Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 11 din 11 ianuarie 2012 privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si pentru masuri de piata in agricultura
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 35 din 16 ianuarie 2012
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale este autorizat sã gestioneze contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene conform plafoanelor anuale şi angajamentelor convenite prin Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005.
Având în vedere:
- prevederile Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005 , (CE) nr. 247/2006 , (CE) nr. 378/2007 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 ;
- prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanţarea politicii agricole comune,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 25 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2011,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) În vederea stimulãrii gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agriculturã în cadrul schemelor de plãţi directe pentru agriculturã şi pentru mãsurile de piaţã în agriculturã, exclusiv mãsurile de intervenţie pe piaţã, se alocã temporar Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, pânã la finele anului 2012, suma de 3.750.000 mii lei, din vãrsãmintele obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.
(2) Sumele alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale din vãrsãminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului şi utilizate vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice în euro din sumele restituite cu aceastã destinaţie de cãtre Uniunea Europeanã, pânã la data de 28 decembrie 2012.
(3) Suma prevãzutã la alin. (1) este destinatã asigurãrii resurselor necesare efectuãrii cheltuielilor aferente schemelor de platã directe pe suprafaţã implicate în derularea Fondului european de garantare agricolã (F.E.G.A.) şi pentru mãsuri de piaţã în agriculturã, exclusiv mãsurile de intervenţie în piaţã, pentru anii agricoli 2011 şi 2012, inclusiv avansul reprezentând pânã la 50% din suma ce se va aproba a se acorda beneficiarilor schemei de platã directã unicã pe suprafaţã, finanţatã din F.E.G.A., aferentã anului agricol 2012, pentru care se vor finaliza verificãrile condiţiilor de eligibilitate, potrivit prevederilor art. 20 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005 , (CE) nr. 247/2006 , (CE) nr. 378/2007 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 .
(4) Din suma prevãzutã la alin. (1) se deconteazã doar cheltuielile eligibile aferente mãsurilor de piaţã în agriculturã, exclusiv mãsurile de intervenţie pe piaţã, precum şi cele aferente schemelor de platã directe pe suprafaţã implicate în derularea F.E.G.A., respectiv:
a) schema de platã directã unicã pe suprafaţã;
b) schema de platã separatã pentru zahãr.
ART. 2
Ministerul Finanţelor Publice vireazã sumele solicitate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, eşalonat, pânã la concurenţa sumei prevãzute la art. 1 alin. (1), într-un cont de disponibilitãţi distinct, deschis în numele acestuia la Trezoreria Statului. Sumele se vireazã în termen de 5 zile lucrãtoare de la data formulãrii cererii de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale vireazã într-un cont distinct, deschis la Trezoreria Statului, pe numele Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã (A.P.I.A.), sumele primite potrivit prevederilor art. 2.
(2) Decontarea plãţilor reprezentând cheltuieli aferente schemelor de plãţi directe şi mãsurilor de piaţã, exclusiv mãsurilor de intervenţie pe piaţã, se efectueazã de cãtre A.P.I.A. prin virament în contul beneficiarului pânã la data de 28 decembrie 2012.
(3) Beneficiarii plãţilor efectuate în cadrul schemelor de plãţi directe pentru agriculturã sunt persoanele fizice şi/sau juridice prevãzute la art. 6 alin. (1) şi art. 11 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plãţi directe şi plãţi naţionale directe complementare, care se acordã în agriculturã începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agriculturã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 139/2007, cu modificãrile ulterioare.
(4) A.P.I.A. va restitui Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale sumele neutilizate pânã la data de 3 decembrie 2012, urmând ca acesta sã le restituie la rândul sãu Ministerului Finanţelor Publice pânã în data de 28 decembrie 2012.
ART. 4
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale are obligaţia ca, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data încasãrii sumelor de la Comisia Europeanã, sã reconstituie vãrsãmintele din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pânã la nivelul sumei acordate conform art. 1 alin. (1).
(2) Reîntregirea vãrsãmintelor din privatizare utilizate se va efectua de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin transferarea echivalentului în euro, determinat pe baza cursului Bãncii Naţionale a României valabil la data efectuãrii transferului sumelor în valutã, din contul analitic denominat în euro "Disponibil fonduri nerambursabile aferente politicii agricole comune şi a politicii comune de pescuit", deschis la Banca Naţionalã a României pe numele sãu, în contul Ministerului Finanţelor Publice "Disponibil la vedere. Alte depozite atrase MFP/euro", deschis la Banca Naţionalã a României.
(3) Sumele în euro încasate de Ministerul Finanţelor Publice de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale conform alin. (2) se înregistreazã ca vãrsãminte din privatizare în valutã, la cursul Bãncii Naţionale a României valabil la data efectuãrii operaţiunii de transfer valutar prevãzute la alin. (2). Pe baza aceluiaşi curs valutar, Ministerul Finanţelor Publice stinge obligaţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale de restituire a sumei alocate din vãrsãminte din privatizare în lei.
(4) În cazul în care sumele restituite de Uniunea Europeanã, reprezentând cheltuielile efectuate pe seama vãrsãmintelor din privatizare, sunt diminuate cu sumele corespunzãtoare prevãzute la art. 6 lit. e), f), g) şi i) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolã, Fondul european agricol de dezvoltare ruralã şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeanã şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfãşurãrii politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol de dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 371/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reconstituirea vãrsãmintelor obţinute din privatizare pânã la sfârşitul perioadei prevãzute la art. 1 alin. (1) se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 5
În termen de 10 zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, se aprobã normele metodologice de aplicare a acesteia.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Valeriu Tabãrã
Ministrul afacerilor europene,
Leonard Orban
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 11 ianuarie 2012.
Nr. 11.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: