Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 109 din 24 februarie 2005  pentru aprobarea continutului-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distributia energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 109 din 24 februarie 2005 pentru aprobarea continutului-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distributia energiei electrice

EMITENT: ADUNAREA (CAMERA) DEPUTATILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 182 din 2 martie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 8 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã conţinutul-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distribuţia energiei electrice, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 24 februarie 2005.
Nr. 109.


ANEXĂ

CONŢINUTUL - CADRU
al caietului de sarcini al concesiunii
serviciului public privind distribuţia energiei electrice

CAP. I
Înţelesul unor termeni
1. În afara cazului în care se prevede expres altfel, termenii şi expresiile folosite în prezentul caiet de sarcini vor avea urmãtorul înţeles:
a) caiet de sarcini înseamnã prezentul caiet de sarcini împreunã cu anexele sale.
Caietul de sarcini se va aplica concesiunii serviciului public de distribuţie a energiei electrice în perimetrul concesiunii sau în teritoriu, aşa cum este definit în contractul de concesiune;
b) contract de concesiune înseamnã Contractul-cadru de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice, anexã la <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.412/2004 privind modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.048/2004 pentru aprobarea conţinutului-cadru al caietului de sarcini, a contractului-cadru de concesiune şi a procedurii pentru acordarea concesiunii serviciului public privind distribuţia energiei electrice; caietul de sarcini aferent fiecãrui serviciu public de distribuţie a energiei electrice ce urmeazã a se aproba prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, potrivit <>art. 1 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.048/2004 , va defini contractul de concesiune prin referire la contractul ce urmeazã a se încheia între pãrţi;
c) perimetrul concesiunii înseamnã teritoriul zonelor delimitate (municipii, oraşe, comune cu sate aparţinãtoare) cu privire la care concesionarul are drepturile şi obligaţiile prevãzute de contractul de concesiune.
2. Termenii folosiţi în prezentul caiet de sarcini vor avea înţelesul prevãzut în Contractul-cadru de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.412/2004 .

CAP. II
Obiectul, obiectivele şi condiţiile de exploatare a concesiunii
1. Obiectul concesiunii este reprezentat de exploatarea activitãţilor şi serviciului de distribuţie a energiei electrice în teritoriu, pe riscul, cheltuiala şi rãspunderea concesionarului, în conformitate cu urmãtoarele obiective ale concedentului:
(i) prestarea serviciului public tuturor utilizatorilor reţelelor de distribuţie de energie electricã, în condiţii nediscriminatorii, asigurându-se accesul la reţelele de distribuţie oricãrui solicitant care întruneşte cerinţele stabilite de <>Legea energiei electrice nr. 318/2003 , cu respectarea normelor şi standardelor de performanţã prevãzute de reglementãrile tehnice aplicabile;
(ii) furnizarea de energie electricã de cãtre operatorul de distribuţie atât consumatorilor captivi, cât şi acelor consumatori eligibili care aleg sã nu îşi exercite acest drept;
(iii) respectarea reglementãrilor tehnice aplicabile în operarea, modernizarea, reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice;
(iv) dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice astfel încât sã asigure furnizarea de energie electricã comunitãţilor rurale şi infrastructurilor de locuinţe construite prin programe sociale, cu respectarea <>art. 12 din Legea nr. 318/2003 ;
(v) furnizarea serviciului de tranzit al energiei electrice prin reţelele de distribuţie, la cerere şi cu informarea operatorului sistemului de transport, pentru acele zone ale ţãrii unde nu existã capacitate suficientã a reţelelor de transport, pentru a evacua electricitatea produsã în centralele de producere a energiei electrice, respectiv în centralele de producere în cogenerare, pentru a se conecta la sistemul energetic al unei ţãri vecine, dacã existã un contract bilateral în acest sens, în caz de incidente în Sistemul energetic naţional şi în cazul executãrii lucrãrilor de exploatare şi întreţinere sau a unor lucrãri noi la reţelele de transport, din cauza cãrora reţelele de transport din zonã sunt temporar indisponibile;
(vi) executarea de lucrãri pentru dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice prin programe optime de dezvoltare, bazate pe studii de perspectivã, cu consultarea, dupã caz, a operatorului de transport şi prin programe specifice de modernizare pentru instalaţii, în condiţiile şi în conformitate cu termenii şi condiţiile menţionate în licenţa de distribuţie şi în regulamentele emise de Autoritatea de reglementare pentru exploatarea activitãţii şi serviciului de distribuţie a energiei electrice ("Obiectul concesiunii").
2. Obiectul concesiunii este atribuit exclusiv concesionarului în legãturã cu reţelele de distribuţie folosite sau deţinute cu titlu de proprietate de cãtre concesionar, situate în teritoriu. Activitatea de furnizare cãtre subconsumatori, în mãsura în care activitatea prevãzutã la pct. 1 (i) este desfãşuratã în limitele teritoriului la data semnãrii contractului de concesiune şi/sau activitatea prevãzutã la pct. 1 (ii) este autorizatã de concesionar dupã data semnãrii contractului de concesiune, nu va fi consideratã drept o încãlcare a exclusivitãţii.

CAP. III
Investiţii

Concesionarul va finanţa acele investiţii necesare pentru dezvoltarea activitãţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în teritoriu, conform legii aplicabile, în vederea îmbunãtãţirii calitãţii, siguranţei şi eficienţei serviciilor prestate clienţilor, protecţiei mediului, în mãsura în care cadrul de reglementare aplicabil şi Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor recunoaşte în totalitate aceste costuri.

CAP. IV
Principalele bunuri folosite de concesionar

1. Principalele bunuri folosite de concesionar pentru realizarea serviciului sunt reprezentate de reţelele de distribuţie a energiei electrice din perimetrul concesiunii, împreunã cu terenurile aferente. Acestea includ instalaţiile iniţiale, precum şi dezvoltãrile şi modificãrile ulterioare ce vor fi realizate pe durata concesiunii.
2. Pentru prestarea serviciului public de distribuţie a energiei electrice concesionarul va utiliza urmãtoarele categorii de bunuri:
a) bunuri proprii;
b) bunuri ale terţilor.

CAP. V
Drepturile şi obligaţiile concedentului şi concesionarului

Concedentul şi concesionarul vor avea drepturile şi obligaţiile prevãzute în Contractul-cadru de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice, anexã la <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.412/2004 .

CAP. VI
Condiţii financiare şi asigurãri

1. Redevenţa anualã stabilitã conform legii se va ridica la minimum 1 la mie din veniturile aferente activitãţii de distribuţie a energiei electrice, obţinute prin aplicarea tarifului de distribuţie stabilit de ANRE la totalul cantitãţii de energie electricã distribuitã pe an şi se va plãti de cãtre concesionar în condiţiile contractului de concesiune şi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
2. Pe durata concesiunii concesionarul va avea obligaţia sã depunã toate eforturile pentru a încheia şi a menţine în vigoare poliţele de asigurare cu privire la bunurile aferente activitãţilor sale de distribuţie a energiei electrice, sub rezerva recunoaşterii în tarife de cãtre ANRE a costurilor respective. Aceste poliţe de asigurare vor acoperi, în condiţiile legii, urmãtoarele bunuri utilizate de concesionar în activitãţile de distribuţie a energiei electrice reglementate:
a) reţelele de distribuţie şi clãdiri care se aflã în proprietatea concesionarului;
b) mijloacele de transport care se aflã în proprietatea concesionarului;
c) alte bunuri a cãror asigurare este obligatorie potrivit legii.
3. Concedentul va fi îndreptãţit sã solicite concesionarului dovezi privind încheierea în termen de 12 luni de la data semnãrii contractului de concesiune a poliţelor de asigurare prevãzute la pct. 2.

CAP. VII
Obligaţii privind protecţia mediului înconjurãtor

Rãspunderea privind îndeplinirea obligaţiilor şi a standardelor de mediu, aşa cum sunt reglementate de legislaţia aplicabilã, în legãturã cu realizarea obiectului concesiunii revine concesionarului.

CAP. VIII
Contractul de concesiune
1. Contractul de concesiune va fi încheiat în formã scrisã cu ofertantul a cãrui ofertã a fost declaratã câştigãtoare, în condiţiile legii şi ale prezentului caiet de sarcini.
2. Conţinutul contractului de concesiune este prezentat în anexa care face parte din prezentul caiet de sarcini cadru al concesiunii serviciului public de distribuţie a energiei electrice.
3. Refuzul ofertantului declarat câştigãtor de a încheia contractul de concesiune atrage consecinţele prevãzute de lege.

CAP. IX
Criterii pe care trebuie sã le îndeplineascã concesionarul

Viitorul concesionar trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii minimale pentru participarea la licitaţie în vederea atribuirii contractului de concesiune:
1. sã aibã o cifrã de afaceri de cel puţin ..........;
2. sã fie deţinãtor al unei licenţe de distribuţie a energiei electrice emise de ANRE;
3. sã ofere cel puţin valoarea minimã a redevenţei, prevãzutã la cap. VI pct. 1;
4. sã aibã experienţã relevantã de cel puţin 2 ani în distribuirea energiei electrice în reţele de 110 kV, precum şi în reţele de medie şi joasã tensiune;
5. sã aibã capacitate tehnicã şi comercialã concretizatã astfel:
5.1. posedã un volum de instalaţii semnificativ (minimum .... km linii JT sau minimum .... km MT sau minimum ...... km ÎT);
5.2. deţine personal calificat şi în numãr suficient (minimum ...... angajaţi);
5.3. îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu standardele de calitate ISO 9 minimum SR EN ISO 9001:2000);
6. concedentul va introduce şi criterii suplimentare privind atestarea bonitãţii financiare.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016