Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 10 din 30 iunie 2007  pentru modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 10 din 30 iunie 2007 pentru modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat

EMITENT: CONGRESUL AVOCATILOR - UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 31 iulie 2007
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 61 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere proiectul întocmit de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din data de 28 iunie 2007,

Congresul Avocaţilor, în şedinţa din 30 iunie 2007, a adoptat urmãtoarea hotãrâre:

ART. I
Statutul profesiei de avocat, adoptat în şedinţa Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România din 25 septembrie 2004 şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 68 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - (1) Adunarea generalã este legal constituitã cu participarea majoritãţii membrilor sãi.
(2) În cazul în care numãrul legal nu este întrunit, prezidiul adunãrii generale va consemna aceastã împrejurare într-un proces-verbal; consiliul baroului va convoca o nouã adunare generalã în termen de cel mult 15 zile de la data primei adunãri, cu respectarea dispoziţiilor art. 52 alin. (2) din Lege.
(3) Adunarea generalã convocatã în condiţiile alin. (2) este legal constituitã cu participarea a cel puţin unei treimi din numãrul total al membrilor sãi.
(4) Dispoziţiile alin. (2) şi (3) nu se aplicã în cazul adunãrilor generale de alegere a organelor de conducere a barourilor. În cazul în care cvorumul adunãrii generale de alegere a organelor de conducere a baroului nu este legal constituit, consiliul baroului va stabili data la care se convoacã o nouã adunare generalã de alegere a organelor de conducere a baroului, cu respectarea regulamentului de organizare a alegerilor.
(5) Alegerea organelor de conducere ale Baroului Bucureşti se poate face şi prin desemnare de reprezentanţi-electori. Pot fi reprezentanţi-electori numai avocaţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 66 alin. (2) din prezentul statut. Numãrul de avocaţi care îşi pot delega votul unui reprezentant-elector este de maximum 10.
(6) Cu cel puţin 6 luni anterior datei desfãşurãrii alegerilor, consiliile barourilor vor adopta regulamentul pentru organizarea alegerilor organelor baroului. Regulamentul va rãmâne definitiv în termen de 30 de zile de la data afişãrii sale la secretariatul baroului.
(7) Hotãrârile adunãrii generale se iau cu votul majoritãţii membrilor prezenţi, în afarã de cazurile în care legea prevede alt cvorum de şedinţã şi de vot.
(8) În regulamentul pentru organizarea adunãrii elective se poate prevedea ca exprimarea votului sã poatã fi fãcutã în formã electronicã, cu respectarea dispoziţiilor legale privind cvorumul."
2. Alineatul (2) al articolului 76 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Deciziile emise de decan pot fi atacate la consiliul baroului, în termen de 15 zile de la data comunicãrii."
3. Articolele 93-97 se abrogã.
4. Alineatul (2) al articolului 205 se abrogã.
5. Dupã articolul 205 se introduce un nou articol, articolul 205^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 205^1. - (1) Avocatul colaborator nu are dreptul de a avea clientelã personalã în afara formei de exercitare a profesiei la care colaboreazã.
(2) Orice client personal trebuie adus la cunoştinţa avocatului titular/coordonator al formei de exercitare a profesiei la care avocatul colaborator îşi desfãşoarã activitatea.
(3) Lucrãrile profesionale efectuate pentru clientela personalã a avocatului colaborator se vor efectua prin intermediul formei de exercitare a profesiei, iar în contractul de asistenţã juridicã se va menţiona expres caracterul de "client personal" al avocatului colaborator.
(4) Rezultatele financiare obţinute de avocatul colaborator din contractele încheiate pentru clienţii personali (onorariile) vor fi încasate integral sau parţial de avocatul colaborator, dupã caz, în raport de clauzele contractului de colaborare, fãrã a se afecta în niciun mod cuantumul retrocedãrilor lunare de onorarii, prevãzute în contractul de colaborare.
(5) Titularii sau avocaţii coordonatori ai formelor de exercitare a profesiei sunt obligaţi sã permitã avocatului colaborator tratarea clientelei personale, în condiţiile prevãzute în contractul de colaborare.
(6) Pentru clientela personalã şi activitatea desfãşuratã în cadrul asistenţei judiciare a baroului, avocatul colaborator va utiliza ştampila personalã, aprobatã de forma de exercitare a profesiei, pe care se inscripţioneazã menţiunea "avocat colaborator". Ştampila personalã a avocatului colaborator poate fi confecţionatã şi utilizatã numai cu acordul formei de exercitare a profesiei, cu respectarea anexei nr. XXI, care se aplicã în mod corespunzãtor.
(7) În activitatea desfãşuratã pentru clientela personalã, avocatul colaborator este rãspunzãtor personal faţã de client şi are obligaţia de a nu prejudicia forma de exercitare a profesiei cãreia avocatul colaborator îi aparţine. În acest scop, în contractul de colaborare se poate prevedea ca, pentru tratarea clientelei proprii prin forma de exercitare a profesiei, avocatul colaborator sã încheie o asigurare de rãspundere civilã profesionalã pentru acoperirea eventualelor prejudicii aduse formei de exercitare a profesiei cãreia îi aparţine şi care sã precizeze cuantumul riscului asigurat, distinctã de asigurarea pentru rãspundere profesionalã prevãzutã de art. 40 din Lege.
(8) Pentru activitatea desfãşuratã în cadrul asistenţei judiciare a baroului, avocatul colaborator va pãstra rezultatele financiare obţinute.
(9) Prevederile anexei nr. IX la prezentul statut se modificã în mod corespunzãtor."
6. Articolul 226 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 226. - (1) Avocatul este obligat sã ţinã urmãtoarele evidenţe:
a) contractele de asistenţã juridicã;
b) registrul de evidenţã a contractelor de asistenţã juridicã, al cãrui model este prezentat în anexa nr. XVII la prezentul statut;
c) registrul de înregistrare a actelor juridice atestate de avocat cu privire la identitatea pãrţilor, conţinutul şi data actelor, în condiţiile art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege, al cãrui model este prezentat în anexa nr. XVIII la prezentul statut;
d) registrul de înregistrare a activitãţilor fiduciare, în condiţiile art. 3 alin. (1) lit. g) din Lege, al cãrui model este prezentat în anexa nr. XIX la prezentul statut;
e) registrul de înregistrare a pãrţilor de interes, a pãrţilor sociale şi/sau a acţiunilor societãţilor, în condiţiile art. 3 alin. (1) lit. h) din Lege, al cãrui model este prezentat la anexa nr. XX la prezentul statut;
f) evidenţele cerute de legislaţia fiscalã.
(2) Consiliul baroului, printr-un consilier delegat, poate verifica evidenţele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e), în vederea stabilirii modului în care avocatul îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite de lege, de prezentul statut şi de statutul C.A.A. Nerespectarea de cãtre avocat a prezentãrii evidenţelor solicitate reprezintã abatere disciplinarã.
(3) În cazul unei anchete disciplinare, verificarea evidenţelor prevãzute la alin. (1) lit. a) se face numai de decan sau consilierul desemnat în acest scop."
7. Alineatul (1) al articolului 295 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 295. - (1) Examenul de definitivare în profesia de avocat se organizeazã de barou. Consiliul U.N.B.R. va asigura caracterul unitar al acestuia prin regulamentul de desfãşurare a examenului, în care se vor prevedea programa analiticã şi materiile obligatorii şi opţionale la care urmeazã a se face examinarea. Examinarea candidaţilor se va face atât cu privire la pregãtirea profesionalã generalã, cât şi cu privire la deprinderile practice specifice profesiei, ţinându-se cont de opţiunea candidaţilor, în cazul materiilor opţionale la care urmeazã a se face examinarea. Examenul de definitivare în profesia de avocat se poate organiza trimestrial, în ultima lunã a fiecãrui trimestru, dacã se constatã cã existã un numãr suficient de candidaţi care justificã organizarea examenului, potrivit hotãrârii Comisiei permanente a U.N.B.R."
8. Dupã articolul 314 se introduce un nou capitol, capitolul VI^1, cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL VI^1
Exercitarea în România a profesiei de cãtre avocaţii care au obţinut calificarea profesionalã în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

Art. 314^1. - Dispoziţiile art. 80^1-80^16 din Lege se aplicã întotdeauna avându-se în vedere dispoziţiile <>art. 37 alin. (2) din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România (publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iunie 2004).
SECŢIUNEA a 2-a
Dobândirea calitãţii de membru al unui barou din România de cãtre persoane fizice strãine care au calitatea de avocat
Art. 314^2. - (1) Persoanele fizice strãine pot dobândi calitatea de membru al unui barou din România şi pot exercita, în consecinţã, profesia de avocat în România, dacã în statul în care îşi au domiciliul deţin titlul profesional de avocat, certificat de organismele profesionale recunoscute sau de autoritãţile publice care le autorizeazã, precum şi în condiţiile stabilite în acordul încheiat cu Uniunea Europeanã, conform prevederilor <>art. II din Legea nr. 201/2004 .
(2) Pentru avocaţii din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesarã existenţa unor convenţii bilaterale.
(3) Documentaţia de evaluare pentru dobândirea calitãţii de membru al unui barou din România va conţine:
a) cererea de evaluare;
b) curriculum vitae şi copie a paşaportului;
c) certificatul (atestatul) profesional, în copie legalizatã şi traducere autorizatã, în termen de 3 luni de la eliberarea lui;
d) diplomã universitarã;
e) certificat de onorabilitate;
f) declaraţia de compatibilitate;
g) solicitarea de stagiu de adaptare de 2 ani sau de susţinere a probei de aptitudini.
(4) Etapele necesare dobândirii calitãţii de membru al unui barou din România şi documentele aferente sunt cele cuprinse în metodologia prezentatã în anexa nr. XXXI la prezentul statut.
(5) Convenţiile bilaterale încheiate de U.N.B.R. cu organismele similare din statele din care provin petenţii, altele decât statele membre ale Uniunii Europene, vor conţine în principal elemente din metodologia prezentatã în anexa nr. XXXI, precum şi condiţii privind soluţionarea unor litigii în legãturã cu activitatea avocaţilor.
SECŢIUNEA a 3-a
Înscrierea grupãrilor strãine care exercitã profesia de avocat în tablourile barourilor din România
Art. 314^3. - (1) Grupãrile strãine care nu au sediul profesional în România pot deschide sedii profesionale secundare în România şi se pot înscrie în tablourile barourilor din România pentru ca membrii acestora sã exercite în numele grupãrii profesia de avocat în România, dacã în statul în care îşi au sediul profesional desfãşoarã aceastã activitate şi au statutul de societate civilã profesionalã, certificatã de organismele profesionale recunoscute sau de autoritãţile publice care le autorizeazã, în condiţiile stabilite în acordul încheiat cu Uniunea Europeanã, conform prevederilor <>art. II din Legea nr. 201/2004 .
(2) Pentru societãţile civile profesionale de avocaţi din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesarã existenţa unor convenţii bilaterale.
(3) Documentaţia de evaluare pentru înscrierea în tablourile barourilor din România va conţine:
a) cererea de evaluare, semnatã de reprezentantul legal al grupãrii;
b) copia paşaportului reprezentantului legal al grupãrii (în cazul în care acesta nu s-a înscris anterior în nume propriu într-un barou din România);
c) certificatul (atestatul) profesional emis de autoritatea competentã, în copie legalizatã, şi traducerea autorizatã a acestuia, valabil pentru un termen de 3 luni de la eliberarea sa;
d) actul constitutiv sau statutul grupãrii.
(4) Cererea de evaluare, cu documentele aferente, se supune avizului conform al Comisiei permanente a U.N.B.R., care va hotãrî cu privire la înscrierea societãţii în tabloul baroului.
SECŢIUNEA a 4-a
Exercitarea în România a profesiei de avocat de cãtre avocaţii care au obţinut calificarea profesionalã în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European
Art. 314^4. - Avocaţii înscrişi într-un barou din România în condiţiile prevãzute în prezentul capitol dobândesc de la data înscrierii în barou toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut."
ART. II
Articolul 321 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 321. - Anexele nr. I-XXXI fac parte integrantã din prezentul statut."
ART. III
Anexa nr. IX "Contract de colaborare" la Statutul profesiei de avocat se modificã şi se completeazã astfel:
1. Alineatul (2) al articolului 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Colaboratorul va colabora exclusiv cu Beneficiarul pe perioada contractului şi are/nu are dreptul la clientelã proprie."
2. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Urmãtoarele clauze fac parte de drept din conţinutul contractului atunci când Colaboratorului i se permite sã aibã drept la clientelã proprie:
- Beneficiarul se obligã:
a) sã ia cunoştinţã de clientela personalã cu privire la care este informat de colaborator şi, în condiţiile art. 4.3 din prezentul contract, sã ia mãsurile corespunzãtoare prevãzute de art. 2051 din Statutul profesiei de avocat, în cazul în care se acceptã clientul personal al Colaboratorului despre care Beneficiarul este informat;
b) sã permitã avocatului colaborator tratarea clientelei personale a acestuia în urmãtoarele condiţii: ... (se completeazã conform convenţiei pãrţilor);
c) sã permitã avocatului colaborator utilizarea ştampilei personale pentru clientela personalã şi activitatea desfãşuratã în cadrul asistenţei judiciare a baroului, al cãrei model este prevãzut în anexa la prezentul contract şi pe care este inscripţionatã menţiunea "avocat colaborator".
- Colaboratorul se obligã:
a) sã informeze Beneficiarul cu privire la clientela personalã, punând la dispoziţia acestuia informaţii privitoare la problematica prestaţiei profesionale, timpul de muncã preliminat afectat tratãrii clientului personal şi orice altã împrejurare relevantã pentru aplicarea dispoziţiilor art. 4.3-4.6 din prezentul contract;
b) sã utilizeze în lucrãrile profesionale efectuate pentru clientela personalã ştampila prevãzutã în anexa la prezentul contract, pe care este inscripţionatã menţiunea "avocat colaborator";
c) sã trateze clientela personalã în urmãtoarele condiţii: ... (se completeazã conform convenţiei pãrţilor);
d) sã încheie o asigurare de rãspundere civilã profesionalã pentru eventualele prejudicii aduse formei de exercitare a profesiei prin tratarea clientelei proprii cu încãlcarea Legii, a Statutului profesiei de avocat şi a prevederilor prezentului contract, pentru suma de ... (se completeazã conform convenţiei pãrţilor numai atunci când se convine expres încheierea asigurãrii)."
ART. IV
Anexa nr. XXI "Modelul ştampilei formelor de exercitare a profesiei" la Statutul profesiei de avocat se completeazã astfel:
- Dupã punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu urmãtorul cuprins:
"6. Pentru clientela personalã şi activitatea desfãşuratã în cadrul asistenţei judiciare a baroului, avocatul colaborator va utiliza ştampila personalã, aprobatã de forma de exercitare a profesiei, pe care se inscripţioneazã denumirea formei de exercitare a profesiei şi menţiunea "avocat colaborator".
Exemplu:
NOTA(CTCE)
Reprezentarea grafica a stampilei personala, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 31 iulie 2007, la pagina 14, a se vedea imaginea asociata.

ART. V
Prevederile art. 295 alin. (1), astfel cum au fost modificate prin prezenta hotãrâre, se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2008.
ART. VI
Dupã anexa nr. XXX se introduce o nouã anexã, anexa nr. XXXI, prevãzutã în anexa la prezenta hotãrâre.
ART. VII
Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã hotãrâre a fost adoptatã de Congresul Avocaţilor în şedinţa din 30 iunie 2007, cu respectarea prevederilor <>art. 60 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXĂ


─────
(ANEXA Nr. XXXI la statut)
──────────────────────────

METODOLOGIE
de atestare a calificãrii de avocat pentru înscrierea în tabloul unui barou din România în situaţiile prevãzute în cap. VII^1 din Lege

Aprobarea cererii privind exercitarea în România a profesiei de avocat şi dobândirea dreptului de înscriere în tabloul unui barou din România se realizeazã potrivit urmãtoarelor 3 etape, în temeiul <>art. 80^8 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
A. Etapa de informare
Scrisoarea adresatã Uniunii Naţionale a Barourilor din România de cãtre solicitant se transmite Secretariatului general al Uniunii, care va furniza datele cu privire la mijloacele de pregãtire (cerere-tip de solicitare a accesului la profesie, cu lista documentelor care trebuie sã însoţeascã cererea, tematica şi bibliografia orientativã pentru proba de aptitudini).
B. Etapa de evaluare
1. cerere de solicitare a accesului la profesia de avocat (formular-tip), în care sunt menţionate documentele necesare ce se anexeazã;
2. fotografie tip paşaport;
3. curriculum vitae - original semnat;
4. paşaport - copie xerox (fãrã legalizare);
5. certificatul (atestatul) organismului profesional sau al autoritãţii publice din statul al cãrui cetãţean este solicitantul sau, dupã caz, unde acesta îşi are domiciliul ori sediul profesional, cu legalizarea în original efectuatã în statul respectiv şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
6. diploma emisã de o universiate sau de un colegiu universitar, prin care se certificã încheierea de cãtre titular a unui ciclu de studii superioare cu durata minimã de 3 ani, în copie legalizatã, cu legalizarea în statul respectiv şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
7. certificatul de onorabilitate eliberat de autoritãţile profesionale competente sau declaraţie datã în faţa unei autoritãţi competente din statul de origine ori de provenienţã al solicitantului, în copie legalizatã, cu legalizarea în original efectuatã în statul membru al Uniunii Europene şi cu traducerea autorizatã (efectuatã de un notar public din România), ambele prezentate în termen de 3 luni de la data eliberãrii lor;
8. declaraţie pe propria rãspundere datã la un notariat din România, reprezentând angajamentul de a nu desfãşura alte activitãţi în afara celei de avocat ori compatibile cu exercitarea profesiei de avocat în România;
9. precizarea opţiunii solicitantului în legãturã cu:
a) efectuarea unui stagiu de adaptare de 2 ani;
b) prestarea unei probe de aptitudini.
În varianta a), cererea va fi însoţitã de acordul scris al unui avocat român cu capacitate profesionalã deplinã sau al unei forme de exercitare a profesiei în grup, care acceptã atribuţiile de îndrumãtor al stagiului de 2 ani al solicitantului.
Îndrumãtorii de stagiu vor fi atestaţi anual de cãtre barouri, pe baza opţiunii acestora şi a activitãţii lor profesionale.
Lista îndrumãtorilor de stagiu atestaţi va fi publicatã pe website-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, www.unbr.ro.
Condiţiile colaborãrii dintre solicitant şi îndrumãtor vor face obiectul unui contract între aceştia, care va respecta anexa nr. IX la Statutul profesiei de avocat. Actul este necesar a fi prezentat Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
În timpul stagiului de adaptare, îndrumãtorul va efectua evaluãri preliminare la fiecare 6 luni şi o evaluare finalã la încheierea stagiului de adaptare, care condiţioneazã pãstrarea de cãtre solicitant a calitãţii de membru al baroului în care s-a înscris ca avocat stagiar. Evaluãrile preliminare şi evaluarea finalã vor fi depuse la Secretariatul general al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, prin grija solicitantului.
Nedepunerea în termen a evaluãrilor preliminare va fi urmatã de atenţionarea în scris atât a solicitantului, cât şi a îndrumãtorului de stagiu.
În varianta b), cererea va fi urmatã de programarea probei de cunoştinţe profesionale, care va avea loc numai dupã achitarea taxei de examinare, comunicatã solicitantului prin grija Secretariatului general al Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Proba de cunoştinţe profesionale va consta dintr-o evaluare scrisã sub forma unui test-grilã cu câte 3 grupe de subiecte din domeniile de drept prevãzute în Programa de evaluare a cunoştinţelor profesionale, aprobatã de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Domeniul exceptat va fi cel pentru care solicitantul deţine şi prezintã diploma de studii superioare potrivit pct. 6.
Comisia de evaluare va cuprinde avocaţii desemnaţi de Comisia permanentã a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi poate cuprinde şi cadre didactice universitare din domeniile prevãzute în Programa de evaluare a cunoştinţelor profesionale.
Comisia de evaluare, ţinând seama de tematica şi de bibliografia orientativã, va elabora subiectele de evaluare, din care fiecare solicitant va extrage un singur subiect.
Subiectele vor fi redactate atât în limba românã, cât şi în traducere în limba englezã sau francezã (la alegerea solicitantului).
Subiectele pot consta şi în teste-grilã.
Taxa de examinare va trebui sã acopere cheltuielile de organizare a probei de aptitudini, taxa individualã fiind determinatã de numãrul solicitanţilor aferenţi unei sesiuni de evaluare organizate în limita termenului stabilit potrivit <>art. 34 alin. (3) din Legea nr. 200/2004 .
Nota de promovare a probei de aptitudini este 7 (şapte), cu o apreciere de la 1 (unu) la 10 (zece).
Comisia de evaluare întocmeşte un proces-verbal ce se va ataşa, împreunã cu testul-grilã, documentelor anexã la cererea de solicitare a accesului la profesie. În baza acestui document se încheie procedura de examinare a cererii.
C. Etapa înscrierii în tabloul unui barou
1. cererea de înscriere în tabloul baroului;
2. depunerea jurãmântului profesional scris, cu textul prevãzut de <>Legea nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
3. atestatul de asigurare profesionalã, conform <>Legii nr. 51/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (copie, cu legalizarea în original);
4. achitarea taxei de înscriere în tabloul baroului.

*

Pentru avocaţii din statele care nu aparţin Uniunii Europene, documentaţia va conţine şi convenţia bilateralã încheiatã de Uniunea Naţionalã a Barourilor din România cu organismul profesional similar din ţara în care solicitantul are domiciliul.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016