Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 292/2000 pentru stabilirea unor mãsuri privind reorganizarea şi funcţionarea Secretariatului General al Guvernului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 255/2001 , cu modificãrile ulterioare, al <>art. 22 alin. (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 11/2004 privind stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 228/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Secretariatul General al Guvernului funcţioneazã ca structurã în aparatul de lucru al Guvernului, cu personalitate juridicã, având rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actului de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activitãţii Guvernului, reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecãtoreşti.
(2) Secretariatul General al Guvernului constituie elementul de legãturã şi de stabilitate a guvernãrii.
(3) Sediul Secretariatului General al Guvernului este în municipiul Bucureşti, Piaţa Victoriei nr. 1, sectorul 1.
ART. 2
(1) Secretariatul General al Guvernului are urmãtoarele atribuţii principale:
a) organizarea şi pregãtirea şedinţelor Guvernului;
b) asigurarea respectãrii procedurilor pentru supunerea proiectelor de acte normative spre adoptare Guvernului, potrivit reglementãrilor în vigoare;
c) organizarea, sãptãmânal, a întâlnirilor de lucru cu reprezentanţi, la nivel de secretar de stat, ai ministerelor şi ai celorlalte autoritãţi publice, în vederea corelãrii punctelor de vedere ale acestora în legãturã cu proiectele de acte normative ce urmeazã a fi supuse Guvernului spre adoptare;
d) asigurarea reprezentãrii Guvernului în faţa instanţelor judecãtoreşti, împreunã cu ministerele care au obligaţia de a pune în executare actele Guvernului împotriva cãrora s-au formulat acţiuni în justiţie;
e) urmãrirea îndeplinirii de cãtre ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a mãsurilor şi a sarcinilor rezultate din actele normative şi din şedinţele Guvernului;
f) asigurarea, în domeniul sãu de activitate, a relaţiei cu Parlamentul şi cu ministerele;
g) elaborarea proiectului bugetului anual pentru aparatul de lucru al Guvernului, cu excepţia Cancelariei Primului-Ministru;
h) elaborarea şi urmãrirea realizãrii planului de investiţii în domeniul sãu de activitate;
i) executarea operaţiunilor financiare privind fondurile prevãzute în bugetul propriu şi destinate realizãrii acţiunilor iniţiate de structurile din aparatul de lucru al Guvernului şi de alte structuri stabilite prin acte normative;
j) gestionarea fondurilor prevãzute în bugetul propriu pentru finanţarea acţiunilor şi proiectelor pentru promovarea imaginii externe a României;
k) dezvoltarea unui mecanism integrat de coordonare a procesului de elaborare şi implementare a politicilor publice;
l) asigurarea organizãrii sistemului pentru protecţia informaţiilor clasificate, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, la nivelul aparatului de lucru al Guvernului, cu excepţia Cancelariei Primului-Ministru;
m) elaborarea sau avizarea, dupã caz, a proiectelor de acte normative în domeniul sãu de activitate.
(2) Secretariatul General al Guvernului îndeplineşte orice alte atribuţii specifice, prevãzute de alte acte normative sau stabilite prin decizie a primului-ministru.
ART. 3
În exercitarea atribuţiilor sale, Secretariatul General al Guvernului colaboreazã cu ministerele şi cu celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţile administraţiei publice locale, cu alte instituţii şi autoritãţi publice, precum şi cu persoanele fizice şi juridice.
ART. 4
(1) Secretariatul General al Guvernului este condus de ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, denumit în continuare ministrul, ajutat de unul sau mai mulţi secretari de stat şi subsecretari de stat, numiţi prin decizie a primului-ministru.
(2) Ministrul reprezintã Secretariatul General al Guvernului în relaţiile cu ministerele şi cu celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţile administraţiei publice locale, cu alte instituţii şi autoritãţi publice, precum şi cu persoanele fizice şi juridice.
(3) Ministrul are calitatea de ordonator principal de credite pentru aparatul de lucru al Guvernului, cu excepţia Cancelariei Primului-Ministru.
(4) În exercitarea atribuţiilor care îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni, în condiţiile legii.
(5) Atribuţiile secretarilor de stat şi subsecretarilor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului.
ART. 5
Ministrul, secretarii de stat şi subsecretarii de stat sunt salarizaţi potrivit anexei nr. II/2 la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupã funcţii de demnitate publicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Structurile şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale finanţate prin bugetul Secretariatului General al Guvernului sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(2) În subordinea Secretariatului General al Guvernului funcţioneazã Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridicã.
(3) Ministrul asigurã coordonarea structurilor şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, prevãzute în anexa nr. 2.
(4) Secretariatul General al Guvernului îndeplineşte atribuţiile prevãzute de lege pentru ministerul de resort faţã de Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat".
ART. 7
(1) Structura organizatoricã a Secretariatului General al Guvernului se aprobã prin decizie a primului-ministru.
(2) În structura Secretariatului General al Guvernului pot funcţiona direcţii generale, direcţii, servicii, birouri şi compartimente, dupã caz.
(3) Structura organizatoricã detaliatã, circuitul documentelor, atribuţiile şi sarcinile compartimentelor din cadrul Secretariatului General al Guvernului se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, care se aprobã prin ordin al ministrului.
(4) În condiţiile legii şi în limita numãrului maxim de posturi, în structura Secretariatului General al Guvernului se organizeazã şi funcţioneazã unitãţi de management al proiectului, denumite în continuare UMP, conduse de câte un director de proiect, în vederea asigurãrii unui cadru unitar pentru managementul proiectelor finanţate prin împrumuturi externe.
(5) Structura organizatoricã, numãrul de personal şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale UMP se stabilesc prin ordin al ministrului.
(6) Ministrul numeşte personalul UMP şi stabileşte competenţele directorului de proiect.
ART. 8
În structura Secretariatului General al Guvernului funcţioneazã Unitatea de Politici Publice, prin care este exercitatã atribuţia prevãzutã la art. 2 alin. (1) lit. k) şi care asigurã secretariatul tehnic al Consiliului Superior pentru Reforma Administraţiei Publice, Coordonarea Politicilor Publice şi Ajustare Structuralã, înfiinţat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.623/2003 .
ART. 9
(1) Statul de personal şi structura posturilor pe compartimente, încadrarea personalului, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu ori, dupã caz, a raporturilor de muncã se aprobã prin ordin al ministrului.
(2) Statul de funcţii şi numãrul maxim de posturi ale Secretariatului General al Guvernului se stabilesc prin decizie a primului-ministru, cu încadrarea în numãrul maxim de posturi aprobat pentru aparatul de lucru al Guvernului.
(3) Atribuţiile, sarcinile şi rãspunderile personalului încadrat în Secretariatul General al Guvernului se stabilesc prin fişa postului, elaboratã în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 10
(1) Personalul din cadrul Secretariatului General al Guvernului este salarizat potrivit legii.
(2) În funcţie de necesitãţi, pot fi utilizate şi funcţii dintre cele prevãzute în anexa nr. V/2 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã pentru personalul contractual din sectorul bugetar, aprobatã prin <>Legea nr. 383/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 12
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, activitatea referitoare la problematica veteranilor de rãzboi, precum şi a invalizilor şi vãduvelor de rãzboi se preia de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 13
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 405/2004 pentru organizarea şi funcţionarea Secretariatului General al Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 26 martie 2004.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
-------------
Ministrul delegat pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Mihai Alexandru Voicu
Ministrul apãrãrii naţionale,
Teodor Atanasiu
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu
Bucureşti, 3 martie 2005.
Nr. 157.
ANEXA 1
STRUCTURILE ŞI ORGANELE DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
FINANŢATE PRIN BUGETUL SECRETARIATULUI GENERAL AL GUVERNULUI
1. Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, structurã cu personalitate juridicã în cadrul aparatului de lucru al Guvernului
2. Departamentul pentru Relaţii Interetnice, structurã fãrã personalitate juridicã în cadrul aparatului de lucru al Guvernului
3. Aparatul de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitãţilor din domeniul economic, structurã fãrã personalitate juridicã
4. Aparatul de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitãţilor din domeniile culturii, învãţãmântului şi integrãrii europene, structurã fãrã personalitate juridicã
5. Aparatul de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitãţilor din domeniile mediului de afaceri şi întreprinderilor mici şi mijlocii, structurã fãrã personalitate juridicã
6. Agenţia pentru Strategii Guvernamentale
7. Comisia Naţionalã de Prognozã
8. Institutul Naţional de Statisticã
9. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor
10. Agenţia Naţionalã pentru Romi
11. Oficiul Român pentru Adopţii
12. Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnicã Specialã*).
------
*) Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnicã Specialã este finanţatã prin bugetul Secretariatului General al Guvernului numai pe perioada stabilitã potrivit <>art. 9 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.515/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Compensare pentru Achiziţii de Tehnicã Specialã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 893 din 30 septembrie 2004.
ANEXA 2
STRUCTURILE ŞI ORGANELE DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
COORDONATE DE MINISTRUL DELEGAT PENTRU COORDONAREA
SECRETARIATULUI GENERAL AL GUVERNULUI
1. Departamentul pentru Relaţii Interetnice, structurã fãrã personalitate juridicã în cadrul aparatului de lucru al Guvernului
2. Agenţia pentru Strategii Guvernamentale
3. Comisia Naţionalã de Prognozã
4. Institutul Naţional de Statisticã
5. Agenţia Naţionalã pentru Romi.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: