Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 1 din Hotãrârea Parlamentului României nr. 2/2002 privind participarea României în cadrul forţei speciale de poliţie a Naţiunilor Unite din Kosovo cu o subunitate de jandarmi, ale <>art. 20 din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 21 din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 ,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului de Interne pe anul 2002, din Fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului, cu suma de 69.133.368 mii lei, pentru finanţarea participãrii unui contingent compus din 115 cadre şi jandarmi angajaţi cu contract din Jandarmeria Romana la Misiunea O.N.U. din Kosovo (UNMIK) în anul 2002.
(2) Cu suma prevãzutã la alin. (1) se suplimenteaza bugetul Ministerului de Interne pe anul 2002, la capitolul "Ordine publica şi siguranta nationala", la titlul I "Cheltuieli de personal", cu suma de 51.423.498 mii lei, la titlul II "Cheltuieli materiale şi servicii", cu suma de 11.527.695 mii lei, şi la titlul VII "Cheltuieli de capital", cu suma de 6.182.175 mii lei.
ART. 2
Participarea la misiune cu personal şi bunuri materiale se face în limita aprobatã de Parlamentul României, iar finanţarea acţiunii se va executa potrivit metodologiei stabilite de Ministerul de Interne.
ART. 3
Rotirea personalului se va efectua din an în an.
ART. 4
(1) Pe timpul executãrii misiunii personalul beneficiazã în ţara de drepturile bãneşti prevãzute în anexa nr. 8 la <>Legea nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii.
(2) Pe perioada îndeplinirii misiunii externe personalul beneficiazã de o diurna în valuta, de 40 dolari S.U.A./zi pentru ofiţeri şi de 30 dolari S.U.A./zi pentru maiştri militari, subofiteri şi ceilalţi militari, care se calculeazã în baza ordinului de numire în funcţie, de la data pãrãsirii teritoriului naţional pentru deplasarea în zona de operaţii şi pana la data intrãrii în ţara, dupã încheierea misiunii.
(3) Pentru personalul care executa misiuni, controale şi inspecţii în cadrul esalonului de conducere diurna în valuta este de 31 dolari S.U.A./zi/persoana.
(4) Plata cheltuielilor de cazare pentru personalul prevãzut la alin. (3) se va face în limita a 65 dolari S.U.A./zi/persoana.
ART. 5
(1) Drepturile în valuta pentru perioada de desfãşurare a misiunii se plãtesc atât în zona de dispunere a contingentului, cat şi în ţara, pana în ultima zi lucrãtoare a fiecãrei luni.
(2) La plecarea în misiune personalul va primi un avans, calculat pentru 20 de zile.
ART. 6
(1) Personalul participant are dreptul la asistenta medicalã, medicamente şi materiale sanitare gratuite pe timpul internãrii în unitãţi sanitare şi pe timpul tratamentului ambulatoriu.
(2) În cazul în care nu se poate asigura internarea sau tratarea în unitãţile sanitare în zona de operaţii, bolnavii vor fi trimişi în ţara.
(3) Cheltuielile determinate de situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) se suporta din fondurile aprobate pentru misiune.
ART. 7
(1) În eventualitatea unor decese militarii decedati vor fi transportaţi în ţara, contravaloarea cheltuielilor urmând sa fie suportatã din fondurile aprobate pentru misiune. Prin grija comenzii contingentului se asigura procurarea sicrielor, a celorlalte materiale necesare, precum şi plata cheltuielilor determinate de întocmirea formalitãţilor prilejuite de deces.
(2) Pentru cazurile prevãzute la art. 6 alin. (2) şi la alin. (1) al prezentului articol, când situaţia impune, se asigura maximum 3 insotitori, cu aprobarea comandantului contingentului. Suportarea cheltuielilor pentru personalul de însoţire se face din fondurile aprobate pentru misiune.
ART. 8
Pentru protecţia vieţii şi sãnãtãţii personalului care participa la misiune şi pentru asigurarea mijloacelor materiale cu care se acţioneazã, pentru perioada deplasarii, se vor încheia contractele de asigurare necesare, din fondurile aprobate pentru misiune.
ART. 9
(1) Valuta necesarã acoperirii nevoilor de plati, potrivit prezentei hotãrâri, se va asigura de Ministerul de Interne din fondurile aprobate pentru misiune.
(2) Cheltuielile determinate de obţinerea şi transferul valutei, precum şi comisioanele bancare se deruleazã prin bãnci autorizate şi se suporta de Ministerul de Interne din fondurile aprobate pentru misiune.
(3) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri valoarea în lei a cheltuielilor în valuta se actualizeazã în funcţie de evoluţia cursului leu/dolar S.U.A.
ART. 10
Cheltuielile determinate de selecţionarea, vizita medicalã, testarea, pregãtirea şi rotirea personalului unitãţii, precum şi cele ocazionate de insotirea esaloanelor de transport şi de controalele efectuate în zona de operaţii, în condiţiile stabilite de Ministerul de Interne şi în condiţiile prevãzute în legislaţia specifica fiecãrei activitãţi, vor fi suportate din fondurile aprobate pentru misiune.
ART. 11
Bunurile materiale aflate în evidentele contingentului, distruse, degradate sau pierdute pe timpul executãrii misiunii, se scad din contabilitate, potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 12
(1) Pentru aprovizionarea cu bunuri materiale şi angajarea serviciilor necesare îndeplinirii misiunii în zona de operaţii se abiliteaza personalul cu atribuţii în domeniu sa încheie contracte şi sa efectueze plati în valuta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, precum şi uzantelor locale.
(2) Asigurarea cu mijloace de transport necesare pregãtirii, respectiv desfãşurãrii misiunii în ţara şi în zona de dispunere, se face, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, din fondurile aprobate pentru misiune.
ART. 13
Militarii contingentului romanesc au dreptul la un concediu de odihna suplimentar de 2,5 zile pentru fiecare luna de prezenta în zona de operaţii.
ART. 14
(1) Plata obligaţiilor financiare ale contingentului romanesc se va executa în valuta acceptatã în zona, în numerar sau prin conturi valutare deschise la unitãţi bancare din teatrul de operaţii.
(2) Contabilitatea valorilor materiale şi bãneşti se organizeazã şi se conduce potrivit actelor normative în vigoare aplicate în ţara şi normelor specifice stabilite de Ministerul de Interne.
ART. 15
Autoritatea vamalã romana va îndeplini formalitãţile vamale necesare desfãşurãrii operaţiunilor prevãzute în prezenta hotãrâre, în procedura simplificata, în conformitate cu dispoziţiile art. 51 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.114/2001 .
ART. 16
(1) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa introducã modificãrile care decurg din aplicarea prezentei hotãrâri în bugetul de stat şi în bugetul Ministerului de Interne pe anul 2002.
(2) Sumele neutilizate pana la sfârşitul anului se vireazã la bugetul de stat.
(3) Sumele încasate de Ministerul de Interne din participarea României la Misiunea Administrãrii Interimare a Naţiunilor Unite în Kosovo se fac venituri ale bugetului de stat şi se vireazã în termen de 10 zile de la încasarea acestora.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de interne,
Nicolae Berechet,
secretar de stat
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: