Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 128 din 6 februarie 2008 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.095/2005
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 12 februarie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 11 din titlul II al Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Normele metodologice de aplicare a titlului VII "Regimul stabilirii şi plãţii despãgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.095/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 956 din 27 octombrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctele 16.7 şi 16.9 din Normele metodologice în aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"16.7. Notificãrile formulate potrivit prevederilor <>Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, soluţionate ulterior intrãrii în vigoare a legii, prin emiterea unei decizii/dispoziţii sau a unui ordin conţinând propunerea motivatã de acordare a despãgubirilor, se predau pe bazã de proces-verbal de predare-primire Secretariatului Comisiei Centrale, în termen de 30 de zile de la data rãmânerii definitive a deciziilor/dispoziţiilor sau, dupã caz, a ordinelor.
...................................................................
16.9. Înscrisurile prevãzute la pct. 16.7 şi 16.8 vor fi însoţite de întreaga documentaţie ce a stat la baza adoptãrii deciziilor/dispoziţiilor sau, dupã caz, a ordinelor conţinând propunerile motivate de acordare a despãgubirilor, menţionatã la pct. 16.5 sau, dupã caz, la pct. 16.6, şi de înscrisuri care atestã imposibilitatea atribuirii, în compensare, total sau parţial, a unor alte bunuri sau servicii disponibile, deţinute de entitatea învestitã cu soluţionarea notificãrii."
2. Dupã punctul 16.9 din Normele metodologice în aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se introduc trei noi puncte, punctele 16.9^1, 16.9^2 şi 16.9^3, cu urmãtorul cuprins:
"16.9^1. Inexistenţa bunurilor disponibile care pot fi acordate, potrivit legii, în compensare se probeazã prin anexarea la dosarul de despãgubire înaintat Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despãgubirilor a anunţului semnat de conducãtorul entitãţii învestite cu soluţionarea notificãrii, afişat în luna corespunzãtoare emiterii deciziei/dispoziţiei/ordinului (anunţ, însoţit de procesul-verbal de afişare). În ipoteza refuzului persoanei îndreptãţite de a primi în compensare bunurile disponibile, oferite de entitatea învestitã cu soluţionarea notificãrilor, distinct de anunţul conţinând bunurile disponibile ce pot fi atribuite în compensare se va face şi dovada faptului cã persoana îndreptãţitã a luat cunoştinţã de conţinutul acestuia şi a refuzat primirea în echivalent a vreunuia dintre bunurile ofertate.
16.9^2. Dispoziţiile primarilor unitãţilor administrativ-teritoriale sau a preşedinţilor consiliilor judeţene, prevãzute la pct. 16.7, se centralizeazã pe judeţe la nivelul prefecturilor, urmând a fi înaintate de prefect cãtre Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despãgubirilor, ulterior exercitãrii controlului de legalitate de cãtre acesta.
La dosarul de despãgubire se va anexa, ca urmare a controlului de legalitate asupra dispoziţiei primarului unitãţii administrativ-teritoriale sau a preşedintelui consiliului judeţean, exercitat în temeiul <>Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referatul conţinând avizul de legalitate al instituţiei prefectului, întocmit dupã urmarea procedurilor prevãzute de lege.
Referatul conţinând avizul de legalitate al instituţiei prefectului va fi întocmit dupã analizarea tuturor înscrisurilor ce au stat la baza emiterii dispoziţiei. În acest sens, se va verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevãzute de lege pentru a-i fi recunoscutã notificatorului calitatea de persoanã îndreptãţitã, respectiv depunerea notificãrii cu respectarea condiţiilor şi în termenul prevãzut de lege, existenţa la dosar a înscrisurilor care dovedesc calitatea de fost proprietar al bunului imobil preluat în mod abuziv sau, dupã caz, calitatea de moştenitor al fostului proprietar, existenţa actelor doveditoare referitoare la preluarea abuzivã a imobilului notificat în perioada de referinţã a legii şi, dupã caz, expertizele şi evaluãrile existente la dosar cu privire la valoarea imobilului care face obiectul notificãrii. Totodatã, se vor verifica înscrisurile care atestã imposibilitatea restituirii în naturã a imobilului care face obiectul notificãrii, precum şi imposibilitatea atribuirii în compensare a unor alte bunuri deţinute de emitentul dispoziţiei.
Ipoteza imposibilitãţii restituirii în naturã a imobilului obiect al notificãrii se verificã pe baza situaţiei juridice comunicate de emitentul dispoziţiei, iar ipoteza imposibilitãţii atribuirii în compensare a unor alte bunuri deţinute de emitentul dispoziţiei se verificã pe baza analizãrii informaţiilor prevãzute la pct. 16.9^1.
16.9^3. În cazul în care, în urma exercitãrii controlului de legalitate de cãtre prefect, se apreciazã cã dispoziţia emisã este ilegalã, aceasta va fi contestatã pe calea contenciosului administrativ, în conformitate cu prevederile <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, caz în care procedura de transmitere a dosarului de despãgubire cãtre Secretariatul Comisiei Centrale se suspendã pânã la rãmânerea definitivã şi revocabilã a hotãrârii judecãtoreşti."
3. Punctul 16.15 din Normele metodologice în aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"16.15. Dupã primirea dosarelor prevãzute la pct. 16.6 şi 16.8, Comisia Centralã va proceda la emiterea deciziei reprezentând titlu de despãgubire pânã la concurenţa sumei reprezentând cuantumul despãgubirilor consemnate/propuse, actualizate cu indicele de inflaţie."
4. Normele metodologice în aplicarea articolului 18 din titlul VII al legii se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"18.1. Dupã emiterea titlului de despãgubire de cãtre Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor, un exemplar al acestuia va fi transmis persoanei îndreptãţite, iar un exemplar Direcţiei pentru acordarea despãgubirilor în numerar din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor.
18.2. În cazul titlurilor de despãgubire care au fost emise pânã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, un duplicat al acestora va fi transmis, pe bazã de tabel, cãtre Direcţia pentru acordarea despãgubirilor în numerar din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, în termen de 5 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice.
18.3. În cazul prevãzut la art. 18 alin. (2) din lege, în care în titlul de despãgubire au fost individualizate mai multe persoane, fãrã a fi stabilitã contravaloarea despãgubirilor cuvenite fiecãreia dintre ele, persoanele îndreptãţite la despãgubiri pot desemna, prin procurã încheiatã în formã autenticã, drept reprezentant comun pe una dintre ele sau o terţã persoanã."
5. Dupã punctul 18.3 din Normele metodologice în aplicarea articolului 18 din titlul VII al legii se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V^1
Valorificarea titlurilor de despãgubire. Stabilirea algoritmului de atribuire a acţiunilor emise de Fondul "Proprietatea"
SECŢIUNEA 1
Valorificarea titlurilor de despãgubire
Art. 18^1 din titlul VII al legii:
(1) Titlurile de despãgubire pot fi valorificate de deţinãtorii acestora într-una din modalitãţile prevãzute în prezenta secţiune.
(2) Dacã titlul de despãgubire individual este emis pentru o sumã de maxim 500.000 lei, titularul acestuia are posibilitatea sã solicite fie realizarea conversiei acestuia în acţiuni emise de Fondul "Proprietatea", fie acordarea de despãgubiri în numerar, fie parte în acţiuni, parte în numerar.
(3) Dacã titlul de despãgubire individual este emis pentru o sumã care depãşeşte 500.000 lei, titularul acestuia are douã posibilitãţi de valorificare a titlurilor de despãgubire, în funcţie de opţiunea sa:
a) sã solicite primirea exclusiv de acţiuni emise de Fondul "Proprietatea" sau
b) sã solicite primirea de titluri de platã, în condiţiile art. 14^1 şi cu respectarea termenelor şi a limitãrilor prevãzute la art. 3 lit. h) din lege şi, pânã la concurenţa despãgubirii totale acordate prin titlul sau titlurile de despãgubire, acţiuni emise de Fondul "Proprietatea".
(4) Titlurile de despãgubire se valorificã în termen de 3 ani de la data emiterii, care însã nu expirã mai devreme de 12 luni de la prima şedinţã de tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul "Proprietatea".
Norme metodologice:
În vederea valorificãrii titlurilor de despãgubire, persoana îndreptãţitã va depune o cerere la Direcţia pentru acordarea despãgubirilor în numerar din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, al cãrei conţinut va fi afişat pe site-ul acesteia şi care va conţine urmãtoarele elemente:
- opţiunea expresã pentru una dintre modalitãţile de despãgubire prevãzute la art. 18^1 din lege;
- opţiunea pentru anularea conversiei în acţiuni, în cazul titlurilor de despãgubire emise pânã la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 81/2007 (în aceste cazuri Direcţia va transmite depozitarului central un exemplar al titlului de platã, însoţit de cererea persoanei care are calitatea de acţionar al Fondului "Proprietatea" de anulare a conversiei şi, respectiv, de o adresã din care sã rezulte numãrul de acţiuni ce urmeazã sã fie transferat din contul persoanei care solicitã anularea conversiei în contul Ministerului Economiei şi Finanţelor).
Persoana îndreptãţitã va anexa la cerere urmãtoarele:
- titlul de despãgubire în original;
- certificatul de acţionar al Fondul "Proprietatea", în original, dacã acesta a fost emis;
- în cazul în care existã mai mulţi beneficiari, se va depune, de asemenea, procurã notarialã (în original) prin care toţi beneficiarii împuternicesc pe unul dintre ei sau o terţã persoanã sã realizeze opţiunea pentru titlu de platã ori titlu de conversie, respectiv act notarial (original sau în copie legalizatã) ori hotãrâre definitivã şi irevocabilã a instanţei judecãtoreşti cu privire la cotele în care vor fi împãrţite despãgubirile între beneficiari (prin act notarial se înţelege: certificat de moştenitor, contract de partaj voluntar sau declaraţie prin care se face împãrţirea în cote);
- copii ale actelor de identitate a persoanei/persoanelor titulare şi a persoanei împuternicite;
- dovada deschiderii unui cont bancar (în care vor fi virate despãgubirile bãneşti, dacã este cazul) la o bancã comercialã sau la C.E.C. (dovada se va face prin documentul ştampilat, în original sau în copie, emis de bancã la deschiderea contului, cu specificarea codului IBAN şi a sucursalei de bancã);
- declaraţie pe propria rãspundere a titularului/titularilor din care sã reiasã dacã s-au efectuat acte de dispoziţie sau constituire de garanţii asupra acţiunilor emise la Fondul "Proprietatea" (în cazul persoanelor cãrora li s-au emis acţiuni pânã la data intrãrii în vigoare a ordonanţei);
- declaraţie pe propria rãspundere a titularului/titularilor din care sã reiasã dacã s-au efectuat acte de cesiune (dispoziţie) a drepturilor rezultate din dispoziţia entitãţii învestite cu soluţionarea notificãrii/cererii prin care s-a propus acordarea de despãgubiri; în situaţia în care s-a efectuat o cesiune parţialã, se vor indica cotele în limita cãrora s-a fãcut cesiunea;
- declaraţie pe propria rãspundere a titularului/titularilor din care sã reiasã dacã a/au contestat în instanţã titlul de despãgubire emis de cãtre Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor;
- dosar plic.
Art. 18^2 din titlul VII al legii:
În cazul prevãzut la art. 18^1 alin. (2), titularul titlului de despãgubire va proceda astfel:
a) dacã opteazã pentru primirea exclusiv de despãgubiri în numerar, se prezintã, personal sau prin mandatar cu procurã autenticã, la Direcţie, care, dupã reţinerea titlului de despãgubire în original, îi va transfera despãgubirea în numerar în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilitãţilor financiare;
b) dacã opteazã pentru valorificarea titlului de despãgubire exclusiv prin conversia acestuia în acţiuni emise de Fondul "Proprietatea", se prezintã, personal sau prin mandatar cu procurã autenticã, la Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor, care în baza solicitãrii exprese a persoanei despãgubite şi dupã reţinerea titlului de despãgubire în original, dispune realizarea conversiei acestuia în acţiuni emise de Fondul "Proprietatea" şi instructeazã depozitarul central al acţiunilor emise de Fondul "Proprietatea" sã înregistreze persoana despãgubitã în registrul acţionarilor Fondului "Proprietatea".
c) dacã opteazã pentru primirea de despãgubiri în numerar şi acţiuni emise de Fondul "Proprietatea", se prezintã, personal sau prin mandatar cu procurã autenticã, la Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor care, dupã reţinerea titlului de despãgubire în original, elibereazã un titlu de platã pentru suma solicitatã de persoana despãgubitã şi un titlu de conversie, pentru diferenţa dintre valoarea înscrisã în titlul de despãgubire şi valoarea înscrisã în titlul de platã. Titlul de platã va fi valorificat conform lit. a), iar titlul de conversie se va valorifica conform lit. b).
Norme metodologice:
18^2.1. Dupã primirea cererilor însoţite de documentele prevãzute de prezentele norme metodologice, Direcţia pentru acordarea despãgubirilor în numerar le va analiza şi, dacã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de lege, vicepreşedintele care coordoneazã aceastã direcţie va dispune:
a) emiterea unui titlu şi plata despãgubirilor bãneşti în numerar cãtre persoana/persoanele îndreptãţitã/îndreptãţite, în termen de 15 zile de la existenţa disponibilitãţilor financiare, dacã persoana îndreptãţitã a optat exclusiv pentru aceastã mãsurã, în conformitate cu prevederile art. 18^2 lit. a) din lege;
b) realizarea conversiei în acţiuni, instructând depozitarul central al acţiunilor Fondului "Proprietatea" sã înregistreze persoana îndreptãţitã în registrul acţionarilor în conformitate cu prevederile art. 18^2 lit. b) din lege;
c) emiterea unui titlu de platã şi a unuia de conversie în situaţia în care persoana îndreptãţitã opteazã pentru primirea de despãgubiri în numerar şi acţiuni la Fondul "Proprietatea" în conformitate cu prevederile art. 18^2 lit. c) din lege.
18^2.2. În situaţia în care documentaţia este incompletã, Direcţia va solicita completarea acesteia, urmând ca cererea sã fie soluţionatã dupã depunerea de cãtre persoana îndreptãţitã a actelor solicitate. Data de referinţã pentru aplicarea pct. 18^2.4 din prezentele norme metodologice va fi data completãrii dosarului.
18^2.3. În cazul prevãzut la art. 18^2 lit. b) şi c), Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor va înainta un exemplar al titlului de conversie, însoţit de o adresã cãtre depozitarul central, adresã în care se va preciza numãrul de acţiuni cuvenit titularului/titularilor dreptului la despãgubire, în vederea înregistrãrii persoanei despãgubite în registrul acţionarilor Fondului "Proprietatea".
18^2.4. În vederea acordãrii despãgubirilor bãneşti şi/sau în acţiuni, Direcţia pentru acordarea despãgubirilor în numerar din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor va emite titlurile de platã şi, respectiv, de conversie în ordinea înregistrãrii cererilor de opţiune a persoanelor îndreptãţite a primi despãgubiri, cereri însoţite de toate documentele necesare, prevãzute de prezentele norme metodologice la art. 18^1.
18^2.5. Prin derogare de la prevederile pct. 18^2.4, în cazuri excepţionale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri), Direcţia pentru acordarea despãgubirilor în numerar din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor va putea emite cu prioritate titluri de platã şi/sau titluri de conversie.
....................................................................
Art. 18^5 din titlul VII al legii:
(1) Titlurile de despãgubire emise pe numele mai multor persoane se valorificã în condiţiile menţionate la art. 18^1-18^4, cu luarea în considerare a urmãtoarelor reguli:
a) dacã titlul de despãgubire este emis pentru o sumã de maxim 500.000 lei, titularii titlului de despãgubire pot opta pentru soluţia prevãzutã la art. 18^2 lit. a) şi/sau pentru cea de la art. 18^2 lit. b), dar numai dacã toţi titularii titlului de despãgubire sunt de acord cu aceeaşi soluţie de despãgubire. Indiferent de soluţia de despãgubire exprimatã, aceştia vor desemna un reprezentant unic şi comun, cãruia i se transferã despãgubirea în numerar;
b) dacã titlul de despãgubire este emis pentru o sumã care depãşeşte 500.000 lei, titularii titlului de despãgubire pot opta exclusiv pentru soluţia prevãzutã la art. 18^1 alin. (3), dar numai dacã toţi titularii titlului de despãgubire sunt de acord cu aceeaşi soluţie de despãgubire. Indiferent de soluţia de despãgubire exprimatã, aceştia vor desemna un reprezentant unic şi comun, cãruia i se transferã despãgubirea în numerar. Dacã aceeaşi persoanã deţine, singurã sau împreunã cu alte persoane, titluri de despãgubire, având ca obiect acelaşi imobil, şi opteazã atât pentru primirea de titluri de platã, cât şi pentru primirea de titluri de conversie, titlul de platã se va emite pânã la concurenţa sumei de 500.000 lei, indiferent de numãrul titlurilor de despãgubire emise, pentru diferenţa dintre valoarea înscrisã în titlurile de despãgubire şi titlul de platã emis, urmând a-i fi emis un titlu de conversie.
(2) Dacã pânã la valorificarea titlului de despãgubire emis pe numele mai multor persoane se stabileşte cota de proprietate care revine fiecãreia, fiecare din aceste persoane are posibilitatea de valorificare în condiţiile aplicabile titlurilor individuale de despãgubire.
Norme metodologice:
18^5.1. În situaţia prevãzutã la art. 18^5 alin. (1) lit. b) din lege, dacã cererea de restituire pentru un anumit imobil (teren şi/sau construcţie) a fost soluţionatã prin mai multe dispoziţii/decizii emise de cãtre entitãţi diferite, dosarele de despãgubire vor fi conexate şi se va emite un singur titlu de platã, în cuantum de pânã la 500.000 lei. Conexarea va fi dispusã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor şi va avea în vedere identitatea de imobil.
Aceeaşi mãsurã se aplicã şi în cazul titlurilor de despãgubire emise ca urmare a conversiei titlurilor de valoare nominalã folosite exclusiv în procesul de privatizare, emise anterior intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
18^5.2. În situaţia prevãzutã la art. 18^5 alin. (2) din lege, cota de proprietate care revine fiecãrui titular al dreptului la despãgubire se stabileşte prin act de partaj voluntar autentificat sau prin hotãrâre judecãtoreascã de partaj definitivã şi irevocabilã. În ambele cazuri, actul de partaj trebuie depus anterior emiterii titlului de platã şi/sau de conversie.
..................................................................."
6. Punctele 19.1-19.3 din Normele metodologice în aplicarea articolului 19 din titlul VII al legii se abrogã.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Restituirea Proprietãţilor,
Ingrid Zrour
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Bucureşti, 6 februarie 2008.
Nr. 128.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: