, atrage dupã sine eliminarea din concurs. În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã în procesul-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã". Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului respectiv.
ART. 10
(1) Prima probã, eliminatorie, constã în soluţionarea unui test grilã cu 100 de întrebãri, câte 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs.
(2) Lucrãrile se noteazã cu "admis" sau "respins", în funcţie de punctajul obţinut de candidat.
(3) La testul grilã fiecare rãspuns corect valoreazã un punct. Sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 80 de puncte.
(4) Corectarea lucrãrilor la testul grilã se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, barem care se afişeazã la sfârşitul probei eliminatorii.
(5) Pe timpul corectãrii colţul sigilat al lucrãrii nu se deschide. Punctajul obţinut de candidat se înscrie în borderou şi pe lucrare. Dupã efectuarea acestor operaţiuni, se desface colţul sigilat al lucrãrii şi se coreleazã numãrul lucrãrii şi numãrul legitimaţiei de concurs cu numele candidatului. Rezultatele obţinute la proba eliminatorie se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, al Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor, respectiv ale parchetelor de pe lângã acestea, şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 11
(1) Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut la proba eliminatorie pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã acestea, la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau parchetele de pe lângã acestea se transmit imediat dupã înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţul lucrãrii se va sigila din nou.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de contestaţii numitã conform art. 5 alin. (1), în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin.(1).
ART. 12
Candidaţii declaraţi admişi la proba tip grilã vor susţine proba a doua, constând în douã lucrãri scrise, cu subiecte de sintezã şi câte un caz practic, la drept civil şi drept procesual civil, respectiv drept penal şi drept procesual penal. Cele douã lucrãri se vor susţine în aceeaşi zi.
ART. 13
(1) Corectarea lucrãrilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişeazã la sfârşitul probei scrise.
(2) Nota probei a doua o reprezintã media aritmeticã a notelor obţinute la fiecare dintre cele patru materii.
(3) Pe timpul corectãrii colţul lucrãrii nu se desigileazã. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnãtura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, de cãtre preşedintele comisiei de admitere, dupã care se introduc în baza de date a comisiei de admitere. Dupã efectuarea acestor operaţiuni, se desface colţul sigilat al lucrãrii şi se coreleazã numãrul lucrãrii cu numele candidatului.
ART. 14
(1) Nota lucrãrii de concurs o reprezintã nota obţinutã de candidat la proba a doua, calculatã conform art. 13 alin. (2).
(2) Pe baza acestei note de la proba a doua se întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, care se transmite, pentru afişare, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi la cel al tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea, şi se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
(3) Pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, candidatul trebuie sã obţinã media generalã de cel puţin 8 (opt), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de concurs.
(4) Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescãtoare a mediilor de la examenul de licenţã şi apoi în ordinea descrescãtoare a mediilor aritmetice obţinute în facultate la disciplinele de concurs enumerate în art. 6 alin. (1).
ART. 15
(1) Candidatul nemulţumit de notele obţinute la cea de a doua probã poate depune contestaţie în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Contestaţiile se depun la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã acestea, unde a avut loc înscrierea. Contestaţiile care se depun la tribunale şi parchete se transmit imediat dupã înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(3) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, lucrãrile scrise se vor renumerota şi resigila, fiind înscrise într-un borderou separat. Rezultatele în urma contestaţiilor se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi la cel al tribunalelor, respectiv al parchetelor de pe lângã acestea, şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
(4) Dupã soluţionarea contestaţiilor şi comunicarea rezultatului examinãrii medicale, se întocmeşte tabelul cu rezultatele definitive ale candidaţilor înscrişi la concurs, care se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 16
(1) Candidaţii care sunt admişi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã efectuatã de o comisie medicalã numitã prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sãnãtãţii.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii, prin inspectorii generali, va verifica îndeplinirea de cãtre candidaţii admişi a condiţiei bunei reputaţii prevãzute la <>art. 13 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004 .
(3) Consiliul Superior al Magistraturii valideazã rezultatele concursului şi hotãrãşte cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. 1 şi 2.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii stabileşte lista definitivã a candidaţilor declaraţi admişi la Institutul Naţional al Magistraturii, pe care o comunicã potrivit art. 14 alin. (2).
ART. 17
Locurile scoase la concurs la Institutul Naţional al Magistraturii vor fi ocupate, conform art. 16 alin. (4), de candidaţii declaraţi admişi.

CAP. II
Examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii

ART. 18
(1) La absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii auditorii de justiţie susţin un examen care constã în probe scrise, preponderent cu caracter practic, pentru verificarea însuşirii cunoştinţelor necesare funcţiei de judecãtor sau procuror.
(2) Disciplinele la care auditorii de justiţie susţin examen de absolvire şi vor fi evaluaţi pe parcursul anului, precum şi modalitãţile de examinare se stabilesc de cãtre Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii.
(3) Examenul va fi susţinut în faţa unei comisii numite de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formatã din trei membri ai personalului de instruire al acestuia şi trei magistraţi de la instanţe şi parchete.
(4) Rezultatul examenului poate fi contestat în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor. Contestaţia se soluţioneazã de comisia de contestaţie, numitã de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formatã din trei membri, respectiv un reprezentant al personalului de instruire al acestuia, un judecãtor şi un procuror.
(5) Pentru absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii, candidatul trebuie sã obţinã cel puţin nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de examen, media generalã fiind minim 7 (şapte).
(6) Absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii li se elibereazã un atestat în care se menţioneazã durata cursurilor şi media generalã obţinutã.
ART. 19
(1) În cazul în care un auditor de justiţie nu promoveazã examenul de absolvire în prima sesiune, are dreptul sã participe la urmãtoarea sesiune organizatã de Institutul Naţional al Magistraturii.
(2) Absenţa nejustificatã sau respingerea candidatului la a doua sesiune atrage pierderea dreptului de a fi numit magistrat. Acesta va fi obligat sã restituie cheltuielile efectuate pe perioada cursurilor.
ART. 20
(1) Absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii sunt repartizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii pe baza rezultatelor obţinute la absolvire.
(2) Prin rezultatul obţinut la absolvire se înţelege media aritmeticã dintre media primului an de studiu, media celui de-al doilea an de studiu şi media de la examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 21
Prezentul regulament se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016