Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.902 din 4 noiembrie 2004  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici in anumite activitati si instalatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.902 din 4 noiembrie 2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici in anumite activitati si instalatii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 din 25 noiembrie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor mãsuri pentru reducerea emisiilor de compuşi organici volatili datorate utilizãrii solvenţilor organici în anumite activitãţi şi instalaţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 8 iulie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezenta hotãrâre stabileşte mãsurile şi procedurile ce se aplicã pentru activitãţile care utilizeazã solvenţi organici cu conţinut de compuşi organici volatili, prevãzute în anexa nr. 1, dacã valoarea consumului de solvenţi organici cu conţinut de compuşi organici volatili depãşeşte valorile de prag prevãzute în anexa nr. 2."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Toate instalaţiile noi care nu intrã sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 , sunt supuse procedurilor de reglementare, dupã caz:
a) procedurii de autorizare, pentru instalaţiile puse în funcţiune dupã data de 1 aprilie 2001. Conformarea acestor instalaţii la prevederile prezentei hotãrâri se va realiza pânã la data de 31 decembrie 2006;
b) procedurii de emitere a acordului de mediu, pentru instalaţiile aflate în etapa de proiectare. Conformarea acestor instalaţii la prevederile prezentei hotãrâri se realizeazã la data punerii lor în funcţiune.
(2) Toate instalaţiile existente, inclusiv cele care intrã sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 , se conformeazã dispoziţiilor art. 5, 8 şi 9 şi sunt supuse procedurilor de autorizare pânã cel mai târziu la data de 31 octombrie 2007.
(3) Titularii activitãţilor realizate în instalaţii existente, care aplicã o schemã de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili în conformitate cu prevederile anexei nr. 4, au obligaţia de a notifica autoritãţii competente pentru protecţia mediului acest fapt cel mai târziu la data de 31 octombrie 2005.
(4) În cazul în care o instalaţie aflatã sub incidenţa prezentei hotãrâri suferã o modificare substanţialã sau în cazul unei instalaţii care în urma unei modificãri substanţiale intrã pentru prima datã în domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri, acea parte a instalaţiei care suferã o modificare substanţialã este consideratã fie ca o instalaţie nouã, fie ca o instalaţie existentã, cu condiţia ca valoarea totalã a emisiilor întregii instalaţii sã nu depãşeascã valoarea care ar fi fost atinsã dacã partea de instalaţie modificatã substanţial ar fi fost consideratã ca o instalaţie nouã."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Construcţia sau punerea în funcţiune a unei instalaţii noi se face cu respectarea prevederilor art. 5, 8 şi 9."
4. Alineatele (1), (4)-(7), (9), (12) şi (13) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Titularul activitãţilor prevãzute la art. 1 alin. (2), denumit în continuare titularul activitãţii, are obligaţia sã aplice mãsurile care asigurã conformarea condiţiilor de operare a acestor instalaţii cu una dintre urmãtoarele cerinţe:
a) respectarea valorilor limitã de emisie pentru compuşii organici volatili în gazele reziduale şi în emisiile fugitive sau a valorilor limitã ale emisiilor totale de compuşi organici volatili, precum şi a celorlalte cerinţe prevãzute în anexa nr. 2;
b) aplicarea unei scheme de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, care respectã prevederile anexei nr. 4.
...............................................................
(4) Pentru activitãţile ce fac obiectul prezentei hotãrâri, care nu se pot efectua în condiţii controlate, titularul activitãţii poate fi scutit de la aplicarea valorilor limitã de emisie stabilite în anexa nr. 2, dacã aceastã posibilitate este prevãzutã în mod explicit în aceastã anexã. În aceste condiţii, titularul activitãţii are obligaţia de a aplica o schemã de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili potrivit prevederilor anexei nr. 4, cu excepţia cazului în care titularul activitãţii demonstreazã autoritãţii competente pentru protecţia mediului cã aceastã opţiune nu este posibilã din punct de vedere tehnic şi economic. În aceastã situaţie, titularul activitãţii trebuie sã demonstreze autoritãţii competente pentru protecţia mediului cã se recurge la cea mai bunã tehnicã disponibilã.
(5) Titularii activitãţilor care nu pun în aplicare o schemã de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru ca orice echipament de reducere a emisiilor, pus în funcţiune dupã data de 1 aprilie 2001, sã se conformeze cerinţelor prevãzute în anexa nr. 2, cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (2).
(6) Instalaţiile în care se desfãşoarã douã sau mai multe activitãţi prevãzute la art. 1 alin. (2), fiecare depãşind valorile de prag pentru consumul de solvenţi cu conţinut de compuşi organici volatili, prevãzute în anexa nr. 2, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) pentru substanţele prevãzute la alin. (7)-(9), sã respecte cerinţele specifice, pentru fiecare activitate în parte;
b) pentru orice alte substanţe decât cele prevãzute la lit. a), fie sã respecte cerinţele prevãzute la alin. (1) pentru fiecare activitate în parte, fie sã realizeze o valoare a emisiilor totale de compuşi organici volatili care sã nu depãşeascã valoarea care ar fi fost atinsã în situaţia aplicãrii cerinţelor prevãzute la lit. a).
(7) Substanţele şi preparatele chimice periculoase cãrora le sunt atribuite frazele de risc R45, R46, R49, R60 şi R61, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, din cauza conţinutului lor în compuşi organici volatili ce aparţin claselor de substanţe cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, se înlocuiesc în procesele tehnologice, în mãsura în care este posibil, cu substanţe sau preparate chimice mai puţin nocive. Ghidul privind înlocuirea substanţelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere cu substanţe sau preparate chimice mai puţin nocive, precum şi termenul de înlocuire a acestora se vor aproba prin ordin al ministrului mediului şi gospodãririi apelor.
..............................................................
(9) Pentru emisiile de compuşi organici volatili halogenaţi cãrora le este atribuitã fraza de risc R40, pentru care suma debitelor masice ale compuşilor care justificã etichetarea R40 este mai mare sau cel puţin egalã cu 100 g/h, se respectã o valoare limitã de emisie de 20 mg/Nmc. Valoarea limitã de emisie se raporteazã la suma concentraţiei masice a tuturor compuşilor organici volatili din emisii.
...............................................................
(12) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a) şi ale art. 3 alin. (2), este permisã, pânã la data de 1 aprilie 2013, funcţionarea instalaţiilor existente care nu intrã în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 , dotate cu echipamente de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili puse în funcţiune pânã la data de 1 aprilie 2002, cu condiţia ca valoarea emisiilor totale de compuşi organici volatili aferentã întregii instalaţii sã nu depãşeascã valoarea care ar fi fost realizatã prin aplicarea valorilor limitã de emisie prevãzute în anexa nr. 2 şi care respectã urmãtoarele valori ale limitei de emisie pentru compuşii organici volatili:
a) 50 mg carbon/Nmc, în cazul utilizãrii echipamentelor de reducere a emisiilor prin incinerare;
b) 150 mg carbon/Nmc, în cazul utilizãrii altor tipuri de echipamente de reducere a emisiilor.
(13) Instalaţiile cãrora le sunt aplicabile prevederile alin. (1) lit. b) şi alin. (12) nu sunt exceptate de la respectarea prevederilor alin. (7)-(9)."
5. Dupã alineatul (13) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmãtorul cuprins:
"(14) Valorile emisiilor de compuşi organici volatili ale substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, cãrora le sunt atribuite frazele de risc prevãzute la alin. (7) şi (9), trebuie sã fie conforme cu valorile limitã de emisie prevãzute la alin. (8) şi, respectiv, (9), în termenul stabilit de autoritatea competentã de protecţie a mediului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare."
6. Articolul 6 se abrogã.
7. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Titularul activitãţii are obligaţia sã demonstreze autoritãţii competente pentru protecţia mediului conformarea cu:
a) valorile limitã de emisie a compuşilor organici volatili în gazele reziduale, valorile emisiilor fugitive şi valorile limitã pentru emisiile totale de compuşi organici volatili;
b) prevederile din anexa nr. 4 privind schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili;
c) prevederile art. 5 alin. (2)-(4)."
8. Dupã alineatul (1) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Planul de gestionare a solvenţilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili, elaborat potrivit prevederilor din anexa nr. 5, conţine recomandãri privind modul în care se poate demonstra conformitatea cu aceşti parametri."
9. Articolul 11 se abrogã.
10. Alineatul (1) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Autoritatea competentã pentru protecţia mediului asigurã, în conformitate cu legislaţia în vigoare, accesul liber al publicului la informaţia de mediu privind:
a) procedura de reglementare a activitãţilor/instalaţiilor existente şi noi;
b) rezultatele mãsurãtorilor emisiilor de compuşi organici volatili efectuate de titularul activitãţii;
c) regulile generale obligatorii pentru instalaţiile în care se realizeazã activitãţi prevãzute la art. 1 alin. (2) şi lista agenţilor economici cãrora li s-au eliberat autorizaţii."
11. Dupã articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1. - Informaţiile pe care titularul activitãţii trebuie sã le furnizeze autoritãţii competente pentru protecţia mediului în cadrul procedurii de reglementare a activitãţilor ce cad sub incidenţa prezentei hotãrâri se stabilesc prin ordin al ministrului mediului şi gospodãririi apelor în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri."
12. La alineatul (1) al articolului 14, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (3), art. 8 alin. (1) şi ale art. 9, cu amendã de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000.000 lei la 75.000.000 lei pentru persoane juridice;
b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (5) şi ale art. 8 alin. (2), cu amendã de la 20.000.000 lei la 30.000.000 lei pentru persoane fizice şi de la 100.000.000 lei la 150.000.000 lei pentru persoane juridice;".
13. Titlul şi primul paragraf ale anexei nr. 1 vor avea urmãtorul cuprins:

"ACTIVITĂŢI
care utilizeazã solvenţi organici cu conţinut de compuşi organici volatili

Urmãtoarelor activitãţi care utilizeazã solvenţi organici cu conţinut de compuşi organici volatili le sunt aplicabile prevederile prezentei hotãrâri, dacã valoarea consumului de solvenţi organici cu conţinut de compuşi organici volatili depãşeşte valorile de prag prevãzute în anexa nr. 2."
14. Tabelele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 vor avea urmãtorul cuprins:

"Tabelul nr. 1


┌───┬───────────┬──────────┬────────┬──────────┬──────────┬────────────────────┐
│Nr.│Activitate │Valorile │Valorile│Valorile │Valorile │ │
│crt│(Valorile │prag pen- │limita │emisiilor │limita │ │
│ │prag pentru│tru consu-│de emi- │fugitive │pentru │ │
│ │consumul de│mul de │sie │de compusi│emisiile │ │
│ │solventi │solventi │compusi │organici │totale de │ │
│ │organici cu│organici │organici│volatili │compusi │ │
│ │continut de│cu conti- │volatili│(procent │organici │ │
│ │compusi │nut de │in gaze-│din canti-│volatili │ Dispoziitii │
│ │organici │compusi │le rezi-│tatea de ├─────┬────┤ speciale │
│ │volatili, │organici │duale │solvent │Acti-│Ac- │ │
│ │in tone/an)│volatili │(mgC/ │utilizata)│vita-│ti- │ │
│ │ │(tone/an) │ Nmc) ├─────┬────┤ti │vi- │ │
│ │ │ │ │Acti-│Acti│in │tati│ │
│ │ │ │ │vita-│vita│insta│in │ │
│ │ │ │ │ti in│ti │latii│in- │ │
│ │ │ │ │insta│in │exis-│sta-│ │
│ │ │ │ │latii│in- │tente│la- │ │
│ │ │ │ │exis-│sta-│ │tii │ │
│ │ │ │ │tente│la- │ │noi │ │
│ │ │ │ │ │tii │ │ │ │
│ │ │ │ │ │noi │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼─────┴────┼────────────────────┤
│ │Tiparire pe│ │ │ │ │(1) Solventul rezi- │
│ │rotativa │ │ │ │ │dual din produsul │
│ 1.│ofset cu │15-25 │100 │30(1) │ │finit nu este con- │
│ │uscare prin│>25 │20 │30(1) │ │siderat ca parte a │
│ │incalzire │ │ │ │ │emisiilor fugitive. │
│ │(>15) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼─────┬────┼────────────────────┤
│ │Rotogravura│ │ │ │ │ │ │ │
│ 2.│de editare │ │75 │15 │10 │ │ │ │
│ │(>25) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼─────┴────┼────────────────────┤
│ │Alt tip de │ │ │ │ │(1) Valori prag pen-│
│ │rotogravura│ │ │ │ │tru consumul de │
│ │flexografie│ │ │ │ │compusi organici cu │
│ │tiparire │ │ │ │ │continut de compusi │
│ │serigrafica│15-25 │100 │25 │ │organici volatili │
│ 3.│in rotativa│>25 │100 │20 │ │aferente activitatii│
│ │unitati de │>30(1) │100 │20 │ │de tiparire serigra-│
│ │laminare │ │ │ │ │fica in rotativa pe │
│ │sau glazu- │ │ │ │ │textile si carton. │
│ │rare (> 15)│ │ │ │ │ │
│ │tiparire │ │ │ │ │ │
│ │serigrafica│ │ │ │ │ │
│ │in rotativa│ │ │ │ │ │
│ │pe textile │ │ │ │ │ │
│ │si carton │ │ │ │ │ │
│ │ (>30) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1)Utilizand compusi│
│ │ │ │ │ │ │mentionati la art. 5│
│ │ │ │ │ │ │alin.(7) si alin.(9)│
│ │Curatarea │ │ │ │ │(2) Valoarea limita │
│ 4.│suprafe- │1-5 │20(2) │15 │ │(mg/Nmc) se refera │
│ │telor (1) │>5 │20(2) │10 │ │la masa compusilor │
│ │(> 1) │ │ │ │ │si nu la cantitatea │
│ │ │ │ │ │ │totala de carbon. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Aceste valori nu│
│ │ │ │ │ │ │se aplica instala- │
│ │ │ │ │ │ │tiilor pentru care │
│ │ │ │ │ │ │se demonstreaza │
│ 5.│Alte tipuri│ │ │ │ │autoritatii compe- │
│ │de curatare│ │ │ │ │tente pentru protec-│
│ │a suprafe- │2-10 │75(1) │20(1) │ │tia mediului ca │
│ │telor │> 10 │75(1) │15(1) │ │media continutului │
│ │(>2) │ │ │ │ │de solvent organic │
│ │ │ │ │ │ │nu depaseste 30% │
│ │ │ │ │ │ │greutatea totala a │
│ │ │ │ │ │ │materialului de │
│ │ │ │ │ │ │curatare folosit │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Acoperirea │ │ │ │ │(1) Demonstrarea │
│ 6.│de protec- │>0,5 │50(1) │25 │ │conformitatii cu │
│ │tie si │ │ │ │ │prevederile art. 8 │
│ │retusarea │ │ │ │ │alin.(3) se face pe │
│ │suprafete- │ │ │ │ │baza mediei masura- │
│ │lor │ │ │ │ │torilor la 15 minute│
│ │vehiculelor│ │ │ │ │ │
│ │(>15) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │(1) Pentru instala- │
│ │ │ │ │ │ │ │tiile care utili- │
│ │ │ │ │ │ │ │zeaza tehnici ce │
│ 7.│Acoperirea │ │ │ │ │ │permit reutilizarea │
│ │bobinelor │ │50(1) │10 │5 │ │solventilor recupe- │
│ │ (>25) │ │ │ │ │ │rati, valoarea │
│ │ │ │ │ │ │ │limita de emisie │
│ │ │ │ │ │ │ │este 150 mgC/Nmc. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Valoarea limita │
│ │ │ │ │ │ │de emisie se aplica │
│ │ │ │ │ │ │proceselor de acope-│
│ │ │ │ │ │ │rire si de uscare │
│ │ │ │ │ │ │desfasurate in │
│ │ │ │ │ │ │conditii controlate.│
│ │ │ │ │ │ │(2) Prima valoare │
│ │ │ │ │ │ │limita de emisie se │
│ │ │ │ │ │ │aplica proceselor de│
│ │ │ │ │ │ │uscare, iar a doua │
│ │ │ │ │ │ │se aplica proceselor│
│ │ │ │ │ │ │de acoperire. │
│ │Alte tipuri│ │ │ │ │(3) Pentru instala- │
│ │de acope- │ │ │ │ │tiile de acoperire │
│ │rire, │ │ │ │ │a textilelor care │
│ │inclusiv │ │ │ │ │utilizeaza tehnici │
│ 8.│acoperirea │ │ │ │ │ce permit reutiliza-│
│ │metalelor, │ │ │ │ │rea solventilor │
│ │materiale- │ │ │ │ │recuperati, valoarea│
│ │lor plasti-│ │ │ │ │limita de emisie │
│ │ce, texti- │ │100(1) │ │ │aplicata proceselor │
│ │lelor(5), │5-15 │ (4)│25(4) │ │integrate de acope- │
│ │tesaturilor│>5 │50/75(2)│20(4) │ │rire si uscare este │
│ │filmului si│ │ (3)(4)│ │ │150mgC/Nmc. │
│ │hartiei │ │ │ │ │(4) Conform art. 5 │
│ │ (>5) │ │ │ │ │alin. (4), activi- │
│ │ │ │ │ │ │tatile de acoperire │
│ │ │ │ │ │ │care nu se pot │
│ │ │ │ │ │ │efectua in conditii │
│ │ │ │ │ │ │controlate cum sunt │
│ │ │ │ │ │ │constructiile navale│
│ │ │ │ │ │ │vopsirea aeronavelor│
│ │ │ │ │ │ │sunt exceptate de la│
│ │ │ │ │ │ │aplicarea acestor │
│ │ │ │ │ │ │valori. │
│ │ │ │ │ │ │(5) Tiparirea seri- │
│ │ │ │ │ │ │grafica in rotativa │
│ │ │ │ │ │ │la textile este │
│ │ │ │ │ │ │inclusa la activi- │
│ │ │ │ │ │ │tatea nr. 3. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ 9.│Acoperirea │ │ │ │10 g/kg(1)│(1) Se aplica insta-│
│ │sarmei │ │ │ │5 g/kg(2) │latiilor la care │
│ │bobinate │ │ │ │ │diametrul mediu al │
│ │(>5) │ │ │ │ │sarmei ≤ 0,1 mm. │
│ │ │ │ │ │ │(2) Se aplica │
│ │ │ │ │ │ │celorlalte │
│ │ │ │ │ │ │instalatii. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Valorile limita │
│10.│Acoperirea │ │ │ │ │de emisie se aplica │
│ │suprafete- │15-25 │100(1) │25 │ │proceselor de acope-│
│ │lor din │>25 │50/75(2)│20 │ │re si uscare desfa- │
│ │lemn (>15) │ │ │ │ │surate in conditii │
│ │ │ │ │ │ │controlate. │
│ │ │ │ │ │ │(2) Prima valoare se│
│ │ │ │ │ │ │aplica proceselor │
│ │ │ │ │ │ │de uscare, iar a │
│ │ │ │ │ │ │doua, proceselor de │
│ │ │ │ │ │ │acoperire. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Se exprima in │
│ │ │ │ │ │ │masa solventului │
│ │ │ │ │ │ │emis pe kilogram de │
│ │ │ │ │ │ │produs curatat si │
│ │Curatarea │ │ │ │ │uscat. │
│11.│chimica │ │ │ │20 g/kg(1)│(2) Valoarea limita │
│ │"uscata" │ │ │ │ (2) │de emisie prevazuta │
│ │ │ │ │ │ │la art. 5 alin. (9) │
│ │ │ │ │ │ │nu se aplica pentru │
│ │ │ │ │ │ │aceasta activitate. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Impregnarea│ │ │ │ │(1) Nu se aplica la │
│12.│lemnului │ │100(1) │45 │11 kg/mc │impregnarea cu │
│ │ (>25) │ │ │ │ │creozot. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Valorile limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie sunt expri- │
│ │ │ │ │ │ │mate in grame de │
│ │ │ │ │ │ │solvent emis pe mp │
│13.│Acoperirea │10-25 │ │ │85 g/mp │de produs realizat. │
│ │pieilor │>25 │ │ │75g/mp │(1) Pentru activi- │
│ │(>10) │(>10)(1) │ │ │150g/mp │tatile de acoperire │
│ │ │ │ │ │ │a pieilor, in in- │
│ │ │ │ │ │ │dustria mobilei, si │
│ │ │ │ │ │ │pentru mici bunuri │
│ │ │ │ │ │ │de consum din piele │
│ │ │ │ │ │ │precum genti, │
│ │ │ │ │ │ │curele, portmoneuri │
│ │ │ │ │ │ │si altele asemenea. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Valorile limita ale │
│ │ │ │ │ │ │emisiei totale sunt │
│ │Fabricarea │ │ │ │25 g pe │exprimate in grame │
│14.│incaltamin-│ │ │ │pereche │de solvent emis pe │
│ │tei (> 5) │ │ │ │ │pereche de │
│ │ │ │ │ │ │incaltaminte finita │
│ │ │ │ │ │ │produsa. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Laminarea │ │ │ │ │ │
│ │lemnului si│ │ │ │ │ │
│15.│a materia- │ │ │ │ │ │
│ │lului │ │ │ │30 g/mp │ │
│ │plastic │ │ │ │ │ │
│ │ (>5) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Daca se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │tehnici care permit │
│16.│Acoperirea │ │ │ │ │reutilizarea solven-│
│ │cu adeziv │5-15 │50(1) │25 │ │tilor recuperati, │
│ │ (>5) │>15 │50(1) │20 │ │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie din gazele │
│ │ │ │ │ │ │reziduale este │
│ │ │ │ │ │ │150 mgC/Nmc. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Fabricarea │100-1000 │150 │5 │5% din │ │
│17.│preparate- │ │ │ │cantitatea│Valoarea emisiei │
│ │lor de aco-│ │ │ │de solvent│fugitive nu include │
│ │perire, a │ │ │ │utilizata │solventul continut │
│ │lacurilor, │>1000 │150 │3 │3% din │de produsul sau │
│ │cerneluri- │ │ │ │cantitatea│preparatul de │
│ │lor si │ │ │ │de solvent│acoperire vandut │
│ │adezivilor │ │ │ │utilizata │intr-un recipient │
│ │ (> 100) │ │ │ │ │inchis. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Daca se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │tehnici care permit │
│ │ │ │ │ │ │reutilizarea solven-│
│ │ │ │ │ │ │tilor recuperati, │
│ │ │ │ │ │ │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie din gazele │
│18.│Conversia │ │ │ │ │reziduale este 150 │
│ │cauciucului│ │20(1) │25(2) │25% din │mgC/Nmc. │
│ │ (>15) │ │ │ │cantitatea│(2) Valoarea emisiei│
│ │ │ │ │ │de solvent│fugitive nu include │
│ │ │ │ │ │utilizata │solventul continut │
│ │ │ │ │ │ │de produsul sau │
│ │ │ │ │ │ │preparatul de │
│ │ │ │ │ │ │acoperire vandut │
│ │ │ │ │ │ │intr-un recipient │
│ │ │ │ │ │ │inchis. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │Grasime │ │
│ │ │ │ │ │animala: │ │
│ │ │ │ │ │1,5 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona │ │
│ │ │ │ │ │Ricin: │ │
│ │ │ │ │ │3 kg/tona │(1) Valorile limita │
│ │ │ │ │ │Seminte de│de emisie pentru │
│ │ │ │ │ │rapita │instalatiile de │
│ │ │ │ │ │1 kg/tona │tratare a loturilor │
│ │ │ │ │ │Seminte de│de seminte si a │
│ │ │ │ │ │floarea- │altor materii │
│ │Extractia │ │ │ │soarelui: │vegetale se stabi- │
│ │si rafina- │ │ │ │1 kg/tona │lesc de autoritatea │
│ │rea uleiu- │ │ │ │Boabe de │competenta pentru │
│ │rilor │ │ │ │soia (con-│protectia mediului, │
│19.│vegetale │ │ │ │casare │in functie de caz, │
│ │si a gra- │ │ │ │normala): │aplicandu-se cele │
│ │similor │ │ │ │0,8 kg/ │mai bune tehnici │
│ │animale │ │ │ │tona │disponibile. │
│ │(>10) │ │ │ │Boabe de │(2)Se aplica tuturor│
│ │ │ │ │ │soia │proceselor de frac- │
│ │ │ │ │ │(fulgi │tionare, cu exceptia│
│ │ │ │ │ │albi): │rafinarii (elimina- │
│ │ │ │ │ │1,2 kg/ │rea rasinilor din │
│ │ │ │ │ │tona │uleiuri). │
│ │ │ │ │ │Alte se- │(3) Se aplica │
│ │ │ │ │ │minte si │rafinarii. │
│ │ │ │ │ │materii │ │
│ │ │ │ │ │vegetale: │ │
│ │ │ │ │ │3 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(1) │ │
│ │ │ │ │ │1,5 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(2) │ │
│ │ │ │ │ │4 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(3) │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼─────┬────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │(1) Daca se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │ 15% │5% │tehnici care permit │
│ │ │ │ │ │ │din │din │reutilizarea solven-│
│ │ │ │ │ │ │can- │can-│tilor recuperati, │
│ │ │ │ │ │ │tita-│ti- │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │tea │ta- │emisie din gazele │
│20.│Fabricarea │ │ │ │ │de │tea │reziduale este │
│ │produselor │ │ │ │ │sol- │de │150 mgC/Nmc. │
│ │farmaceu- │ │ │ │ │vent │sol-│(2) Valoarea emisiei│
│ │tice (>50) │ │20(1) │15(2)│5(2)│uti- │vent│fugitive nu include │
│ │ │ │ │ │ │liza-│uti-│solventul continut │
│ │ │ │ │ │ │ta │li- │de produsul sau pre-│
│ │ │ │ │ │ │ │zata│paratul de acoperire│
│ │ │ │ │ │ │ │ │vandut intr-un │
│ │ │ │ │ │ │ │ │recipient inchis". │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴──────────┴────────┴─────┴────┴─────┴────┴────────────────────┘





"Tabelul nr. 2


┌──────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Activitate │Cantitate minima │ Valoarea limita pentru emisia totala │
│(Cantitate minima │pentru productie │ de compusi organici volatili │
│de consum de │(se refera la │───────────────────┬──────────────────┤
│solventi organici │productia anuala │Activitati in │ Activitati │
│cu continut de │de produse │ instalatii │ la instalatii │
│compusi organici │tratate) │ existente │ noi │
│volatili, exprimat│ │ │ │
│in tone/an) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │> 5000 │60g/mp sau │ 45g/mp sau │
│protectie a supra-│ │1,9 kg/caroserie + │1,3 kg/caroserie +│
│fetelor autovehi- │ │ 41 g/mp │ 33 g/mp │
│culelor noi (>15) │──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │≤ 5000 (caroserie │90 g/mp sau │ 90 g/mp sau │
│ │ autoportanta) sau│1,5 kg/caroserie + │1,5 kg/caroserie +│
│ │> 3500 (sasiu) │ 70 g/mp │ 70 g/mp │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 5000 │85 │65 │
│protectie a supra-│> 5000 │75 │55 │
│fetelor cabinelor │ │ │ │
│autovehiculelor │ │ │ │
│noi (>15) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 2500 │120 │90 │
│protectie a supra-│> 2500 │90 │70 │
│fetelor autovehi- │ │ │ │
│culelor noi din │ │ │ │
│categoriile N1, │ │ │ │
│N2, si N3 (>15) │ │ │ │
│ │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 2000 │290 │210 │
│protectie a supra-│> 2000 │225 │150 │
│fetelor autovehi- │ │ │ │
│culelor noi din │ │ │ │
│categoriile M2, M3│ │ │ │
│ (>15)" │ │ │ │
│ │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘



15. Punctele 2 şi 8 din anexa nr. 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. a) Instalaţie existentã - o instalaţie în funcţiune sau o instalaţie autorizatã în conformitate cu legislaţia în vigoare înainte de data de 1 aprilie 2001, cu condiţia ca aceastã instalaţie sã fi fost pusã în funcţiune cel mai târziu la data de 1 aprilie 2002.
b) Instalaţie nouã - o instalaţie care se supune procedurii de reglementare de cãtre autoritatea competentã pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dupã data de 1 aprilie 2001.
..............................................................
8. Înregistrare - procedura care include cel puţin notificarea autoritãţii competente pentru protecţia mediului a intenţiei titularului activitãţii de a pune în funcţiune o instalaţie sau o activitate care intrã sub incidenţa prezentei hotãrâri."
16. Punctul 2.1 din anexa nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:
"2.1. Titularul activitãţii prezintã autoritãţii competente pentru protecţia mediului, cu respectarea prevederilor din tabelul nr. 1, un plan de reducere a emisiilor care prevede o diminuare a conţinutului mediu de solvenţi organici din cantitatea totalã utilizatã şi/sau o creştere a eficienţei utilizãrii substanţelor solide, în vederea realizãrii unei reduceri a emisiilor totale de compuşi organici volatili provenite din instalaţie la o valoare numitã valoare ţintã de emisie, ce reprezintã un anumit procent din valoarea emisiilor de compuşi organici volatili aferentã valorii de referinţã."

17. Tabelul nr. 1 din anexa nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:

"Tabelul nr. 1


┌──────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Termene │Valoarea maxima permisa a │
├─────────────────┬────────────────────────────────┤emisiilor anuale totale de │
│ Instalatii │Instalatii noi │ compusi organici volatili │
│ existente ├─────────────────┬──────────────┤ │
│ │ Puse in │Puse in │ │
│ │ functiune │functiune │ │
│ │dupa 1.04.2001 │dupa 8.01.2004│ │
├─────────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────────────────┤
│31 octombrie 2005│31 octombrie 2005│ - │Valoarea ţintã de │
│31 octombrie 2007│31 decembrie 2006│ la punerea │emisie x 1,5 │
│ │ │ în funcţiune │ Valoarea ţintã de emisie" │
└─────────────────┴─────────────────┴──────────────┴───────────────────────────┘



ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor mãsuri pentru reducerea emisiilor de compuşi organici volatili datorate utilizãrii solvenţilor organici în anumite activitãţi şi instalaţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 8 iulie 2003, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Florin Stadiu,
secretar de stat

p. Ministrul de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul integrãrii europene,
Andrei Popescu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 4 noiembrie 2004.
Nr. 1.902.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016