────────────────
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres
Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat
p. Ministrul integrãrii europene,
Andrian Ciocanea,
secretar de stat
Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.876.
ANEXA
VIBRATII MECANICE
A. VIBRATII TRANSMISE SISTEMULUI MANA-BRAŢ
1. Evaluarea expunerii
Evaluarea nivelului de expunere la vibratii transmise sistemului mana-braţ se bazeazã pe calcularea valorii expunerii zilnice pentru o perioada de referinta de 8 ore A(8), exprimatã ca radacina medie patratica (rms) (valoare totalã) a valorilor acceleratiei ponderate în frecventa, determinate pe axele ortogonale a(hwx), a(hwy), a(hwz), definite în cap. 4 şi 5 şi în anexa A la standardul SR EN ISO 5349-1:2003.
Evaluarea nivelului de expunere poate fi facuta pe baza unei estimari realizate în funcţie de informaţiile furnizate de producãtori cu privire la nivelul emisiei din echipamentele de lucru utilizate, precum şi pe baza observarii practicilor de lucru specifice sau a unor masurari.
2. Mãsurare
Când se efectueazã o mãsurare în conformitate cu art. 7 din hotãrâre:
a) metodele utilizate pot include esantionarea care trebuie sa fie reprezentativa pentru expunerea personalã a unui lucrator la vibratiile mecanice în cauza;
b) metodele şi aparatura utilizate trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale vibratiilor mecanice care urmeazã a fi mãsurate, la factorii de mediu şi la caracteristicile aparaturii de mãsurare, în conformitate cu standardul SR EN ISO 5349-2:2003;
c) în cazul dispozitivelor care trebuie ţinute cu ambele mâini, masurarile trebuie efectuate pentru fiecare mana. Expunerea este determinata în raport cu valoarea cea mai ridicatã dintre cele doua; se dau, de asemenea, informaţiile pentru cealaltã mana.
3. Interferente
Prevederile art. 10 lit. d) din hotãrâre se aplica în special când vibratiile mecanice interfereaza cu manipularea corecta a comenzilor sau cu citirea indicatoarelor.
4. Riscuri indirecte
Prevederile art. 10 lit. d) din hotãrâre se aplica în special când vibratiile mecanice interfereaza cu stabilitatea structurilor sau cu securitatea articulatiilor.
5. Echipamente individuale de protecţie
Echipamentele individuale de protecţie impotriva vibratiilor transmise sistemului mana-braţ pot fi prevãzute în programul de mãsuri la care s-a fãcut referire în art. 13 din hotãrâre.
B. VIBRATII TRANSMISE ÎNTREGULUI CORP
1. Evaluarea expunerii
Evaluarea nivelului de expunere la vibratii se bazeazã pe calcularea expunerii zilnice A(8), exprimatã ca acceleratie continua echivalenta pe o perioada de 8 ore, calculatã ca cea mai ridicatã valoare (rms) sau ca cea mai ridicatã valoare a dozei de vibratii (VDV) a acceleratiilor ponderate în frecventa, determinate pe cele trei axe ortogonale [1,4a(wx), 1,4a(wy), a(wz) pentru un lucrator aşezat sau în picioare], în conformitate cu cap. 5, 6 şi 7 din anexa A şi din anexa B la standardul SR ISO 2631-1:2000.
Evaluarea nivelului de expunere poate fi facuta pe baza unei estimari realizate în funcţie de informaţiile furnizate de producãtori, cu privire la nivelul emisiei din echipamentele de lucru utilizate şi pe baza observarii practicilor de lucru specifice sau a unor masurari.
În cazul transportului maritim se pot lua în consideraţie numai vibratiile cu o frecventa mai mare de 1 Hz.
2. Mãsurare
2.1. Când se realizeazã o mãsurare în conformitate cu art. 7 din hotãrâre, metodele utilizate pot include esantionarea care trebuie sa fie reprezentativa pentru expunerea personalã a unui lucrator la vibratia mecanicã în cauza.
2.2. Metodele utilizate trebuie adaptate la caracteristicile specifice ale vibratiilor mecanice ce urmeazã a fi mãsurate, la factorii de mediu şi la caracteristicile aparaturii de mãsurat.
3. Interferente
Prevederile art. 10 lit. d) din hotãrâre se aplica în special când vibratia mecanicã interfereaza cu manipularea corespunzãtoare a comenzilor sau cu citirea indicatoarelor.
4. Riscuri indirecte
Prevederile art. 10 lit. d) din hotãrâre se aplica în special când vibratiile mecanice interfereaza cu stabilitatea structurilor sau cu securitatea articulatiilor.
5. Amploarea expunerii
Prevederile art. 10 lit. g) din hotãrâre se aplica în special când, datoritã naturii activitãţii, un lucrator beneficiazã de încãperi pentru odihna asigurate de cãtre angajator.
Expunerea întregului corp la vibratii în aceste încãperi trebuie redusã la un nivel compatibil cu funcţiile şi condiţiile lor de utilizare, cu excepţia cazurilor de forta majorã.
__________