─────
(ANEXA Nr. XXXI la statut)
──────────────────────────
METODOLOGIE
de atestare a calificãrii de avocat pentru înscrierea în tabloul unui barou din România în situaţiile prevãzute în cap. VII^1 din Lege
Aprobarea cererii privind exercitarea în România a profesiei de avocat şi dobândirea dreptului de înscriere în tabloul unui barou din România se realizeazã potrivit urmãtoarelor 3 etape, în temeiul <>art. 80^8 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
A. Etapa de informare
Scrisoarea adresatã Uniunii Naţionale a Barourilor din România de cãtre solicitant se transmite Secretariatului general al Uniunii, care va furniza datele cu privire la mijloacele de pregãtire (cerere-tip de solicitare a accesului la profesie, cu lista documentelor care trebuie sã însoţeascã cererea, tematica şi bibliografia orientativã pentru proba de aptitudini).
B. Etapa de evaluare
1. cerere de solicitare a accesului la profesia de avocat (formular-tip), în care sunt menţionate documentele necesare ce se anexeazã;
2. fotografie tip paşaport;
3. curriculum vitae - original semnat;
4. paşaport - copie xerox (fãrã legalizare);
5. certificatul (atestatul) organismului profesional sau al autoritãţii publice din statul al cãrui cetãţean este solicitantul sau, dupã caz, unde acesta îşi are domiciliul ori sediul profesional, cu legalizarea în original efectuatã în statul respectiv şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
6. diploma emisã de o universiate sau de un colegiu universitar, prin care se certificã încheierea de cãtre titular a unui ciclu de studii superioare cu durata minimã de 3 ani, în copie legalizatã, cu legalizarea în statul respectiv şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
7. certificatul de onorabilitate eliberat de autoritãţile profesionale competente sau declaraţie datã în faţa unei autoritãţi competente din statul de origine ori de provenienţã al solicitantului, în copie legalizatã, cu legalizarea în original efectuatã în statul membru al Uniunii Europene şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
8. declaraţie pe propria rãspundere datã la un notariat din România, reprezentând angajamentul de a nu desfãşura alte activitãţi în afara celei de avocat ori compatibile cu exercitarea profesiei de avocat în România;
9. precizarea opţiunii solicitantului în legãturã cu:
a) efectuarea unui stagiu de adaptare de 2 ani;
b) prestarea unei probe de aptitudini.
În varianta a), cererea va fi însoţitã de acordul scris al unui avocat român cu capacitate profesionalã deplinã sau al unei forme de exercitare a profesiei în grup, care acceptã atribuţiile de îndrumãtor al stagiului de 2 ani al solicitantului.
Îndrumãtorii de stagiu vor fi atestaţi anual de cãtre barouri, pe baza opţiunii acestora şi a activitãţii lor profesionale.
Lista îndrumãtorilor de stagiu atestaţi va fi publicatã pe website-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, www.unbr.ro.
Condiţiile colaborãrii dintre solicitant şi îndrumãtor vor face obiectul unui contract între aceştia, care va respecta anexa nr. IX la Statutul profesiei de avocat. Actul este necesar a fi prezentat Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
În timpul stagiului de adaptare, îndrumãtorul va efectua evaluãri preliminare la fiecare 6 luni şi o evaluare finalã la încheierea stagiului de adaptare, care condiţioneazã pãstrarea de cãtre solicitant a calitãţii de membru al baroului în care s-a înscris ca avocat stagiar. Evaluãrile preliminare şi evaluarea finalã vor fi depuse la Secretariatul general al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, prin grija solicitantului.
Nedepunerea în termen a evaluãrilor preliminare va fi urmatã de atenţionarea în scris atât a solicitantului, cât şi a îndrumãtorului de stagiu.
În varianta b), cererea va fi urmatã de programarea probei de cunoştinţe profesionale, care va avea loc numai dupã achitarea taxei de examinare, comunicatã solicitantului prin grija Secretariatului general al Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Proba de cunoştinţe profesionale va consta dintr-o evaluare scrisã sub forma unui test-grilã cu câte 3 grupe de subiecte din domeniile de drept prevãzute în Programa de evaluare a cunoştinţelor profesionale, aprobatã de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Domeniul exceptat va fi cel pentru care solicitantul deţine şi prezintã diploma de studii superioare potrivit pct. 6.
Comisia de evaluare va cuprinde avocaţii desemnaţi de Comisia permanentã a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi poate cuprinde şi cadre didactice universitare din domeniile prevãzute în Programa de evaluare a cunoştinţelor profesionale.
Comisia de evaluare, ţinând seama de tematica şi de bibliografia orientativã, va elabora subiectele de evaluare, din care fiecare solicitant va extrage un singur subiect.
Subiectele vor fi redactate atât în limba românã, cât şi în traducere în limba englezã sau francezã (la alegerea solicitantului).
Subiectele pot consta şi în teste-grilã.
Taxa de examinare va trebui sã acopere cheltuielile de organizare a probei de aptitudini, taxa individualã fiind determinatã de numãrul solicitanţilor aferenţi unei sesiuni de evaluare organizate în limita termenului stabilit potrivit <>art. 34 alin. (3) din Legea nr. 200/2004 .
Nota de promovare a probei de aptitudini este 7 (şapte), cu o apreciere de la 1 (unu) la 10 (zece).
Comisia de evaluare întocmeşte un proces-verbal ce se va ataşa, împreunã cu testul-grilã, documentelor anexã la cererea de solicitare a accesului la profesie. În baza acestui document se încheie procedura de examinare a cererii.
C. Etapa înscrierii în tabloul unui barou
1. cererea de înscriere în tabloul baroului;
2. depunerea jurãmântului profesional scris, cu textul prevãzut de <>Legea nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
3. atestatul de asigurare profesionalã, conform <>Legii nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (copie, cu legalizarea în original);
4. achitarea taxei de înscriere în tabloul baroului.
*
Pentru avocaţii din statele care nu aparţin Uniunii Europene, documentaţia va conţine şi convenţia bilateralã încheiatã de Uniunea Naţionalã a Barourilor din România cu organismul profesional similar din ţara în care solicitantul are domiciliul.
_________