Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 149 din 6 februarie 2003 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.278/2002
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 96 din 17 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 4 decembrie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 5.16 va avea urmãtorul cuprins:
"5.16. Pentru clãdirile aflate în indiviziune contribuabilii persoane fizice rãspund solidar în ceea ce priveşte obligaţiile referitoare la impozitul pe clãdiri stabilit în condiţiile art. 5 alin. (1)-(3) din Ordonanta. Impozitul se împarte conform cotelor-pãrţi de proprietate, iar cotei-pãrţi din impozitul pe clãdiri corespunzãtor i se aplica, dupã caz, majorarea prevãzutã la art. 5 alin. (2) din Ordonanta, în raport de ordinea numericã rezultatã din aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. (3) din Ordonanta, datoratã de fiecare contribuabil, dupã caz."
2. Termenele prevãzute la alineatul 2 al punctului 9.05, respectiv la punctul 62.05, se modifica din 15 decembrie 2002 în 28 februarie 2003.
3. Punctul 35.01 va avea urmãtorul cuprins:
"35.01. Prin discoteca, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege activitatea artisticã şi distractiva desfasurata într-o incinta prevãzutã cu instalaţii electronice speciale de lumini, precum şi de redare şi auditie de muzica, unde se danseaza, indiferent cum este denumita ori de felul cum este organizatã ca activitate, respectiv:
a) integrata sau conexã activitãţilor comerciale de natura celor ce intra sub incidenta diviziunii 55 sau activitãţilor de spectacole specifice clasei 9233 din CAEN;
b) integrata sau conexã oricãror alte activitãţi nemenţionate la lit. a);
c) individualã;
d) cu sau fãrã disc-jockey.
Nu sunt de natura discotecilor activitãţile prilejuite de organizarea de nunti, de botezuri şi de revelioane.
Prin videoteca, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege activitatea artisticã şi distractiva desfasurata într-o incinta prevãzutã cu instalaţii electronice speciale de redare şi vizionare de filme; nu este de natura videotecii activitatea care intra sub incidenta clasei 9213 din CAEN.
Pentru determinarea impozitului pe spectacole, în cazul videotecilor şi discotecilor, prin incinta se înţelege spaţiul închis în interiorul unei clãdiri, suprafata teraselor sau suprafata de teren afectatã pentru organizarea acestor activitãţi artistice şi distractive."
4. Punctul 61.03 va avea urmãtorul cuprins:
"61.03. Autoritãţile administraţiei publice locale pot acorda înlesniri la plata impozitelor şi taxelor locale în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 8 aprilie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 491/2002 , cu completãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 794/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata impozitelor, taxelor şi a altor venituri ale bugetelor locale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 12 august 2002.
Autoritãţile administraţiei publice locale pot acorda înlesniri la plata taxelor notariale de timbru instituite prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notarialã, pe baza ordinului ministrului administraţiei publice pentru aprobarea normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata taxelor de timbru pentru activitatea notarialã, datorate anticipat prestãrii serviciului taxabil. Pentru acordarea de înlesniri la plata taxelor judiciare de timbru instituite prin <>Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se utilizeazã procedura prevãzutã la art. 74-81 din Codul de procedura civilã."
5. Alineatul 1 al punctului 72.01 va avea urmãtorul cuprins:
"Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, dupã caz, pot majorã anual impozitele şi taxele locale prevãzute de Ordonanta, exclusiv taxele prevãzute la art. 74 alin. (1) lit. b)-d) din aceasta, cu pana la 50%, inclusiv, în funcţie de condiţiile locale specifice zonei. Hotãrârea privind majorarea anuala se adopta în luna mai a fiecãrui an şi se aplica în anul fiscal urmãtor."
6. Punctul 72.02 va avea urmãtorul cuprins:
"72.02. Pentru anul fiscal 2003 consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, dupã caz, pot adopta hotãrâri privind majorarea cu pana la 50%, inclusiv, a impozitelor şi taxelor locale prevãzute de Ordonanta, exclusiv a taxelor prevãzute la art. 74 alin. (1) lit. b)-d) din aceasta, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I."
7. Punctul 74.12 va avea urmãtorul cuprins:
"74.12. În cazul în care pana la data eliberãrii certificatului de moştenitor moştenitorii nu au achitat taxa stabilitã în condiţiile legii şi ale pct. 74.11, debitul privind taxa asupra succesiunilor se trimite spre executare la compartimentul de specialitate al autoritãţilor administraţiei publice locale competente, iar acesta are obligaţia sa confirme debitul prin adresa prevãzutã în anexa III, Model ITL-2 - Regim special.
Dacã procedura succesoralã se dezbate în termen de 6 luni de la data decesului, taxa asupra succesiunii se reduce cu 50%.
De reducerea prevãzutã la alineatul precedent beneficiazã şi cei care solicita dezbaterea succesiunii în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ."
8. Alineatul 2 al punctului 74.17 va avea urmãtorul cuprins:
"Taxele de timbru pentru îndeplinirea actelor notariale pot fi încasate prin oricare dintre urmãtoarele modalitãţi:
a) de cãtre compartimentele de specialitate ale autoritãţilor administraţiei publice locale;
b) de cãtre notarii publici, pe chitantiere proprii, dar distincte de cele prin care sunt încasate onorariile;
c) depuse de cãtre contribuabili, prin mandat poştal, recipisa de trimitere fãcând dovada plãţii."
9. Dupã alineatul 2 al punctului 74.17 se introduc alineatele 3 şi 4 cu urmãtorul cuprins:
"Taxele de timbru pentru îndeplinirea actelor notariale încasate de cãtre notarii publici se vireazã, în suma totalã, pana cel mai târziu la data de 10 inclusiv a lunii curente pentru luna precedenta, prin ordine de plata, cãtre fiecare unitate administrativ-teritorialã, respectiv sector al municipiului Bucureşti beneficiara/beneficiar. În cazul taxelor de timbru pentru activitatea notarialã prevãzute la pct. 74.07 şi 74.09, la ordinul de plata se anexeazã un borderou în care vor fi precizate sumele plãtite de cãtre contribuabili şi elementele de identificare a acestora.
Autoritãţile administraţiei publice locale nu datoreazã comisioane pentru încasarea taxelor de timbru pentru îndeplinirea actelor notariale."
10. Punctul 74.25 va avea urmãtorul cuprins:
"74.25. Taxele prevãzute la art. 74 alin. (1) lit. b)-d) din Ordonanta nu se supun prevederilor art. 72 din Ordonanta."
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Bucureşti, 6 februarie 2003.
Nr. 149.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: