Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 15 alin. (5) şi al <>art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. ART. 1 (1) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, prevãzut în anexa nr. 1. (2) Se aprobã acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevãzut în anexa nr. 2. ART. 2 Programul prevãzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sãlbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sãnãtate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animalã provenite de la acestea. ART. 3 Obiectivele programelor prevãzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sãnãtate a animalelor domestice şi sãlbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienã a produselor de origine animalã provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimalã destinate consumului uman, asigurarea sãnãtãţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor. ART. 4 Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sãnãtatea publicã şi economia naţionalã, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor solicitã sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţã, în condiţiile legii. ART. 5 Se aprobã tarifele maximale pentru anul 2011 aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevãzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit <>art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. ART. 6 (1) Fondurile necesare realizãrii în cadrul exploataţiilor nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1) se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011 şi de cãtre proprietari, iar în cazul exploataţiilor comerciale, de cãtre proprietarii acestora. (2) Prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitãţile de suportare a costurilor aferente acestor acţiuni. ART. 7 Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevãzut la art. 1 alin. (2), se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, precum şi de cãtre operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2. ART. 8 (1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobã normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, precum şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011. (2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi cu prevederile ordinelor preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora. ART. 9 Pentru îndeplinirea atribuţiilor referitoare la realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), destinate exploataţiilor nonprofesionale, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberã practicã, cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice. ART. 10 (1) Constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã: a) nerespectarea prevederilor legale de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi şi de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în aplicarea mãsurilor de control al pestei suine clasice, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei; b) transportul de suine vii fãrã certificat sanitar-veterinar de sãnãtate şi formular de mişcare, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea suinelor; c) neasigurarea spaţiilor pentru depozitarea temporarã a cadavrelor de suine de cãtre proprietarii exploataţiei de animale înregistratã/autorizatã sanitar-veterinar, în vederea colectãrii şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animalã autorizatã sanitar-veterinar, astfel încât sã se evite apariţia oricãrui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei. (2) Uciderea suinelor, distrugerea cadavrelor, a cãrnii, a produselor şi a subproduselor de origine animalã confiscate se realizeazã prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. (3) Cheltuielile care derivã din aplicarea mãsurilor prevãzute la alin. (2) se suportã de cãtre persoana fizicã sau juridicã deţinãtoare a suinelor, a cãrnii, a produselor şi a subproduselor de origine animalã care au fost confiscate, ucise şi distruse. (4) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente. (5) Sancţiunile contravenţionale prevãzute de prezenta hotãrâre se aplicã atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. ART. 11 Contravenţiilor prevãzute la <>art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. ART. 12 Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul programelor prevãzute la art. 1, provenind din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, se asigurã în limita prevederilor bugetare aprobate. ART. 13 Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre. ART. 14 (1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri rãmân aplicabile prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuãrii acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã le punã în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010 şi prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. ART. 15 La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuãrii acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã le punã în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 22 decembrie 2009, se abrogã. PRIM-MINISTRU EMIL BOC Contrasemneazã: ---------------- Secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Roatiş Cheţan Radu Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, Valeriu Tabãrã Ministrul sãnãtãţii, Cseke Attila Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu Bucureşti, 9 februarie 2011. Nr. 114. ANEXA 1 PROGRAMUL acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011 CAP. I Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale SECŢIUNEA 1 Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale 1. Febra aftoasã 2. Tuberculoza 3. Leucoza bovinã 4. Pesta porcinã africanã 5. Turbarea sau rabia 6. Antrax 7. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviarã 8. Boala veziculoasã a porcului 9. Stomatita veziculoasã 10. Pesta bovinã 11. Pesta micilor rumegãtoare 12. Pleuropneumonia contagioasã bovinã 13. Variola ovinã şi caprinã 14. Pesta africanã a calului 15. Boala Aujeszky 16. Paratuberculoza 17. Bruceloza la bovine 18. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis 19. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella ovis 20. Bruceloza la suine 21. Campilobacterioza bovinã 22. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, pãsãri 23. Rinotraheita infecţioasã bovinã-IBR 24. Trichomonoza bovinã 25. Artrita encefalita caprinã 26. Maedi Visna 27. Echinococoza 28. Durina 29. Anemia infecţioasã ecvinã: a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã; b) cabalinele care ies din ţarã, cu destinaţia sport, sunt testate serologic. 30. Morva 31. Infecţia cu virusul West Nile 32. Diareea viralã a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD 33. Septicemia hemoragicã viralã la salmonide 34. Necroza hematopoieticã infecţioasã a salmonidelor 35. Viremia de primãvarã a crapului 36. Boala cu virusul herpes koi 37. Necroza pancreaticã infecţioasã a salmonidelor 38. Boala bacterianã a rinichiului la salmonide 39. Necroza epizooticã hematopoieticã 40. Sindromul epizootic ulcerativ 41. Anemia infecţioasã a somonului 42. Girodactilaza 43. Bonamioza 44. Haplosporidioza 45. Perkinsoza 46. Marteilioza 47. Microcitoza 48. Sindromul taura 49. Boala capului galben 50. Boala petelor albe 51. Acarapioza albinelor 52. Loca americanã la albine 53. Loca europeanã 54. Nosemoza albinelor 55. Varrooza albinelor 56. Tropilelapsoza albinelor 57. Atacul gândacului mic de stup 58. Poliedria viermilor de mãtase 59. Flaşeria viermilor de mãtase 60. Nosemoza viermilor de mãtase 61. Muscardina viermilor de mãtase SECŢIUNEA a 2-a Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale 1. Oncopatii la pãsãri - leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori 2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere SECŢIUNEA a 3-a Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale 1. Leptospiroza 2. Febra Q 3. Avortul salmonelic al oilor 4. Influenţa ecvinã 5. Rinopneumonia ecvinã 6. Arterita viralã ecvinã 7. Avortul salmonelic al iepelor 8. Tularemia 9. Bruceloza la canide 10. Bruceloza la iepuri 11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida 12. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la salmonide 13. Mixosomiaza 14. Boala Columnaris la salmonide 15. Eritrodermatita la ciprinide 16. Ihtioftiriaza 17. Criptobiaza 18. Coccidioza moluştelor bivalve 19. Nematodoze ale moluştelor bivalve 20. Ricketioza moluştelor bivalve 21. Vibrioza moluştelor bivalve 22. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode 23. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze 24. Pesta racilor 25. Amibiaza albinelor 26. Brauloza albinelor 27. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor 28. Puietul în sac şi boala botcilor negre 29. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte 30. Aspergiloza viermilor de mãtase 31. Listerioza 32. Toxoplasmoza SECŢIUNEA a 4-a Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale 1. Bacterioze: a) rujetul; b) streptococia; c) stafilococia; d) yersinioza; e) chlamydioza aviarã; f) colibaciloza. 2. Micoze: a) aspergiloza; b) dermatomicoza. 3. Viroze: a) boala Lyme; b) boala de Crimeea - Congo; c) encefalita japonezã; d) encefalomielita ecvinã venezueleanã; e) encefalita de cãpuşe; f) oncopatii ale animalelor de producţie în libertate şi exotice. 4. Parazitoze: a) Cochliomyia hominivorax; b) Chrysomya bezziana; c) echinococoza/hidatidoza; d) cisticercoza bovinã; e) cisticercoza porcinã; f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportatã de cãtre beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; g) leishmanioza; h) fascioloza; i) filarioze; j) ancilostomoza carnivorelor; k) balantidioza; l) hemosporidioze; m) pneumocistoza; n) sacrocistoza; o) teniaze; p) thelazioza; q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor. SECŢIUNEA a 5-a Acţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinarã a reproducţiei şi a tulburãrilor genetice la animale 1. Supravegherea sanitarã veterinarã a materialului seminal congelat din import 2. Supravegherea tulburãrilor inflamatorii ale glandei mamare SECŢIUNEA a 6-a Acţiuni de protecţie ecologicã 1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei 2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru pisciculturã, precum şi din ape curgãtoare 3. Verificarea eficienţei decontaminãrii dupã evoluţia unor boli, de necesitate SECŢIUNEA a 7-a Acţiuni generale de medicinã veterinarã preventivã, de protecţie şi bunãstare a animalelor şi protecţie a mediului 1. Urmãrirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate 2. Protecţia animalelor în timpul transportului 3. Protecţia animalelor folosite pentru experimentare sau în alte scopuri 4. Acţiuni generale de medicinã preventivã, de identificare şi înregistrare a animalelor: a) expertiza pajiştilor naturale şi a pãşunilor; b) expertiza parazitologicã a pajiştilor naturale şi a pãşunilor; c) expertiza sanitar-veterinarã a furajelor care au contribuit la apariţia morbiditãţii şi mortalitãţii crescute; d) expertiza sanitar-veterinarã a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve; e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie; f) controlul ecarisãrii. SECŢIUNEA a 8-a Supraveghere toxicologicã Obiectiv: Supraveghere pasivã prin monitorizarea documentelor şi activã prin diagnostic de laborator. SECŢIUNEA a 9-a Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţã pentru unele boli la animale 1. Antrax 2. Boala de Newcastle 3. Turbarea sau rabia Obiectiv: Reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive. SECŢIUNEA a 10-a Activitãţi de elaborare, omologare, evaluare, pregãtire profesionalã, analizã, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar 1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar 2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuã a specialiştilor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de competenţã, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţarã şi în strãinãtate 3. Analize epidemiologice, de statisticã medicalã veterinarã, analizã de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului 4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinarã a populaţiei pentru apãrarea sãnãtãţii publice şi protecţia consumatorilor 5. Monitorizarea activitãţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor veterinare de profil şi al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel: a) monitorizarea de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om; b) monitorizarea de cãtre Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om; c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã; d) monitorizarea avorturilor la animale; e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologicã; f) monitorizarea unitãţilor de producere a furajelor; g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar veterinar, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om; h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om. CAP. II Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeanã 1. Programul pentru monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei suine clasice în România pentru anul 2011 2. Programul de supraveghere a influenţei aviare la pãsãrile domestice şi sãlbatice în România pentru anul 2011 3. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile de reproducţie din România pentru anul 2011 4. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile ouãtoare din România pentru anul 2011 5. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 2011 6. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 2011 7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2011 8. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 2011 9. Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2011 CAP. III Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã şi a furajelor SECŢIUNEA 1 Depistarea principalelor zoonoze la animale 1. Bruceloza 2. Campilobacterioza 3. Echinococoza 4. Listerioza 5. Salmoneloza 6. Trichineloza 7. Tuberculoza produsã de Mycobacterium bovis 8. Escherichia coli verotoxigenã 9. Influenţa aviarã 10. Rabia 11. Botulism 12. Leptospiroza 13. Tuberculoza, alta decât cea produsã de Mycobacterium bovis 14. Yersinioza 15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti 16. Cisticercoza 17. Antrax Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om. SECŢIUNEA a 2-a Controlul oficial în unitãţile autorizate sanitar-veterinar 1. Activitãţi generale: a) depozit frigorific; b) unitate de reambalare; c) piaţã angro. 2. Carne de ungulate domestice: a) abator; b) unitate de tranşare. 3. Carne de pasãre şi de lagomorfe: a) abator; b) unitate de tranşare. 4. Carne de vânat de crescãtorie: a) abator; b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat de crescãtorie. 5. Carne de vânat sãlbatic: a) unitate care manipuleazã carnea de vânat sãlbatic; b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat sãlbatic. 6. Carne tocatã, preparatã şi carne separatã mecanic: a) unitate pentru carne tocatã; b) unitate pentru carne preparatã; c) unitate pentru carne separatã mecanic. 7. Produse din carne: unitate de procesare 8. Moluşte bivalve vii: a) centru de colectare; b) centru de purificare. 9. Peşte şi produse din pescuit: a) vas-fabricã; b) vas-congelator; c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana); d) unitate de procesare a produselor din pescuit; e) piaţã de licitaţie; f) piaţã de desfacere. 10. Lapte crud şi produse din lapte: a) exploataţii de animale producãtoare de lapte, care livreazã lapte la unitãţile de procesare; b) unitate de procesare a laptelui materie primã; c) unitate de procesare a produselor lactate. 11. Ouã şi produse din ouã: a) centru de ambalare a ouãlor; b) unitate pentru producere a ouãlor lichide; c) unitate de procesare a ouãlor. 12. Pulpe de broascã şi melci: unitate de procesare 13. Grãsimi animale, unturã, jumãri: a) centru de colectare a grãsimilor animale; b) unitate de procesare a grãsimilor animale. 14. Gelatinã: a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatinã; b) unitate de procesare a gelatinei. 15. Colagen: a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen; b) unitate de procesare a colagenului. 16. Alte activitãţi: a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole; b) mijloc de transport. Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om. SECŢIUNEA a 3-a Controlul oficial în unitãţile înregistrate sanitar-veterinar 1. Carne: a) carmangerie; b) mãcelãrie; c) centru de colectare a vânatului sãlbatic; d) centru pentru sacrificarea pãsãrilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei. 2. Lapte: - centru de prelucrare a laptelui. 3. Peşte şi produse din pescuit: a) centru de colectare a peştelui; b) ambarcaţiune comercialã de pescuit; c) punct de debarcare; d) magazin de desfacere (pescãrie); e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor. 4. Miere: a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole; b) centre de extracţie a mierii; c) magazin de desfacere a mierii. 5. Alimentaţie publicã şi alte activitãţi: a) restaurant şi alte unitãţi în care se preparã şi se servesc mâncãruri gãtite; b) pizzerie; c) laborator patiserie; d) pensiuni turistice; e) unitãţi cu vânzare prin internet; f) depozit alimentar; g) hipermarket; h) supermarket; i) cantinã; j) magazin alimentar. 6. Prepararea mâncãrurilor la comandã: - catering. 7. Produse primare destinate vânzãrii directe: a) vânat sãlbatic; b) carne de pasãre şi lagomorfe; c) peşte proaspãt; d) melci şi moluşte bivalve; e) ouã; f) miere de albine; g) lapte. Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om. SECŢIUNEA a 4-a Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã prin examene de laborator obligatorii 1. Alimente cu destinaţie nutriţionalã specialã, altele decât cele reglementate în atribuţiile Ministerului Sãnãtãţii 2. Alimente gata pentru consum ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale 3. Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale 4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline 5. Carcase de suine 6. Carcase de pãsãri, respectiv pui broileri şi curcani 7. Carne de vânat sãlbatic 8. Carne proaspãtã şi subproduse comestibile 9. Carne tocatã şi carne preparatã destinatã sã fie consumatã crudã 10. Carne tocatã şi carne preparatã provenitã de la pãsãri, destinatã sã fie consumatã gãtitã 11. Carne tocatã şi carne preparatã provenitã de la alte specii decât pasãre, destinatã sã fie consumatã gãtitã 12. Carne separatã mecanic 13. Produse din carne destinate a fi consumate crude 14. Produse din carne de pasãre destinate sã fie preparate (gãtite) 15. Produse din carne tratate termic 16. Gelatinã şi colagen 17. Produse din pescuit proaspete 18. Produse din pescuit preparate 19. Produse din pescuit transformate 20. Conserve din peşte 21. Carne de peşte separatã mecanic 22. Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele 23. Pulpe de broascã, melci fãrã cochilie congelaţi 24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii 25. Crustacee şi moluşte decochiliate gãtite 26. Produse decorticate şi decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gãtite 27. Conserve din carne 28. Lapte crud provenit din unitãţile de procesare a laptelui materie primã 29. Lapte crud destinat procesãrii provenit din exploataţiile de vaci producãtoare de lapte 30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate 31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat termic 32. Alte produse lactate din lapte netratat termic 33. Lapte praf şi zer praf 34. Formulã uscatã pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulã uscatã de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni 35. Brânzã, unt şi smântânã obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scãzut decât pasteurizarea 36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic 37. Îngheţatã şi deserturi pe bazã de produse lactate, congelate 38. Produse din ouã, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datoritã compoziţiei eliminã riscul de Salmonella 39. Alimente gata preparate care conţin ouã crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datoritã compoziţiei produsului eliminã riscul de Salmonella 40. Ouã pentru consum 41. Miere de albine 42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animalã Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om. SECŢIUNEA a 5-a Determinãri rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor 1. Determinãri microbiologice; 2. Deteriminãri fizico-chimice. Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice. SECŢIUNEA a 6-a Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intrã în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animalã sau care vin în contact cu acestea 1. Apã potabilã 2. Aditivi alimentari şi condimente 3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animalã Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice. SECŢIUNEA a 7-a Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare de interes sanitar-veterinar Teste de sanitaţie. Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice. SECŢIUNEA a 8-a Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în sectorul sanitar-veterinar Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice SECŢIUNEA a 9-a Expertiza sanitarã veterinarã a furajelor 1. Nutreţuri de volum: fibroase, masã verde, rãdãcinoase, tuberculi şi derivate 2. Siloz 3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi 4. Materii prime de origine mineralã pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi 5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi 6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf 7. Fãinã de peşte 8. Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale 9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteinã brutã peste 5% 10. Nutreţuri combinate pentru pãsãri 11. Nutreţuri combinate pentru rumegãtoare 12. Amestecuri de uruieli pentru rumegãtoare - amestec unic 13. Nutreţuri combinate pentru porci 14. Nutreţuri pentru cabaline 15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescãtorie 16. Hranã deshidratatã pentru animalele de companie 17. Hranã umedã pentru animalele de companie Obiective: a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodãriile populaţiei, în vederea reducerii contaminãrii de orice tip pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animalã sigure pentru consumul uman b) Controlul substanţelor interzise în furajele de origine animalã c) Monitorizarea producerii de hranã pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurãrii statusului de sãnãtate al acestora d) Reţete furajere pentru pãsãri, respectiv curci şi gãini, în funcţie de categoria de vârstã e) Reţete furajere pentru porci, în funcţie de categoria de vârstã f) Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman SECŢIUNEA a 10-a Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apã 1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe neautorizate 2. Produse medicinale veterinare şi contaminaţi Obiective: a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sãnãtãţii oamenilor şi animalelor b) Monitorizarea administrãrii produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantitãţii de reziduuri din produsele de origine animalã şi a diminuãrii rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animalã destinate consumului uman SECŢIUNEA a 11-a Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivã a produselor de origine animalã şi a furajelor [radioactivitate cumulatã de ^(137)Cs şi ^(134)Cs] 1. Materii prime şi produse de origine animalã 2. Furaje 3. Apã utilizatã ca materie primã Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivã în vederea protejãrii stãrii de sãnãtate a oamenilor şi a animalelor. SECŢIUNEA a 12-a Controlul oficial al unitãţilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar 1. Activitãţi generale: a) fabrici; b) depozit de furaje; c) unitate de ambalare furaje; d) magazin de furaje. 2. Aditivi şi preamestecuri: a) fabricã de aditivi furajeri; b) fabricã de preamestecuri de aditivi; c) microfabrici de preamestecuri; d) unitãţi de ambalare aditivi; e) depozit de aditivi; f) magazine de furaje. 3. Furaje medicamentate: a) fabrici de furaje medicamentate; b) depozite de produse medicinale veterinare; c) depozite de furaje; d) farmacii veterinare. 4. Furaje combinate: a) fabricã de nutreţuri combinate pentru mai multe specii; b) fabrici de furaje combinate pentru o singurã specie; c) microfabrici de fermã; d) unitãţi de ambalare a furajelor combinate; e) depozit de furaje; f) magazine de furaje. 5. Furaje simple: a) mori de furaje; b) unitãţi producãtoare de furaje fãrã aditivi. CAP. IV Supravegherea sanitarã veterinarã a unitãţilor care produc, depoziteazã şi comercializeazã produse medicinale de uz veterinar 1. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar 2. Importatori produse biologice de uz veterinar din ţãri terţe 3. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare 4. Depozite de produse medicinale veterinare 5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare Obiective: a) Obţinerea de produse biologice care sã asigure o acoperire imunologicã eficientã b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare c) Monitorizarea reacţiilor adverse a produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a acestora CAP. V Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE 2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor - SNIIA, cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale 4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor. CAP. VI Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2011 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE 2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA 4. Animalelor li se va elibera un paşaport 5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor. ANEXA 2 PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011 A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Aflatoxinã (totalã şi B1) │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Ochratoxinã A │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Patulina │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Deoxinivalenol │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Zearalenonã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6. │Fumonisinã (sumã de B1 şi B2) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7. │Cadmiu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8. │Plumb │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9. │Nitraţi │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│10. │3 MCPD │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│11. │Precursori de dioxinã şi PCB similare dioxinei- conform│a), c), d) │
│ │secţiunii 5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881 / │ │
│ │2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a │ │
│ │nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din │ │
│ │produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│12. │Staniu │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│13. │Hidrocarburi aromatice policiclice │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ │MONITORIZARE │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Furan │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Acrilamida │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Etilcarbamat │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Toxina T-2, HT2 │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Substanţe perfluoroalchilate │a), b), c), d) │
│ │Alcaloizii ergot │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Pesticide organo-fosforice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Pesticide organo-clorurate │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Carbamaţi │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Piretroizi de sintezã │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Alte tipuri de pesticide │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C. Supravegherea şi controlul unitãţilor care proceseazã, depoziteazã şi valorificã produse de origine nonanimalã C1. Condiţii microbiologice
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Legume şi fructe tãiate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru │a), d) │
│ │a fi consumate) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Apã potabilã utilizatã ca ingredient │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Apa îmbuteliatã în sticle sau alte recipiente │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6. │Ape minerale naturale │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7. │Apã de izvor │a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8. │Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de│a), d) │
│ │origine nonanimalã) │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Teste de sanitaţie │a) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
D. Expertiza aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Tartrazina (E102) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Para Red │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Sunset Yellow │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Amarant │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Eritozina │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6. │Sulfiţi(E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)│a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7. │Benzoaţi (E210, E211, E212, E213) │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8. │Aspartam (E951) │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9. │Zaharina (E954) şi sãrurile sale de Na, Ca, K │a), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│10. │Acesulfam │a), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
E. Determinarea gradului de contaminare radioactivã a produselor alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Produse alimentare provenite din producţia internã şi │a), c), d) │
│ │produsele provenind din comerţul intracomunitar │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Produse alimentare la import │b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
F. Determinarea tratãrii cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi ingredientelor alimentare de origine nonanimalã
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Condimente │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Plante aromatice │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile │b), d) │
│ │NC 1512 11 91 sau 1512 19 90 10, originar sau expediat │ │
│ │din Ucraina │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
H. Determinarea melaminei din produse care conţin lapte sau produse din lapte
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare │a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte│a), b), c), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Soia sau produse pe bazã de soia │a), b), c), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
I. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ 1. │Produse constând,care conţin sau sunt obţinute din soia│a), d) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din │a), d) │
│ │porumb │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Produse constând,care conţin sau sunt obţinute din orez│b), d) │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
NOTĂ?: a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimalã sunt suportate de cãtre operatorul economic; c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistãrii unor probe neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic; d) Costurile privind mãsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic. ANEXA 3 TARIFELE MAXIMALE aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi acţiunilor prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor efectuate de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi, pentru anul 2011
┌────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Acţiunea desfãşuratã │Tariful, exclusiv TVA │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │Inspecţia animalelor dispusã de direcţiile sani-│20 lei/gospodãrie │
│ │tar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │ │
│ │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti │ │
├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │Examinarea clinicã a │a) bovine │2,0 lei/cap de animal │
│ │animalelor pentru sus- ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │piciunea bolilor │b) ecvine │2,0 lei/cap de animal │
│ │majore: ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) suine │2,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │f) pãsãri │0,8 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi de │1,5 lei/familie │
│ │ │mãtase etc. │ │
├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3. │Recoltãri de probe de │a) animale mari │7,0 lei/cap de animal │
│ │sânge pentru examene de├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │laborator (serologice, │b) animale mici │6,5 lei/cap de animal │
│ │hematologice, biochimi-│şi mijlocii │ │
│ │ce, virusologice, ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │parazitologice etc.) │c) suine │7,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) pãsãri │1,7 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de animal │
├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4. │Recoltarea probelor de │a) animale mari │21,0 lei/cap de animal│
│ │organe, ţesuturi şi a ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │altor probe pentru │b) animale mici │10,6 lei/cap de animal│
│ │analize de laborator, │şi mijlocii │ │
│ │efectuarea de necropsii├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │la: │c) pãsãri │7,4 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) alte specii │- │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) alte probe, inclusiv │2,4 lei/cap de animal │
│ │ │coprologice │ │
├────┼───────────────────────┴────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5. │Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor │5,3 lei/cap de animal │
│ │subclinice │(4 sferturi) │
├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6. │Activitãţi de depistare│a) tuberculinare test │9,5 lei/cap de animal │
│ │prin examen alergic │unic │ │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) maleinare │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) paratuberculinare │1,0 lei/cap de animal │
├────┼───────────────────────┴────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7. │Recoltare probe sanitaţie, apã, furaje │3,2 lei/probã │
├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8. │Activitãţi imunoprofi- │a) animale mari │5,0 lei/cap de animal │
│ │lactice, conform Pro- ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │gramului acţiunilor de │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de animal │
│ │supraveghere, preve- ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │nire, control şi eradi-│c) suine │10,0 lei/cap de animal│
│ │care a bolilor la ani- ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │male, a celor transmi- │d) carnasiere │5,7 lei/cap de animal │
│ │sibile de la animale la├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │om, protecţia animale- │ │ │
│ │lor şi protecţia me- │ │ │
│ │diului, de identificare│ │ │
│ │şi înregistrare a bovi-│ │ │
│ │nelor, suinelor, ovi- │ │ │
│ │nelor şi caprinelor, │ │ │
│ │pentru anul 2011: │ │ │
├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9. │Lucrãri de decontami- │a)în unitãţi zootehnice,│14,8 lei/100 mý │
│ │nare, dezinfecţie, │de industrie alimentarã,│ │
│ │dezinsecţie, deratizare│la gospodãriile │ │
│ │şi de necesitate: │populaţiei │ │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │b) în camere de incu- │1,5 lei/mý │
│ │ │baţie, viermi de mãtase │ │
│ │ │etc. │ │
├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│10. │Manopera privind iden- │a) bovine │16,0 lei/cap de animal│
│ │tificarea şi înregis- ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │trarea animalelor şi a │b) ovine, caprine - │3,5 lei/cap de animal │
│ │mişcãrilor acestora, │2 crotalii │ │
│ │corectarea eventualelor├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │erori: │c) ovine, caprine - o │2,9 lei cap de animal │
│ │ │singurã crotalie │ │
│ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) suine │3,5 lei/cap de animal │
└────┴───────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘
------