Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 119 din 7 februarie 2002  pentru aprobarea tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si a metodologiilor privind utilizarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 119 din 7 februarie 2002 pentru aprobarea tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si a metodologiilor privind utilizarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 20 februarie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 131 alin. (1)-(4) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi metodologiile privind utilizarea repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti rãspund fata de utilizatori pentru eventualele pretenţii ale tuturor deţinãtorilor de drepturi pe care îi reprezintã.
ART. 3
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei refuzul nejustificat al utilizatorilor prevãzuţi în anexele nr. 1 şi 2 de a plati organismului de gestiune colectivã desemnat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor remuneraţiile stabilite prin prezenta hotãrâre sau de a pune la dispoziţie acestuia informaţiile şi documentele prevãzute la pct. 5 din anexa nr. 1 şi la pct. 3 din anexa nr. 2.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se constata şi amenzile se aplica de cãtre personalul împuternicit de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor şi de cãtre organele de poliţie.
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 4
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri orice dispoziţii contrare se abroga.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────────
Ministrul culturii şi cultelor,
Razvan Theodorescu

Ministrul turismului,
Matei-Agathon Dan

Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1

TABELELE
cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi metodologia privind utilizarea repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune şi distribuitorii prin cablu

1. Organismele de televiziune şi distribuitorii prin cablu sunt obligaţi sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã ale artiştilor interpreti autorizaţiile prevãzute de <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, pentru emiterea, transmiterea şi retransmiterea repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual al organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti.
2. Utilizatorii autorizaţi potrivit pct. 1 au obligaţia sa plãteascã o remuneraţie reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti, calculatã procentual din încasãrile brute lunare, potrivit tabelului nr. 1:





Tabelul nr. 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul Organisme de televiziune Distribuitori prin cablu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2002 1,1% 1,1%
2003 şi urmãtorii 1,2% 1,2%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


3. Baza de calcul a remuneraţiei prevãzute la pct. 2, reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti, datoratã de cãtre organismele de televiziune, o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare (din care se scade taxa pe valoarea adãugatã şi taxa de publicitate) sau, în lipsa acestora, cheltuielile ocazionate de utilizare. Pentru distribuitorii prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare (din care se scade taxa pe valoarea adãugatã) sau, în lipsa acestora, cheltuielile ocazionate de utilizare.
4. Remuneraţiile datorate potrivit prevederilor pct. 2 se colecteazã de cãtre organismul de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti, desemnat prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, conform prevederilor <>art. 133 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 .
5. Organismele de televiziune au obligaţia sa punã la dispoziţie organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti lista tuturor prestaţiilor transmise în emisiuni. Distribuitorii prin cablu vor furniza lista completa a programelor retransmise. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismul de gestiune respectiv.
6. Plata remuneraţiilor prevãzute la pct. 2, datorate de organismele de televiziune, se efectueazã trimestrial. Termenul limita de plata este ziua a 10-a din trimestrul urmãtor celui pentru care se efectueazã plata.
7. Plata remuneraţiilor prevãzute la pct. 2, datorate de distribuitorii prin cablu, se efectueazã lunar. Termenul limita de plata este ziua a 25-a a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata.
8. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi stabilite contractual.

ANEXA 2

TABELELE
cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi metodologia privind comunicarea publica a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual şi plata contravalorii acestor prestaţii

1. Prin comunicarea publica a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual se înţelege comunicarea acestora în spaţii publice, indiferent de modalitatea realizãrii comunicãrii, prin întrebuinţarea unor mijloace analogice sau digitale adecvate (aparatura de redare a filmelor şi înregistrãrilor audiovizuale, televizoare, echipament informatic etc.).
2. Sunt utilizatori, în sensul prezentei anexe, orice persoane fizice sau juridice autorizate, care folosesc cu orice titlu (de proprietate, administrare, închiriere, subinchiriere etc.) spaţii în care sunt comunicate prestaţii artistice din domeniul audiovizual.
3. Utilizatorii au obligaţia sa obţinã din partea organismului de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti desemnat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor autorizaţia pentru utilizarea prestaţiilor artistice audiovizuale, sa plãteascã remuneraţiile prevãzute în tabelele din prezenta anexa, pentru durata efectivã a utilizãrii, şi sa prezinte organismelor de gestiune colectivã informaţii necesare identificarii prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual utilizate.
4. Obligaţia de plata a remuneraţiilor revine administratorului spaţiului în care are loc comunicarea publica. În situaţia subinchirierii totale sau parţiale a unui spaţiu în care are loc comunicarea publica administratorii spaţiilor subinchiriate vor plati remuneraţii distincte dacã utilizeazã surse proprii de comunicare a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual.
5. Comunicarea cãtre utilizatori a modificãrii remuneraţiilor pe baza prevederilor <>art. 131 alin. (7) din Legea nr. 8/1996 se face de cãtre organismul de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti, prin cel puţin doua anunţuri succesive publicate în doua ziare de rãspândire nationala.
6. Pentru comunicarea publica a prestaţiilor artistice în cinematografe utilizatorii vor plati remuneraţiile prevãzute în tabelul nr. 1, calculate din veniturile brute lunare:


Tabelul nr. 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
An 2002 2003 şi urmãtorii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Remuneraţie 1,1% 1,2%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


7. Plata remuneraţiilor datorate de utilizatori se efectueazã trimestrial, în primele 20 de zile din trimestrul urmãtor. Pentru întârzierile la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi stabilite contractual.
8. Pentru comunicarea publica a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual de cãtre utilizatorii din turism se vor plati urmãtoarele remuneraţii:


Tabelul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Utilizatori Remuneraţie lunarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Turism
1. Hoteluri pana la categoria trei stele inclusiv,
situate în staţiuni turistice
(inclusiv oraşe-staţiuni turistice):
a) cu capacitate mica de cazare 50.000 lei
b) cu capacitate medie de cazare (31-100 de camere) 100.000 lei
c) cu capacitate mare de cazare 150.000 lei
2. Hoteluri pana la categoria trei stele inclusiv,
situate în oraşe (cu excepţia
celor din staţiunile turistice):
a) cu capacitate mica de cazare 100.000 lei
b) cu capacitate medie de cazare 150.000 lei
c) cu capacitate mare de cazare 200.000 lei
3. Hoteluri de categoria patru şi cinci stele 400.000 lei
4. Moteluri, cabane, campinguri şi sate de vacanta 50.000 lei
5. Unitãţi de cazare agroturistice, popasuri turistice, pensiuni 50.000 lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


9. Plata remuneraţiilor datorate de utilizatori conform tabelului nr. 2 se efectueazã lunar, pana cel târziu în ultima zi a lunii respective. Pentru întârzierile la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi stabilite contractual.





─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016