Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 133 din 23 februarie 2010  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 133 din 23 februarie 2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 10 martie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 133 din 23 februarie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 10 martie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 27 iunie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, litera l) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"l) registru naţional al emisiilor de gaze cu efect de serã, denumit în continuare registru naţional - baza de date electronicã unicã, standardizatã şi securizatã, care înregistreazã şi urmãreşte toate operaţiunile cu certificate de emisii de gaze cu efect de serã, în aplicarea prezentei hotãrâri, şi cu unitãţi de emisii de gaze cu efect de serã prevãzute prin Protocolul de la Kyoto. Toate operaţiunile se realizeazã pe cale electronicã;".
2. La articolul 6 alineatul (1), literele b) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) materia primã şi materialele auxiliare a cãror utilizare este posibil sã conducã la emisii de dioxid de carbon;
.........................................................................
d) planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, elaborat potrivit prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2007/589/CE din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientãri privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. La articolul 6, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Operatorul are obligaţia sã asigure autoritãţii competente pentru protecţia mediului corectitudinea informaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2)."
4. La articolul 8, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) cerinţele de monitorizare, cu specificarea metodologiei utilizate, şi frecvenţa de monitorizare, prevãzute în planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, aprobat anual de autoritatea competentã pentru protecţia mediului;".
5. La articolul 9, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Operatorul are obligaţia sã asigure autoritãţii competente pentru protecţia mediului corectitudinea informaţiilor prevãzute la alin. (1)."
6. Dupã articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1. - (1) Operatorii care deţin instalaţii în care se desfãşoarã una sau mai multe activitãţi prevãzute în anexa nr. 1, care sunt incluse în schema de comercializare începând cu anul 2013, au obligaţia sã transmitã Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pânã la 30 aprilie 2010, datele privind emisiile de gaze cu efect de serã, argumentate corespunzãtor şi verificate de cãtre verificatori acreditaţi sau de institute de cercetare acreditate ori atestate, dupã caz, în domeniile pentru care se realizeazã verificarea datelor privind emisiile de gaze cu efect de serã.
(2) Formatul de raportare a datelor privind emisiile de gaze cu efect de serã, prevãzute la alin. (1), precum şi metodologia de calcul a emisiilor de gaze cu efect de serã se stabilesc prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei hotãrâri.
(3) În cazul în care datele privind emisiile de gaze cu efect de serã transmise de operatori sunt argumentate în mod corespunzãtor, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului le transmite Comisiei Europene pânã la 30 iunie 2010."
7. La articolul 18, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Administratorul registrului naţional întocmeşte lista operatorilor care nu au respectat prevederile alin. (2), pe care o publicã prin afişare pe pagina proprie de internet şi o transmite autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului."
8. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Operatorul care deţine autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de serã are obligaţia sã monitorizeze şi sã raporteze emisiile de gaze cu efect de serã, în conformitate cu prevederile planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.
(2) În primul trimestru al anului în curs fiecare operator are obligaţia sã prezinte la autoritatea competentã pentru protecţia mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru anul precedent, verificat de un verificator acreditat.
(3) Operatorul are obligaţia sã asigure autoritãţii competente pentru protecţia mediului corectitudinea informaţiilor prevãzute la alin. (2).
(4) Operatorul are obligaţia sã arhiveze rapoartele de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru o perioadã de 10 ani, însoţite de toate documentele întocmite de cãtre verificatorii acreditaţi potrivit prevederilor art. 22 alin. (3) şi sã le predea noului operator, în cazul schimbãrii operatorului."
9. La articolul 22, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Autoritatea competentã pentru protecţia mediului se asigurã cã rapoartele de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã prevãzute la art. 21 alin. (2) sunt verificate potrivit criteriilor prevãzute în anexa nr. 5 de cãtre verificatorii acreditaţi.
(2) În cazul în care, pânã la data de 31 martie a anului în curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã din anul precedent nu este declarat satisfãcãtor, potrivit criteriilor prevãzute în anexa nr. 5, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de serã, ca urmare a suspendãrii accesului la cont de cãtre administratorul registrului naţional. Ridicarea suspendãrii accesului la cont se face la data la care raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de serã este declarat satisfãcãtor şi predat la autoritatea competentã pentru protecţia mediului."
10. La articolul 28, alineatele (2), (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nerespectarea prevederilor art. 18 alin. (2), pentru perioada prevãzutã la art. 14, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu plata sumei de 100 euro, exprimatã în echivalentul în lei la cursul de schimb leu/euro al Bãncii Naţionale a României din data emiterii deciziei prevãzute la alin. (3), pentru fiecare tonã de dioxid de carbon echivalent emisã de instalaţia respectivã pentru care operatorul nu a restituit certificate, iar suma rezultatã se face venit la Fondul pentru mediu, potrivit prevederilor <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Suma calculatã potrivit prevederilor alin. (2) se comunicã operatorului prin decizia conducãtorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în termen de 15 zile de la data prevãzutã la art. 18 alin. (2).
(4) Plata sumelor prevãzute la alin. (1) şi (2) nu exonereazã operatorul de la obligaţia de a restitui pânã la 30 aprilie a anului urmãtor numãrul de certificate de emisii de gaze cu efect de serã egal cu emisiile instalaţiei respective verificate pentru anul precedent."
11. Dupã articolul 28 se introduce un nou articol, articolul 28^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 28^1. - (1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (4) şi ale art. 9 alin. (4), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
c) nerespectarea de cãtre operatori a obligaţiilor de a depune anual la autoritatea competentã pentru protecţia mediului a planului de mãsuri, conţinând cerinţele prevãzute la art. 8 lit. c), cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1), cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor art. 21, cu amendã de la 20.000 lei la 50.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi la art. 28 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul anume desemnat din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu."
12. Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - Prevederilor art. 28 alin. (1) şi ale <>art. 28^1 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
13. Articolul 31 se abrogã.
ART. II
Prevederile <>art. 14^1 şi 28^1 din Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã intrã în vigoare la 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.

*

Prezenta hotãrâre transpune prevederile articolului 1 pct. 10 al Directivei 2009/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea îmbunãtãţirii şi extinderii sistemului comunitar de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de serã.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul mediului şi pãdurilor,
Laszlo Borbely

Ministrul administraţiei
şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul economiei,
comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 23 februarie 2010.
Nr. 133.
_________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016