Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 135 din 15 februarie 2011  pentru aprobarea regulilor procedurale privind conditiile si termenii referitori la durata, continutul si limitele de exercitare a drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor private afectate de capacitatile energetice, a conventiei-cadru, precum si a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizatiilor si a despagubirilor si a modului de plata a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 135 din 15 februarie 2011 pentru aprobarea regulilor procedurale privind conditiile si termenii referitori la durata, continutul si limitele de exercitare a drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor private afectate de capacitatile energetice, a conventiei-cadru, precum si a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizatiilor si a despagubirilor si a modului de plata a acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 5 aprilie 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 16 alin. (5) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    (1) Se aprobã regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietãţilor private afectate de capacitãţile energetice, convenţia-cadru, precum şi regulile procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despãgubirilor şi a modului de platã a acestora.
    (2) Convenţia-cadru este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. 2
    Clauzele cuprinse în convenţia-cadru privesc capacitãţile energetice realizate dupã intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri şi pentru realizarea cãrora sunt afectate terenuri aflate în proprietatea privatã a terţilor, precum şi exercitarea efectivã a drepturilor de uz şi servitute în vederea executãrii lucrãrilor de retehnologizare, întreţinere, reparaţii, revizii, intervenţii în caz de avarii şi alte intervenţii necesare pentru asigurarea funcţionãrii normale a capacitãţii energetice amplasate pe terenuri aflate în proprietatea privatã a terţilor.
    ART. 3
    (1) Titularii dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor necesare realizãrii de capacitãţi energetice dupã intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri pot solicita titularilor de licenţe şi autorizaţii încheierea convenţiei-cadru prevãzute în anexã.
    (2) Convenţia-cadru se va încheia pentru durata de timp necesarã realizãrii viitoarei capacitãţi energetice.
    (3) Cuantumul indemnizaţiei se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru pãtrat stabilite pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de cãtre administraţia publicã localã în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul şi se calculeazã numai pentru suprafaţa de teren ce urmeazã a fi efectiv ocupatã pentru realizarea viitoarei capacitãţi energetice.
    ART. 4
    (1) Titularii dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor pe care au fost realizate capacitãţi energetice dupã intrarea în vigoare a <>Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot solicita, de asemenea, titularilor de licenţe şi autorizaţii încheierea convenţiei-cadru, pentru exercitarea efectivã a drepturilor de uz şi servitute ulterior realizãrii capacitãţii energetice.
    (2) Convenţia-cadru se va încheia pentru durata de timp necesarã executãrii lucrãrilor de retehnologizare, întreţinere, reparaţii, revizii, intervenţii în caz de avarii, precum şi alte intervenţii necesare pentru asigurarea funcţionãrii normale a capacitãţii energetice.
    (3) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute prin convenţia-cadru se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru pãtrat stabilite pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de cãtre administraţia publicã localã în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul şi se calculeazã numai pentru suprafaţa de teren ce urmeazã a fi efectiv afectatã de exercitarea drepturilor de uz şi servitute pentru executarea lucrãrilor prevãzute la alin. (2).
    ART. 5
    (1) În situaţia în care la nivelul administraţiei publice locale în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul nu existã stabilit un nivel al chiriei minime pe metru pãtrat pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie, nefiind astfel posibilã determinarea cuantumului indemnizaţiei potrivit prevederilor art. 3 alin. (3), respectiv ale art. 4 alin. (3), întinderea acesteia va fi determinatã de cãtre un evaluator autorizat în condiţiile legii, ales de comun acord de cãtre pãrţi.
    (2) Costurile evaluãrii cuantumului indemnizaţiei, în situaţia prevãzutã la alin. (1), vor fi suportate de titularii de licenţe şi autorizaţii, beneficiari ai drepturilor de uz şi servitute.
    ART. 6
    Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea de cãtre titularii de licenţe şi autorizaţii a drepturilor de uz şi servitute vor fi despãgubiţi pentru prejudiciile cauzate acestora în condiţiile prevãzute la <>art. 16 alin. (9) din Legea nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 7
    Proprietarii terenurilor afectate de capacitãţi energetice realizate dupã intrarea în vigoare a <>Legii nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care au încheiate convenţii privind exercitarea drepturilor de uz şi servitute cu titularii de autorizaţii şi licenţe la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, pot formula cereri în vederea încheierii convenţiei-cadru în forma aprobatã prin prezenta hotãrâre.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                   Ion Ariton

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Constantin-Traian Igaş

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 16 februarie 2011.
    Nr. 135.


    ANEXĂ
                               CONVENŢIE - CADRU
                        încheiatã azi .................
                              la ................

    între:
    I. Pãrţile convenţiei
    a) ............................................, domiciliat(ã) în ......................................., nãscut(ã) la data de ................. în ...................., fiul (fiica) lui ..................... şi al (a) ....................., posesor (posesoare) al (a) BI/CI seria ........ nr. ................., eliberat(ã) de ........................ la data de ................., CNP .............................., în calitate de proprietar al terenului ............................... în baza Actului de proprietate autentificat sub numãrul .........................., denumit în continuare proprietar, pe de o parte, şi
    b) Compania Naţionalã/Societatea Comercialã ............................................, cu sediul social în .............................., înregistratã la Oficiul Registrului Comerţului ................. sub nr. ........... din ............., având codul de identificare fiscalã ................., reprezentatã de ......................, director general/director, şi ......................., director economic, denumitã în continuare societate, pe de altã parte.
    II. Obiectul convenţiei
    Exercitarea de cãtre societate a drepturilor de uz şi de servitute asupra terenului proprietarului afectat de capacitãţile energetice realizate dupã intrarea în vigoare a hotãrârii Guvernului, respectiv exercitarea efectivã a drepturilor de uz şi servitute în vederea efectuãrii lucrãrilor de retehnologizare, întreţinere, reparaţii-servicii, intervenţii în caz de avarii şi alte intervenţii necesare pentru asigurarea funcţionãrii normale a capacitãţilor energetice amplasate pe terenul proprietarului, dupã caz.
    III. Obligaţiile pãrţilor
    3.1. Obligaţiile proprietarului
    a) Proprietarul se obligã sã punã la dispoziţia societãţii terenul în suprafaţã de ............... mý, având urmãtoarele limite şi vecinãtãţi: ................................, necesar efectuãrii lucrãrii ......................., în perioada ........................., reprezentând ........ zile.
    b) Proprietarul declarã cã este de acord cu ocuparea temporarã a terenului în suprafaţã de ......................... mý teren/tip culturã .........................., necesarã efectuãrii lucrãrii ................................ .
    c) Proprietarul garanteazã societatea împotriva oricãrei evicţiuni totale sau parţiale, în conformitate cu prevederile legale.
    d) Proprietarul este obligat sã plãteascã taxele şi impozitele legale datorate, aferente terenului proprietatea sa, inclusiv cele aferente terenului ce face obiectul prezentei convenţii.
    3.2. Obligaţiile societãţii
    a) Societatea se obligã sã plãteascã proprietarului indemnizaţia în cuantum de ................................. lei (.................. lei/zi), determinatã prin negociere cel mult la nivelul minim al chiriei pe metru pãtrat de teren stabilite pentru folosinţa unui teren din aceeaşi categorie de cãtre administraţia publicã localã în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul.
    Indemnizaţia se calculeazã numai pentru suprafaţa de teren afectatã în fapt de exercitarea efectivã a dreptului de uz şi servitute şi numai pentru perioada de timp necesarã efectuãrii lucrãrilor ce fac obiectul prezentei convenţii.
    b) Plata indemnizaţiei se va face în/prin ........................, în termen de .......... zile de la data încheierii prezentei convenţii.
    c) Societatea se obligã sã foloseascã suprafeţele de teren afectate de capacitãţile energetice şi cele afectate de exercitarea dreptului de uz şi servitute în scopul pentru care s-a încheiat prezenta convenţie.
    d) Societatea se obligã sã degajeze terenul şi sã-l repunã în situaţia iniţialã la sfârşitul perioadei prevãzute în prezenta convenţie.
    3.3. Îmbunãtãţirile care conduc la creşterea calitãţii agricole şi/sau la consolidarea terenului, realizate de societate, rãmân la expirarea prezentei convenţii în deplina proprietate a proprietarului.
    3.4. Societatea se obligã sã nu cesioneze sau sã subînchirieze, parţial sau total, terenul ce face obiectul prezentei convenţii.
    IV. Drepturile pãrţilor
    4.1. Drepturile proprietarului:
    a) sã încaseze indemnizaţia determinatã conform art. 3.2 lit. a), în termenul prevãzut la art. 3.2 lit. b);
    b) sã beneficieze de degajarea terenului la sfârşitul perioadei prevãzute de art. 3.1 lit. a) şi de repunerea acestuia în situaţia anterioarã, dacã este cazul;
    c) sã obţinã dreptul de proprietate asupra eventualelor îmbunãtãţiri aduse terenului de societate în perioada de derulare a prezentei convenţii şi care conduc la creşterea calitãţii agricole şi/sau la consolidarea terenului, la expirarea prezentei convenţii;
    d) sã fie despãgubit pentru pagubele materiale cauzate cu ocazia efectuãrii lucrãrilor prevãzute la art. 3.1 lit. a).
    4.2. Drepturile societãţii:
    a) sã beneficieze de punerea la dispoziţie a terenului prevãzut la art. 3.1 lit. a) în perioada precizatã în acelaşi articol;
    b) sã ocupe temporar şi sã foloseascã suprafaţa de teren pusã la dispoziţie de proprietar în scopul pentru care a fost încheiatã prezenta convenţie;
    c) sã exercite liber şi deplin drepturile de uz şi servitute asupra terenului proprietarului pe toata durata de valabilitate a prezentei convenţii;
    d) sã beneficieze de garanţia proprietarului împotriva oricãrei evicţiuni totale sau parţiale.
    V. Durata convenţiei
    5.1. Pãrţile convin sã încheie prezenta convenţie pentru terenul pe care se exercitã drepturile de uz şi servitute ce fac obiectul convenţiei în perioada prevãzutã la art. 3.1 lit. a), necesarã efectuãrii lucrãrilor de retehnologizare, întreţinere, reparaţii, revizii, întreţineri în caz de avarii şi alte intervenţii pentru asigurarea funcţionãrii normale a capacitãţilor energetice amplasate pe terenul proprietarului, menţionate la art. 3.1, dupã caz.
    5.2. Permiterea accesului în teren va avea loc la data de ..............., datã la care începe executarea prezentei convenţii, iar degajarea acestuia şi repunerea în situaţia iniţialã a terenului va avea loc la data de ................, datã la care va înceta prezenta convenţie.
    5.3. Pãrţile pot conveni modificarea perioadei de execuţie a prezentei convenţii, prevãzutã la art. 3.1 lit. a), prin act adiţional.
    5.4. Prezenta convenţie poate sã înceteze înainte de termen, în urmãtoarele cazuri:
    - prin înţelegerea pãrţilor, fiind exclusã denunţarea unilateralã;
    - rezilierea pentru motiv de neexecutare;
    - desfiinţarea titlului proprietarului.
    În caz de moarte a proprietarului (persoanã fizicã) sau încetare a persoanei juridice (societatea), drepturile şi obligaţiile trec la succesorii lor.
    VI. Cuantumul şi plata despãgubirilor
    6.1. Dacã, cu ocazia efectuãrii lucrãrilor prevãzute la art. 3.1 lit. a), se produc pagube materiale proprietarului, societatea va plãti acestuia despãgubirile calculate, având în vedere urmãtoarele criterii:
    - suprafaţa de teren cultivatã, afectatã cu ocazia efectuãrii lucrãrilor;
    - tipurile de culturi şi plantaţii, precum şi amenajãrile afectate de lucrãri;
    - activitãţile restrânse cu ocazia lucrãrilor.
    6.2. În vederea stabilirii cuantumului despãgubirilor pentru prejudiciile materiale aduse terenului proprietarului, pãrţile vor întocmi un breviar de calcul, al cãrui model este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta convenţie.
    6.3. Societatea va plãti despãgubirile stabilite prin breviarul de calcul, întocmit în conformitate cu prevederile <>art. 16 alin. (9) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în/prin ................, în termen de .......... zile de la data semnãrii breviarului de calcul.
    VII. Clauze finale
    7.1. Modificarea prezentei convenţii se face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile acesteia.
    7.2. Documentele anexate prezentei convenţii sunt:
    - titlul de proprietate, în copie, asupra terenului aparţinând proprietarului;
    - procesul-verbal de negociere a cuantumului indemnizaţiei;
    - raportul de evaluare a cuantumului indemnizaţiei, dacã este cazul;
    - breviarul de calcul al despãgubirilor, dacã este cazul.
    7.3. Prezenta convenţie, împreunã cu anexele sale, reprezintã voinţa pãrţilor şi înlãturã orice altã înţelegere verbalã dintre acestea, anterioarã sau ulterioarã încheierii sale.
    7.4. Prezenta convenţie a fost încheiatã într-un numãr de ........ exemplare originale, dintre care ................. pentru fiecare parte, astãzi .............. .

                                   Semnãturi:

       Proprietar, Societate,
      ............ ............


    ANEXĂ
    la convenţia-cadru

                               BREVIAR DE CALCUL

    În vederea stabilirii cuantumului despãgubirilor ce se cuvin proprietarului prevãzut la pct. I lit. a) al terenului afectat de execuţia lucrãrilor convenţiei-cadru nr. ........................., în conformitate cu prevederile pct. V. al acesteia,
    Suprafaţa de teren afectatã de lucrãrile prevãzute în convenţia-cadru:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Tipuri de culturi şi plantaţii existente pe suprafaţa de teren afectatã la data încheierii convenţiei-cadru:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    - producţie medie la hectar/culturã:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    - valoarea producţiei afectate de lucrãri:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Amenajãri ale proprietarului afectate de lucrãrile prevãzute de convenţia-cadru:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Activitãţi ale proprietarului restrânse de lucrãrile prevãzute de convenţia-cadru:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Din prezentul breviar de calcul rezultã cã proprietarului îi revine suma totalã de ................... lei, cu titlu de despãgubiri pentru prejudicii materiale cauzate de societate prin realizarea obiectului convenţiei-cadru nr. ..................
    Semnat azi, la data de .................

                                   Semnãturi:

       Proprietar, Societate,
      ............ ...........

                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016